Slovenia diaries: Vintgar gorge

Vintgar / Bled, 9 juli 2017

Het is bijna niet meer nodig hier woorden aan toe te voegen. De wandeling die we door de Vintgarkloof maken over een smal bruggetje dat langs de rotswanden liep is er een van constante verwondering omdat achter elke hoek zich weer een nieuwe stroomversnelling of unieke waterkleur openbaart. Mijn camera stroomt ondertussen vol met foto’s maar ik wil gewoon zeker weten dat ik niet vergeet hoe onwijs mooi dit is. Daarin zijn we overigens niet de enige, het is een van de meest toeristische dingen die ik in heel Slovenië heb gedaan. Ergens is het jammer dat het hele pad een constante stroom van mensen is en je af en toe even moet wachten tot de perfecte spot voor een foto vrij is, het is juist zo lekker als je in de natuur loopt en ook echt alleen maar natuur ziet, maar omdat het pad eigenlijk te smal is om naast elkaar te lopen én het geluid van de watervallen overstemt heerst er nog wel een soort stilte.

Ik weet niet eens meer hoelang we uiteindelijk gelopen hebben maar in elk geval lang genoeg om een lunchpauze in te lassen op een off-road steen (er zijn niet bepaald bankjes, om de natuurvibe hoog te houden). Ik word zo gelukkig van dit soort natuur, de snelheid van het water, de overweldigende hoogtes, het klaterende geluid. Omdat je in een kloof loopt zijn de meeste gedeeltes vrij koel en ook dat vind ik een enorm pluspunt. We lopen langs de spoorbrug met de stuwdam (waarvan ik later op foto’s zag dat het water ook wel eens langs alle kanten naar beneden stroomt) en daarna naar de grootste waterval, het eindpunt. Mijn zus en haar vriend wagen de gok en zwemmen in het meertje beneden maar het is meer een soort kortstondig spartelen want de temperatuur van het water ligt waarschijnlijk rond de tien graden. Ik heb mijn bikini niet bij me en houd het voor deze keer dus even bij toekijken, volgens mij geen geheel slechte beslissing.

De terugweg gaat om de berg heen en begint met een stuk bos. Opnieuw de bosgeur die ik zo kan waarderen. Na een stuk omhoog te hebben gelopen komen we min of meer in de open lucht uit en lopen we een smal paadje door een mega stuk weiland. Het is vol in de zon en de temperatuur heeft zich rond of boven de dertig graden vastgezet maar na een tijdje wen zelfs ik daaraan. De uitzichten zijn prachtig, we kijken over dorpjes en bergen en doen een goede poging onze auto terug te vinden. Waren we niet al de hele dag onderweg geweest dan was ik ook sowieso bij elk bloempje gestopt om een foto te maken want langs mijn voeten verzamelen zich de meest leuke gevalletjes. Ons gesprek valt even stil bij het zacht klingelende geluid van wat een koebel blijkt te zijn, we lopen blijkbaar door de graasweide van twee koeien. Mijn porties natuur van die dag blijven oplopen.

Na een kilometer of zeven komen we weer terug bij de beginplek en de auto. De Vintgarkloof is in de buurt bij het meer van Bled en we zijn zodanig aan verkoeling toe dat we daarnaartoe rijden en ons twee uur vermaken binnen het zwembadgedeelte van het meer. Best feeling ever. Na het delen van twee pizza’s, een hamburger en patat omdat niemand er zin in had thuis nog te koken stappen we weer in de auto, op weg naar Ljubljana. De zon kruipt achter het kasteel van Bled terwijl twee muzikanten de toch al sprookjesachtige setting van Eftelingachtige muziek voorzien. De gondels die toeristen van de kant naar het eiland van Bled brengen worden aangemeerd voor de rest van de nacht, er is weer een dag voorbij. Het was een intensief exemplaar voor ons maar wel op zo’n manier dat ik er alsnog duizend energie van kreeg.

X,
Hester

PS: Happy birthday mam!! Ik ben op het moment dat dit online komt op dispuutsvakantie in Italië maar volgend jaar ben ik er hopelijk weer bij. De volgende blogpost komt hopelijk rond de 9e/10e online :-)

3 reacties

  1. Tof om weer eens foto’s van Bled te zien, daar ben ik jaren geleden ook eens geweest maar toen regende het heel hard haha! Alsnog een prachtig gezicht trouwens. Wat een geweldig mooi land is Slovenië hè… Veel plezier in Italië trouwens! :)

  2. Wat is Slovenië een mooi land! Komt ook op mijn travellijstje haha ;) Prachtige foto’s allemaal! Gefeliciteerd met je moeder trouwens, en veel plezier in Italië! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *