#toetsweekleef

Eigenlijk kwam de toetsweek een beetje als een verrassing. Na de zomervakantie en een week of acht school was ik al wel weer gewend aan het ritme van lesjes draaien en pauzes en het is niet alsof ik in die hele periode niets gedaan heb, maar echt leren en getoetst worden is toch wel wat anders. Toetsweken vereisen over het algemeen planning, concentratie en zelfdiscipline en dat zijn geen dingen waar ik echt enthousiast van word (of althans, ik vind ze wel fijn, maar ze opbrengen gaat soms wat minder soepel). Desondanks offerde ik vorige week toch mijn zaterdag op voor een leersessie waarbij ik tot 16:00 op mijn bed hing in pyjama, omringd met geschiedenisboeken en mijn laptop, om er vervolgens achter te komen dat het eigenlijk best meeviel. Eerste toetsweken zitten nooit propvol (ik kan me nog herinneren dat ik daar vorig jaar fluitend doorheen ben gekomen) en zodoende had ik ook maar zes leertoetsen, eigenlijk niets om me druk over te maken. De laatste toetsweek van vwo 5 was nog bijzonder omdat dat mijn eerste examencijfers waren, maar nu telt toch alles mee voor je examen en is er niet echt een reden om éxtra m’n best te doen.

Het is alleen wel zo dat ik mezelf in het afgelopen jaar heb aangeleerd om niet per se efficiënt te werken, maar me gewoon hoe dan ook een week lang af te zonderen zodat ik in elk geval niet kan zeggen dat ik niet genoeg tijd had om te leren. Het werkt niet per se beter, het is gewoon makkelijker om minder te hoeven plannen, net zoals ik nu veel vaker een toets een dag van tevoren (echt) leer. Vroeger deed ik bij wijze van elke dag drie vakken ‘een beetje’ en nu dompel ik me op een bepaalde dag gewoon totaal onder in de stof van een bepaald vak (of meerdere vakken). Wel opvallend trouwens: ik word het echt zat. Ik weet niet of dat ligt aan het idee dat dit het laatste jaar is of dat het gewoon echt een natuurlijk proces is, maar bij vakken als Latijn en geschiedenis word ik vooral heel gelukkig van het idee dat ik nu nog maar drie toetsweektoetsen en één examen hoef te leren. Ik heb het natuurlijk niet voor niets gekozen en vind het ergens wel leuk, maar na vijf/zes jaar begint het simpelweg te vervelen.

toetsweekleef

Toetsweken zijn misschien ook iets minder exciting dan ik ze in de vierde klas nog vond, maar in elk geval wel een goede reden om veel te eten (want dat is wat er gebeurt als ik veel thuis ben en eentonige dingen doe). De reep Tony’s die ik had gekregen als bedankje voor een fotoshoot en in mijn bureaulade lag is langzaamaan opgegaan en op de dagen dat ik thuis lunchte bestond mijn lunch meestal uit een tosti, gebakken ei of een broodje pesto-brie/kaas-tomaat. Latijn leren heb ik weer zo lang mogelijk uitgesteld, de powerpoints van kcv nam ik op zo’n manier (namelijk staand) door dat ik me net de leraar zelf voelde, ik kon voor de verandering geen samenvatting van geschiedenis verstrekken aan mijn klasgenoten omdat ik ‘m zelf ook niet had en aan wiskunde deed ik een keertje niets behalve twee uur lang naar m’n boek kijken terwijl we het over heel andere dingen hadden. Het was zo’n toetsweek waarin ik Twitter veel te vaak bezocht heb en zelfs nog heb geblogd. Bovendien aarzelde ik eigenlijk geen enkele seconde toen mijn moeder op maandagavond riep dat ze cake met slagroom had en HNTM begon omdat HNTM gewoon gekeken moet worden. Zo’n heel gek idee was dat ook niet eens, want toen ik daarna weer aan mijn toetsen dacht had ik alles zodanig gerelativeerd dat ik echt geen stress ervoer en dat is hoe het hoort.

Dat gevoel werd alleen maar versterkt toen ik een 8,8 voor geschiedenis terugkreeg (terwijl ik zeven kantjes had volgeschreven en daar normaal gewoon een nette 7 voor krijg) en twee dagen later een 10 voor wiskunde. Vraag me niet hoe, maar die toets voelde gewoon al retestrak toen ik ‘m inleverde aan het eind van de twee uur en ik was dan ook alleen maar heel benieuwd naar mijn cijfer. Blijkbaar niet onterecht. Mijn inner-nerd kwam nog meer naar voren toen ik een 9,6 voor kcv bleek te hebben (terwijl ik Cicero voor Cato aanzag), iets waar ik achterkwam in het omkleedhokje van het zwembad op donderdagavond nadat ik alle leertoetsen had gehad (vrijdag was alleen nog een proefexamen Engels). Ik heb geleerd tevreden te zijn met zevens en bovendien leer ik ook heel vaak niet eens meer voor de 10 omdat het gewoon niet te doen is, maar het blijkt toch nog heel vaak dat ik mezelf lichtelijk onderschat.

Op woensdagavond, toen ik Frans alleen even doorlas en wiskunde liet voor wat het was, bedacht ik het me: dit is wat ik al vijf jaar doe en wat ik prima kan. Ik houd van de hysterie van toetsweken die we altijd schoppen, maar niet omdat het nou echt zo terecht is en zeker niet nu ik dit jaar recht heb op één herkansing voor onvoldoendes of simpelweg cijfers waar ik niet tevreden over ben (ja, dat zie ik nog wel gebeuren). Ik schrijf dit op zaterdagavond omdat ik vind dat een toetsweek altijd wel even het vermelden waard is, maar eigenlijk ben ik het grootste gedeelte alweer vergeten. Toetsweken zijn ook maar gewoon een kwestie van verstand op nul en hersenloos leren, afgewisseld met gesprekken die nergens over gaan en respectievelijk plaatsvinden op Twitter, op de fiets of in de reacties van een Facebook-post die over iets totaal anders gaat (daar ben ik nogal goed in geloof ik).

As I said on Instagram: all fun and games. Maar ik ga er niet over liegen dat ik blij ben dat ik er weer even vanaf ben voor de komende twee maanden.

12 reacties

 1. Jezelf een aantal dagen opsluiten heeft geholpen, aan je cijfers te zien ;)
  Ik vond het ook altijd wel relaxt eigenlijk; paar uurtjes naar school, leren, weer een paar uurtjes naar school, leren, dagje vrij, leren, nog een toetsje… Volgens mij komt het prima in orde met je examen ;)

 2. Wow, prachtige cijfers heb je teruggekregen. Knap van je! Ik merk zelf ook dat ik elk jaar weer minder zin heb om te leren en ik merk het ook aan mijn cijfers. Niet dat ik onvoldoendes haal, maar niet meer altijd negens en tienen zoals in de eerste klas. Mijn eerste toetsweek van dit jaar is in januari. Ik vind het ook nooit zo erg, die korte dagen school en verder rustig wat leren.

 3. Haha, herkenbaar! Toetsweken zijn nooit écht feestelijk, maar ik vind het ook nooit zo’n probleem om me een tijdje onder te dompelen in de studieboeken en dan beloond te worden met mooie cijfers.

 4. ik herken het gevoel dat je het zat wordt. Dat had ik ook in het examen jaar en dan vooral de laatste weken. Ook op het HBO de laatste weken ben ik het vaak beu. Denk dat het komt omdat je weet dat het bijna klaar is.
  Succes met het laatste jaar!

 5. Dit is echt heel herkenbaar.. Om zo’n toetsweek hangt echt een speciale sfeer, haha. Mijn toetsweek begint morgen en ik ben redelijk gestressd, maar goed. Mijn cijfers waren afgelopen jaren wel oke, dus ik heb er wel vertrouwen in (: En Latijn, oh ik zal zo blij zijn als mijn examen voorbij is, haha! xx

 6. Ik heb morgen ook toetsweek #SOG #SOG.. Ik word echt onwijs gestrest als ik kijk hoe vaak mijn toetsen mee tellen (hallo 25 procent wiskunde), maar ben idd blij met maar drie toetsweken en een paar examenweken. Ik ben mega jaloers op je uitstekende cijfers! Succes!

 7. Oh wauw wat ben je toch gedisciplineerd (in ieder geval als je het met mij vergelijkt haha), en je cijfers zijn dan ook echt wel een bekroning op je werk! Deze week is het voor mij feest, en misschien wel een beetje echt feest omdat ik maar vier tentamens heb (elke dag één) en vrijdag al vakantie kan gaan vieren. :)
  X Emma

 8. Knappe cijfers, goed gedaan! Ik kan me goed voorstellen dat je er wel een beetje klaar mee bent. Ik kan me herinneren dat ik in het laatste jaar het niet meer kon opbrengen om me voor de volle 100% in te zetten. Ik wist dat het einde in zicht was en dan ging ik het afraffelen, zodat ik het maar achter de rug had. Gelukkig kan ik daar tegenwoordig beter mee omgaan en kan ik de discipline wel opbrengen om gefocust te blijven en dat gun ik jou ook! Succes met de laatste loodjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *