Damme & Brugge

19 augustus 2017, Damme / Brugge

Er is geen betere manier om een regel te bevestigen dan door er een uitzondering op te maken. Ik vertelde een maand geleden nog dat ik liever geen oude foto’s recycle voor blogposts, met de onderliggende gedachte dat ik mijn blog zo actueel en chronologisch mogelijk wil houden. Mijn blog zou z’n doel voorbij gaan als ik constant verwijs naar periodes waarin het leven lekker ging, want hoewel er niets mis is met een beetje een sucker voor nostalgie zijn is het juist de bedoeling dat ik mezelf uitdaag (en af en toe forceer) om nieuwe dingen te creëeren en in het nu te leven. Ik navigeer nog geregeld door de maandelijkse archieven van mijn blog en ik kan dan heel erg genieten van een vorige zomer of van mijn tijd als middelbare scholier maar zodra ik alles wegklik stopt dat, is het idee.

Het ligt anders voor foto’s waar ik de verhalen nog nooit bij gedeeld heb. Ik heb volgens mij wel iets over Brugge verteld, over hoe Marolise, Niels, Tom en ik in de cabrio van mijn ouders stapten en we over afwisselend lege snelwegen en rijbanen vol file de Belgische grens over reden. Toen we op een binnenlandse weg langs een riviertje kwamen met bomen aan weerszijden had niemand een idee waar dat ons precies heen leidde, maar uiteindelijk bleek Damme op de route te liggen en ik vond het er te leuk uitzien om geen gebruik te maken van mijn macht als bestuurder. Zodoende contextualiseerden we Brugge allereerst met een megastil stadje dat, however, een toren met een goed uitzicht had over stad en land.

Brugge barstte in tegenstelling tot Damme bijna uit haar voegen vanwege een evenement in de stad. Vanuit de hotelkamers waar we snel ingecheckt hadden zagen we een schapenroedel bijeengedreven worden maar er waren ook optochten en afgesloten pleinen en dranghekken waar je ze niet zou verwachten. Als je één ding van me aan moet nemen: stilstaande menigtes fotograferen al niet lekker, maar ze zijn nog minder ideaal als je een stad eigenlijk gewoon slenterend wil ontdekken. Brugge is sowieso al geen studentenstad van nature maar het was vooral deze invasie van gepland toerisme die het acclimatisatieproces in elk geval voor mij iets vertraagde.

Gelukkig ontdekten we uithoeken van het centrum die minstens zo mooi waren, maar wel een stuk rustiger. De zon nam de wolken mee in haar tocht naar beneden terwijl wij ons rondom de Sint-Salvatorskathedraal begaven. Mijn favoriete moment in Brugge hoort bij de laatste foto’s, toen de straten langzaam leegliepen en het decor bekend begon te voelen, ook al was ik er veel te kort om de weg te kennen. Dat waren ook de laatste zonuren voor een aanhoudende miezer waar niemand van ons op zat te wachten. Het laagje regen dat zich in samenwerking met de wind elke klinker toe-eigende weerhield me er paradoxaal genoeg ook van datzelfde natte Brugge vast te leggen, en misschien is dat soms gewoon hoe foto’s moeten werken: ze vestigen herinneringen in je hoofd die anders weggespoeld dreigden te worden.

De fluitende vogels waar ik tegenwoordig af en toe mee wakker word of die ik glimlachend buitensluit als ik mijn rolgordijnen omlaag doe in de schemer, wetend dat ik ze er toch nog wel doorheen hoor, herinneren me nu regelmatig aan de dag dat ik zorgeloos door een stad huppelde waarvan één kant van de straten in goud gehuld was. Regelmatiger dan als ik deze foto’s niet had gemaakt, durf ik te zeggen. Mijn reizen waren gemaakt, de zomer was voorbij, de universiteit leek ver weg genoeg om me niet eens te realiseren dat ik langs het standbeeld van Jacob van Maerlant was gelopen in Damme zonder er aandacht aan te besteden, and I could surely stand a little rain.

X,
Hester

4 reacties

  1. Aahhh alleen maar liefde voor jouw foto’s!! Ze zijn prachtig! Kan er echt van genieten. En jouw schrijfstijl <3 ! Ik ben het met je eens van het gebruiken van oudere foto's voor je nieuw geschreven artikelen. Al moet ik toegeven dat ik dit wel eens doe bij gebrek aan tijd en een geschikt moment om nieuwe foto's te maken (iets met werkende moeder zijn). En ik zie dan toch liever een artikel met een dan misschien wat oudere foto dan zonder foto ;-).

  2. Zo mooooooi dit! Ik ben afgelopen voorjaarsvakantie in Brugge geweest, wat een heerlijke en prachtige stad! Het was ijskoud (maar daardoor wel minder toeristen, haha, behalve in de koffietentjes en restaurants) maar zonnig en zo ongelooflijk mooi… Nu staat Damme ook op het lijstje, en Gent staat nog heel hoog!

    1. Jaaa ik zag al wat voorbijkomen op Facebook, superleuk! Toen wij er waren was het wel warm maar af en toe evengoed bewolkt, dus ondanks de kou had je met die zon dan alsnog best goede omstandigheden. Fijn dat het zo goed bevallen is! :-) Damme vind ik op zichzelf niet de moeite waard hoor, maar wel als je er toch langskomt. Ik ga volgende maand waarschijnlijk nog een dagje naar een Belgische stad en ik twijfel nog een beetje of ik Gent leuk genoeg vind dus ik denk dat het Leuven wordt, maar alsnog wil ik Gent ooit ook wel een keer bezocht hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *