Het leven in Utrecht

Van de laatste vijf schooldagen voor de vakantie spendeerde ik er twee in Utrecht, over een paar maanden waarschijnlijk vaker aangeduid als ‘m’n stadsie’ of het immer vrolijke ‘Utka’ dat vooral Roos graag gebruikt. Haar trof ik maandagochtend tegen tien uur onafgesproken, maar wel wachtend op dezelfde trein, op het station en dat was niet zomaar. Afgelopen week was namelijk zo’n beetje de week van de meeloopdagen aan de UU en daar maakten we als twijfelende V6’ers allemaal graag gebruik van. Als ik zonder educatief doeleinde in Utrecht rond had gelopen had ik vooral van maandag – de dag waarop de zon begon aan zijn reeks van zonnige dagen en bijna onophoudelijk scheen – heel veel foto’s gehad, maar ik ben bang dat ik daarvoor nog een andere keer terug moet komen. Maandag en donderdag stonden verder vooral in het teken van Nederlands en Taalwetenschap.

IMG_3100c

Ik wil eerst even wat kwijt over die laatste en dan vooral hoe ontzettend ontactisch het is om een tiental meiden als ‘groep’ te zien als er nooit een kennismakingsmoment is geweest. Uiteindelijk komt iedereen er vooral voor zichzelf, maar een hele dag in stilzwijgen doorbrengen is ook niet echt ideaal en dus lijkt iedereen altijd te schipperen tussen het opstarten van een enigszins stroef gesprekje en het verkiezen van de net zo ongemakkelijke maar wel makkelijke stilte. Marjolein was er ook, maar ik voelde me toch een beetje opgelaten om over onze ‘eigen’ gespreksonderwerpen te beginnen terwijl iedereen het over studiegerelateerde dingen had. Vooral met eerstejaars studenten heb ik door de dag heen leuke en nuttige gesprekjes gehad en er zaten natuurlijk ook wel wat aardige meiden bij, ik kreeg alleen behoorlijk de kriebels van de brugklassfeer die maar niet weg leek te gaan. Ik wil mezelf niet als ontzettend social beasty presenteren, want er zijn ook altijd momenten dat ik een gesprek zou kunnen beginnen met iemand maar er gewoon even niets voor voel, maar van een groep zeventienjarigen vind ik eigenlijk wel dat je in het algemeen meer sociale vaardigheden mag verwachten. Die kille bende is, hoe weinig het misschien ook met de studie te maken heeft, toch niet heel uitnodigend.

Maar goed, we beginnen bij maandag, de dag waar ik eigenlijk ook heel veel zin in had. Ik liep samen met twee andere meiden met een eerstejaars studente (en een vriendin van haar) mee en zij praatte juist heerlijk veel en dan ook nog eens op een manier die me precies aan een van mijn nichten deed denken, iets wat er onbewust al snel voor zorgt dat je je sneller op je gemak voelt bij iemand. We begonnen met een hoorcollege over instrueren tot 12:45 en vulden onze vrije tijd daarna met broodjes eten in de HEMA, door de stad slenteren, een rondleiding door de UB en een bezoekje aan de Lush-hemel. Ondanks iedereens liefde voor de binnenstad pakten we toch de bus naar de Uithof omdat het volgende vak, vroegmodern, daar (toevallig) gegeven werd. Ik was ontzettend moe van alle indrukken, het luisteren naar de nieuwe stof en de buitenlucht en moest een beetje moeite doen om wakker te blijven, maar interessant was het wel. In het college kwam ik iemand tegen die tot twee jaar terug nog op mijn school zat en ook met één van de meelopers klikte het zo lekker dat ik om half zes met een voldaan gevoel in mijn trein terug zat.

De zon was een ontzettend fel, rond bolletje aan de hemel en hoewel ik in eerste instantie baalde dat ik aan de verkeerde kant van de trein zat, keerden de kansen even later en postte ik de fijnste Snapchatvideo in tijden op mijn verhaal van een zonsondergang vanuit een rijdende trein. Ook van anderen kreeg ik fijne sunsetfoto’s doorgestuurd en daarmee prees ik me zeer gelukkig want man, dat miste ik. Na een halfuur in de trein was ik precies weer een beetje genoeg bekomen van alles om op een redelijk tempo in het halfdonker en in mijn eigen wereldje van muziek naar huis te fietsen. ’s Avonds was ik alsnog een beetje gesloopt, maar ik spendeerde mijn avond super rustig met het lezen van de korteverhalenbundel van Zuid-Holland en dat was beyond fijn.

Voor donderdag had ik eigenlijk minder verwachtingen: een georganiseerde meeloopdag met een lunch met docenten en bovendien alleen één werkcollege en twee rondleidingen klonk me gewoon iets minder informeel en gezellig in de oren. Het noemen waard van de reis vind ik vooral dat ik tien minuten te vroeg op het station was (terwijl ik dacht dat ik best aan de late kant was) en Marjolein en ik in een bus zaten die enigszins afgeladen was met verschrikkelijk schattige kindjes die naar het Nijntjemuseum gingen, goed begin van de ochtend. Het college was best interessant, maar het is gewoon heel erg lastig zo’n specifieke momentopname als graadmeter te gebruiken voor je affectie met de studie en dat moet je misschien ook maar niet willen. Een voordeel was wel dat het woord laboratorium me opeens een stuk minder angst aanjoeg toen we er eenmaal geweest waren (ik denk dat ik toch teveel met reageerbuizen en demiwater in m’n hoofd zat)(ik typte net reaguur-, hè shit zo niet-intellectueel) en dat we door mijn tweede rondleiding van die week door de UB deze keer ook de chillste leerruimte ergens bovenin te zien krijgen. Het leek meer een soort hippiestudio maar het hele idee van zo’n leerruimte kan ik toch wel appreciëren en bovendien klopte het goed met mijn beeld van Utrecht.

Om een uur of 15:00 waren we klaar en aangezien het juist die dag grauw weer was, besloten we gewoon naar het station te gaan. Dat gewoon bleek niet zo gewoon vanwege een stroomstoring op Gouda. Om kwart voor vier vertrok de trein waar we maar in waren gaan zitten met een kwartier vertraging naar Gouda Goverwelle, waar we er allemaal uitgezet werden en ons verteld werd dat er NS-bussen zouden komen om ons naar Gouda te brengen. Leuk idee maar in de eerste bus pasten we niet meer en na veertig minuten hadden we het koud en leek de situatie zo uitzichtloos (niemand beloofde dat er treinen reden vanaf Gouda) dat ik mijn zelfstandigheid opgaf en mijn moeder belde. In de tijd dat die engel zich naar de rampenplek begaf waar een stuk of honderd mensen zich verzameld hadden, chillden wij ‘m tegen de verwarming in een snackbar (dat station had niet eens een stationshal ha leuk koud) en om kwart over zes waren we eindelijk thuis. Ik vind treinen nog steeds fijn, maar kan niet ontkennen dat dit wel een zeer ongelukkige storing was.

Dat laatste ook omdat op de dag van Nederlands alles goed ging en leuk was en op de dag van Taalwetenschap de zon niet scheen, de sfeer een beetje kil was en de treinen niet reden zoals normaal. Dat hielp niet per se mee met het verkrijgen van een objectief beeld, aangezien mijn gevoel ook al een tijdje naar Nederlands uitgaat en die studie dus zelfs zonder blauwe lucht al een streepje voor had. Voor Nederlands voel ik meer omdat daar nog een stukje kunst en gevoel in zit (vanwege de literatuur), maar aan de andere kant zit er ook best een portie geschiedenis in en heeft Taalwetenschap juist nog een bètagedeelte dat me misschien ook best zou liggen. Taalwetenschap is breder, gaat meer over taalverschijnselen in het algemeen en bovendien meer onderzoeksgericht, de studie Nederlands is echt een taal met een cultuur die je vooral bestudeert.

De verschillen zijn groot, maar aan de andere kant kun je met beide op hetzelfde uitkomen en is verkeerd kiezen bijna niet mogelijk omdat je ook nog zoveel vakken kunt uitwisselen. Dat is zowel een geruststellende als een irritante gedachte (want: op welke factoren moet je dan kiezen?), maar het betekent in elk geval dat ik nog even lekker door twijfel. Hoewel ik het eigenlijk misschien al wel weet.

Of niet. Dus: donnez-moi je advies, als je dat hebt.

xxx

23 reacties

 1. Wat leuk dat je naar die stad geweest was om te zien of het leuk is om er te gaan studeren.
  Inderdaad vreemd om niet eerst een dag kennis te kunnen maken met eerste jaars studenten.

  Xoxo

 2. Ik ben heeeel benieuwd naar wat je uiteindelijk gaat doen! Advies heb ik niet voor je – misschien alleen dat je gewoon lekker ‘ op gevoel’ je keuze moet maken en niet té veel erover moet nadenken. In ieder geval ga ik dat wel proberen te doen, volgend jaar.

 3. Superleuk Hester! Ik was donderdag op de meeloopdag van ASW, en ik ga me inschrijven, dus misschien zien we elkaar volgend jaar wel eens in Utrecht!

 4. Leuk artikeltje dit! Misschien dat ik Nederlands iets meer bij je vind passen vanwege het cultuur- en kunstgedeelte, maar misschien heb ik het wel helemaal mis. Fijn dat het zulke geslaagde dagjes waren!

  1. Ik hoor inderdaad ook wel van veel (Utrechtse) studenten dat ze Groningen ook heel leuk vinden, het is alleen gewoon zo ver weg! Zelf ben ik er maar een paar keer geweest maar van wat ik zie en lees is het inderdaad een heel mooie en leuke studentenstad met ook echt wel een goede universiteit met veel opleidingen. Dat moet natuurlijk ook wel als je zo’n beetje de enige universiteit in het noorden bent, haha.

 5. Wat leeeuk, kom ook naar Utrecht! Haha. Nee maar serieus, ik vind het een mega gezellige (studenten)stad die van alles te bieden heeft en toch gezellig overzichtelijk is. En ik weet trouwens denk ik welke hippieruimte je bedoelt! Die met die chille kussentjes enzo, toch? Qua studiekeuze denk ik stiekem dat je het al wel een klein beetje weet… Maar blijf nog maar even twijfelen, ik ben de laatste die daar iets van kan zeggen want ik was precies hetzelfde!;)

  1. Haha ja volgens mij is er maar één, die inderdaad! Vraag me toch af wie daar precies gaat zitten, zo heel groot was het niet. Leuk dat je ook in Utrecht studeert!

 6. Ik zou gewoon beginnen met waar je op dit moment het meest voor voelt. Je kunt er in het tweede jaar altijd nog het ander bij gaan doen. Ik denk dat die studies best wat overlap hebben dus hoef je niet voor allebei de studies de volledige 180 punten te halen (omdat je dus bepaalde vakken + minorruimte overlap hebt). Het meest jammere van mijn buitenlandavontuurtje vind ik toch wel dat ik daarna niet meer aan een nieuwe bachelor kan beginnen want dan moet ik dus het volledige tarief betalen (30.000 euro, goede grap). Je bent nog jong, volgens mij hou je van leren en dan wil je echt niet op de twintigste al een keer klaar zijn.

  Leuk trouwens, Utrecht! Ik voelde me niet zo op m’n plaats bij CIW maar volgens mij is Utrecht wel een hele leuke (studenten)stad verder. (Oh, en een vriendin had laatst een feest bij NSU en ze vond het daar ook heel leuk!)

  1. Ja, ze zeiden daar inderdaad ook dat je het waarschijnlijk altijd nog prima allebei kan gaan doen omdat je dan alsnog ‘maar’ drie vakken per blok hebt en geen vier. En dat is ook wel waar, als ik mijn bachelor zonder studievertraging zou doen heb ik die op m’n twintigste afgerond en dat is eigenlijk echt ontzettend vroeg haha. Alleen jammer dat ik alles gewoon zelf moet betalen en heel lang studeren dus wel echt snel oploopt. En het wordt dan ook NSU ja! Jij zit nog steeds wel op je plek bij IBCoM toch?

 7. Wat leuk om je ervaring zo te lezen. Zelf vind ik het een erg mooie stad, als mijn studie daar een beetje anders was geweest had ik er misschien wel gewoond – gek idee haha! ;)
  Wat betreft je keuze denk ik dat je vooral echt je hart moet volgen en niet de meningen van anderen of bepaalde invloeden. Ben benieuwd!

 8. Wat leuk om dit te lezen. Ik weet niet of ik je echt goed advies kan geven, aangezien ik al vrij snel wist wat ik zelf wilde gaan studeren. Natuurlijk moet je kiezen voor wat het juiste voelt, meestal is je eerste gevoel namelijk het beste. Als je echt twijfelt kun je altijd nog een lijstje opstellen van voor- en tegenargumenten bij een studie of meer oriënteren op wat je van een studie verwacht of wat je het meest interessant lijkt. Maar ja, precies wat iemand hier in de reacties al zegt: je bent nog zo jong. Het hele leven ligt nog voor je open, dus het geeft niet als je twijfelt of als achteraf je eerste keuze niet de juiste bleek te zijn. Ik wens je in elk geval veel succes :)

 9. In België maken we het verschil pas in de master. Dus eerst kies je 2 talen waar je zowel de basis-literatuur als -taalkunde doet. Ik ben zelf uiteindelijk voor literatuur gegaan, maar ik denk dat ik ook omgekeerd niet ongelukkig geweest was.

  Als ik in Nederland zou studeren, en vanaf BA1 moest kiezen, zou ik literatuur als hoofdbestanddeel kiezen. Waarom? Omdat je dingen zal leren die je je hele leven als bagage meeneemt. Je gaat een vrij goed overzicht van de canon hebben en wat meer is, in staat zijn jezelf bij te scholen voor de rest van je leven. Het is een klassieke opleiding, maar als je in Latijn en Grieks vooral veel hebt aan de inhoud van de verhalen, is het jouw ding.

  Taalkunde is absoluut ook interessant, en ik vind dat iedereen die bezig is met taal, een basis moet hebben. Mijn beste en slimste prof gaf trouwens taalkunde die heel dicht bij literatuur kwam, toen we samen middeleeuwse teksten lazen. Maar in literatuur zijn er naar mijn idee meer tradities, is je basis daardoor breder en diverser en kan je na 3 jaar een veel weloverwogener keuze maken.

  1. Grappig dat het daar weer heel anders werkt! Maar als je altijd twee talen moet kiezen, mag je dan zelf een combinatie kiezen? En als je Nederlands wil gaan doen moet je dus ook Engels/Frans/Spaans/Duits oid erbij hebben? Als je hier voor de studie Nederlands kiest moet je op een gegeven moment ook wel vakken gaan kiezen en dat gaat ook met verschillende richtingen (taalkunde, taalbeheersing of letterkunde). Ik merkte inderdaad bij het inkijken van lesboeken ook al dat het wel meehelpt dat ik Latijn heb gekozen, omdat je een beetje op dezelfde manier naar een tekst moet kijken. Niet dat het nou echt mijn favoriete vak is, maar ik denk dat dat niet per se voor problemen hoef te zorgen.

 10. Wat leuk! Ik zit zelf ook te denken aan taalwetenschap in Utrecht. :)
  Alleen mijn meeloopdag is op 17 maart, hoe kwam je aan deze meeloopdag?

  Xx. Anna

  1. Ik had me al ingeschreven voor de eerste meeloopdag plaatsvond; die zat alleen al vol, dus toen was ik gewoon de eerste op de ‘wachtlijst’ voor de volgende meeloopdag, 18 februari. 17 maart is dan waarschijnlijk gewoon de derde meeloopdag van dit jaar. Veel plezier en succes met kiezen!

 11. Och, ik kan me sfeer tijdens zo’n meeloop/introductie/kennismakingsdag nog zó goed herinneren, verschrikkelijk. Ik had het er laatst nog met vriendinnen over dat ik blij ben dat die hele periode achter me ligt. Ik merkte het verschil heel goed toen ik in september 2014 aan mijn master in Maastricht begon. Tijdens mijn bachelorperiode in Tilburg had ik (gelukkig) al fijne studievriendinnen gemaakt, waardoor ik puur voor de studie zelf naar Maastricht ging en het sociale aspect een stuk minder belangrijk was dan toen ik met de bachelor begon. Ik ‘hoefde’ er niet zo nodig nog meer vriendinnen/leuke studiegenoten bij, snap je wat ik bedoel? Juist omdat die druk weg was, ging het allemaal veel gemakkelijker en kwamen die leuke contacten vanzelf. Ik zie dat als een enorme bonus, ik ga Maastricht ook enorm missen als ik straks ben afgestudeerd. Ben benieuwd waar jij voor kiest :)

  1. Ja, erg hè? Ik ben het sowieso wel een beetje zat om telkens ‘rondgeleid’ te worden als outsider en nieuweling, ik ben er nu al zo vaak geweest met open dagen en meeloopdagen dat ik nu eigenlijk gewoon een echte student wil zijn die er gewoon ‘hoort’ om dan vervolgens alles zelf uit te vinden. En ik snap je inderdaad; als je minder ‘op zoek’ bent naar sociale contacten en in plaats daarvan gewoon lekker je eigen ding doet ben je eigenlijk een veel makkelijkere en leukere gesprekspartner. Ik denk dat het wel goedkomt hoor volgend jaar, maar dat aftasten in het begin vind ik gewoon altijd redelijk ongemakkelijk.

 12. Hè ik wilde je nét gaan adviseren om gewoon toch geschiedenis te gaan studeren :)
  Nee grapje, je moet je eigen keuzes maken. Fijn dat je het eigenlijk misschien al wel weet. En Utrecht is sowieso natuurlijk een prima keuze, zo’n fijne stad <3

 13. Vandaag jouw blog ontdekt. Oprecht nu al mijn lievelingsblog! Het lijkt wel een beetje alsof je in mijn hoofd woont, de manier waarop je dingen beleefd. Heb al een heleboel artikels teruggelezen. Supertof Hester!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *