Roadtrippin’: Salzburg Saturday

21 juli, Salzburg

12:29

De weersvoorspelling voor vandaag is nog steeds bewolkt en regenachtig en dus besluiten we de natuur verder te laten voor wat het is en een bezoekje te brengen aan Salzburg. De eerste twintig minuten worden alsnog met open dak gereden, pas op het laatste stukje voelen we een aantal druppels. Voordeel aan Oostenrijkse steden is wel dat ik er in mijn hoofd niet echt zonnige associaties bij heb en dus is mijn eerste indruk, als ik de stad inrijd op zoek naar een parkeergarage, eigenlijk heel positief. Salzburg klinkt vrij pretentieus en dat is het misschien ook wel een beetje als je door de paleistuin loopt en aan dingen als het Mozarthuis denkt maar tegelijkertijd vind ik de sfeer gewoon heel gemoedelijk. We beginnen aan de oostkant en lunchen daar bij Timeless, een tentje dat vooral niet als doel lijkt te hebben om authentiek te zijn maar wel goed eten serveert.

Voor we het water oversteken verdwalen we nog wat door typische straatjes met vlaggetjes en platenzaken die goed onderdak bieden tijdens een regenbuitje. Eenmaal de brug over worden we eerst verwelkomd door een klein podium met livemuziek op het oude marktplein en daarna vinden we de Residenzplatz en de Dom van Salzburg, waar overigens ook een hele tribune bij is opgebouwd. Niet heel handig voor de foto’s maar alsnog vind ik het wel heel erg leuk om te merken dat er zoveel wordt georganiseerd in een stad. Vanaf het plein daar zien we bovendien nog steeds het kasteel en dus begin ik moeite te doen om Tom en Niels ook zover te krijgen om erheen te lopen.

15:23

Die missie blijkt minder geslaagd: na een korte tour over het begrafenisgedeelte rondom de Sint Peter en een vrij steile klim komen we wel waar we willen zijn, alleen je moet direct een ticket kopen om verder te mogen en wij hadden eigenlijk alleen als doel om van het uitzicht te genieten, niet per se om het kasteel van dichterbij/binnenin te bekijken. Tijdens de afdaling komen we de ingang van een Biergarten tegen en die kunnen we niet skippen. In plaats van bier (want bob) wordt er een halve liter cola voor me gehaald (‘Anders zitten wij hier nog lekker en wil jij alweer weg’), het terras is heerlijk ruim en rustig zoals je van een Biergarten verwacht én heeft een fantastisch uitzicht en als grootste verrassing is er opeens een voorzichtig zonnetje. Erg tevreden.

17:12

Bij elke wolk minder komt Salzburg nog een beetje meer tot leven. Terug op het oude marktplein is er nog steeds live muziek en dat zorgt ervoor dat de terrassen allemaal compleet vol zitten (in Duitsland/Oostenrijk lijkt het sowieso een ding te zijn om gewoon bij vreemden aan tafel aan te schuiven, dat zie ik Nederlanders dus echt niet doen) maar vanwege een beetje geluk belanden we toch aan een eigen tafel voor een snelle pizza waar ik for some reason geen foto van heb. We vonden Salzburg al leuk maar met dit soort blauwe luchten met sluierbewolking kan er sowieso al weinig meer fout gaan.

18:45

De weg terug naar de parkeergarage aan de oostkant van de stad is zo mogelijk nog mooier, wanneer de zon nog even door de hele stad heen schijnt. Terwijl we teruglopen door de tuinen van het Mirabell paleis die ik die ochtend al zag maar dan in veel saaiere staat bedenk ik me weer even hoeveel verschil een paar uur kunnen maken, en ook hoe fijn het is dat we nu uren in een vreemde stad kunnen zijn zonder op de tijd te hoeven letten. Salzburg is top als je het Duitse/Oostenrijkse gevoel kunt waarderen maar ook als je houdt van brede straten met gebouwen die goud oplichten in de zon. We nemen afscheid van de stad terwijl we met een nog steeds ondergaande zon terug naar Bad Reichenhall rijden, halen een paar biertjes uit de gedeelde hotelkoelkast en sluiten de dag af op het balkon tot het begint te regenen en we genoodzaakt zijn binnen te gaan zitten.

X,
Hester

PS. Credits voor wie credits toekomen: de helft van de foto’s (niet alleen hier, maar ook bij de vorige en de komende twee blogposts) is gemaakt door Niels omdat er gewoon weinig tegen de camera van een iPhone 7 Plus op kan (of althans, dat is gebleken).

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *