The 2019 recap

Laat me kiezen tussen kerst en Oud en Nieuw (de religieuze betekenis niet meegerekend) en ik zal in bijna alle gevallen voor de jaarwisseling kiezen. Ik houd ervan hoe oudejaarsdag hysterie en melancholie tegelijk is en de avond feestjes en glitter en champagne maar uiteindelijk toch heel vaak gewoon spelletjes en tv-programma’s. Hoewel ik de afgelopen maand ook over NYE heb verkondigd dat ik me eraan erger dat er zulke verwachtingen aan de avond hangen is het uiteindelijk toch m’n favoriete dececmberevenement, juist omdat er de ruimte is om terug te kijken op het afgelopen jaar en te benoemen wat er leuk was en wat er minder ging. Het is onmogelijk dat het 365 dagen lang all fun and games is maar er gebeurt in elk geval wel altijd van alles in die twaalf maanden en traditiegetrouw heb ik daar weer een monsterlijke samenvatting van gemaakt.

Leuk feitje: in 2019 was ik het hele jaar door actief in het voortgezet onderwijs, terwijl ik dat in 2018 echt nooit als de planning had kunnen bestempelen. Ik deed meerdere dingen voor de eerste keer, geen grote dingen, maar wel dingen die te maken hadden met het feit dat ik me steeds iets meer volwassen voelde worden. Ik was een sukkel in en voor de liefde, deed mijn best weer iets meer te voelen dan te denken en liep ook echt wel een paar keer tegen dingen aan toen ik dat deed – of toen ik mijn gevoel juist negeerde (het is ook nooit goed). Vooral door de rollen van docent en ‘vriendin van’ heb ik veel over mezelf geleerd wat ik in 2018 nog niet wist. Niet altijd dingen die ik buiten die functies ook echt nodig heb, maar alsnog: leerzaam. 2018 omschreef ik als een ‘intens doch heerlijk jaar’, 2019 was leerzaam en mooi maar, belangrijker, ook gevuld met heel veel fijne mensen.

(Kleine disclaimer daarover: ik houd van mijn dispuutsgenoten en vrienden in Utrecht en spendeer eigenlijk heel veel tijd met hen maar ik ga niet over elke dispuutsavond, elk borrel of elk feestje schrijven want dat is dus elke donderdag. Ik schrijf sowieso niet over alles en iedereen maar dat spreekt denk ik voor zich want a. het is het internet en b. herinneringen zijn onbetrouwbaar.)

januari 2019

In januari had ik mijn laatste dagen op het kantoor in Den Haag waar ik een tijdje gewerkt had én rondde ik eindelijk mijn tweede – en laatste – geschiedenisvak af. Het was eigentijdse geschiedenis (1914 tot heden) en ik weet nog hoe erg ik het vond om al die feitjes weer te stampen en überhaupt weer een echt tentamen te maken, de horror. Ik liet ook mijn linker verstandskiezen trekken, kondigde mijn relatie met Tom op de officiële manier aan binnen mijn dispuut met prosecco (geen champagne, maar je moet wat), ging naar het Focusweekend van Navigators, gaf vijf uur per week les op mijn oude middelbare school en zat regelmatig op terrassen in Rotterdam, Gouda en Den Haag, meestal met Tom en/of Niels.

februari 2019

Zonder teveel te klagen: ook van februari kan ik me nog wat horror herinneren, te weten de startweek van de educatieve minor die ik gelukkig met Fred volgde maar waarin we wel elke dag op de Uithof verwacht werden en elke dag kletsnat regenden. Aan het eind van de maand was het gelukkig steeds vaker mooi weer én voorjaarsvakantie (pre van werken in het onderwijs), waar ik van genoot op het strand met Tom, Niels en Aika, maar ook middenin Utrecht met Tom op het terras van Orloff, in mijn eentje in onze voortuin en op een steiger op de Westerkade. Mijn favoriete moment was vrijdag 15 februari, toen Tom en ik bij wijze van verlate Valentijnsdag ontbeten bij Hartbeach op een verlaat maar super zonnig strand. Er was een 21-diner van Fred en van Juud en er waren ondertussen ook weer colleges van een vak dat ik wél leuk vond.

maart 2019

In maart was ik minder enthousiast maar het hoe en waarom heb ik niet volledig uitgespeld op mijn blog en ik moet zeggen dat ik dat nu zelf ook niet meer zo precies weet. In elk geval viel het lesgeven en alles wat daarbij kwam kijken me af en toe zwaar en moest ik soms toch nog wennen aan het feit dat ik een relatie had. De maand begon met een vrouwenweekend in Gouda met de vrouwen van mijn dispuut, ik had wat familieverjaardagen, ik zag weer eens een foute Nederlandse film in de bioscoop, dit keer met de vrouwen van mijn schoonfamilie en ik sponsorde de horeca in Gouda, Rotterdam en Utrecht door bij allerlei (voor mij) nieuwe zaken af te spreken met mensen voor soms heel vruchtbare, soms wat minder vruchtbare dates. Ik voelde me vooral fijn in Utrecht en kon er heel erg van genieten om na een late borrel mijn brakheid te verhelpen op een terras in een waterig zonnetje met een kop koffie, een burger en een vriendin of op vrijdagavond met Fred en Naomi op Freds balkon te eten.

april 2019

Ruim twee weken onderwijsvrij en daarna twee weken meivakantie (en dus niet lesgeven), dus april was in theorie een goede maand. Na de eerste paar aprildagen klaarde de mist rondom mijn mentale gesteldheid wat op en werd april ook in praktijk zeer goed. Het eerste weekend spendeerde ik in Limburg met de familie van Tom, waarna we zondag op weg terug naar Utrecht oude nummers van Justin Timberlake luisterden terwijl we nog steeds open reden, ook al ging de lentezon al langzaam onder. Ik ging in mijn eentje naar een middagvoorstelling in Louis Hartlooper, was avondgast met mijn dispuut op de bruiloft van een oud-lid, vierde Marolises 21e verjaardag op haar diner, liep een warme vrijdag lang door Leiden met meiden van mijn dispuut, begon weer aan een nieuw vak en vierde Koningsnacht (en -dag) ongegeneerd in Utrecht. De laatste maandag van april reed ik ’s ochtends met Tom mee naar Rotterdam, waar we koffiedronken in een wereldstad op z’n rustigst. Wat ik daar toen over zei, geldt nog steeds: best way to spend your morning.

mei 2019

Mei: een openluchtbioscoop in de Botanische Tuinen met mijn vereniging, een dag mee met Dieuwke tijdens haar werk bij een hondenuitlaatservice, een paar uurtjes op het Bevrijdingsfestival met Tom tot het echt te hard regende, het vrijgezellenfeest van mijn zus, het 21-diner van Maartje, mijn eigen verjaardag, een verjaardagsontbijtje met mijn huisgenoten en ’s avonds eten op Scheveningen en eindigen bij Crazy Pianos met Tom en Niels, Central Park Festival met Fred en Naomi (wat overigens wel één grote grap was, maar soit), een etentje met mijn kring. Ik kreeg mijn eerste auto-ongeluk en reed een auto van mijn ouders in de prak maar belandde uiteindelijk toch op de eindbestemming, Gent, voor een heerlijk weekend met mijn dispuut en dates (het was eigenlijk een liftweekend).

juni 2019

Vanaf juni begon ik mijn agenda wat minder goed bij te houden (waarom, geen idee) en dat is voor dit soort overzichtjes echt heel ruk haha. De eerste dag van juni was ik op het 21-diner van Loïs en verder deed ik in juni vooral veel pogingen: ik wilde zo graag vakantie, maar het duurde (in elk geval voor mijn gevoel) zó lang voor ik alles af kon ronden en echt even nergens meer aan hoefde te denken. De 18e leverde ik alles voor een vak in maar daarna kon ik nog heel hard aan de slag voor de deadlines van mijn educatieve minor en ik gaf ook nog steeds les. Ik keek alle seizoenen Gooische Vrouwen, het grootste gedeelte in de week waarin ik op het huis van mijn ouders moest passen. Ik was ongelukkig toen ik op een vrijdagochtend heel vroeg en nog een beetje moe van de borrel naar mijn school was gereden voor een afspraak en te horen kreeg dat er volgend jaar geen uren voor me over waren en ik was ongelukkig toen het op zo’n avond alleen bij mijn ouders opeens ook nog eens keihard onweerde en stormde. Ik huilde en ik liet een van mijn favoriete mensen huilen.

Mijn geluk (her)vond ik toen ik na de ouderdag van mijn dispuut uitgebreid dineerde met mijn ouders in Utrecht, toen mijn huisgenoten zo lief waren om de spiegel die ik zo graag wilde in mijn inmiddels niet meer nieuwe kamer samen met me naar huis te dragen vanaf de Ikea, toen ik na een hele zondag geconcentreerd schrijven kon wandelen in de weilanden tijdens de zonsondergang met Tom, Niels en Aika en ook mijn camera weer eens mee had. De 27e was ik traditiegetrouw (je bent een vereniging of je bent het niet) op het slotfeestje en de 28e was ons dispuutsgala, de hele avond buiten. Tom was mee en ik had een heerlijke jurk geleend van Fred en dat was top.

juli 2019

De eerste week van juli rondde ik mijn stageportfolio af en trof ik voorbereidingen voor de bruiloft van mijn zus en zwager, want op 4 juli trouwden ze. Verder heb ik mijn agenda dus niet zo goed bijgehouden en zeker niet in de zomer, maar in elk geval was er nog een 21-diner van Roos, een avondje met mijn huisgenootjes en oudhuisgenootje bij Het Paard, een paar uurtjes in de achtertuin van Dennis terwijl het langzaam donker werd en een avond met rosé, risotto en gin tonics aan de Kralingse Plas bij De Tuin van de Vier Windstreken met Niels en Tom. Ik ging naar het Centraal Museum voor de tentoonstelling over de Biblebelt met Maaike, Jacco en Esther, zat bij Op Zuid met Tom en een hele dag bij BACKYARD in Rotterdam met Lisa. Ik solliciteerde ook nog even bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium en had de baan bijna, zij het niet dat ik in februari naar het buitenland vertrek, en maakte kennis op mijn nieuwe stageschool. 17 juli was mijn laatste leerlingvergadering en de 26e vertrok ik met Lisa, Maartje en Maaike alvast naar Spanje in de Mitsubishi Lancer van mijn vader. 1700 kilometer later kwamen we veilig en tegelijk met de rest van mijn dispuut aan in La Salzadella voor een week chillen, zwemmen, drinken, spelletjes doen en koken/eten en een dagje Valencia.

augustus 2019

Enigszins gesloopt (van het rijden, niet van de vakantie) maar wel gelukkig kwam ik zaterdagmiddag weer thuis. Met Niels zag ik The Lion King om 10:00 ’s morgens en was ik weer in mijn favoriete stukje Rotterdam waar het altijd mooi is (Kop van Zuid) en daarna vertrok ik met Tom naar Keulen. Na drie dagen reden we naar Dusseldorf en zetten we het elektrisch steppen voort met Niels. Favoriete momenten: eten bij de Mexicaan in Keulen waar er tequila in je bier zat en het eten typisch Mexicaans maar dan wel echt goed was (of is dat typisch Mexicaans?) en het kwartier tussen de rooftop bar van het 25hours hotel in Dusseldorf waar we een heel high class cocktail hadden gedronken en het nieuwe terras in dezelfde gegentrificeerde wijk. Denk niet dat we legaal gezien nog hadden mogen steppen maar de wegen waren zo breed en goed geasfalteerd dat we dus gewoon een kwartier hebben gestept voor de lol haha. Er waren weer feestjes bij mijn vereniging vanwege de UIT, ik sprak enigszins brak af met Tom, Niels en Mar in Utrecht en ik ging een dagje naar een strandtent in Hoek van Holland met mijn ouders. Ik liet ook mijn rechter verstandskiezen trekken omdat het me heerlijk leek er gewoon vanaf te zijn, fotografeerde een feestje van een bruiloft in Rotterdam, genoot nog even intens van de zomer in Utrecht door een weekend lang aan de picknicktafel in mijn tuin en aan het kanaal te spenderen met Tom (en een klein beetje binnen want er moest ook opeens Friends gekeken worden aangezien ik daar toch maar aan begonnen was). De maand sloot ik af voor een film in de open lucht met Tom en mijn moeder op het stadsplein van Capelle en de volgende avond een 23-diner van Maaike in Lopik en aansluitend een avondje stappen met Tom en zijn vrienden in Rotterdam.

september 2019

September: een beetje begonnen, en toch ook weer niet. Ik moest best wel wennen om opeens weer echt ‘in Utrecht’ te zijn, zeker na een jaar waarin ik doordeweeks ook nog twee keer per week in Rotterdam moest zijn voor mijn werk. Daarom was ik op 3 september alweer in Rotterdam te vinden voor scooterritjes met Niels en pizza en wijn op een balkon. Op donderdagen liep ik stage op een middelbare school in Huizen en ik deed een poging tot starten met mijn scriptie. Ik keek heel veel Friends, voelde me extreem tokkie toen Tom, Niels en ik met Aika op de achterbank op een semi-zonnige zondag naar het strand reden in Toms nieuwe oude witte Opel Corsa (die is inmiddels wel geaccepteerd maar nu zijn we op het punt gekomen dat we allebei zijn – gestalde – mx5 missen #luxeproblemen) en mocht de nieuwe lichting sjaars samen met Dennis en Loïs kennis laten maken met ons dispuut op het dispuutsweekend. Uiteraard volgden er ook weer een installatie-ALV en een startfeestje. Aan het eind van de maand vierden mijn ouders een feestje ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijksjubileum en daar waren we ongeveer het hele weekend mee bezig maar wel met veel plezier.

oktober 2019

Oktober was een rustige, burgerlijke maand. Ik vulde twee zaterdagavonden met bruiloften van oudleden van mijn dispuut, boswandelde met mijn schoonfamilie, begon aan de Alphacursus bij mijn vereniging. Op donderdagen liep ik nog steeds stage en gaf ik inmiddels ook weer drie uur vast les. Ik dronk koffie met Judith, Fred en Lisa en biertjes met Esther en Tom en Niels, ik keek Friends, First Dates en HNTM en ik waagde me voor het eerst aan het maken van risotto. Met Tom was ik in de inmiddels al geheel in kerstsferen gehulde Intratuin, zag ik een film in Lantarenvenster, at ik opnieuw bij Op Zuid (na een heel lang fileritje Rotterdam – Utrecht overigens) en wandelde ik op grijze zondagmiddagen met Aika. In het laatste weekend van de maand ging ik met mijn zus op haar verjaardag naar het concert van Krezip, ook heerlijk jeugdsentiment.

november 2019

In november was ik vooral veel (weekenden) weg: op kringweekend met mijn kring in een Roompotchalet in Drenthe, een nachtje Antwerpen met Tom in een heel schattige studio en een Alphaweekend in Ermelo. Juist omdat ik doordeweeks best veel tijd had om thuis te zijn, kon ik daar extra van genieten. Bovendien was het allemaal met heel fijne vrienden en mensen en daar ben ik ook echt dankbaar voor. Ik vind het lastig te omschrijven maar als ik aan november terugdenk heb ik het gevoel dat ik a. tegenwoordig beter kan zorgen voor mensen en dat ik b. juist in die maand tevredener was met het kleine geluk dat ik vond in spelletjes doen met mensen, in goede gesprekken zonder elkaar te veroordelen, in rode wijn drinken in ruimtes waar er maar één meter tussen de tafel en het bed zit. Ik ging weer eens op dinsdag naar de borrel nadat ik op het terras in de Drieharingenstraat zat met Niels, bleef veel te lang en logeerde uiteindelijk bij Esther met Naomi. De laatste van de maand gingen we met het gezin uit eten om de verjaardag van mijn vader te vieren.

december 2019

Wat weet je van december? Ik weinig, want op vrijdag de 13e crashte mijn MacBook en ik vertrouwde onbewust zo heilig op dat ding – omdat ‘ie me in drieënhalf jaar echt nog nooit in de steek heeft gelaten – dat ik ook niet echt ruim in de back-ups zat/zit (hij doet het nu weer perfect). Ik was meer in Huizen op stage te vinden om mijn laatste uren te maken en materiaal te verzamelen, vierde weer old school Sinterklaas met het gezin (en met dispuut) en waaide uit op het strand in Wassenaar met Tom en Aika. Op maandagen waren de laatste Alpha-avonden, ik deed vrijwilligerswerk bij het AZC in Utrecht op een beauty-avond voor de vrouwen daar en nadat Tom de vorige avond mee was geweest naar de kerstviering van mijn vereniging ging ik met hem mee naar een concert in Zoetermeer van het nieuwe bandje van Cesar Zuiderwijk waar hij kaartjes voor had gekregen van zijn vorige stage. Ik zag Marolise weer nadat zij vier maanden in het buitenland zat, dronk wijn met Esther in Capelle op een zaterdagavond, at mezelf moed in voor de kerstboodschappen in de vorm van brownies met Niels bij Brownies & Downies, eveneens in Capelle (werelddorp is het ook). Kerst vierde ik met ons gezin in een kerstnachtdienst op kerstavond, met de familie van mijn vader op Eerste Kerstdag en met mijn schoonfamilie op de 28e en op Tweede Kerstdag kookten Tom en ik voor zijn ouders. Inmiddels zit ik  in de bieb van Capelle met een ijskoffie en een vers geperst sapje van de AH hiernaast (ik zei het: werelddorp) omdat ik mijn video-opnames van mijn stage moet uploaden en becommentariëren maar dat thuis telkens vervang voor seizoen 2 van YOU kijken (terwijl ik dat niet eens zo leuk vind) en hier nog iets van sociale controle is. Als dat gelukt is begint er opnieuw een boodschappenfestijn maar nu voor NYE met Tom, Niels en Marolise.

Tot in 2020, lieve lezers. ❤️❤️

X,
Hester

4 reacties

  1. Leuk om je jaaroverzicht te lezen!

    Wens je een geweldig nieuw jaar toe :)

    Liefs!

    (Btw: bedacht me net hoe gek het eigenlijk is dat ik je al zo lang volg (sinds m’n 13e of zo?) en ik plekken die je beschrijft zo goed herken maar je nog nooit gezien heb! haha)

  2. Leuk om zo’n overzicht te zien! Altijd fijn om je jaar zo op te sommen, vaak lijkt het dan een stuk spannender en voller dan je in eerste instantie dacht. Tenminste, zelf heb ik dat vaak, het gevoel dat ik helemaal niet zoveel uitgevreten heb, terwijl als ik dan terug lees er toch een hoop bijzondere momenten waren. Fijn 2020! (Ook al is het natuurlijk veel te laat om dit te wensen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *