Maribor (Slovenia)

Maribor, 16 augustus 2020

Tijdens onze twee weken Boedapest in de zomer konden Annegida en ik allebei eindeloos rondjes lopen door de stad en nieuwe buitengebieden ontdekken zonder het zat te raken, maar toch borrelde er nog iets van extra reislust. Boedapest was voor ons nog onlosmakelijk verbonden met Erasmus en de Erasmuservaring bestaat naast heel veel nieuwe mensen (wat er in augustus niet echt in zat) ook uit kleine tripjes. In februari/maart hadden we al een klein weekendje Bratislava gedaan en dat beviel toen ook goed, gewoon omdat het leuk is om naar een plek te gaan die je vanuit Nederland niet zo snel zou bezoeken maar wel opeens als het maar een paar uurtjes in de bus is en misschien ook wel omdat er niets leuker is dan het gevoel van thuiskomen op een plek waar je pas net thuis bent. Hongarije grenst aan een hoop landen maar ik had nog altijd een zwak voor Slovenië en daar leek de hele covidsituatie ook wel op orde, dus we boekten een flixbusreis van vier uurtjes en twee nachten in een schattig hostel. Ik vertel dit nu vrij snel maar ik moet zeggen dat ik toen ook trots was op hoe snel en spontaan we het regelden, het was net weer even alsof het maart was en we aan de keukentafel zaten om onze terugvlucht te boeken voor de volgende dag, maar dan dus veel leuker. Ik nam – aangezwengeld door Annegida’s ontluikende fotografieliefde – mijn camera ook weer eens mee en toen ik die foto’s pas terugzag, bedacht ik me dat ik hier nog prima een blogpost over kon schrijven. Alvast sorry als het je reislust aanwakkert – ik voel je pijn (hoewel ik dus eigenlijk niet mag klagen, dit is pas vier maanden geleden!).

We rolden in de ochtend uit de bus en dronken tot we in konden checken eerst een spotgoedkope cappuccino tegenover de Fransiscaanse kerk, op het terrasje van de Passion Pub (ik heb het ook niet bedacht). Daarna gingen we na een kort rondje vrij direct door voor lunch bij Nana voor verse limonades en (voor mij) een heel gezonde en lekkere quinoa bowl met zalm voor €7,90. Ik wil niet te vaak te leuk doen over Slovenië, maar het is gewoon echt zo dat ik het een heel prettig land vind. Mensen spreken supergoed Engels en zijn vriendelijk, het land is schoon, rustig en mooi en ook het aanbod van restaurants en winkels is veel gemoderniseerder dan je in eerste instantie zou denken bij een klein land in Centraal-Europa. Met euro’s betalen was na een paar dagen HUF’s bovendien ook wel weer een zegen. Er zaten best wat mensen en jongeren op het terras dus we konden ook schaamteloos iedereen observeren. Maribor heeft ongeveer 100 000 inwoners en is de tweede stad van Slovenië, naast Ljubljana dus.

We bezochten twee kerken: de kathedraal, vlak naast ons hostel, en de Fransiscaanse kerk. Die tweede vond ik zowel qua buiten- als binnenkant eigenlijk het mooist. Langs de rivier de Drava is ook nog een voormalige synagoge te vinden maar die konden we niet echt vinden / er was niet meer echt veel aan te zien.

Onze zoektocht eindigde dus op een bankje aan de rivier. Het blauwgeblokte gebouw aan de overkant gaf me nogal Uithofvibes en toen ik het opzocht bleek het inderdaad de medische faculteit van de universiteit van Maribor te zijn.

We wisten onszelf nog te motiveren voor één must visit in Maribor: de oudste wijnstok ter wereld, van meer dan vierhonderd jaar oud (er stond dan ook netjes een hekje omheen). Hier wordt nog elk jaar wijn van gemaakt die dan met een aangetekende brief – als bewijs dat het echt wijn is van de Stara trta – naar uitverkoren personen wordt gestuurd, als ik het goed heb onthouden. Er hoort elke zomer een heel wijnfestival bij, maar goed, dit jaar uiteraard niet.

Hierna sloeg de klok uienringen bij een Ierse pub die op zo’n manier gepresenteerd werden dat ik jullie de foto absoluut ga besparen, een vieze pasta bij een Italiaans restaurant waar het voorgerecht wel onwijs lekker was, een zoektocht naar een toneelstuk dat we in de open lucht opgevoerd hoorden worden en drankjes aan het water tussen de Sloveense jongeren die er massaal op uit leken te trekken. De joy van reizen, wat een heerlijke tijd.

X,
Hester

3 reacties

  1. Wat maak je toch prachtige foto’s en wat schrijf je leuk! Ik had eerlijk gezegd nog niet echt een voorstelling bij Slovenië maar nu ik dit zo zie krijg ik toch ook wel heel veel zin om daar ooit eens heen te gaan.

  2. Heerlijk! Ik ben nog nooit in Slovenië geweest, maar het staat wel op mijn lijstje. Er zijn niet zo heel veel citytripbestemmingen waar ik per se nog heen wil (eigenlijk vooral steden die ik nog eens opnieuw wil bezoeken zoals Berlijn, New York, Rome, …), maar Slovenië wel! Ik zou dan een paar dagen Ljubljana doen en een paar dagen verder de natuur intrekken, want die is er ook heel mooi, heb ik al vaak gehoord :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *