basically january

Mijn zus wees me vrijdagvond aan de eettafel tussen pannenkoek nummer één en nummer twee in vriendelijk op het feit dat het de een na laatste dag van januari was. Of nou ja, zo expliciet was het niet (dan zou er namelijk zo’n gezinsbreed momentje zijn ontstaan waarop iedereen verzucht dat de tijd zo snel gaat en daar heb ik niet echt iets op tegen, maar het is wel gewoon heel burgerlijk), maar ik bedacht het me wel. In diezelfde minuut zette mijn moeder echter een verse spekpannenkoek voor mijn neus neer, deed ik op de ene helft chocoladepasta en werd ik bijzonder vreemd aangekeken, waardoor ik al snel meer bezig was met het verdedigen van mijn smaakcombinatie – totdat ik daarna mijn Spotify opende en er alweer mee geconfronteerd werd dat de februariafspeellijstjes ondertussen ook al goed vertegenwoordigd zijn. In tegenstelling tot de artikelen op mijn blog, overigens, en kwaliteit gaat ver boven kwantiteit, maar als januari dan toch bijna afgelopen is wil ik er prima nog een blogpostje tegenaan gooien.

Allereerst: ik hou meer van januari dan dat ik er een hekel aan heb. Na al dat uit je panty knappen terwijl je in eerste instantie al liever een broek aan had gehad dan voor de vierde keer op rij een net jurkje houd ik het eigenlijk altijd wel weer een beetje voor gezien met de feestdagen en ben ik vooral blij als het een januari of vier, vijf, zes is. In dit geval zat er nog een leuk nieuwjaarsfeestje tussen, maar alsnog heb ik er oprecht van genoten toen het een paar dagen later was en alles weer ‘normaal’ was. Januari is mijn basismaand, eentje waarin er wel leuke dingen gebeuren maar die dingen eigenlijk vooral optioneel zijn en niet van tevoren al vaststaan. Ik moet zeggen dat ik dat sowieso wel meer heb met de eerste maanden van het jaar omdat er qua feestdagen, verjaardagen of tradities gewoon niets plaatsvindt, maar januari heeft zélfs geen toetsweek of vakantie zoals februari dat nog wel heeft.

Waarschijnlijk komt het daar ook door dat ik je net zo goed zou geloven als je zou zeggen dat het 14 januari is; ik heb zo weinig vaste associaties bij de maand dat ik ‘m ook niet echt zat word. Het lijkt meer een soort fundament, of misschien meer een soort ‘mal’ voor de rest van het jaar. Dit is het uitgangspunt en in de komende maanden verandert het weer en komen er af en toe wat bijzondere, andere dingen bij, maar dat is het wel zo’n beetje. De afgelopen 31 dagen had ik elke zaterdagochtend anderhalf uur rijles, begon ik met bijles geven, keek ik meer tv dan normaal (op dit moment zijn Flikken Rotterdam, De Ridder, Divorce, Tessa én Moordvrouw allemaal bezig en Perks of Being a Wallflower keek ik ook nog met m’n zus) en heb ik in mijn vrije tijd redelijk wat aan school gedaan. Ik kan er niet onderuit dat dat ontzettend saai klinkt, maar ik was in elk geval wel gemotiveerd en dat is wel een pluspunt. Verder was ik in z’n algemeniteit heel veel in Rotterdam, zowel voor een dagje shoppen waarop ik een jas in de sale bij de Monki kocht voor €30 in plaats van €75 als voor een Happy Italy-date met vrienden, een nieuwjaarsconcert en een koffiedate met Emma. Ik ging verder in drie weken naar de tandarts, naar mijn manuele therapeute én naar de ortho voor een tweejaarlijkse controle en dat schildert januari wel goed; het was een nuttige maand met eigenlijk vrij weinig bijzonderheden. Alsnog zeer prima omdat ik wel goed in m’n vel zat en de vrienden die ik de hele dag op school zie de leukste zijn, maar alles was verder redelijk in control.

Vandaar dat de muziek die ik luisterde dat een stuk minder was. Mijn januariplaylist is een regelrecht zooitje, maar er zitten een aantal nummers tussen die ik echt behoorlijk vaak heb geluisterd en dat is wel een goed teken. Ik ging vooral heel erg lekker op Ocean Drive – Duke Dumont omdat dat nummer nog een beetje klinkt zoals de nummers die ik in januari 2015 luisterde, maar ook op het catchy Slow Down Time van Us The Duo. Our life is busier these days, we can’t keep track of the memories we make. The scenery will change will you still love me the same, let’s freeze the moment before it’s passed. Can we slow down time? Eén van mijn andere favorietjes met misschien nog minder inhoud maar wel een verdacht fijn deuntje was Riverbank – Bolier & Mingue, net zoals How I Want Ya – Hudson Thames & Hailee Steinfeld. De eerste seconden daarvan vind ik bijzonder irritant maar elke keer als ik me dat bedenk en ‘m wil skippen is de intro al voorbij en is het eigenlijk best een fijn nummer.

De covers van Sarah Close deden me luisteren naar BØRNS’ American Money, misschien wel voornamelijk om de lyrics die ik eindelijk weer eens enigszins verrassend en origineel vond. Oh, there’s no time to sleep, oh, living in a dream. So take me to the paradise in your eyes, green like American money. You taste just right, sweet like Tennessee honey. And we can run away, swimming in the sunlight everyday. Oh, paradise in your eyes, green like American money. Mijn meest geluisterde nummer van januari is waarschijnlijk Do Ya Thang van Rihanna omdat haar eeuwig verveelde stem perfect samengaat met de nonchalante boodschap van het nummer en op sommige momenten is dat alles wat ik even nodig heb. In de laatste dagen van de maand luisterde ik verder naar Matt Simons en Benjamin Francis Leftwitch, twee artiesten die niet zoveel met elkaar gelijk hebben maar wel allebei de gave hebben om op hun eigen manier heel meeslepende liedjes te maken. Leftwitch’ laatste nummers komen uit 2011, maar luister Atlas Hands en stem met me in dat die jongen een genie is. Echt.

Voor februari hoop ik op iets meer specifieke herinneringen, iets meer foto’s en blogposts, iets meer zon en iets meer noemenswaardigheden. Aangezien ‘ie afgetrapt wordt met een toetsweek en afgesloten met een week vakantie en daar tussenin een concert, Cars & Kids 2016 (georganiseerd door Niels & Job) en twee meeloopdagen in Utrecht gepland staan heb ik daar eigenlijk best veel vertrouwen in. Feb, please be fab.

xxx

5 reacties

  1. Ik ga je afspeellijst weer doorspitten komende week, zit vast weer veel moois bij wat ik nog niet ken! :) Ik vond januari wel fijn, maar wel erg druk met school en stage… Hopelijk wordt februari iets minder druk (zal wel niet haha) maar wel net zo leuk óf leuker (mag altijd)! In februari moeten we maar weer eens koffiedaten :)

  2. Voel zelf hetzelfde bij deze maand. Naast dat het de eerste van het jaar is gebeurt er niet heel veel eigenlijk. Wel leuk om te zien hoe het verlopen is en weer wat muziek te zien/horen! :)

  3. Voor mij waren de eerste 2 weken van januari een hel, ik had tentamens en ontzettend veel deadlines, maar daarna werd het beter haha! Persoonlijk vind ik februari en maart leuker aangezien ik dan altijd op wintersport ga! x

  4. Ik vind januari ook altijd zo’n try out maand waarvan ik niet goed weet wat ik er mee moet. Het voelt allemaal als net niet zeg maar. Ik hoop met je mee dat februari leuker wordt voor ons allebei! Ben trouwens benieuwd naar je meeloopdagen, naar welke studies ga je kijken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *