Life improvement tag

Tags vul ik eigenlijk alleen nog in bij hoge gratie. Bij het beantwoorden van voorgeschreven vragen die ook al heel veel anderen hebben beantwoord voel ik me namelijk altijd een beetje van m’n authenticiteit en schrijversvrijheid beroofd en daarom doe ik er alleen nog eentje als ik ‘m gewoon wél heel leuk vind (en zeker weet dat ik veel kan schrijven wat nog niet door anderen is geschreven). Hoewel ik eigenlijk helemaal niet per se een plannings- en lijstjesmeisje ben, vond ik de life improvement tag wel een mooie en toen Lisa me ook nog tagde kon ik er natuurlijk al helemaal niet meer onderuit. Zondagochtend, life improvement!

Wat is je droom: wat wil je bereiken in je leven?

Over gelukkig zijn heb ik de laatste tijd genoeg geschreven, dus dat ga ik hier even niet aandragen. Ik weet nog niet precies waar mijn leven heen gaat, maar het lijkt me gewoon heel erg vet als ik een studie doe waarbij ik echt het gevoel heb dat ik me kan ontwikkelen en dat ik er wat mee kan, zeg maar. Voor nu zou ik ook zeggen dat ik een leuke studententijd wil hebben, aangezien dat de eerstvolgende periode is in mijn leven. Uiteindelijk vind ik het wel belangrijk dat ik een leuke baan heb, omdat ik mezelf gewoon niet het type vind om ‘stil te zitten’ zeg maar. Ik wil minstens één keer in m’n leven een hond hebben en als ik een leuke man tegenkom lijkt het me ook best leuk om een gezinnetje te stichten. Ik wil vooral blijven leren en mezelf blijven ontwikkelen, stiekem ook wel gewoon gelukkig zijn, wat voor anderen kunnen betekenen, met God leven en ook veel investeren in vriendschappen en leuke dingen (en reizen). Stiekem zou ik een mooi huis of een fijne auto op den duur ook niet vervelend vinden maar dat zouden meer extra’s zijn, geen hoofddoelen.

IMG_3521b

IMG_3525b

Wat is het belangrijkste doel dat je dit jaar wilt bereiken?

Dit jaar is er precies één waarin veel te gebeuren staat en het allerbelangrijkste daarvan is met stip het halen van mijn vwo-diploma. Af en toe beeld ik me in een loos momentje in hoe overweldigend fijn het moet voelen om dat in handen te hebben en ik kan er met mijn hoofd echt niet helemaal bij, dat gevoel van vrijheid. Daarnaast hoop ik mijn rijbewijs te halen (eerst maar eens mijn theorie, als subdoel); dat moet goed mogelijk zijn in dit tempo en ook daarvoor geldt dat dat een enorme vrijheid op gaat leveren, ook al mag ik tot mei 2017 nog niet alleen rijden. Ik hoop dat dit me allebei gaat lukken maar ben bang dat ik dan m’n geluk waarschijnlijk echt even niet op kan, zeker niet als ik ook nog eens de ontgroening/kenningsmakingstijd van een studentenvereniging overleef.

Wat is jouw #1 tip voor het bereiken van doelen?

Het gewoon doen, denk ik? Bij mij is dat in dit geval makkelijk natuurlijk omdat ik zowel met mijn diploma als met mijn rijbewijs te maken heb met gezag boven me, met een docent. Dat dat zo goed gaat zegt wel wat, denk ik: het werkt gewoon om afspraken te maken, om in zekere zin geen smoesjes van jezelf te accepteren, om iets in je ritme te verwerken (ook heel belangrijk) én om te zorgen dat iemand anders er ook van weet en je erop kan aanspreken.

Hoe ga je te werk in een super drukke periode?

Op een manier die alleen geschikt is als je niet snel last hebt van stress en je werkzaamheden een beetje goed kan inschatten, namelijk die van het deadlinewerken. Als ik heel veel te doen heb, loopt mijn hoofd vaak een beetje over en krijg ik uiteindelijk niets gedaan omdat ik alleen maar denk aan wat ik allemaal moet doen en welke tijdsplanning het meest efficiënt zou zijn et cetera. Deadlines zijn dus alleen maar handig: dan móet ik dat wel doen en is gelijk bepaald waar mijn prioriteiten liggen. Ik kan dan echt best wel gefocust en efficiënt aan iets werken en het werkt soms beter dan elke dag van alles een beetje te doen. Dat deed ik vroeger ook nog wel eens in toetsweken, maar ik moet tegenwoordig veel dieper in de stof duiken en dan kost dat omschakelen gewoon teveel tijd en moeite.

Wat is jouw #1 planning tip?

Krijg alles overzichtelijk, al is het alleen maar in je hoofd. Daarmee bedoel ik vooral: krijg inzicht in hoeveel tijd je voor dingen nodig hebt, zodat je je daar in elk geval niet in vergist. Maak vervolgens een todolijstje zodat je geen dingen vergeet, bepaal hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt en hoeveel tijd je hebt, stel je prioriteiten en ga aan het werk. En voor sommige dagen geldt ook: bedenk vast een back-upplan in je hoofd. Ik ben echt geen baas in strakke planningen, maar dat ik goed in kan schatten hoelang dingen duren is wel heel gunstig.

Wat is jouw ochtendritueel?

Eén of twee of drie keer snoozen, in bed social media checken, tussen 7:30 en 7:45 m’n bed uitrollen (als ik m’n haar moet wassen en föhnen heb ik een kwartiertje meer tijd nodig). Ik doe altijd eerst mijn make-up en ondertussen eet ik dan mijn ontbijtje dat mijn moeder eigenlijk bijna altijd voor me maakt. Vaak bedenk ik dan om 8:10 of 8:15 in een paar minuutjes wat ik aan wil en dan kleed ik me aan, poets ik mijn tanden, doe ik parfum op, pak ik m’n tas en spullen en doe ik mijn schoenen, jas en sjaal aan. Tussen 8:30 en 8:35 zit ik dan op de fiets en om 8:45 fiets ik het schoolplein op, waarna ik even snel mijn jas ophang en soms nog wat boeken uit mijn kluis pak en om 8:49, een minuut voor de bel, mijn lokaal binnenloop. Ik ben er zo op ingespeeld dat ik het niet echt als haasten zie, maar het is geen ruime planning of zen-morgen, haha. Ik vind het zelf niet zo erg: als ik ’s ochtends heel veel tijd heb sta ik vaak alleen maar langer voor mijn kledingkast en dan begin ik de dag juist met een onvoldaan gevoel.

IMG_3532b

Waarvan krijg je energie? Waarom?

De laatste tijd heb ik gemerkt dat ik ook juist heel veel energie krijg van het samenwerken met mensen. Daar had ik vroeger altijd een hekel aan en bij simpele groepsopdrachten voor school is dat nog steeds wel een beetje het geval (hoewel ik nu gewoon goed weet met wie ik goed overweg kan en met wie niet), maar ik bedoel nu meer samen met mensen gemotiveerd aan hetzelfde project werken. Dat doe ik nu al een tijdje voor de schoolkrant en ik vind het gewoon heel erg leuk om daar met anderen aan te werken en om ook mensen ‘aan te sturen’ op een gebied wat ik zelf zo leuk vind en waar ik al meer ervaring mee heb, namelijk schrijven. Daarnaast krijg ik ook gewoon energie van een lentedag, goede gesprekken, een nieuwe vibe, ideeën, perfect gelukte foto’s, inspirerende mensen, boeken en tv-programma’s. En van dingen die lukken.

Wat doe je in het geval van een mental breakdown?

Oh wauw, die heb ik niet zo vaak hoor. Een mental breakdown op het gebied van school heb ik eigenlijk überhaupt nog nooit écht gehad, alleen mental breakdowns op persoonlijk/mentaal gebied. Ik ben (afhankelijk van het onderwerp, maar ook in general) best een binnenvetter, dus ik praat er vaak niet gelijk over. In plaats daarvan trek ik me vaak terug door wat meer te slapen en muziek te luisteren of schrijf of fiets ik het van me af. Dat is nooit dé oplossing: uiteindelijk moet ik er toch met iemand over praten en me juist laten afleiden door mensen. Oh, en ondertussen relativeren, vééél relativeren. Een combinatie van die twee werkt het beste, maar ik heb er gelukkig niet zo vaak mee te maken en het ligt er ook een beetje aan of het gaat om langdurig verdriet of gewoon een moment van despair.

Welke blog inspireert of motiveert jou het meest? Waarom?

Ik ben op het gebied van inspirerende blogs nogal polygaam, hoor. Ik lees sowieso lang niet dagelijks blogs en als ik ze wel lees zijn dat er vaak dus een aantal tegelijk, iets wat ik eigenlijk het fijnste vind: van iedereen leer ik weet wat anders. De blogs in mijn lijstje zijn dan ook eigenlijk geen blogs die in welke vorm dan ook toegespitst zijn op een zo efficiënt en doelgericht mogelijk leven, maar juist persoonlijke blogs over mensen waar ik me in herken (maar het liefst wel met een fijnere kledingstijl) en die de ene dag kneiterhard werken, de volgende dag een fijn feestje hebben en de volgende dag een kater en drie vreetkicks. Dat inspireert mij vaak ook weer om aan mijn eigen doelen te werken en iets te ondernemen met vrienden terwijl ik aan de andere kant ook kan denken ‘joh, het hoeft ook weer niet zó perfect, ik ben ook maar een mens’.

xxx

10 reacties

  1. Wat een leuke tag en een mooie antwoorden! Ik ben nog steeds benieuwd welke studie het wordt maar ik denk dat je vast wel iets vindt dat goed aanvoelt en waarin je je kunt ontwikkelen.

  2. Mooi artikel heb je ervan gemaakt! Ik ben ook echt héél benieuwd welke studie het uiteindelijk gaat worden! Dat jij je diploma gaat halen twijfel ik eigenlijk niet aan :)

  3. Leuk! Ik vind het ook handig in drukke perioden deadlines en prioriteiten duidelijk te maken. Dit gaat hand in hand met gewoon goed plannen, dan kom je er vaak goed doorheen inderdaad! Mazzel heb je hoor, dat je niet snel een mental breakdown krijgt! ;)

  4. Leuke tag! Eindelijk is iets wat je schrijft, jouw antwoorden, een keer niet zo herkenbaar, haha. Als ik deze tag zou invullen, zouden er zulke andere antwoorden uitkomen! Misschien ga ik dat ook wel doen ;-)

    1. Haha, typisch! Mensen verwachten vaak al snel dat ik ook heel erg van de strakke planningen enzo ben omdat dat ‘in het plaatje past’, maar dat valt (zeker tegenwoordig, vroeger klopte het wel aardig) vaak tegen, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *