BLOSSOMING

IMG_4001c

IMG_4045c

IMG_4025c

IMG_3991c

IMG_3999c

Ik bedacht me afgelopen week dat ik er nog nooit überhaupt een seconde aan heb gedacht om Engels te gaan studeren en dat ook gewoon geen probleem vind. Aan het eind van de basisschool, toen ik in verhouding met de vijf lesjes Engels die we hadden gehad best een oké woordje autodidactisch Engels kon lezen en schrijven en dat helemaal te gek vond heb ik volgens mij nog een tijdje in gedachten gehad om teksten vanuit en naar het Engels te gaan vertalen, maar dat plan heeft nooit erg lang standgehouden. Elk sprankje enthousiasme werd door mijn Engels docenten op de middelbare school (pijnlijk dit, sorry) namelijk behendig opgevangen en gearchiveerd waarna ik het nooit meer terug heb gezien en Engels nu vooral leuk vind als functionele en tweede taal, maar bepaald niet als studie. Dat neemt niet weg dat er woorden en zinnen zijn die ik alsnog wonderlijk mooi vind en één van mijn favorieten in de Engelse vocabulaire is dan ook het woord ‘blossom’.

Ten eerste omdat dat woord me aan mei doet denken, de maand van mijn verjaardag en de lente en dus een maand waar ik een grote affectie voor heb. Je kan zeggen wat je wil over bloesem in april maar fonetisch klopt dat gewoon niet lekker bij elkaar in mijn hoofd. April is voor narcissen, hard geel, maart eventueel voor hyacinten die je al ruikt, maar mei voor lichtroze bloemen en vederlichte bloesem – en niet anders. Daarnaast is blossom een veelzijdig inzetbaar woord dat ook goed als werkwoord functioneert in de betekenis van ontwikkelen, uitgroeien tot, tot bloei komen, ontplooien, en daarbij ook van toepassing is op mijn leven at the very moment

Maandag had ik een laatste toets en mijn Frans eindgesprek waar ik een 9,3 voor het Franse gedeelte en een 9 voor het literatuurgedeelte binnen tikte. Als we het toch over talen hebben: op Frans was ik niet direct verliefd maar na drie jaar had ik het toch wel zo degelijk onder de knie dat ik besloot ermee door te gaan (was op zich niet eens nodig geweest, omdat ik Latijn al als taal had) en daar heb ik nooit spijt van gehad. Het afgelopen weekend heb ik dan ook vooral met mijn moeder abnormaal veel Frans gepraat in huis met als gevolg dat niet alleen mijn mondeling soepel ging, maar ik nu ook in mijn hoofd af en toe in het Frans overschakel of ‘donc’ in plaats van ‘so’ gebruik. Dat klinkt misschien heel vreemd, is het op zich niet, want ik denk sowieso best vaak in het Engels (maar dan zonder het door te hebben). De enige taal waar ik dit jaar een haat-liefdeverhouding mee had was Latijn maar toen ik woensdag om 8:50 precies het lokaal binnenliep lag mijn nagekeken toets op mijn tafel met een nette 8,4 erop. Dat is bijna twee punten hoger dan mijn afgelopen twee toetsen en ik weet niet wat er anders was maar mij hoor je in elk geval niet klagen. Ook niet over de 8,5 voor mijn eindgesprek Nederlands die ik te horen kreeg toen ik mijn proefexamen Nederlands (7,3) inleverde na drie uur in stilte werken in de aula.

Maar er is meer dan school en cijfers alleen, gelukkig. Ik ging vrijdagavond naar een klucht van de toneelgroep van mijn buurvrouw, had zaterdag rijles en ging naar een verjaardag met m’n moeder, lunchte zondag bij vrienden van m’n ouders, maakte maandagmiddag schaamteloos foto’s van een geweldige bloesemstruik in de buurt van mijn huis en zette een cv in elkaar. Dinsdagochtend stond ik vervolgens om 6:18 onder de douche omdat ik om negen uur in Rotterdam moest zijn bij het bedrijf waar ik vakantiewerk ga doen en geen zin had om te haasten (en het was drie kwartier reizen). Ik liep in m’n eentje een stukje door de haven tussen alle vrachtwagens, maar kwam er wel en dat stukje mag ik in juni bovendien vier weken lang vijf dagen per week lopen als ik van 7:30 tot 16:00 kantoorwerk op niveau heb gedaan (of nog ga doen). Full time werken wordt even wennen maar het is bovenal wel een heel leuke, nuttige en waardevolle uitdaging.

Vanaf 11:40 had ik examentraining geschiedenis en economie op school en bedacht ik me ook even dat ik nooit meer een normale lesdag ga hebben, nooit meer even een uurtje les, nooit meer niet op het examen gericht. Probleem is dat het gewoon allemaal zo geleidelijk gaat, ik bedoel: de ene dag heb je nog gewoon les, de volgende dag kom je naar school voor je laatste toetsweek en een week later zijn zelfs die toetsen niet meer aan de orde. In mijn eerste alinea was ik niet zo enthousiast over mijn Engelsleraren maar dat is dan ook het enige, want als ik eraan denk over twee maanden klaar te zijn op mijn school krijg ik toch wel een behoorlijke knoop in m’n maag. Niet. Oké. Het enige positieve is dat ik dan een recapblogpost kan schrijven over mijn middelbareschooltijd en mijn school iets makkelijker met naam en toenaam kan noemen, mocht ik dat willen (dat heb ik nooit gedaan op mijn blog vanwege privacy-overwegingen), maar er zijn een hoop dingen die ik ga missen.

De komende drie weken zijn dus een kwestie van blokuren en nog even wat middelbareschoolcultuur snuiven. Thuis hoef ik verder niet zo bijzonder veel te doen aan huiswerk en dat geeft gelegenheid om op diezelfde dinsdag naar mijn manuele therapeut, mijn opa en oma (die aan dezelfde weg wonen) en daarna direct door naar cath te gaan om om 20:00 een pizzaatje te eten, maar ook om op woensdag ruim twee uur met Niels te bellen (we hebben nog nooit géén gespreksstof gehad) en op donderdagmiddag naar Paleis op de Dam te gaan. Er is zoveel dat ik om half twaalf eigenlijk gewoon een ritme op wil pakken en wil slapen waardoor ik geen tijd meer maak om te bloggen, maar toch ontgroei ik mijn blog niet. Ik vind het nog steeds heerlijk om te doen en even van me af te schrijven, te delen, te relativeren.

Ik wist dat een examenjaar hectisch zou worden, maar toch denk ik dat ik het anders had verwacht dan nu. Het gaat niet alleen om cijfers en school maar juist ook om alle dingen ernaast, het hele proces van blossoming. Ik heb een studie gekozen (Nederlandse Taal en Cultuur in Utrecht) waar ik me deze week voor in ga schrijven, vakantiewerk gevonden, mijn SE-cijfers afgerond met waarschijnlijk een achtje gemiddeld, op 4 mei een tussentijdse toets voor mijn autorijbewijs gepland staan, overigens ook nog een 9 voor mijn PWS gehaald, de leukste vrienden en vet veel leuke dingen in het vooruitzicht. Het is een zorgvuldig opgebouwd kaartenhuis waarvan ik me bewust ben dat het ook elk moment zomaar in zou kunnen storten, maar zolang het staat bewoon ik het graag en met de grootste dankbaarheid (want yo, ik geloof er dus niets van dat ik dit allemaal zelf heb bereikt of om de een of andere reden heb verdiend, grace it is).

En dat is wat het leven op dit moment is. Een kaartenhuis, een bloesemstruik.

xxx

17 reacties

 1. Mooi! En die laatste maanden van de middelbare school zijn inderdaad zó gek. Ik krijg nu helemaal weer het gevoel terug dat ik nu had. Je hebt zo veel meegemaakt daar, jezelf zo ontwikkeld, vrienden gemaakt. En dan ga je allemaal een andere kant op, op naar het leven dat op je wacht. Echt een heel bijzonder moment.

 2. Ik herken je verhaal zo over de laatse lesweken waarin je geen les meer hebt. Zit zelf in 6gym, het voelt zo gek. Mijn laatste toetsweek ging ontzettend goed, ik moet voor mijn eindexamen een 4 halen om nog te zakken, maar ik kan me er nog niet toe zetten om iets aan voorbereiding te doen. Jij al wel? Aan de ene kant voelt het nog zo ver wer, maar nederlands is al over 5 weken!

  1. Haha same here hoor, behalve dan dat je voor al je centrale examens gemiddeld wel een 5,5 moet halen. We zijn nu in de lessen al bezig met examenvoorbereiding maar echt leren ga ik pas in de tweeënhalve week studieverlof doen denk ik :)

 3. ben zeer benieuwd naar het verloop van alles, fijn dat je het tot nu toe positief ervaart! Geniet er van, ook al kijk je natuurlijk ook uit naar de toekomst, maar je zal het een en ander inderdaad best missen! Maar ook het nieuwe leven is fijn (gok ik, aangezien het voor iedereen bijna wel zo is hihi) ;)

 4. Aah wat een prachtige foto’s en wat een mooi artikel! Fijn hè dat je blog er altijd is ook als je een tijdje niet zo actief aan het schrijven bent. Ik denk nu steeds ‘oh ik weet wel 100 dingen om over te schrijven’ maar ik heb gewoon echt geen tijd. Over een tijdje ben ik alweer afgestudeerd, time flies…
  Ik snap heel goed hoe je je voelt, gekke tijd is dat hè. Ik weet zeker dat je het gaat halen, je staat er in ieder geval hartstikke goed voor. Fijn ook dat je een studiekeuze hebt gemaakt, goede keuze denk ik! :) Nederlands lijkt me zó leuk om te studeren en Utrecht is sowieso fantastisch natuurlijk <3
  Oh, en wat voor vakantiewerk ga je doen? Bij welk bedrijf? Fijn dat je iets gevonden hebt!

  1. Oh ja, jij mag volgend jaar natuurlijk ook weer écht aan het werk! Ik ben benieuwd, hoop dat je snel wat vindt :) Het is een bedrijf dat handelt in fruitsappen/-concentraten, is weer eens wat anders!

 5. Wat een geweldige dingen allemaal. Maar eerst: gefeliciteerd met je baan, je PWS-cijfer en alle andere cijfers. Je bent een inspiratie om volgende week goed m’n best te doen met m’n tentamens (waarom proppen ze er 7 in 3 dagen?!?). (Klinkt sarcastisch, maar echt. Ik ga het proberen.) Bij de eerste alinea moest ik trouwens wel even glimlachen toen je het over Engels had. Prachtige taal, zeker weten. Maar Nederlands vind ik gewoon beter bij je passen en ja, veel succes en plezier alvast. Wat is dit allemaal verschrikkelijk onsamenhangend zeg, laat ik het maar bij houden dat ik de foto’s prachtig vind<3 En de laatste alinea ook. X

  1. Thanks! En haha ja, fijn is die bloesem hè? Diezelfde struik is nu al bijna helemaal uitgebloeid, heerlijk gevoel om te weten dat je er op het juiste moment bij was. Is het een beetje gelukt met je tentamens?

 6. Super mooie foto’s en ik herken wel wat je zegt. Gevoelsmatig horen bloesems thuis in mei maar ik ben net iets teveel geïnteresseerd in de natuur om te weten dat deze meestal eind maart (bij een warm voorjaar) begin april al wel te zien zijn! En wat vind ik het super om hier van te genieten. Mooie foto’s ook. Trouwens leuke dingen allemaal om naar uit te kijken en wat een ontwikkelingen. Wat een lekker cijfer voor je PWS en mooi dat je vakantiewerk hebt gevonden! Ben er benieuwd na! Fijn weekend voor nu!

 7. Ooh die foto’s, prachtig :) Ik kan me voorstellen dat het maar rare weken zijn, die laatste weken op de middelbare school. Wel erg tof dat je Nederlands gaat studeren, die studie lijkt me wel echt bij je passen. En ook dat wordt vast weer een heel mooie tijd!

  1. De reactie dat mensen het bij me vinden passen krijg ik de laatste tijd echt bijna altijd en dat zorgt er stiekem wel voor dat ik er nog meer zin in krijg, hihi. En inderdaad: kan me niet voorstellen dat de middelbare het hoogtepunt zou zijn, volgens mij komen er nog heel veel leuke jaren!

 8. Mooie foto’s! Het lijkt mij ook een warrige maar superleuke tijd, de eindexamenperiode. Door het van dichtbij mee te maken (mijn broer en beste vriendin doen eindexamen) en jouw blog te lezen krijg ik wel zin in volgend jaar, maar aan de andere kant moet ik er nog niet aan denken… Het middelbare schoolleventje bevalt me nog wel – ik heb zelfs het idee dat ik nú pas weet hoe het allemaal in elkaar steekt en als ik dan volgend jaar alweer klaar ben…

  Gefeliciteerd met je studiekeuze, vakantiebaan én je super hoge cijfers!

  1. Je rolt er in elk geval vanzelf in, dat is altijd handig – dat je niet hoeft te kiezen of je er klaar voor bent, haha. Aan de ene kant voelt het ook echt wel serieus dat ik van school ga en examens ga doen en anders zo gaat veranderen, maar een diploma hebben is op zichzelf ook al gewoon een groot voordeel en nou ja, het is ook wel een keer tijd om weer wat anders te gaan doen. Zolang je je daarop focust en een beetje een concreter idee hebt van je toekomst na de middelbare komt het vanzelf goed!

   1. Haha, dat is zeker waar. Dat concrete beeld ontbreekt nog bij mij, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik heb in principe een plan (diergeneeskunde studeren en misschien een tussenjaar nemen als ik daar volgend jaar behoefte aan heb) en ik wil gewoon verder kijken naar andere mogelijkheden om ‘iets’ te kunnen doen met de dingen die ik leuk vind, fotografie en taal bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *