Over Delft, vakantie en films

19 december 2017, Delft

De tijd van kerstbomen loopt ten einde en daarom werd het tijd de foto’s die ik in Delft inclusief kerstboom schoot hier te delen. Ik heb wel een aantal vrienden die in Delft studeren/wonen en er enthousiast over waren maar alsnog had ik zelf nooit een specifiek reden om er te zijn en dus besloot ik daar niet langer op te wachten en gewoon te gaan, omdat ik graag een beeld heb bij steden. Het was een warme, grauwe decemberdag waarop de zon zich maar heel even liet zien en daardoor doen deze foto’s me een beetje aan Haarlem denken, waar ik onder ongeveer dezelfde omstandigheden was. Ook Delft was net zoals Haarlem vrij rustig op een normale doordeweekse middag, op het Marktplein na dan: daar was zowel een afvaardiging uit Azië als een groep schoolkinderen die aan een stoepkrijttekening werkte. Vraag me niet naar de bedoeling, maar ik vond het geheel inclusief tafeltje met warme chocolademelk en kerstkransen wel een knus geheel.

Verdere conclusies zijn dat Utrecht grachten beter doet maar dat Delft het wint op het gebied van kerken, of in elk geval op het gebied van kerken met geschiedenis. Ik was nooit een grote geschiedenisfan maar door mijn studie(richting) ontkwam ik er niet aan en begon ik ook vaderlandse geschiedenis een stuk leuker te vinden (het enige probleem is dat ik het nooit goed onthoud), super gek dat die personen daar gewoon begraven liggen. Zodoende wisselden Niels en ik geschiedenis tussen de vijftigplussers af met een lunch bij hipsterhotspot Kek en eindigden we alsnog in de Oude Kerk want als je geld neerlegt voor een kaartje dat voor twee kerken geldig is moet je daar natuurlijk wel optimaal gebruik van maken.

Langs mooie gebouwen en veel te smalle stoepen liepen we uiteindelijk weer terug naar het station, wat mij betreft wel een kleine deceptie. Voor je stad zelf is het handig alle spoorlijnen onder de grond te stoppen maar ik vind het station zelf zo onuitnodigend dat ik bijna wilde blijven zitten toen mijn trein in eerste instantie aankwam in Delft. Ik ben serieus in steden geweest omdat ik ze er vanuit de trein leuk uit vond zien en dat zou ik ook allang met Delft hebben gehad als je wat meer uitzicht zou hebben gehad vanuit je raam. Kleine sidenote dus, maar de verrassing toen ik eenmaal het station uitliep was nu wel extra groot en het was het uitstappen uiteindelijk zeker waard. Ik denk dat Delft nog veel meer sfeer heeft op een lentedag met volle terrassen maar ook nu de kerstboom afstak tegen een bijna witte lucht was mijn oordeel positief.

Een stad bezoeken is eigenlijk dan ook een goede kerstvakantieactiviteit, maar ik ben blij dat ik het daarvoor heb gedaan want in mijn kerstvakantie zelf had ik er weinig tijd meer voor. Er waren kerstdagen, meet-ups met vrienden van thuis en aardig wat uurtjes thuiswerken. Op oudjaarsdag treinde ik weer naar Utrecht voor New Year’s Eve met een groot gedeelte van mijn dispuut. In Overvecht werd genoeg vuurwerk afgestoken en op het balkon op de derde verdieping konden we dat heel goed zien maar op het champagnemoment na ontbrak het oudjaarsavondgevoel verder wel een beetje bij me, het voelde uiteindelijk meer als een gezellige avond met eten en drankspelletjes en gesprekken en een feestje op de sociëteit waar wat meer externen waren dan normaal. Die externen vond ik overigens dan ook wel weer direct een pluspunt, ik vind dat het er bij oud en nieuw vooral een beetje om moet draaien dat de avond anders – niet alleen iets sentimenteler, maar ook iets feestelijker – is dan anders en wat nieuws met zich meebrengt. Er zijn wel eens avonden dat ik zo lekker heb gedanst of zulke leuke gesprekken heb gehad dat ik bij thuiskomst echt het gevoel heb dat de hele wereld voor me openligt (en dat ligt dan niet eens aan de alcohol) en dat gevoel heb ik het allerliefst op de eerste nacht van een nieuw jaar.

Zoiets kun je helaas niet afdwingen en daar was ik me terdege van bewust, dus toen ik me realiseerde dat de muziek niet meer beter ging worden en ik gewoon al best een leuk feestje achter de rug had en iedereen die ik wilde een gelukkig nieuwjaar had gewenst fietste ik om vijf uur naar huis met mijn huisgenootje Frederique. We hadden allebei nogal veel zin in nieuwjaarsdag want zij had al uitgebreid inkopen gedaan voor een brunch. Tijdens het geheel van croissantjes, pistoletjes, gebakken eieren, gekookte eieren, sinaasappel-mangosap en yoghurt om half drie kwam er nog een ander huisgenootje thuis van een weekendje weg en uiteindelijk deden we allemaal niets meer, precies zoals gepland. Fred en ik waren allebei allesbehalve brak maar bleven wel de hele dag in pyjama en sloten de dag af met de film L’ascension (liefde voor Franse films) en het DWDD-jaaroverzicht.

Dinsdag, woensdag en donderdag vulde ik verder met thuiswerken en twee bezoekjes aan Rotterdam met mijn moeder. Op dinsdagavond zagen we Gek van Geluk in de bioscoop, omdat ik sinds Alles is Familie in een zelfbedieningsbioscoop in Stadskanaal tijdens een vakantie in Drenthe verliefd ben op Nederlandse films rond de kerst. Soof 2 viel vorig jaar een beetje tegen maar deze film maakte dat volledig goed. Ik houd wat minder van Nick & Simon (die de titelsong deden), maar wel van alle Nederlandse acteurs en de manier waarop Nederlandse accenten, Marco Borsato, Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal erin verweven worden. Amerikaanse romcoms vind ik vaak gewoon heel erg over de top en daardoor niet true-to-life, maar met de verhaallijnen in Nederlandse films kan ik me beter identificeren door die bekende elementen. Hoewel dat niet opging voor Ja, Ik Wil!, maar die film vind ik gewoon zo schattig dat ik ‘m deze vakantie ook weer eens keek.

Tijdens de storm op woensdag strompelden mijn moeder en ik verder van winkel naar winkel met een tussenstop bij de La Place met uitzicht op kerstbomen die opgeruimd werden. Januari is een fijn moment om te shoppen vanwege de sale, maar ook omdat niets lekkerder is dan met nieuwe items je nieuwe jaar te beginnen. Ik vind het heerlijk weer aan een blanco maand te beginnen die nog niet bepaald is door landelijke feestdagen, al helemaal nu ik die vrij productief ben begonnen. Mijn doel om 25 uur te werken in de vakantie voltooi ik vandaag/vrijdag met een dag op kantoor, daarna staat er nog een drankje met mijn zus gepland, zaterdag moet ik aan mijn studie (die deadline is eigenlijk al over twee weken en ik ben nog niet begonnen, maar ik heb volgende week gewoon meer tijd en motivatie) en ’s avonds vier ik de verjaardag van een vriendinnetje.

Hoewel ik eigenlijk zou willen dat mijn kerstvakantie nog een weekje langer duurde, heb ik wel het geluk dat ik eigenlijk een van de fijnste kerstvakanties in tijden had. Bijna twee weken bij mijn ouders voelde automatisch een beetje als vakantie en ik had wel de tijd om leuke dingen te doen, maar door werk niet het gevoel mijn ritme totaal kwijt te zijn. Ik teken voor collegeweken die ongeveer net zo voelen.

X,
Hester

2 reacties

  1. Delft is zo’n prachtige stad hè! Tot afgelopen zomer was ik er ook nog nooit geweest, maar toen had ik een sollicitatiegesprek aan de andere kant van het station – in het ‘modernere’ gedeelte van de stad, dus toen heb ik er een dagje van gemaakt. Ik ben echt positief verrast, ik vond vrijwel alles prachtig haha. Alleen het station vond ik ook teleurstellend inderdaad, zonde!

  2. Het klinkt alsof je heerlijke feestdagen hebt gehad. Wat leuk dat jullie op nieuwjaarsdag zo’n brunch hadden geregeld – het klinkt zo lekker allemaal, hihi. En gods, wat heb je Delft prach-tig vastgelegd. Ik ben er denk ik twee/drie keer in mijn leven (lees: afgelopen 5 jaar) een dagje naartoe geweest, en heb toen ook vaak gedacht: Wauw. Maar op jouw foto’s ziet het er stiekem nog mooier uit, haha. Ik snap trouwens je NYE gevoel van ‘alles ligt voor me open’ ZO goed. Ik had dat dit jaar ook heel erg – het voelde oprecht als een schone lei en een nieuwe start en ik heb er helemaal vertrouwen in dat dit een fijn jaar gaat worden! Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *