Mijn 2025 ‘ins’

Happy 2025! We zijn al even onderweg, maar wat maakt het uit. Ik vond de hele decembermaand heel gezellig en – vanaf het moment dat we tóch een kerstboom in huis zetten (het is veel gedoe in een appartement, je vindt de naalden nog twee weken lang overal, maar conclusie: het is het toch helemaal waard) – zelfs een beetje magisch. Januari daarentegen is tot nu toe één grote mistige wolk. Ik merk dat ik wel nieuwe energie en zin heb in dingen, maar dat het echt nog even wachten is op de lente. Mijn geest wil vooruit terwijl het praktisch gezien overal nog koud en donker is en ik toch weer onder een dekentje binnen beland. Ah well: wel genoeg tijd om wat dingen op een rijtje te zetten die wat mij betreft ‘in’ zijn voor 2025, zoals eind december ook veel op TikTok werd gedaan. Het is vrij globaal en dekt niet alles waar ik dit jaar mee aan de slag wil maar geeft toch een beetje een richting, en da’s hopelijk volgend jaar ook leuk om op terug te kijken (of halverwege het jaar al).

Films op het grote doek bekijken

Een goede film hoor je eigenlijk gewoon ademloos, met je telefoon op vliegtuigstand, in de bioscoop te bekijken – daar blijf ik bij. Ik vind het heerlijk dat je daarbij ook echt even uit je eigen wereld (en hoofd) bent, en zoveel meer dan wanneer je in je eigen woonkamer zit en af en toe nog door je social media heen scrollt. Met een bioscoop en filmhuis op loopafstand is de drempel ook gewoon echt heel laag omdat het helemaal niet zoveel (extra) tijd kost. Ik wil het daarom lekker vol blijven houden om mooie films daar te bekijken.

Hosten – met toppers van recepten

Ik vind het heel leuk om eten voor anderen op tafel te kunnen toveren, maar het allerleukst voor jezélf is om dat te doen met gerechten waarvan je weet dat ze lukken, dat ze lekker zijn en dat ze niet je volledige aandacht vereisen. Alles wat continu roeren vereist staat daarom op mijn zwarte lijst, en als een saus of stoof tijdens het kookproces nog moet indikken heb ik ‘m het liefst ook al drie keer gemaakt zodat ik zeker weet hoeveel tijd dat nodig heeft. Gerechten waarbij de oven grotendeels het werk doet of die goed van tevoren te preppen zijn maken bij mij het meeste kans om vaker gemaakt te worden. En de meeste gerechten worden nog leuker en lekkerder als je het al een paar keer gemaakt hebt en het kookboek (of de Instagrampost) er niet meer bij nodig hebt. Mijn ‘voornemen’ is dus om dat mentale lijstje met die toprecepten uit te breiden en ze vervolgens ook lekker vaak te maken.

Uitzonderingen mogen er ook zijn trouwens: ‘nieuwe’ recepten uitproberen met vriendinnen en samen een tijd in de keuken staan vind ik ook heel leuk, maar dan is dat ook duidelijk de insteek.

Meer creëren dan consumeren

De frase ‘create more than you consume’ is ontleend aan TikTok, inderdaad het consumeermedium der sociale media, maar gelukkig ook een plek waar men elkaar vooruit probeert te helpen temidden van diezelfde kapitalistische consumeermaatschappij. ‘Creëren’ is eigenlijk heel breed: koken, schrijven, tekenen, bakken, fotograferen, TikToks maken, breien, tuinieren, journallen, soms zelfs gesprekken voeren, als je er maar iets van jezelf in kwijt kunt, een vorm van zelfexpressie, en iets tot leven brengt wat er eerst nog niet was. Je laat iets van jezelf aan de wereld zien en dat is zo anders dan alleen maar toekijken – consumeren – hoe andere mensen dat doen (en daar jaloers op zijn). Als je nooit iets zou creëeren ben je eigenlijk niet langer een actieve deelnemer aan je eigen leven – wat gek klinkt, omdat je zou denken dat het niet mogelijk is om dat niét te zijn, maar volgens mij voelen we allemaal wel aan dat dat wel degelijk het geval is.

Ik weet nog niet hoe ik de balans ga houden, maar ik weet uit ervaring wel wat ik anders zou kunnen doen (dat is voor mij namelijk best simpel: vooral meer opschrijven en vastleggen). De precieze vorm moet zich alleen nog even uitkristalliseren. En: in feite geldt lezen ook als consumeren, maar dat is wat mij betreft wel een twijfelcategorie, omdat ik dat nog altijd wel een tophobby vind. Maar ook dan geldt dat er is meer dan alleen maar zitten en lezen.

Investeren in kleding van natuurlijke materialen

Het is heel lang heel verleidelijk geweest om mezelf de snelle satisfaction te geven van een trui van ‘maar’ €30 die een maand lang voelt als een nieuw item waar je blij mee bent. Het grote nadeel: als ‘ie volledig van polyester en acryl (en oké, voor 5% van wol) is gemaakt ziet ‘ie er na een half jaar vervolgens ook direct afgedragen uit. En ik snap het, in mijn studententijd zat het er ook echt gewoon niet in om truien van meer dan €50 per stuk te kopen, maar nu lijkt het me wel een mooi moment om hier bewuster mee om te gaan. Het voelt niet meer ‘volwassen’ om in gepilde truien te lopen, ik heb geen zin en tijd om elk jaar alles weer (op)nieuw aan te schaffen en kleding kopen als vluchtig gebruiksvoorwerp voelt vooral ook heel verkeerd.

Ik moet zeggen dat ik nog wel bij de grote ketens als een H&M shop, maar als je daarbij de stelregel van > 60% natuurlijke materialen (dus katoen, linnen, wol) hanteert, scheelt het je al een hoop verleidingen – er blijft namelijk gewoon weinig over. Dat alleen is eigenlijk al een opluchting. Het moet uiteraard nog blijken of de items van deze kwaliteit zich ook echt waarmaakt (iets voor volgend jaar), hoewel het al in de goede richting lijkt te werken dat geur minder makkelijk in natuurlijke materialen blijven hangen en je dus minder vaak hoeft te wassen. Ik hoop mijn kast dit jaar met écht mooie tijdloze items uit te kunnen breiden en de verleidingen te weerstaan.

Mezelf de wereld gunnen

Het zit niet in mijn persoonlijkheid om heel streng voor mezelf te zijn en veel van mezelf te ‘moeten’. Als ik het te druk heb, haal ik zonder al teveel schuldgevoel iets uit mijn agenda, bijvoorbeeld. Dat is heel fijn, maar de andere kant van de medaille is dat ik soms misschien te weinig voor mezelf opkom – en dan dus niet tegenover anderen, maar tegenover mezelf. Voor sommige dingen moet je hard werken (hier kun je echt alles invullen, alles wat je graag zou willen maar net een beetje out of reach ligt – een dure reis, promotie op je werk, een following opbouwen op social media, auteur of freelance journalist worden, een interieur met design items, emigreren, een fitte levensstijl…). Om dat aan te gaan, moet je jezelf dat werk en de bijbehorende beloning wel genoeg gunnen, in plaats van jezelf voor de moeite te behoeden en genoegen te nemen met minder.

Ik weet niet zeker of het hieronder valt, maar wat ik (ook) wil is betere cappuccino’s leren zetten met ons espresso-apparaat en een nieuwe MacBook. In een werkend leven gebruik je je laptop eigenlijk nog maar heel weinig, maar het helpt ook niet mee dat mijn Pro uit 2016 inmiddels niet meer zonder lader functioneert en deels krom is. Jarenlang is dit wel mijn meest favoriete bezit geweest omdat ik het gevoel van een laptop gewoon fantastisch vind en dat plezier wil ik eigenlijk weer terug. Samen met een opruimsessie van al mijn foto’s/iCloud-bestanden. Da’s dan eigenlijk weer heel praktisch, toch?

Let’s see where it goes :-)

X,
Hester

3 reacties

  1. Ik vind dat allemaal heel mooie dingen om in 2025 te brengen! En die eerste vind ik eigenlijk ook echt waar, ik wil dat ook wat vaker doen! Een film thuis kijken is leuk, maar toch helemaal anders dan een film in de cinema.

  2. Wat een heerlijk lijstje! En dat van die gerechten herken ik, al ben ik bezig ze allemaal in een eigen handgeschreven kookboekje op te slaan (Ze onthouden ben ik niet zo goed in namelijk). Kookt zo anders dan wanneer je je telefoon erbij hebt liggen voor het recept. Geniet van 2025! ♥

  3. Meer creëren vind ik een heel mooi doel, zeker omdat we in een snel veranderende wereld leven waarin het makkelijk is om jezelf te verliezen. Oh, en nog de beste wensen;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *