Start of something new

IMG_2403b

IMG_2379b

IMG_2374b

Ik ben een beetje laat met het vooruitblikken op 2016, denk ik, maar stiekem is dat iets wat me bijna de hele maand januari bezighoudt. Zoals het einde van het jaar bij mij vaak in het teken staat van terugblikken en dankbaarheid, zo overheerst in januari een goede dosis nieuwsgierigheid en ben ik (on)bewust bezig met het bepalen van richtlijnen. Ik heb echt weer een hóop mensen gehoord die keihard tegen het principe van goede voornemens aanschopten (‘omdat je het echt niet opeens gaat doen als je het het hele jaar niet hebt gedaan’) en ik zeg dan ook niet dat ik zelf een groot voorstander ben, maar een frisse januarimaand is voor mij wel een gelegenheid om in mijn hoofd een beeld te vormen van het komende jaar en van wat ik graag zou willen. Van wat ik hoop, waar ik van droom, wie ik wil zijn.

Dat heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat ik het niet eens ben met de gedachte dat het alleen maar een cijfertje is dat verandert: als elke dag een eigen cijfer zou krijgen en we nu ergens in de honderd miljard zouden zitten, dan zou ik dat cijfer ook niet zo boeiend vinden, maar het mooie van ons tijdsbesef vind ik dat het is opgedeeld in cyclussen. Cyclussen van dertig of éénendertig dagen, maar ook van twaalf maanden, die zorgen voor mooi afgebakende periodes waar je heel overzichtelijk op terug kan kijken en dus de andere kant op geredeneerd ook op vooruit kan kijken.

De grootste fout bij het maken van goede voornemens is in mijn ogen ook dat mensen normen opstellen (bijvoorbeeld stoppen met roken of vaker naar de kerk gaan) zonder daar een waarde bij te bedenken (zoals goed voor mijn lichaam zorgen of mijn relatie met God/mijn geloof verdiepen). En dat je inhoudsloze regeltjes die je voor jezelf opgesteld had binnen twee weken al niet meer naleeft, daar kijk ik in elk geval niet vreemd van op. Veel nuttiger is volgens mij om een soort zelfreflectiemoment in te lassen en na te denken over welke aspecten van je leven en van jezelf naar tevredenheid zijn en wat je juist zou willen verrijken of verbeteren. Nadenken over hoe je in het leven wilt staan is wat mij betreft een mooie opdracht voor de maand januari, die over het algemeen door veel mensen als kaal, rustig en saai wordt ervaren – genoeg ruimte voor wat extra denktijd dus.

Een voordeel van een waarde tegenover een norm vind ik bovendien dat het makkelijker vol te houden is omdat er niet één manier is waarop je eraan kan voldoen. Al die 365- of in dit geval 366-dagenprojecten bijvoorbeeld vind ik echt een heel leuk initiatief, maar ik heb nog nooit iets een heel jaar dagelijks volgehouden, geloof ik. Er kan zóveel veranderen in de loop van een jaar en de kans is in elk geval bij mij dan ook heel groot dat ik het na 200 dagen al niet meer leuk vind of er geen tijd meer voor kan maken. Natuurlijk zou dat geen reden moeten zijn om ergens op voorhand al niet meer te beginnen en is het ook gewoon per persoon verschillend, maar ik weet van mezelf dat ik nogal een hekel heb aan opgeven maar wel heel erg veranderlijk ben. In mijn ‘new year’s resolutions’ voor 2015 (wat overigens ook meer richtlijnen dan goede voornemens waren) schreef ik dat ik heel veel met fotografie wilde doen en een Flickr-account bij wilde houden, terwijl ik zeker in het laatste halfjaar van 2015 mijn camera juist een stuk minder heb gebruikt – en ik denk niet dat daar iets mis mee is. Don’t force yourself into anything.

Als ik aan 2015 terugdenk word ik verder vooral overspoeld door fijne emoties en heel veel herinneringen. Ik heb soms het idee dat ik de eerste veertien jaar van m’n leven vooral mezelf heel erg heb leren kennen en nu het leven juist steeds meer leer doorgronden en leven. Er waren vriend(inn)en, veel leuke dingen, ik zag nieuwe delen van de wereld en ik werd weer een beetje meer volwassen. Natuurlijk zijn er ook dingen die ik wel anders ga doen in 2016, maar het afgelopen jaar op zichzelf was een ontzettend mooi jaar waar ik meer dan dankbaar voor ben.

Misschien dat het zelfs wel lastig wordt voor 2016 om dat te evenaren, alleen al omdat het veel meer een jaar van onzekerheden en vooral nieuwe dingen wordt. Ik ga examen doen (en hoop stiekem met een heel mooi eindgemiddelde te slagen als een soort kroon op mijn zes jaar werk) en verlaat mijn middelbare school inclusief alle mensen die ik zo ben gaan waarderen, ik heb een enorm lange vakantie waarin ik hopelijk ook ergens ga werken (wat dus ook nieuw is), ik ga een studie doen in een andere stad en daarbij ook heel veel nieuwe mensen ontmoeten en met een beetje geluk haal ik ook mijn rijbewijs. Het is misschien wel het minst uitgestippelde jaar van mijn leven tot nu toe en dat heeft iets spannends op een negatieve manier, maar ik ben ook heel benieuwd naar wat de toekomst nog meer allemaal gaat brengen. Een jaar als 2015 is een fijne basis om een onzeker jaar optimistisch in te kunnen gaan, denk ik.

Maar eerst is er januari, een maand die alweer vol gevuld is met school, om de een of andere reden allemaal afspraken (manuele therapeut, ortho, tandarts) en leuke dingen als een zaterdagje Rotterdam. En ik vind dat ik veel meer moet bloggen – en vooral meer foto’s moet maken, omdat ik daar over het algemeen een beetje omheen blog – omdat het nu echt een ongeregeld zooitje van is waar ik zelf ook een beetje ongelukkig van word (vooral van het gevoel dat het niet allemaal automatisch gaat). But days are already getting longer!

xxx

9 reacties

 1. 2016 wordt inderdaad een spannend, uitdagend en veelzijdig jaar voor jou! Ik weet zeker dat je het kan en ik kan je als tip alleen maar meegeven: vergeet niet te genieten! Het is een bijzonder jaar, ik kan me mijn examenjaar nog goed herinneren; er komt dan zoveel op je af en soms vergeet je te genieten.
  Ik denk dat evenaren niet per se nodig is in een nieuw jaar, want ieder jaar heeft z’n eigen dingen en eigen mogelijkheden en mooie en minder mooie dingen. :)

 2. Mooie en inspirerende post. Zet me wel aan het denken hoor!
  Dat je schrijft dat je het idee hebt dat je de eerste 14 jaar van je leven jezelf hebt leren kennen, en nu wat meer aan het doorgronden bent, dat is wel herkenbaar. In ieder geval eens iets om over na te denken, want in de toekomst kijken gaat natuurlijk niet, maar ik denk ook dat het leren kennen van jezelf een proces is wat gewoon door blijft gaan in de loop van de jaren, maar ik snap wel wat je bedoelt. Zeker nu je bijna klaar bent met de middelbare school: dan begint er echt een nieuw, verantwoordelijker, ander deel van je leven.

  1. Oh ja, ik snap dat je ‘m zo opvat. Over jezelf leren houdt inderdaad nooit op, dat bedoelde ik eigenlijk ook niet; meer dat het leren kennen van ‘het leven’ er vanaf die veertien jaar bij is gekomen zeg maar. En daardoor leer je ook juist weer veel over jezelf, maar er is wel een soort ‘basis’ van zelfkennis nu.

 3. In 2016 heb je een nieuwe volger erbij. Je schrijft fijn en wat je zegt over waarden in plaats van normen vind ik een mooi uitgangspunt voor goede voornemens.

  Plus: die foto’s zijn werkelijk schitterend.

  Mocht dit nog mogen (mij wordt telkens verteld dat er een datum is waarop bestwensen verboden worden, alsof geluk wensen verbonden is aan een tijdslimiet) dan bij deze nog een gelukkig nieuw jaar.

 4. Heel waar, wat je zegt over waarden en normen. Nooit zo bij stil gestaan eigenlijk, maar het is wel zo! Een examenjaar is inderdaad spannend, voor mij duurt het nog een jaartje maar het komt toch wel dichterbij. In ieder geval begin ik steeds meer te beseffen dat ik toetsen puur voor mezelf leer haha. Ik hoop dat dit jaar je heel veel moois gaat brengen! X

 5. Mooi geschreven! Je gaat wel een spannend jaar tegemoet, ja. Maar hopelijk wordt het minstens zo leuk als 2015! Als ik terugkijk op 2015 denk ik aan veel leuke momenten, maar ook dat ik veel heb getwijfeld aan mezelf en of ik alles wel goed genoeg deed. Achteraf vind ik dat ik op persoonlijk vlak niet heel veel ontwikkeling heb doorgemaakt – klinkt een beetje vaag misschien, maar ik hoop in 2016 eens wat anders naar dingen te kijken en wat veranderingen te maken. Ik vind voornemens ook alleen maar goed, als ze maar zoals jij beschrijft gebaseerd zijn op waarden. Niet alleen ‘ik moet gezonder leven’ of zoiets. Maar echt naar jezelf kijken, wat wil ik dit jaar echt graag bereiken? (Ik vind deze foto’s trouwens heel mooi!)

 6. Mooi geschreven! En mooi geformuleerd ook over waarden en normen, nog nooit zo over nagedacht maar je hebt wel helemaal gelijk. Ik ben benieuwd naar wat 2016 je allemaal brengt maar ik weet zeker dat het vast wel goed komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *