BIRTHDAY: the 17th

Ik heb nog altijd een beetje het idee dat mijn laatste verjaardagsfeestje twee weken geleden was, maar niets is minder waar: het is vandaag 14 mei 2016 en dat betekent dat ik alweer mijn zeventiende verjaardag mag vieren. Time flies by so quickly, vooral als je je bedenkt dat ik mijn allereerste centrale examen – Nederlands – er alweer op heb zitten en er dus ook wel écht dingen veranderen. Ik ben nog altijd niet officieel volwassen (en kan mijn leeftijd de komende vijf jaar waarschijnlijk nog verwachten als gespreksonderwerp op feestjes als er al wat alcohol gevloeid heeft), maar op mijn zeventiende mag ik wel het veilige wereldje van de middelbare school verlaten en vooral ook verruilen voor de universiteit. Overigens moet ik wel zeggen dat middenin de examenperiode jarig zijn bepaald niet optimaal is voor een maximale voorbereiding op een nieuw levensjaar, want ik heb er nog maar beroerd weinig bij stilgestaan, maar een blogpostje mag uiteraard niet ontbreken.

IMG_8787b

IMG_8780b

IMG_8803b

Wat me opvalt als ik aan het afgelopen jaar denk, is dat alles eigenlijk nog vrij recent en dichtbij voelt. Dat komt voornamelijk omdat ik, hoewel ik wel onwijs veel heb gedaan, beleefd en ondernomen, die dingen (op een paar na dan) bij wijze van deze maand zo weer opnieuw zou kunnen doen. Mijn leven is ten opzichte van een jaar geleden helemaal niet zo drastisch veel veranderd, althans niet qua invulling en vriendenkring. Die jaren zijn er wel geweest, eigenlijk vooral de afgelopen drie jaar, waarbij ik op mijn verjaardag bewust terugkeek naar een jaar geleden en veel verschillen in de grote lijn opmerkte. Dat maakt dit dan weer geen minderwaardig jaar: er was namelijk nog altijd persoonlijke groei, alleen minder specifiek, meer breed uitgestrekt en op alle vlakken een beetje. Er was geen hoofdgebeurtenis waar alles vroeg of laat mee in verbinding stond, maar wel een overkoepelende ontwikkeling van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die ervoor zorgde dat ik keuzes moest maken en belangrijke dingen moest doen. Anderzijds gaf dat me ook heel veel ruimte om ‘mijn eigen leven’ in te richten met acitiviteiten en mensen naar wens.

Vandaar dat ik dan ook relatief veel tijd heb doorgebracht met etentjes, feestjes en andere avonden met een of meerdere vrienden. Natuurlijk verschilt dat en zijn er ook best maanden of weken geweest die helemaal niet zo speciaal waren, maar ik heb wel heel veel favoriete herinneringen opgedaan in dat ene jaar. Stukjes van mijn zestienjarige hart zijn ingenomen door een eindeloze nieuwjaarsnacht in Zevenhuizen, het gevoel dat ik kreeg bij Oh Wonder’s concert in de kleine zaal van Paradiso, de eerste week van mijn zomervakantie vol feestjes en nachtelijke fietstochtjes, mijn winterjas die ik in januari voor €35 in de sale kocht bij de Monki, een feestelijk etentje in de zon met mijn opa en oma voor het slagen van mijn zus, treinreizen vanaf Utrecht Centraal, afgelopen bevrijdingsfestival in de volle zon, knuffelen met Jolie, het katje dat we meenamen uit Frankrijk, lattes bij Bagels & Beans met mijn laptop (en sowieso Rotterdam stad), maar er is zoveel meer dat het eigenlijk pijn doet een selectie te maken. Bij het zien van de foto’s van het spontane dagje Lille toen Niels en ik al vrij waren maar meekonden met een excursie van de jaarlaag word ik bijvoorbeeld elke keer weer gelukkiger dan zou moeten maar ik heb ook ontzettend hard genoten van Mumford & Sons in het Goffertpark met Jonah, van een dagje Maastricht met mijn zus, van de drie weken in Frankrijk met mijn ouders en zus, van de paar dagen Parijs vlak voor de kerst met Bart, Marolise, Tom en Niels, van Imagine Dragons met Hannah.

Het is indrukwekkend hoeveel je mee kan maken in een jaar, vind ik. Ik ben nu al een keer of drie door de map met foto’s die ik heb gebruikt voor mijn blog (en die per maand gesorteerd staan) gescrolld en hoewel dat wel de creme de la creme is, zijn dat nog lang niet eens alle momenten (want we weten allemaal hoe weinig ik geblogd heb dit jaar). Toch heb ik bij al die foto’s al zoveel associaties dat ik verzadigd raak van geluk zoals je vol zit na een goddelijk maar veel te groot stuk chocoladetaart. Dat ik daar dit jaar zoveel nadruk op heb gelegd is ook niet zo gek, want mijn profielwerkstuk ging over geluk, geluksmomenten en mijn persoonlijke geluk. Dat bedacht ik in mijn allergelukkigste maand ooit, juni 2015, maar ook in de maanden erna heb ik er gelukkig geen spijt van gehad. Het was het soort project waarbij ik ontzettend op gang moest komen maar wat toch een nette 9 opleverde en ook iets is waar ik zelf trots op kan zijn. Naast al die leuke dingen heb ik dit jaar namelijk ook gewoon heel hard geleerd in toetsweken en veel andere opdrachten ingeleverd maar als het goed is met resultaat, want ik ga er stiekem natuurlijk wel gewoon vanuit dat ik over een maand te horen krijg dat ik geslaagd ben.

Precies een halfjaar geleden had ik overigens ook mijn eerste rijles (en ik zit vandaag netjes weer in de lesauto om 10:00), mijn praktijkexamen staat gepland op 23 juni, dus een rijbewijs voor mijn achttiende moet in elk geval wel lukken. Ik heb op mijn zestiende zelfs weer paardgereden, zij het een luttele drie keer met school en één keer met vrienden in het bos. Als verdere buitenschoolse activiteiten schreef ik nog altijd wat voor de schoolkrant maar deed ik ook mee met het NK debatteren voor scholieren, iets wat buiten mijn alledaagse comfortzone ligt en daarom ontzettend verrijkend was. Ik maakte na nog wat open dagen en meeloopdagen de keuze om volgend jaar Nederlandse Taal en Cultuur in Utrecht te gaan studeren en ik lijk daar alleen maar nog zekerder over te worden nu het vaststaat en ik ‘legaal’ mag kwijlen over taal.

Het was een interessant, fijn, bijzonder jaar. Natuurlijk zaten er ook wat scherpe randjes aan, pijnlijke kantjes, redenen om me op te willen krullen in bed. Ik denk ook zelfs dat ik dit jaar iets onzekerder ben geworden, niet direct op een vervelende manier, maar wel omdat ik mezelf in verschillende situaties heb meegemaakt en me daardoor ook meer bewust ben geworden van mijn zwaktepunten. Niet dat dat zo erg is.

Ik ga nog een weekje bikkelen (zes examens in vier dagen, ik kijk er nog niet erg naar uit moet ik zeggen) maar het leven natuurlijk ook alvast een beetje vieren want wat ben ik blij dat ik er weer een jaartje bij mocht krijgen. Tijdens het bekijken van mijn foto’s kwam ik er bovendien achter dat ik toch echt wel een beetje opleef in de lente en zomer, alleen al omdat ik daar altijd meer herinneringen heb liggen die niet eens per se van de zomervakantie zijn, dus ik hoop weer extra veel fijne dingen te kunnen delen in de komende maanden – en ook in de rest van mijn achttiende levensjaar.

liefs,
hester

12 reacties

  1. Mooie foto’s! En een fijne blogpost ook (klinkt als een heeel goed jaar). Ik had je op Instagram al gefeliciteerd, maar bij dezen nogmaals! Oh, en inderdaad succes met je examens nog. :) (Tof trouwens dat je Nederlands gaat studeren! Ik geloof dat ik dat nog niet mee had gekregen.)

    1. Thanks! Dat is gelukkig wel goedgekomen :) En nouja, bij dezen dan, haha. En nu heb ik ook weer tijd om blogs te lezen zoals die van jou, pluspuntje! Ging jij nou nog switchen van studie of niet?

      1. Haha, op mijn blog is niet zo heel veel te beleven de laatste tijd. ;) (Komt binnenkort. Echt.) En ja, het plan is nu om een tweede studie te gaan doen, die eigenlijk precies hetzelfde is als de mijne maar dan hopelijk inhoudelijker of zo. Maar ik negeer iedereen die op Twitter naar vraagt omdat ik het nog niet zeker weet, oeps. Trouwens! Gingen wij ooit nog fietsen door Rotterdam?

  2. Nogmaals gefeliciteerd Hester! (Tijd om je bio aan te passen, hehe ;)) Geniet van deze dag en ik hoop dat dit levensjaar net zo mooi mag worden als het vorige. Liefs!

    1. Goede reminder, ik heb ‘m toen gelijk even aangepast. Hoewel dat ‘scholiere’ er straks natuurlijk sowieso uit moet, haha, oeps. Thank you!

  3. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, lieve Hester! Wat heb je weer een mooi jaar achter de rug. Ik denk dat jij wel gaat slagen ja :) Dan drinken we er wel een latte op! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *