The ultimate planning

Afgelopen weekend bereikte ik een soort rustpunt. Het was na de open dag van de universiteit Utrecht (niet erg vernieuwend, hopelijk wel mijn laatste open dag want ik vind het na die vier zaterdagen helemaal mooi geweest) dat ik met mijn vader op de bank van mijn opa en oma belandde aangezien zij een nachtje weg waren en er iemand op de katten, kippen en konijnen moest passen. Op een andere bank in een ander huis heb ik altijd een stuk minder te doen dan thuis en dus heb ik vooral de hoek van de hoekbank in beslag genomen terwijl ik mijn maatschappijleersamenvatting afmaakte en meekeek naar de typische zaterdagavondprogramma’s. Voor de ochtend gold ongeveer hetzelfde: ik had eigenlijk helemaal niet zoveel alternatieve bezigheden naast nog even in bed blijven liggen en dus was dat wat ik deed, het eerste uur van mijn zondag onder de dekens spenderen met het weekoverzicht van Blendle. Toen ik er om half tien toch uitrolde en geen enkele kat behoefte leek te hebben aan een knuffelsessie reed ik, in mijn snel aangeschoten broek en trui en ontzettende ochtendhoofd, met mijn vader weer terug naar huis.

De rest van de zondag bestond uit een goed gesprek met mijn ouders en zus, een verdacht lange douche, Frans woordjes, een kerkdienst en daarna een diner bestaande uit verse pannenkoeken. ’s Avonds hoefde ik een keer niet weg en heb ik nog even twee uur aan mijn PWS gezeten – op de ‘niet zeiken, gewoon doen en beginnen’-manier – waarna ik op de bank plofde voor een aflevering De Ridder met het hele gezin. Het was een heerlijke zondag, zo eentje waarbij de atmosfeer gewoon goed is en je extra tijd aan dingen kan besteden die er doordeweeks nog wel eens bij inschieten, zoals de kerk en familie. Vooral in het najaar vind ik dat heerlijk (en ik droeg toevallig een outfit met een trui én een neplerenjasje eroverheen en dat is in principe zo warm dat het me gelijk deed denken dat het midwinter was), die gezelligheid en ongedwongenheid; vroeger waren zulke zondagen redelijk vanzelfsprekend, maar tegenwoordig moeten we altijd nog wel ergens heen, of zijn we gewoon druk bezig met dingen. Dat was dan ook wat ik me realiseerde toen ik ’s avonds vredig in bed rolde: dit was het soort ultieme ontspanning waar ik de komende week, weken even op moet teren.

Want holy shit, het leven is druk. Dat het even stil was op mijn blog komt (gelukkig) niet doordat ik nog in een soort nasleur van de donderdag zat waar ik over schreef, maar meer omdat er gewoon zóveel te doen is voor school. Aankomende week is toetsweek en dat betekent onder andere dat ik dinsdag een Franstoets had van 275 woordjes en 33 werkwoorden (en het is helemaal niet moeilijk maar gewoon veel) en dat ik lessenwerk van een onnuttig vak als ANW moest afmaken. Ik moet nog twee verslagjes schrijven over het dagje Amsterdam vrijdag, schrijfopdrachten van Frans maken, een aantal PWS-uren maken en ik heb er helemaal geen hekel aan, maar als je dagelijks om 16:20 uit bent heb je eigenlijk alleen de avond en da’s niet heel chill. Daarnaast is mijn toetsweek nogal een dingetje want ik heb mijn moeilijkste toetsen (economie, geschiedenis, ANW en Latijn) op maandag en dinsdag wat betekent dat mijn week eigenlijk niet van zaterdag tot vrijdag maar van woensdag tot dinsdag/vrijdag loopt, zeg maar.

En normaal wijd ik mijn hele zaterdag aan een komende toetsweek maar deze keer ben ik zaterdag ergens in Hilversum voor de voorrondes van het NK schooldebatteren. Was een soort bevlieging van een leraar waar ik samen met vier anderen toch maar in mee ben gegaan omdat ik wel benieuwd ben hoe we het er zonder echt sterke voorbereiding vanaf gaan brengen en je er een certificaat voor krijgt (wat dan weer leuk staat op je cv) (ik heb geen cv maar ik heb wel iets met dingen die je erop kan zetten). Er is een kans dat het ontzettend awkward wordt omdat we na twee rondes al uitgepraat zijn maar nouja, dan hebben we in elk geval als proefkonijnen gediend en hopelijk een gezellige dag gehad. Die vrije dag om te leren ga ik trouwens maar even opeisen op vrijdag want dan heb ik toch al een belachelijk rooster van drie lesuren en twee tussenuren en als ik een beetje veel gedaan krijg heb ik ook wel vertrouwen in die toetsweek.

‘Die toetsweek’ bevat tien toetsen en daarmee is de drukte grotendeels afgelopen, maar nog niet helemaal. In dat weekend moet ik nog even een leesverslag en groepsopdracht voor maatschappijleer in elkaar zien te flansen, zaterdag om 9:00 heb ik weer een rijles en de rest van de dag moet ik vooral ook cadeaus kopen en gedichten schrijven voor Sinterklaas wat we die avond old skool gaan vieren met het gezin. Stiekem best veel zin in omdat dat dus ook zo’n typische najaaravond is maar ik moet er nog wel wat werk voor verzetten (en ik heb het idee dat ik mijn dichttalent en de inspiratie daarvoor echt een beetje kwijt ben). De twee weken daarna zijn de laatste voor de kerstvakantie en zien er tot nu toe wat rustiger uit and they better be.

Als iemand me vroeg hoe ik aan hoge cijfers kwam was het antwoord eigenlijk nooit alleen ‘plannen’. Ik heb gewoon een goed stel hersens en ben vaak gemotiveerd genoeg om voor meer dan alleen een zesje te leren en ja, ik heb wel een beetje inzicht in hoe lang iets duurt, maar ik heb nog nooit een serieuze longtermplanning gemaakt. De komende week is er echter eentje waarbij ik bang ben dat dat wel deels nodig is omdat ik niet alles op het laatste moment aan kan laten komen en het me al helemaal niet kan permitteren om niets te doen. Of nouja, wel als ik genoegen neem met zesjes, maar ik voer nu al zo lang een achten-en-negensbeleid dat het zonde is om dat op te geven als het een beetje druk wordt…

Keep you posted!

12 reacties

  1. Heel herkenbaar dit. Mijn hele agenda staat al volgepland met schoolwerk , wanneer ik welke boeken moet lezen wanneer verslagen etc. En natuurlijk PWS niet vergeten , ik heb hem gelukkig bijna af. Succes met je toetsweken, mijn tweede is in januari

      1. Concept is 4december en definitief in februari. En de toetsweken is idd wel laat, maar onze eerste toetsweek was de eerste week na de vakantie pas. Wij vinden het ook niet echt leuk dat de toetsweken elkaar nu zo snel opvolgen, maar het niet anders. Ik heb in ieder geval mijn planning al bijna klaar !

  2. Dit klinkt niet fijn, zeg. Ik had vorige week toetsweek en het enige wat ik me steeds maar inprentte als ik het even niet meer zag zitten was: deze week gaat. net als alle andere weken, gewoon over. Vergeet dat niet, haha. Succes (en sterkte)!

  3. Heel herkenbaar inderdaad! Ik heb er ook moeite mee om genoegen te nemen met een zes. Het is moeilijk om hoge cijfers en goede prestaties los te laten. Maar net zo belangrijk om aan jezelf te denken :)

    1. Ja, uiteraard. Ik weet dat het nu niet té druk is en ik er niet aan ‘bezwijk’ als ik ook nog goede cijfers wil halen zeg maar, maar ik kan wel toegeven dat ik er veel waarde aan hecht om voor (bijna) het hoogst haalbare te gaan. Cijfers zijn gewoon een lekker concrete waarde dus dan is het ook makkelijk om je eraan/ermee te meten, denk ik. Maar aan de andere kant is het niet alleen dat hoor, ik vind het ook gewoon oprecht leuk om me ervoor in te zetten en als ik wel een keer een zes of een zeven haal en ik weet bijvoorbeeld dat ik er toen écht geen zin in had dan is dat ook wel gewoon oké :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *