Happening: herfstvakantie

IMG_9617b

IMG_9648b

IMG_9614b

IMG_9610b

Herfstvakantie (6)

IMG_9623b

IMG_9629b

As told before was de afgelopen week een soort van aaneensluiting van chaotische dagen. Over maandag en dinsdag schreef ik al, maar die bewuste avond was dan ook ongeveer het enige moment dat ik de tijd en moeite nam om te bloggen. Woensdagavond was ik op school om naar voorlichtingen te luisteren van studies als Pedagogische Wetenschappen waar ik alleen maar ongelukkig van zou worden, maar gelukkig was er een soort hereniging met Marolise die na een week uit Manchester kwam rollen en de nodige hysterie toevoegde aan de avond want anders was ‘ie misschien een beetje voor niets. Donderdagochtend bereidde ik last minute mijn Nederlands literatuurpresentatie over Pluk van de Petteflet voor in bed, had ik drie uurtjes les en toen opeens zoveel tussenuren dat ik gelukkig om 13:00 in plaats van om 15:00 kon fitnessen, waarna ik thuis op de bank plofte omdat ik me eigenlijk totaal niet goed voelde. Vrijdag was mijn energie volledig op, maar heb ik toch nog een super enerverende debattraining gehad, twee tussenuren gechilld op de B1 en nog even 50 minuten naar een verhaal over apologeten geluisterd, hoewel ik er niet heel erg bij was.

Dat was dan eindelijk de laatste les voor de komende week en het voelde ergens heel erg als een opluchting. Niet omdat ik school vervelend vind, want nadat ik uit was heb ik nog ruim drie kwartier een inhoudelijk gesprek gevoerd met twee/drie leraren, Niels en een andere vriendin en we fietsten het schoolplein pas af toen het hek eigenlijk al op slot zat, maar ik had wel even behoefte aan wat vrijheid. Soms word je zóveel opgelegd van bovenaf dat je amper tijd hebt voor een eigen invulling van je leven en dat houd ik liever niet langer dan een week vol omdat ik me dan meer een nummer dan een persoon met een eigen leven voel. In de meeste, rustigere schoolweken heb ik vaak wel het privilege om redelijk wat vrije tijd op mijn eigen manier te kunnen vullen omdat ik nu eenmaal dichtbij school woon en makkelijk leer, dus ik ben ook wel een beetje verwend, maar nu waardeer ik mijn herfstvakantie tenminste wel vier keer meer.

Herfstvakantie betekende helaas nog geen einde aan mijn slaapgebrek, want hoewel ik vrijdagavond op een keurige tijd (lees: voor middernacht) sliep, ging er de volgende dag ook alweer een wekker voor de Open Dag van Leiden. Joe. Qua studies weet ik al prima wat ik níet wil (voor iedereen die roept ‘help er zijn zoveel studies om uit te kiezen’: true, maar na één oriëntatieronde zul je merken dat er echt al gelijk heel veel afvalt) en dus ook al goed welke richting ik wel op wil, maar ik ben bang dat de echte, definitieve keuze lastig gaat worden. Op dit moment neig ik naar Nederlands of taalwetenschap omdat ik gewoon echt graag wat met taal wil doen en daarnaast spreken die opleidingen me ook wel aan omdat ze redelijk klein zijn (40/50 studenten per jaar). Psychologie boeit me nog steeds, maar er zijn zóveel psychologiestudenten en ik weet dat dat niet echt een reden moet zijn om het niet te doen want ik bedoel, ik roep zelf ook altijd dat je er wel komt als je het echt wilt, maar nou ja. Daarnaast ben ik ook voor het eerst naar een voorlichting van wijsbegeerte/filosofie geweest, wat ik rete-interessant vond en meer baanperspectief biedt dan je zou denken, maar omdat het echt heel erg een vaardigheid is zou ik dat liever erbij doen (de hele studie of een minor/een paar vakken). Voor zover ik dingen ‘erbij’ ga doen dan.

In de komende periode ga ik nog maar gewoon meeloopdagen regelen, vragen afvuren op eerstejaarsstudenten van bovengenoemde studies die ik ken, een gesprekje aanvragen met de decaan en dan kom ik er vast wel uit. In elk geval chill aan universitaire studies is dat je hoe dan ook vrij goed zelf kan bepalen welke richting je studie precies op gaat, dat vind ik stiekem wel een geruststellende gedachte. Na drie presentaties en een intens vieze koffie die naar karton smaakte (maar eigenlijk lust ik ook niet echt koffie, laat staan zwart, hah) kwam ik voor de derde keer zaal 003 uit en stelde ik nog maar even voor om nog een rondje te lopen omdat ik de laatste tijd gewoon te weinig foto’s maak en daardoor ook minder inspiratie heb voor blogposts. Vind ik zonde en dus deed ik net alsof ik een toerist in plaats van een aanstaande student was. Leiden is zeker pretty, maar als je me vraagt een stad te kiezen om te studeren kies ik eigenlijk gewoon zonder twijfel voor Utrecht omdat die sfeer me nog meer aanspreekt, omdat ik gewoon altijd al een crush heb gehad op die hele omgeving, omdat het qua reizen gunstiger is en volgens mij is het studentenleven daar ook net wat meer mijn ding. Als het erop aankomt heeft een studie natuurlijk voorrang, maar ik voel echt meer voor Utrecht (dus stiekem hoop ik gewoon dat ik een studie kies waarbij de stad niet zoveel uitmaakt).

What’s left? Ik heb een weekje vrij en dat is super kort, zeker als je elke dag al plannen hebt (guilty), maar ik heb er wel zin in. Vakanties zijn zo heerlijk om jezelf even in terug te vinden en eventueel te herpakken. Ik had behoorlijk weinig zin in oktober, omdat ik nul leuke dingen gepland had staan – in tegenstelling tot november -, maar ik heb het idee dat ik er nu wel een beetje vertrouwen in krijg. Er is niets mis mee als een maand net iets minder exciting is dan de andere maanden, maar jammer is het stiekem natuurlijk wel. Ik was dan ook dubbel blij toen ik mijn playlist van oktober beluisterde en het zowaar goed voelde en toen ik zaterdagavond weer even ervoer hoe het is om verliefd te zijn, niet op een persoon, maar op het geheel van mijn vrienden en hoe we burgers en spareribs aten in een veel te gezellig tentje en veel te veel opmerkingen maakten tijdens de goochelshow van een oud-schoolgenoot waar we bij waren. Ik was dit jaar bang dat ik mijn ontdekking van 2013 – namelijk dat juist de herfst vol verrassingen kan zitten – kwijt was geraakt, maar volgens mij was ik ongegrond bang. Herfst, winter, december, ik heb alweer zin in jullie.

De herfstvakantie is happening.

10 reacties

 1. Na zo een drukke week is deze vakantie is deze vakantie helaas te kort.
  Maar goed het is al snel december….
  Fijn dat je nog naar meeloopdagen gaat.
  Ben benieuwd naar je eindresultaat.
  Keuzes maken voor een studie etc. valt niet mee.

 2. De struggles hè, Leiden met een betere opleiding (naar mijn idee, en de educatieve master is nog een jaar korter ook) maar wel een uur langer reizen dan naar Utrecht, wat ik ook gewoon een heel fijne stad vind. Meeloopdagen schijnen een heleboel te helpen, dus eerst die maar eens afwachten. Heel fijne vakantie!
  X Emma

  1. Oja, je wil Engels gaan doen toch? Wel chill dat je er al uit bent! En misschien dat je bij die master altijd nog kan switchen van uni? Is alleen niet zo handig als je al bij een studentenvereniging zit haha.

 3. Lastig hè, met die studiekeuze! Taalwetenschap lijkt mij inderdaad een keileuke studie! Ben laatst ook naar een domeinvoorlichting geweest waarbij alle overeenkomsten en verschillen tussen taalwetenschap, nederlands en CIW besproken werden, en dat was wel heel leerzaam. Schijnt zo te zijn dat een studente Nederlands gemiddeld 2 boeken in de week leest. Dus, als je van lezen houdt …!
  Succes met de meeloopdagen en je keuze!

  1. Ah handig! Ik denk dat ik CIW wel ongeveer afgeschreven heb; die opleiding vind ik op zich leuk, maar ik vind het een beetje te voor de hand liggend allemaal. Kan het niet helemaal uitleggen, maar misschien heeft het er ook mee te maken dat er al zoveel communicatiewetenschappers zijn, alsof het een beetje standaard is ofzo; aan de andere kant ben ik er wel van overtuigd dat je die studie heel interessant kan maken als je een beetje de goede vakken kiest. Thanks, jij ook!

   1. Ik snap wel wat je bedoelt. Er zijn inderdaad veel communicatiewetenschappers, en persoonlijk vind ik CIW ook wat minder interessant. Ikzelf zou het liefst voor taalwetenschap kiezen, en dat dan vormgeven op een manier waarmee ik blij ben. Iets meer de neurologische kant in, maar het is maar gewoon wat je goed ligt. Je hebt een groot geluk dat bij deze studies de vrije ruimte heel groot is: je kunt zelf je studie voor een groot deel vormgeven. :)

 4. UTRECHT! Haha. Ik ben bevooroordeeld (en ik hou niet zo van Leiden, oeps… – en heb een hekel aan Amsterdam, volgens mij als enige blogger ever) maar ik heb 4 jaar met heel veel plezier in Utrecht gestudeerd. Zo’n fijne sfeervolle stad, aanrader :)
  Nederlands lijkt me een hele leuke studie, maar Taalwetenschap trouwens ook… en psychologie is natuurlijk sowieso interessant. Je kan inderdaad op de uni wel vaak zelf een studierichting kiezen en van allerlei andere studies ook vakken/minors volgen, dus dat is fijn. Geniet van je vakantie!

  1. Ja ik heb dus ook niet zoveel met Leiden, maar ik ben bang dat dat er vooral door komt dat ik zo graag naar Utrecht wil dat ik gewoon niet ‘opensta’ voor Leiden, haha. Hoewel ik dus ook wel echt gegronde redenen heb, vind ik. Amsterdam hoef ik ook niet zo nodig hoor, lijkt me een prima stad maar wel superduur als ik ooit op kamers wil en het spreekt me verder niet zo aan als studentenstad eigenlijk. Wat betreft die studies: eigenlijk vind ik dat ik mezelf allang gelukkig moet prijzen dat er studies zijn die me aanspreken, moeten kiezen is dan eigenlijk gewoon een luxeprobleem en altijd nog beter dan totaal niet weten wat je wil!

 5. Hé misschien studeren wij dan volgend jaar wel gewoon hetzelfde! Ik neig ook heel erg naar Nederlands/taalwetenschap en wijsbegeerte spreekt me ook heel erg aan, én ik heb ook een zwak voor Utrecht, wat grappig!

  1. Haha wat leuk! Keep me posted wat je gaat doen, zou wel tof zijn als we elkaar daar tegenkwamen. Leuk trouwens dat je weer blogt! (ik volg je wel op Instagram maar keek net ook even op je blog haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *