Amsterdam friday

Als er één ding was dat ik tot zes vwo niet snapte, dan waren het wel valuta’s en koersen (wat eigenlijk twee dingen zijn, maar ik wist er zo weinig vanaf dat ik je het verschil niet eens had kunnen definiëren). De afgelopen weken ging het in de altijd gezellige economielessen echter bijna nergens anders over, dus ik denk dat ik inmiddels kan zeggen dat ik er zowaar een beetje verstand van heb en het nog niet eens zo vreselijk ingewikkeld of stom vond als ik in eerste instantie dacht. Dat is op zich maar goed ook aangezien ik mijn toetsweekrooster binnenkreeg en zag dat ik maandag aftrap met economie de eerste twee uur, maar de een na laatste week voor de toetsweek – de enige waarin je het idee van een stuk of elf dreigende toetsen nog even uit je hoofd kan zetten – sloten we gelukkig goed af in Amsterdam. Ik stapte om 9:00 de trein in, om 10:30 de Beurs binnen en na een rondleiding daar doorkruisten we (in elk geval voor mijn gevoel) ongeveer de hele stad op weg naar de Nederlandsche Bank. Ook dat viel me nog alles mee qua interessantheid en rond een uurtje of drie ’s middags stonden we vrij en blij in een zonnig Amsterdam.

IMG_0696-Hersteldb

IMG_0683b

IMG_0704b

De laatste keer dat ik bewust in Amsterdam was – dus niet voor het DeLaMar, Ziggodome of Paradiso – was een keer op mijn verjaardag, ik gok mijn twaalfde. Heel veel weet ik daar eigenlijk niet meer van, maar ik was best positief verrast toen ik Centraal Station uit stapte. Amsterdam is totaal anders dan Rotterdam, winkels, monumenten, woningen en bedrijven zitten allemaal door elkaar heen en het ruikt er écht overal naar wiet (en dan dacht ik dat ik wat gewend was door Rotterdam), maar het heeft iets moois. Er hangt een sfeertje, vooral door de toeristen, de verschillende stijlen van iedereen en alleen al het feit dat alles hier gewoon zit. Ik denk dat ik me nog niet eerder had gerealiseerd dat Amsterdam toch in zekere zin wel écht het hart is van Nederland, gewoon omdat hier elke grote (buitenlandse) keten zit. Hier ontstaan de dingen en worden ze verder uitgewerkt in hippe koffietentjes op de hoek van de straat.

IMG_0731b

IMG_0735b

IMG_0726b

IMG_0737b

Speaking about coffee: Lars, Maurits, Rosanne, Niels en ik (die namen noem ik maar even expliciet omdat ik natuurlijk overal foto’s van moest hebben en ze nu nog een beetje eer hebben van het wachten en stilstaan) hadden ook wel zin in iets warms. Uiteindelijk streken we neer bij De Balie voor cappuccino’s en chocolademelk en twee cheesecakes met amarettikoekjesbodem en kersentopping, veel te lekker.

IMG_0744b

IMG_0740b

IMG_0748b

Nadat ik iedereen nog even de ‘kerstmarkt’ (inclusief krabbelijsbaan) over had gesleurd voor de foto’s, ging iedereen zo’n beetje weg en bleven Niels en ik over. We slenterden wat richting Zuid, verkenden de P.C. Hooftstraat (of ik eigenlijk, want ik ben hier degene die amper in Amsterdam komt), schuilden in de Douglas toen het regende en pakten toen het donker was weer een tram terug naar Centraal. Op Utrecht Centraal (iets met een groepsretour en toch tijd genoeg voor omwegen) maakten we een laatste tussenstop bij The Doner Company en daarna rolden we om 19:00 moe maar voldaan een trein in voor het laatste halfuurtje.

IMG_0752b

En Amsterdam, ik vond je eigenlijk superfijn. Ik heb me serieus hardop afgevraagd of je leven nou echt anders zou zijn als je (midden)in de hoofdstad zou wonen, en eerlijk? Ik denk dat het ook gewoon wel verschil maakt. Des te meer prima om een middagje te doen alsof je er ook hoort (en daarna weer een trein in te stappen, want treinen en dan vooral inclusief intellectuele gesprekken van medereizigers zijn my favourite).

10 reacties

  1. Ik ben één van de weinige mensen volgens mij die niet zo van Amsterdam houdt. Ik vind je foto’s overigens prachtig dus dat zou me moeten overtuigen, maar ik vind het altijd zó druk (vooral in de zomer, niet. te. doen.) en ik weet niet, ik vind de sfeer gewoon niet zo leuk ofzo :’) Geef mij maar Utrecht! Of inmiddels ook Rotterdam trouwens, ben ik ook wel van gaan houden ^^

    1. ik ben het met je eens. Amsterdam is zo ontzettend druk en groot. ik ben er twee keer geweest, beide keren niet verder gekomen dan de kalverstraat en omliggende straatjes omdat het zo druk en groot was en ik natuurlijk de weg kwijt raak. het hielp denk ik ook niet dat ik er de laatste keer per ongeluk tijdens de Gay pride was. geef mij maar gewoon Arnhem

  2. Amsterdam heeft inderdaad wel iets, iedereen is er zo heerlijk zichzelf, love it! Heel fijne foto’s en ik heb echt zin om een dagje naar A’dam te gaan binnenkort haha. Liefs,

  3. Mooie foto’s! Ik was afgelopen woensdag in Amsterdam op excursie, en heb ook echt weer genoten van de stad. We hadden gelukkig veel vrije tijd, dus genoeg tijd voor leuke winkeltjes en gezelligheid (:

  4. Hele mooie foto’s! Ik vind Amsterdam wel heel mooi, maar gewoon té druk en té groot om me er thuis te voelen. In de de delen waar ik tot nu toe geweest ben, tenminste. Mijn twee vriendinnen die hier op uitwisseling zijn (de één uit Zuid-Afrika, de ander uit Argentinië) zijn helemaal gek op Amsterdam. Kennelijk is het voor buitenlanders echt een hele beleving!

  5. Erg mooie en sfeervolle foto’s! Gezellig zo’n dagje weg met vrienden! Ik hou echt van Amsterdam. Ik kom er weinig, maar als ik er ben raak ik altijd geïnspireerd. Ik vind het fijn, zo’n grote levendige stad. Ik zou er wel willen wonen later, denk ook niet dat de stad dan ‘gewoon’ wordt, je ontdekt toch steeds nieuwe plekjes, zo groot is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *