Retromania in Schiedam

17 juli 2021, Schiedam

Deze foto’s van een bezoekje aan (het Jenevermuseum in) Schiedam zijn inmiddels al bijna een maand oud, maar niet minder de moeite waard om te delen. Zoals wel vaker had ik de dag voor mijn vakantie nog een uurtje of twee ingepland om een blogpost te schrijven, maar in de praktijk gaat die tijd toch altijd verloren aan nog een keer nadenken of je alles hebt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het dit jaar wat spannender vond om op vakantie te gaan, niet alleen vanwege corona, ook omdat het alweer drie jaar geleden was dat ik in één rit en grotendeels ’s nachts meer dan vijftienhonderd kilometer reed in een busje. Gelukkig waren die zorgen nergens voor nodig: de terugreis ging enorm voorspoedig zonder enkele file en de heenreis was ook prima te doen, de file rond de Gottharttunnel ontweken we door (niet geheel gepland) de (mistige) bergpasse te rijden. Op vakantie gaan met veel mensen is honderd keer zoveel organisatie, maar qua reis is het eigenlijk juist heel handig, met vier bestuurders en vier ‘passagiers’ die het bijrijden op zich nemen. De plek waar we zaten (Pergola, midden-Italië) was verder ook echt een droom waar ik nog heel veel foto’s van heb, de planning is nog wel om die hier op den duur ook te delen. De vakantie zelf voelde wel veel te kort (we kwamen zaterdag rond etenstijd aan en vertrokken vrijdagmiddag en het was natuurlijk mijn eerste vakantie van het seizoen) maar dat is alsnog alleen maar een goed teken, denk ik altijd.

Eenmaal thuisgekomen vierden we op maandag de 50e verjaardag van mijn moeder en daarna begonnen de laatste loodjes van mijn scriptie. Het voelt wel heel goed om nu een echt thuis te hebben waar dat kan; studeren is sowieso niet de meest romantische invulling van een zomer, maar in mijn oude huis had dat zich ook nog eens grotendeels voltrokken op een kamer van tien vierkante meter, terwijl ik nu gewoon lekker met de deur open op mijn kamer werk of in de keuken zit, waar ik af en toe een huisgenoot tegenkom en uitgebreide tosti’s voor mezelf kan maken als lunch. De aanwezigheid van Leo de buur(t)poes helpt trouwens ook in grote mate mee – dat is een verhaal op zich dat ik in een andere blogpost een keer uit de doeken zal doen (het is namelijk wel zeer de moeite waard).

Wat betreft mijn scriptie zie ik waar het nog beter had gekund, maar ben ik ook tevreden over het geheel zoals het nu is. De 16e lever ik ‘m in principe al in bij mijn begeleider maar ik heb dan nog een week speling om toch nog wat feedback te verwerken of dingen aan te passen, dus de 23e/24e ben ik er helemaal vanaf (ga ik even vanuit). Het leuke van mijn scriptie-onderwerp is wel dat het ook buiten mijn scriptie om bestaat: één van mijn kernconcepten, retromania, gaat over de huidige ’trend’ om in plaats van nieuwe (pop)muziek te maken terug te keren naar oude, bestaande genres, veroorzaakt door de overzichtelijke en toegankelijke manier waarop het verleden tegenwoordig is gearchiveerd. Het concept retromania is uitgedacht binnen de muziekwetenschap, maar Simon Reynolds erkent wel dat die retromania vaak ook andere stijlelementen beslaat, zoals kleding, interieur, uiterlijk. Toen ik met mijn vader, zus, zwager en Tom in het Jenevermuseum in Schiedam was, kon ik zelf bijna niet meer ontwaren of alles in de stijl van toen was gehouden of anno 2021 in die, nog altijd goed toegankelijke, stijl ingericht was; een van de vele voorbeelden uit mijn eigen leven die aanleiding geven om mijn hoofd nog eens te buigen over retromania. Schiedam zelf is overigens ook leuk om eens doorheen te lopen (of doorheen te suppen): als je toch in de regio bent, kies je waarschijnlijk altijd liever voor Rotterdam, maar ik vind Schiedam wel echt een totaal andere sfeer hebben en bepaald geen slap aftreksel van Rotterdam. Lekker gemoedelijk en authentiek (kan ook door het draaiorgel komen).

Nu ik over mijn scriptie-onderwerp schrijf, vraag ik mezelf wel weer sterk af waarom ik er eigenlijk niet aan bezig ben, dus voor nu houd ik het even hierbij haha. In september ga ik nog op vakantie maar ik hoop daarna in wat minder gestroomlijnd vaarwater terecht te komen. Rustiger hoeft niet per se, ik heb op zich wel zin om aan de slag te gaan met allerhande dingen (één of twee bijbaantjes, solliciteren, vrijwilligerswerk, bloggen over vakanties, misschien nog een projectje in huis), alleen dan dus even niet met de focus op één ‘project’. Anyhow: dat is stof voor later. Ik ga eerst maar eens de stad in voor drie cadeautjes voor een verjaardag en een housewarming vanavond. Een fijne zondag voor wie dit direct op zondag al leest – ik vind het trouwens ook wel weer eens tijd om te zeggen dat ik het heel vind dat er nog steeds (nieuwe) mensen meelezen :) Voel je niet verplicht om een reactie achter te laten; als je van mijn blogposts geniet, kun je dat ook altijd laten blijken door op het hartje hieronder te klikken.

X,
Hester

4 reacties

  1. Wat een interessant scriptie-onderwerp heb je gekozen, heel tof om te lezen!
    Ben jij zo’n type dat haar scriptie dan ook wil delen met mensen die het tof vinden om te lezen, als het klaar en beoordeeld is? En wat voor soort werk ga/ben je naar op zoek? Dan houd ik mijn ogen en oren voor je open! :)

    1. Dank je! Mijn scriptie is als het goed is over een paar weken te vinden in Google Scholar (de UU had eerst een heel overzichtelijk scriptiearchief, maar ik lees net dat dat precies per vandaag op de schop is gegaan) als je zoekt op mijn naam + retromania + sophie straat + hang youth oid. Ik wil op zoek naar een baan waarbij ik me bezig kan houden met de Nederlandse taal, cultuur en literatuur, maar best breed dus: ik vind beleid rondom taalachterstanden en curriculum leuk, maar ook richting redactie/uitgeverij, copywriting, programmamaker. Ik zal je even toevoegen op LinkedIn!

  2. Het is leuk om te zien dat er ook nog echt bloggers actief zijn. Het is net wat persoonlijker en ook vind ik het leuk om soms te zien hoe het met andere mensen gaat. En soms krijg ik ook ideeën voor recepten of reizen. Heel veel succes met je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *