Dare to answer

For the sake of thoughtsharing en meer schrijven heb ik in een loos momentje alle random question generators op het internet geplunderd tot ik een overvloed aan vragen had vergaard waar ik niet direct een antwoord op had maar wel graag over na wilde denken. Here you are!

What do you regret not doing or starting when you were younger?

Ik vind het wel eens jammer dat ik naar mijn smaak te weinig heb vastgelegd van mijn jongere jaren. Ik zeg expres naar mijn smaak omdat ik uiteindelijk best wel wat (zelfgemaakte) foto’s, tweets en op den duur zelfs blogs heb, maar mijn echte gedachtenwereld heb ik nooit goed geconserveerd. Nu moet je je natuurlijk bedenken dat je als kind niet per se bewust met gedachtes omgaat, maar gewoon vanaf de eerste klas had het best gekund en ik vind het wel eens jammer dat ik de insights in hoe ik me toen eigenlijk voelde mis. Ik denk dat ik daar nu nog heel veel uit had kunnen halen. En eigenlijk doe ik het nu op mjn blog na nog steeds niet, maar in de tijd dat ik het wel een beetje deed en drie maanden later teruglas wat ik zelf allang weer vergeten was realiseerde ik me hoe waardevol het kan zijn om wat meer van je innerworld vast te leggen.

How do you get in the way of your own success?

Je eigen talent voor lief nemen.

img_165350a17fdc-1

What’s the best and worst thing about getting older?

Het allerleukste aan ouder worden vind ik dat je meer hebt meegemaakt en daardoor beter weet wie je wil zijn (of bent), beter anderen kan helpen, je soms beter in kan leven en meer empathie kan tonen. En op dit moment betekent ouder worden voor mij simpelweg ook nog zelfstandiger worden, wat ik op de meeste momenten ook heel leuk vind. Het jammere aan ouder worden (in general) vind ik dat je waarschijnlijk ook uit je dromen geholpen gaat worden. Ik heb nu zoveel toekomstfantasieën maar over dertig jaar moet ik misschien gewoon aan mezelf toegeven dat ik niet in een droomhuis woon en dat dat ook niet meer gaat gebeuren, dat vind ik een pijnlijke gedachte. Nu ik jong ben merk ik dat heel genuanceerd en openminded kan zijn maar bij de mensen om me heen die ouder zijn (en dat kan ook gewoon 45+ zijn) merk ik af en toe dat ze, of dat nu met reden is of niet, starder en verbitterder zijn. En dat snap ik soms ook wel: ik verbaas me nu ook al over de generatie onder me die met mobieltjes loopt op de basisschool, en dan niet per se op een positieve manier. Ik denk dat je bij het proces van ouder worden niet alleen een deel van je lichamelijke maar ook van je geestelijke flexibiliteit verliest en daar ben ik niet per se bang voor, maar dat vind ik wel erg. Om maar even met het negatieve deel af te sluiten.

What bends your mind every time you think about it?

De eeuwigheid. En de oneindigheid. That’s kinda the same thing, behalve dat ik het eerste meer met tijd te maken vind hebben en ‘oneindigheid’ meer op ruimte projecteer. Van beide snap ik helemaal niets, ik heb geen idee hoe het kan dat de aarde zich in iets onwijs groots bevindt terwijl ik ‘m zelf al heel groot vind en hoe dat onwijs grote dan misschien ook nog ergens in hangt maar hoe er ergens dan ook een allesomvattend iets is en dat dat zich dan niet ergens in bevindt, maar gewoon lekker existeert. Vind ik raar, want ik wil dan weten welke vorm en substantie het heeft, en dat gaat niet. De eeuwigheid lijkt in vergelijking hiermee misschien opeens heel tastbaar maar geloof me: als je daar twee minuten over nadenkt ben je snel van die mening af.

What are some small things that make your day better?

Een blauwe lucht, good hair day, fijne interacties met (nieuwe) mensen om me heen, net een trein eerder halen, bevestiging (of het nu impliciet of expliciet is) gedurende de dag dat ik doe wat ik leuk vind en waar ik goed in ben, zon, een goede cappuccino, nieuw ontdekte muziek, een oprechte lachbui.

What lies do you tell yourself?

Ja, nouja, wel wat. Ik vertel mezelf dat ik morgen allerlei dingen ga doen terwijl ik die niet ga doen en dat ik om 9:00 op ga staan op mijn vrije dag terwijl ik nog heel lang in mijn bed lig maar op zich weet ik dat in eerste instantie ook al wel. Waar ik wel over lieg tegen mezelf zijn sommige gevoelskwesties, en daarbij hoef je niet aan allerlei grote persoonsveranderende dingen te denken die ik eigenlijk zou moeten onthullen maar meer aan dingen zoals ik in dit artikel aansneed. Soms erken ik sommige gevoelens van mezelf niet omdat ik gewoon niet wil dat ze er zijn, en dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ik vind dat ik me niet zo moet aanstellen, omdat het alles ingewikkeld maakt en ik daar geen zin in heb, omdat het niet bij het beeld past van hoe ik wil zijn. Misschien verbaast dit je een beetje van iemand die niet bang is om over zichzelf te schrijven en na te denken, maar: ja, die leugens krijg ik best goed aan mezelf verkocht.

img_6cc3c2f7075c-1

What are your future dreams when it comes to your career?

Ik vergeet dit vaak een beetje, maar afgelopen week had ik weer eens een helder moment (ik denk omdat ik Humans of New York opensloeg in de Urban Outfitters) dus komt ‘ie: ik wil graag steengoed worden in interviewen en dan van die lange diepte-interviews doen en op ingenieuze manier uitwerken. En ik zou ook best bij een uitgeverij willen werken en schrijvers willen begeleiden bij hun schrijfproces maar ondertussen ook nog een beetje freelancen voor dingen in kranten/online of kunstzinnige projectjes of iets wat meer fotografiegerelateerd is. Heel misschien zou ik nog wel even het onderwijs in willen en ik hoop dat ik het niet kan laten om ooit een boek uit te brengen, of in elk geval aan het schrijven ervan te beginnen.

Zes jaar geleden wilde ik nog boeken vertalen en op de meldkamer werken, dus ik weet niet hoe lang dit blijft hangen, maar ik denk dat er wel een kern in zit.

What’s the title of the current chapter of your life?

‘Just getting started.’

How politically involved are you?

Niet zo (ik mag overigens ook nog niet eens stemmen), maar ik vind het wel heel interessant. Die interesse is een beetje een samenloop van omstandigheden in de afgelopen twee jaar van maatschappijwetenschappen, een korte periode debatteren en de politieke dramaserie De Fractie bingewatchen. Ik weet nog niet of je met de politiek de wereld verbetert en ik weet ook nog niet hoeveel waarde ik eigenlijk hecht aan de wereld verbeteren maar ik probeer een klein beetje bij te blijven en inhoudelijke stukken te lezen en af en toe een mening te vormen.

When would you feel lonely?

Ik weet niet of jullie hier weleens over nadenken, maar ik bedacht me pas dat ik me waarschijnlijk heel eenzaam zou voelen als er niemand op deze aarde zou zijn die me echt kent. Kennen als in doorgronden, bijna kunnen voorspellen hoe je op dingen gaat reageren. Dat hoeft niet volledig en in alle opzichten te zijn, maar dat er een paar mensen in mijn leven zijn die heel betrokken zijn bij mijn leven en bij mij als persoon zorgt er al wel echt voor dat ik me nooit eenzaam voel. Er zijn mensen die ik veel of vaak zie, en er zijn mensen met wie ik over alles kan praten, maar als dat allebei geldt voor één persoon en je ook allebei die band op waarde schat dan betekent dat in elk geval voor mij wel heel veel.

xxx

3 reacties

  1. Dit zijn echt hele mooie vragen. Ik sla ze even op, want ik vind het mooi om erover na te denken en ze voor een blogje te gebruiken (als je dat oké vindt natuurlijk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *