Lieblingsplatz

Deze maand is het twee jaar geleden dat ik mijn inboedel mijn oude kamer uit duwde en een paar meter over de gang schoof, tot over de drempel van een kamer die 2,5 vierkante meter groter was. Ik mis mijn so called luciferdoosje waar alles precies in paste en een niet opgehangen jas al een rommel veroorzaakte af en toe nog wel eens, gewoon omdat ik er precies kort genoeg in heb gezeten om het niet echt zat te zijn geworden. Toch was het hoogtepunt van die kamer vooral het boomrijke uitzicht (vooral in tijden van sneeuw) en niet de inrichting; het werd me door huisgenoten regelmatig verweten er een klinische stijl op na te houden. Inmiddels is daar niet echt meer sprake van, gezien de verscheidene planten en andere prullaria die ik een plekje heb gegeven in mijn kamer. Ik ben nog steeds hyped over het schattige bijzettafelsetje voor koffie/kaarsen/planten dat eerst een tijd ongebruikt en eigenaarloos in de gang van ons huis stond en over het hangplantje dat ik van mijn zus kreeg, maar vooral ook over de nieuwste toevoeging aan mijn kamer, namelijk de posters die ik heb gekregen van Poster Store. Ik had deze keer niet zo’n zin in allerlei quotes waar ik me de ene dag wel en de andere dag niet mee identificeer en was in plaats daarvan vooral gecharmeerd door hun geïllustreerde en abstracte posters.

Poster Store heeft een breed aanbod van betaalbare posters en fotolijsten van Scandinavisch design, in verschillende thema’s, designs, formaten en stijlen, dat bovendien elke dinsdag aangevuld met een nieuwe postercollectie. Toen ik even inspiratie opdeed op de site besloot ik dat het toch tijd werd om een keer wat spijkers in de muur te slaan en posters daadwerkelijk ingelijst op te hangen, want daarin komen ze uiteindelijk toch het mooiste uit (+ het voelt heel volwassen). Voor mijn gevoel versterken de posters het ‘home office’ gevoel van mijn kamer echt een beetje en ik vind het ook leuk om bij mijn wastafel toch een soort badkamer-/getting readyvibe te creëren met weer net een ander soort poster en een andere kleur lijst. Aangezien ik de muur bij mijn bed niet zo vertrouw heb ik daar wel een poster los opgehangen, maar de posters zijn gelukkig geprint op papier van zodanig hoge kwaliteit waardoor dat ook prima kan.

Wat ik eigenlijk nog het leukste vind aan een posterwand is om ‘m niet alleen uit posters te laten bestaan maar er juist ook  wat persoonlijks aan toe te voegen. Ik heb geen foto’s op mijn kamer, ik denk omdat ik toch een beetje vrees dat ik die foto’s dan zat word of me teveel ga verkneukelen over oude in plaats van nieuwe herinneringen, maar er zijn wel andere items die me op een subtiele manier doen denken aan leuke momenten uit mijn leven. Bij de posters boven mijn stoel heb ik ook mijn ov-kaartje van mijn eerste maand in Boedapest opgehangen, evenals een foto met Tom, een bierviltje van mijn favoriete roadtripvakantie in Duitsland (2018), een kaartje dat ik kocht in Keulen met de tekst ‘Lass uns einfach glücklich sein’ en een versje uit een Versjes van Lars-boekje. Boven mijn bed hangen nog twee veertjes die ik ooit heb gevonden en bewaard (volgens mij is die groene zelfs nog van een kanarie van mijn opa geweest) en een van de eerste pagina’s uit een dichtbundel van De Nacht van de Poëzie, met de tekst ‘Drijf een wig in de nacht en luister …’. Ik vind dit zelf altijd een heel leuke methode om je interieur toch een persoonlijke touch te geven, zonder dat het heel erg uitgesproken hoeft te zijn.

Verder is de een na laatste foto een redelijk accurate verbeelding van mijn leven op het moment. Vorig jaar was ik al best veel thuis omdat ik toen alleen mijn scriptie schreef en een dag per week stage liep (en verwachtte vanaf februari vijf maanden lang in chaos en drukte te leven, little did I know), maar dit jaar heeft thuiszitten wel een nieuwe dimensie gekregen. Af en toe zie ik wel wat vrienden in een klein groepje en dan merk ik hoeveel ik daar van oplaad – terwijl ik me er de volgende ochtend ook weer bijna schuldig over kan voelen. Ik bedacht me pas dat ik in deze tijd zelfs het subtiele gevoel van geluk mis dat je hebt tijdens een avondje alleen op je kamer zijn na een week veel met allerlei mensen te zijn geweest. Dat is dus ook niet na te bootsen als thuis zijn eigenlijk al de standaard is geworden. Maar daar tegenover staat dan weer wel het ultieme gevoel van thuis zijn, van op je plek zijn binnen de vier muren die je inmiddels detail uit kunt tekenen, van geluk ervaren zelfs als je na vier uurtjes weg te zijn geweest weer thuiskomt. Mijn kamer is in zekere zin mijn Liebingsplatz.

Ik laat me in deze tijden soms expres verleiden tot wat home improvements om de motivatie om binnen te blijven nog een beetje extra omhoog te helpen, onder andere met deze leuke posters, en ik moet zeggen dat dat op zich prima werkt – ook een tipje voor jullie dus. Ik kan daar gelukkig een klein beetje bij helpen: met de code hesterly35 krijg je tot en met 29 november 35% korting op alle posters (excl. selection) bij Poster Store.

X,
Hester

3 reacties