La vie de France: Saint Tropez

IMG_7129b IMG_7126b

IMG_7141bIMG_7164bIMG_7178b

20 juli 2016

Als laatste in het rijtje van Côte d’Azur steden op de planning: Saint Tropez. De dag begon precies hetzelfde als die ervoor, we zaten namelijk ongeveer om dezelfde tijd in de auto om dezelfde weg te rijden, maar deze keer liepen we in plaats van het strand van Port Grimaud gelijk naar het binnenstadje. Daar voer om iets over half negen de eerste veerboot weg richting de haven van Saint Tropez, waar je in principe ook prima zelf heen kan rijden, maar waarom zou je als het ook anders kan? Samen met een stelletje dat zowel dolgelukkig was met elkaar als met hun iPhones en selfiestick waren we de enige op de boot en dus konden we op het dek gaan zitten terwijl de zon naar het bovenste puntje van de hemel kroop en het nog rustig was op het water. Good way to start your day, als je het mij vraagt. Ik houd van varen, hoewel dat eigenlijk alleen geldt voor pleziertochtjes op een degelijk tempo, dus misschien moet ik zeggen dat ik vooral houd van de wereld beleven vanaf het water. Alles ziet er opeens net wat anders uit dan als je loopt en net zoals in een auto heb je wel genoeg te zien omdat je je constant verplaatst, maar dan zonder de hitte van het asfalt en de drukte van het verkeer. Wind, zon, water en ik ben in m’n element.

Onze schipper meerde na een minuutje of twintig aan bij het plateau middenin de haven vol jachten. We liepen wat door de stad, allereerst langs de boulevard vol dure clubs, maar daarna kom je al heel snel terecht in de stad zelf die er een stuk minder luxueus uitziet en vooral een beetje oud. Als ik het mag zeggen: ik was niet echt impressed, vond vooral de mix van een heel normaal havenstadje en zulke overdone uitgaansgelegenheden een beetje opvallend. Hoewel het waarschijnlijk vooral de naam van Saint Tropez en de automatische associaties die ik daarbij had waren die niet helemaal klopten met wat ik zag. Over het algemeen zijn wij ook altijd op zo’n vroeg tijdstip in steden zijn dat het nog rustig is op straat en alle toeristen die er zijn op terrasjes wakker aan het worden zijn met een kop koffie of hun ontbijt net besteld hebben, iets wat misschien een beetje sfeer wegneemt voor een echt goede impressie, maar ik denk niet dat het veel had uitgemaakt. En eerlijk: ik vind het zelf altijd vooral heel lekker als mijn foto’s nog niet vol mensen staan, er niemand tegen me opbotst als ik stil blijf staan voor een foto en de temperatuur nog niet op z’n max is.

Verder: Saint Tropez is dan weer wel goed met bloemen, en toen we ook de vismarkt en het strand even hadden gezien besloten we naar boven te lopen, naar de Citadelle. Ook niet bepaald een mooi gebouw maar verder wel leuk om te beklimmen en we liepen nog even door het museum, waar ik er weer eens achter kwam dat ik echt niet langer ben dan 175 centimeter en dus zonder bukken onder poortjes door kan waarboven staat dat je op moet letten voor je hoofd. Oude schriften met aantekeningen van vissers, strakblauwe lucht, prima uitzichtje over de zee met bijbehorende bootjes. Nadat we de hoek hadden gevonden van waaruit je het typische Saint Tropez-torentje kon zien daalden we weer af, inclusief stop voor een lunchpauze. Mijn jurkje plukte ik vorig jaar overigens uit de sale bij de Zara en heb ik alleen nog maar aangehad in Valence en Saint Tropez, in elk geval eentje met herinneringen dus.

Rond middaguur stapten we weer op de boot, die dit keer een stukje minder rustig vaarwater had (niets heftigs, gewoon een leuk verschil met de ochtend). Maakte ons verder niet zo heel veel uit want zowel mijn zus als ik hadden even moeite onze ogen open te houden. De rest van de dag lagen we, zover ik me kan herinneren, dan ook alleen nog maar in het zwembad – voor de eennalaatste keer, want vrijdag zouden we naar de laatste camping vertrekken. Vet vermoeiend allemaal hoor, zo’n vakantie.

xxx

PS: Dienstmededeling: ik gooi er nog drie vakantieblogjes uit, daarna loopt mijn eigen leven waarschijnlijk precies een beetje ongeveer op (nieuwe) rolletjes en ga ik daar weer over bloggen.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *