Life after exams

IMG_3503

IMG_4943b

IMG_4961b

Bloggen voelt een beetje als dit artikel. Opnieuw is er zoveel gebeurd, maar vooral ook zoveel daarvan nog onbesproken gelaten omdat ik met mijn hoofd heel ergens anders zat of geen tijd maakte of over andere toen nog onbesproken dingen schreef. Het is 4 juni en ik weet even niet waar ik moet beginnen aangezien ik een heel boek kan schrijven als ik in detail zou treden terwijl dat niet helemaal zo op de planning staat, maar ik alles ook niet in één zin wil samenvatten. Gelukkig hebben we altijd nog chronologie en hoewel deze titel hint dat ik voornemens ben over de periode na mijn examens te schrijven wil ik dus toch even bij dat laatste woordje beginnen, namelijk mijn examens. Waar ik gebleven was, eind april (ik mis dit, dit bloggen, eigenlijk ).

De hamvraag is nu natuurlijk of ik geslaagd ben, iets waar ik officieel pas op 16 juni antwoord op kan geven. Officieus zit dat gelukkig totaal anders want ik ben mijn examens gewoon goed doorgekomen en ik stond er al bijzonder goed voor, dus heel druk maak ik me er niet om. Mijn eerste examen was Nederlands en maakte ik op een donderdag waarvan ik de ochtend ongenadig lang vond duren: ik mocht dan wel niet heel veel hebben om voor te vrezen, toch vond ik het idee van een eerste examen wel een béetje spannend. Die avond was ik zo gesloopt dat ik een dutje deed en me verder vooral duf voelde, maar dat kwam gelukkig meer door de benauwde aula dan door de spanning.

De volgende dag moest ik nog echt even hard leren vooral omdat er dat weekend niets van terecht kwam, ik was immers jarig op zaterdag. Na een rijlesje ging ik ’s middags nog even naar de Douglas met mijn moeder en zus om een verjaardagscadeautje uit te zoeken: mijn parfumcollectie was zo uitgedund (van vier flacons naar alleen nog Downtown van Calvin Klein) dat het hoog tijd was voor een nieuw exemplaar. Dat werd Daisy Dream van Marc Jacobs, omdat ik eigenlijk niet zo goed wist wat voor geur ik wilde maar wel altijd al een Marc Jacbos parfum wilde aanschaffen. ’s Avonds aten we nog een garnalencocktail en een pizza carpaccio (in mijn geval dan) bij een pizzeria in een dorpje dichtbij en ik verviel in een old habit van eeuwig WhatsAppen terwijl je op je bed ligt (in plaats van erin zonder make-up en met pyjama), maar dit keer wel met uitzicht op slingers en Happy Birthday-lampjes. Leer mijn moeder kennen, die was bang dat ik me niet jarig zou voelen tijdens de examens en had dus mijn hele kamer versierd.

Zondag was vervolgens een ontzettend rijke dag. Mijn zus deed in de kerkdienst ’s middags belijdenis (de ruimte is er even niet om uit te leggen wat het precies is, maar lees dit als je benieuwd bent) en dat betekende dat er sowieso al veel familie deze kant op kwam, dus vierden we na afloop gewoon een fijn feestje voor zowel mijn zus als mij. Er waren megaveel mensen, ik heb ze bijna allemaal gesproken, gezoend, en uiteraard ook cadeautjes in ontvangst genomen. Toen iedereen na etenstijd zo’n beetje weg was kwamen er nog twee vrienden van mij langs en aan het eind van de dag kon ik me verder gelukkig prijzen met onder andere Heat van Beyoncé, heel veel cadeaubonnen en het boek In Cold Blood van Truman Capote dat ik uiteraard van Niels kreeg die het zelf zo goed had bevonden dat ik het ook moet lezen. Maar waar ik me bovenal gelukkig mee prees waren al die mensen en de liefde en de aandacht die ze meebrachten.

Ondanks die fijne dag zag ik het op maandag toch net niet helemaal zitten. Ik moest nog geschiedenis leren maar heb alleen maar dutjes gedaan omdat ik hoofdpijn had bij elke letter die ik las en aan het eind van de dag was ik alleen maar misselijk en had ik nog meer hoofdpijn. Dat was een soort vicieuze cirkel waar ik alleen maar uitkwam door die examens dan toch maar gewoon te maken (waar ik eigenlijk ook wel aan toe was) en dus schreef ik op dinsdag mijn hand kapot aan geschiedenis en ergerde ik me tweeënhalf uur aan de CITO-makers omdat examens Engels echt het toppunt van geniepigheid zijn. Het was wel heel opvallend dat ik me tien keer energieker voelde dan ik had gedacht: in plaats van leeggezogen voelde ik me eerder opgeladen en dus maakte ik woensdag ook met goede moed wiskunde. Voor Latijn vreesde ik enorm maar dat examen was uiteindelijk makkelijker dan ik had durven dromen, ik vond het zelfs leuk om ‘m te maken, en ongeveer hetzelfde gold voor economie daarna. Dat boek sloeg ik pas in de pauze tussen de twee examens open maar hallo hé het is economie en volgens mij zit het gewoon wel oké.

Alleen vrijdagmiddag ging ik een beetje de mist in met maatschappijwetenschappen, de concentratie was op en toen ik het antwoordmodel vluchtig bekeek kon ik alleen maar concluderen dat ik iets te algemeen had geleerd/geantwoord voor een (dikke) voldoende. Naar dat cijfer ben ik dus wel een beetje benieuwd maar het mocht de pret niet drukken want ik heb die zaterdag enorm uitgeslapen, mijn make-up weer eens uitgebreid gedaan, een deel van A Lot Like Love (film met beste muziek everrr) gekeken en mijn fiets gepakt om met Niels, Tom en Kevin in de tuin te zitten bij Mar. Die vrijheid ervaren was weer even heerlijk en ik moet dan ook zeggen dat ik er enorm van genoot.

De voorbereidingen voor mijn laatste examen tenslotte kortte ik wat in door het spontane plan om op dinsdag met Niels naar Rotterdam te fietsen om de Harmony of the Seas te zien, een bezoekje te brengen aan de crimescenes-expositie van het Fotomuseum, een ijsje te eten en mijn tweede Shimmer Brick te kopen. Het is Pink Quartz geworden en Niels snapte zoals het een man betaamt niets van de hype maar ik ben er heel blij mee. 25 mei was tenslotte mijn laatste examen, Frans, en ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij mis ik toch echt maar één puntje van de 49. Het was hoe dan ook een prettige afsluiter van de examenperiode die nu alweer volledig naar the back of my mind is verdwenen maar ik wel overwegend positief heb ervaren. Examens maken vind ik eigenlijk best leuk, zeker als er niet teveel van afhangt, alleen dat leren van tevoren maakt het minder aangenaam. Je kan niet alles hebben hè.

Vrijdag was de meer officiële afsluiter, namelijk het gala. Ik had er niet beroerd veel zin in omdat het inderdaad een beetje tam was maar ik heb wel leuke gesprekken gevoerd met onder andere een paar docenten en ik vond dat we er allemaal heel mooi uitzagen (klik). De dag erna was fijner dan fijn omdat ik uitsliep, in m’n eentje in de zon naar Rotterdam centrum fietste, een super fijne dichtbundel leende voor de matchingsopdrachten van m’n studie en nog even gelukkig weer terugfietste, maar ook omdat Brenda daarna langskwam en ik haar kon helpen met school en met foto’s en we buiten pizza aten en alles weer even was zoals het hoorde. En omdat Niels, Tom, Mar en ik daarna weer als een soort gezinnetje naar een feestje in Gouda reden en op de terugweg de raampjes en het dak een paar seconden openhadden terwijl Opwekking met Oh Happy Day door de speakers schalde.

Maar het echte life after exams begon eigenlijk pas in de week daarna. De eerste 32 van de 184 uur werken zijn gemaakt.

xxx

10 reacties

 1. Waaaauw mooie foto’s! Spannend hoor, de periode die je moet wachten tot je hoort of je geslaagd bent voor je examens of niet. Fijn dat je een goed gevoel hebt, dat scheelt denk ik een hoop.

 2. Wat fijn, dat het erop zit! Geeft weer een beetje rust. Het lijkt mij ook zo fijn, om gewoon klaar te zijn. Om alles gehad te hebben en even niet meer van alles te hoeven.
  En wat heb jij een leuke moeder zeg ;)

 3. Oh fijn dat je het nu achter de rug hebt! Nog even de uitslag afwachten en dan voelt het helemaal heerlijk officieel, dat kan ik mij voorstellen. Geniet van je vrije tijd :)

 4. Ja zo fijn dat het erop zit nu! Gelukkig ging het bij jou ook goed zo te lezen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je zou gaan zakken. We kunnen nu genieten van de vrije tijd (ik verveel me nu al, meer mensen die dat hebben?)

 5. Ik vind dat jullie er allemaal inderdaad prachtig uitzien. En die jurk moet ik wel gauw een keer in het echt zien hè.
  Misschien op het etentje t.g.v. je slagen????????

 6. Superfijn dat het er allemaal opzit en je examens goed gingen! Op het gala zagen jullie er inderdaad heerlijk classy uit<3 Succes met werken en geniet voor zover dat kan van je vakantie! :)

 7. Fijn dat je examens goed gingen! Ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht, door de hoeveelheid vertrouwen waarmee je de periode inging ;-) Het lijkt me zo gek om dan ‘ opeens’ klaar en vrij te zijn. Geniet van je vakantie en succes met geld binnen harken, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *