Slovenija | Bled, Vintgar gorge & Bohinj

Bled, 8 & 9 september 2021

Twee dagen in misschien wel de meest romantische plek van Slovenië: (het meer van) Bled.

Woensdag

In de ochtend checken we uit bij ons verblijf in Ljubljana en rijden we naar onze volgende bestemming, Bled. Het eerste wat we daar doen is een typisch Bleds cakeje eten op een schattig terrasje met musjes en honden (zoveel honden hier!). Na een uurtje of anderhalf rijden we eerst al wat langs het meer omdat we de Airbnb pas om 14:00 in kunnen, maar gelukkig bericht onze host ons precies als we het een beetje tijdsverspilling beginnen te vinden dat we ons appartement al in kunnen. Het uitzicht vanaf ons terras en balkonnetje is dat wat je op de rechterfoto ziet: het meer met het eilandje in het midden en de bergen eromheen. Er zijn heel veel verblijven in de buurt van Bled die zo’n uitzicht hebben, dus het is niet per se een zeldzame vondst, maar dat maakt het voor ons natuurlijk niet minder speciaal en surrealistisch.

Vanaf ons appartement kunnen we de roeibootverhuur zien liggen waar af en toe bootjes vandaan vertrekken. Na een korte uitpak- en opfrispauze wandelen we naar de ligplaats. Ik bedenk me op het bootje eigenlijk pas dat er natuurlijk maar één iemand tegelijk kan roeien en dat je je als niet-roeier daardoor direct een beetje schuldig voelt, maar soit. We arriveren al best snel bij het eilandje, waar je ook je bootje (of sup) aan kan leggen. Het eilandje zelf is echt heel erg klein (lees: er was één kindje aanwezig dat heel hard moest huilen en dat hoorde je vervolgens in alle uithoeken) en in het kerkje is iets bezig waardoor we er niet in kunnen, dus na een kort verkenningsrondje besluiten we weer lekker het water op te gaan. Ik krijg heel erg Nicholas Sparks-vibes van het roeibootje, maar wel op een positieve manier: het is gewoon echt heel erg leuk om je over het water te begeven met een lekker ondergaand zonnetje en wat suppers, professionele roeiers en zwemmers om je heen. En hoewel het bootje naar mijn wens alsnog te instabiel is, is het wel een stuk praktischer en sfeervoller dan een kano of kajak. Ik roei ook nog een stukje en na een uurtje leggen we weer aan bij de steiger.

Om van het huisje naar het meer te komen is een soort short cut uitgestippeld, over dit spoor (dat nog gewoon in gebruik is) heen. Op de heenweg zagen we veel mensen die ons tegemoet kwamen heel vermoeid kijken en nu snappen we dat wel een beetje, het is namelijk een flink steil stukje omhoog, hahaha. We rijden even naar een Mercator voor wat boodschappen en dineren daarna met een bruschetta, een diepvriespizza met extra ingrediënten en tiramisu toe. Vijf sterren.

Donderdag

Breakfast with a view 🙌🏼

Op 10 minuutjes rijden van Bled bevindt zich Vintgar gorge, de Vintgar kloof. Ik ben hier al eerder geweest, maar omdat het zo’n boegbeeld van Slovenië is en bovendien gewoon een chille activiteit, gaan we vandaag ook. We skippen de rij door in de rij online tickets te kopen en wandelen daarna over de hangbruggen tussen de watervallen en rotsen door. Dit blijft een heel mooi natuurfenomeen waarbij je kan blijven kijken. Ik vind het dan altijd nog wonderlijker om vissen te spotten die daar waarschijnlijk zeer onwetend een deel van hun leven doorbrengen, haha. De terugweg gaat via het bos en het dorpje, anders dan de vorige keer, toen mijn ouders, zus, zwager en ik op het warmste van de dag een hele tocht ondernomen door weilanden waar ook koeien rondliepen. Toen vroeg ik me af of dat wel de juiste weg was, deze keer komen we zelfs langs een klein cafeetje waar de zitplaatsen boomstammen met schapenvachtjes zijn maar je cappuccino evengoed gezet wordt door een barista. Het enige nadeel is dat je met vrij veel mensen hetzelfde rondje loopt, waardoor het voor kan komen dat je twintig minuten achter dezelfde personen loopt. Als die mensen ook nog eens Nederlands zijn (check) heb je dus niet echt het gevoel hebt dat je heel avontuurlijk aan het hiken bent, haha.

Eigenlijk zijn we best moe na het wandelen en alle eerdere vakantiedagen kicken er ook wel een beetje in, maar ik wil toch per se naar het meer van Bohinj om daarin te zwemmen en niet naar Bled, ook al ligt dat op tien minuten loopafstand van ons huisje. Tom laat zich gelukkig overhalen (❤️) en we rijden een ruim halfuur naar Bohinj. Het gebrek aan waterschoenen is opnieuw een klein probleem, maar we bedenken een medium efficiënt systeem waarbij één iemand op teenslippers het water in gaat en de slippers teruggooit naar de kant. Eenmaal in het water is het heerlijk rondzwemmen (met teenslippers aan mijn handen, dat wel), dit blijft toch wel echt zo’n betoverend mooie plek. Het meer ligt volledig tussen bergen in en er is, anders dan bij Bled, amper een ’toeristisch’ stuk. Wij liggen op een groenstrookje net boven het kiezelstrandje en als ik niet naar het meer, maar de andere kant op kijk, zie ik allemaal mensen heel relaxed voorbij komen wandelen over het pad (nog steeds ook heel veel leuke hondjes) en wat paragliders aan hun landing beginnen. Het is zo fijn en rustig, echt een plek om even extra tot rust te komen en te genieten.

Met onze net-uit-het-meer looks hebben we niet zo’n zin om een restaurant binnen te stappen. In plaats daarvan zetten we de stoelverwarming aan en rijden we naar één van de weinig McDonald’s van Slovenië. Review: voor Nederlandse begrippen heel goedkoop, prima lekker, en ook nog opgegeten met uitzicht op een iets minder vergevorderde staat van deze zonsondergang. Opnieuw heel tevreden. Iets minder als blijkt dat er niet is gereageerd op de Airbnb-aanvraag die we de vorige avond hebben gedaan en we dus weer iets nieuws uit moeten zoeken, maar dat is iets voor het volgende dagboekje. (Nog 2! En vond je deze leuk, druk dan vooral op het hartje hieronder :))

X,
Hester

6 reacties

  1. Wat leuk om te lezen en wat een prachtige foto’s! Het meer staat al een hele tijd op mijn verlanglijstje met bestemmingen en nu is nog maar eens bevestigd waarom ook alweer. Leuk om over je avonturen te lezen en alle mooie natuur te zien :)

  2. Oké je hebt me 100% overtuigd om naar Slovenië te gaan haha. Ik hoop alleen dat ik dan even mooi weer heb als jij, want dat kan al eens tegenvallen had ik ergens gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *