3 years of hesterly.nl

Bijna drie jaar geleden vond ik de verjaardag van mijn zus blijkbaar zo niet boeiend (sorry zus) dat ik uitgerekend op die dag voor de zoveelste keer naar Antagonist.nl ging en het deze keer écht deed: een eigen domein kopen. Ik kon er niet over uit hoe cool ik hesterly.nl vond staan staan na een paar maanden op hesterly.wordpress.com te hebben geblogd, een URL die zo onmogelijk was dat ik ‘m liever niet zei als iemand ernaar vroeg in een gesprek en die ik ook niet ‘even’ op kon schrijven. Mijn bloggeschiedenis gaat inderdaad dus veel verder terug dan die bewuste 26 oktober 2012; ik maakte in het voorjaar van 2012 al kennis met WordPress, waarop ik op en af een aantal blogjes heb opgestart (daar weet ik alleen weinig meer van) en uiteindelijk op 7 juni ‘wedontevergiveup’ in ‘hesterly’ veranderde, maar eigenlijk vind ik dat het vanaf dat eigen domein pas echt serieus werd. En drie jaar bloggen, holy, dat is wel een blogpost waard (alleen al omdat ik al vijf mails van mijn hosting heb gekregen dat ik even moet verlengen, oeps). Aangezien ik het leven nu wat beter snap en niet opnieuw heel eigenwijs mijn eigen feestje ga houden op 26 oktober, blog ik er gewoon vandaag over. Op drie jaar maken die paar dagen immers ook niets meer uit.

Uitgebreid terugblikken ga ik niet doen, vooral omdat ik het niet zo heel boeiend vind: ik was vroeger serieus bezig met mijn blog en deed het zo goed als ik kon, maar je hoeft maar één blik te werken op oude archieven om te weten dat het niet zoveel voorstelde. Mijn blogposts zaten misschien niet vol met spel- en taalfouten, maar de foto’s waren wel bedroevend slecht óf zonder bronvermelding van WeHeartIt – wat een goede indicator is voor hoe weinig ik om fotografie gaf; ik zag het vooral als praktisch, niet als een kunst op zich. Had ik een plaatje voor een artikel nodig, dan zocht ik die gewoon op, en bij het idee of copyright van de auteur stond ik eigenlijk nooit stil. Ik schreef daarentegen wel prima en mijn blog mag dan wel altijd gestaag en nooit booming gegroeid zijn, ik bouwde wel echt een groepje vaste volgers op en dat was iets waar ik terecht trots op was (en ben). Bloggen vond ik gewoon heel erg leuk omdat ik er voldoening uit kon halen en het idee had dat ik me ergens in ontwikkelde en dat vind ik nu eigenlijk nog steeds het belangrijkst.

3b years

Het is ook om diezelfde reden dat ik geen hekel heb aan de oude blogposts waar ik net nog een beetje denigrerend over praatte, ook al moet ik soms inderdaad een beetje huilen om het niveau als ik door november 2012 heen scroll. Ik weet hoeveel liefde ik er toentertijd in gestopt heb en het is leuk om te zien dat ik me ook inderdaad heb ontwikkeld in schrijfstijl en vooral in fotografie (en misschien in het leiden van een interessant leven, maar dat terzijde). Ik zou nog steeds niet willen zeggen dat mijn foto’s nu perfect zijn of iets dergelijks, maar ik heb ook helemaal geen behoefte aan dat soort perfectie; ik wil gewoon iets doen wat haalbaar is voor mij en wat bij me past. En daarnaast, misschien wel het allerleukste van oude blogposts teruglezen: de herinneringen. In het najaar van 2012 was ik 13 en ik leg dus gewoon al vanaf mijn dertiende heel veel van m’n leven vast. Soms is het behoorlijk awkward, maar aan de andere kant ken ik ook wel grenzen wat betreft de dingen die ik deel en over het algemeen kan ik dus vrij onbezorgd dingen teruglezen. Het is super bijzonder om hersenspinsels en updates terug te lezen over mezelf van een hele tijd terug; dat soort dingen vergeet je normaal toch weer, maar nu is het gewoon overzichtelijk vastgelegd. Ik kan sommige periodes gewoon bijna herbeleven door fotodagboekjes terug te lezen en ik kan me een exact moment herinneren door bepaalde recentere blogposts. Kinda weird.

In die drie jaar is hesterly.nl behalve mijn bijnaam op school ook één van de leukere onderdelen van mijn leven geworden. Ik til er niet meer zo zwaar aan als in het ‘moeten voldoen aan verwachtingen van de blogwereld’: ik blog bijvoorbeeld niet meer dagelijks en ik schrijf soms over dingen die misschien helemaal niet zo boeiend zijn voor anderen, maar ik zelf wel leuk vind. Van sommige vrienden krijg ik nog wel eens te horen dat ze blogs eigenlijk maar vreemd vinden en ik las vandaag toevallig ook de blog van Maaike over het (on)nut van bloggen, maar ik zou zelf ook niet beweren dat wat ik publiceer echt gelezen moet worden. Ik vind het gewoon leuk voor mezelf en ik vind het internet nou eenmaal een leukere opslagplaats dan bijvoorbeeld een scrapbook of een Word-document. Natuurlijk ben ik in die drie jaar ook wel gewend geraakt aan lezers en is de intentie van het ‘alleen voor jezelf schrijven’ niet meer zo puur (lezers zijn gewoon een superleuke toevoeging), maar het is nog wel steeds de intentie.

Ik heb mensen ontmoet via mijn blog, ben samenwerkingen aangegaan, heb mijn passie voor schrijven (en later ook fotografie) kunnen uiten – en wie weet ook een leuk ‘portfolio’ op kunnen bouwen – en daarnaast ook een plek gecreëerd om dingen kwijt te kunnen. Naarmate ik langer blog, merk ik dat ik meer mijn eigen stijl heb gevonden en bloggen (ondanks al mijn perfectionistische trekjes) ook veel natuurlijker is geworden. Ik heb nog steeds wel eens blogdipjes, maar dan kan ik het makkelijker van me af zetten omdat ik weet dat ik bloggen toch te leuk vind om niet te doen en dat ik dus vanzelf weer met een idee voor een blogpost kom.

So yeah, ik vond het drie leuke jaren en ik hoop dat er nog meer komen! Dat er 400 mensen meelezen vind ik stiekem nog wel iets meer insane dan het feit dat ik dit al drie jaar volhoud – jullie zijn tof. Super thanks.

Waar ik eigenlijk ook wel benieuwd naar ben: hoelang volg jij me al? En/of hoelang blog je zelf?

PS: Beetje onsamenhangend blogje doei.

13 reacties

 1. Hoi, ik volg je ruim twee jaar ongeveer? Met wisselende waardering, maar meestal heel positief. Ik heb van mijn zoon (schrijver) geleerd dat schrijven niet is het wachten op inspiratie, maar ook en vooral gewoon doen en beginnen. Schrijven kan je en de inspiratie volgt vanzelf.
  Succes verder!

 2. Eigenlijk geen idee hoe lang ik je al volg! Volgens mij al wel een hele tijd… Weet ook niet meer hoe ik hier terecht ben gekomen, waarschijnlijk door een reactie van jou op een andere blog (zo doe ik dat meestal haha).
  Ik hoop dat je nog heel lang blijft bloggen, ik vind jouw blog één van de leukste die ik volg doordat het zo anders is dan de rest, heel persoonlijk en ook echt hersenspinsels en zelfanalyse zeg maar en dat vind ik tof.

 3. Van harte gefeliciteerd! Ik begrijp trouwens precies wat je bedoelt met die lange bloglink met WordPress of Blogspot. Soms kijk ik van mezelf ook oude blogposts terug en moet ik wel een beetje lachen, haha. Eigenlijk heb ik geen idee hoe lang ik jou nu volg! Ik denk sinds de picnick in Nijmegen voor Romy :) En zelf blog ik nu 4 jaar denk ik en sinds vorige maand op mijn nieuwe domein.
  Liefs, Susan

 4. Gefeliciteerd! Je hebt een enorme ontwikkeling doorgemaakt door de jaren heen. Ik geniet echt van je schrijfsels en mooie foto’s!

 5. Ik volg je ongeveer drie kwart jaar, maar ik heb alle artikelen tot mei 2013 teruggelezen:) dat doe ik alleen als ik een blog heel erg leuk vind, ik vind je ook echt een hele leuke blogger

 6. Ik blog zelf echt sinds 1 januari met mijn eigen domein. Daarvoor had ik het in 2007 al geprobeerd maar hield ik dat niet vol ondat ik erg onzeker was of het wel leuk was wat ik schreef. Daarbij kwam dat ik er niet veel vanaf wist.
  Ik volg jou nog niet lang. Ik denk 2 maanden nu.. Misschien wat langer misschien zelfs korter. Tijdsbesef heb ik op dit moment niet echt. Ik vind dat he erg goed schrijft. Het heel fijn en de onderwerpen zijn interessant!

 7. Ik weet eigenlijk niet hoe lang ik je al volg, maar de twee jaar moet ik toch zeker wel halen :) Ik begon je te volgen omdat je ‘voor jouw leeftijd’ (ik ben 25, dus daar zit toch wel een klein generatiekloofje ;)) een opvallend sterke mening hebt over zaken en die ook uitgebreid kunt omschrijven. Los van het feit of ik het dan met die mening eens ben – vaak wel, soms niet – vind ik dat een kwaliteit die je zeker moet koesteren en verder ontwikkelen. Je blog is daar een goede manier voor. Op naar de volgende drie jaar!

 8. Ik volg je nu iets meer dan een jaar volgens mij. Ik vond/vind dat je mooie grote en duidelijke blogposts schrijft en daarom ben ik je gaan volgen. Ik blog nu zelf ongeveer ook 3 jaar, maar dan niet heel erg regelmatig, maar gewoon op de momenten dat ik er zin in heb.

 9. whut, ik volg je alweer iets minder dan drie jaartjes?! Dat gaat snel zeg! Gefeliciteerd, klinkt zo raar, maar leuk dat je nog steeds blogt ! ^^ Post zelf nu maar één keer in de paar maanden, maar blog nu ongeveer vier jaar alweer. En wow, je blogje is echt sterk gegroeid zeg! Is niet zo heel vreemd tho haha, ga zo door :D!

 10. Gefeliciteerd! 3 jaar toch best een behoorlijke tijd, vind ik. Ik bezoek je blog nu ongeveer anderhalf jaar regelmatig, daarvoor kende ik je blog al wel.

 11. Gefeliciteerd nog met het 3-jarige bestaan van hesterly.nl! Ik blog zelf inmiddels 4,5 jaar. Ik herinner me nog een artikel van mezelf, van 4 jaar geleden, dat ik nieuwe aankopen op de foto zette. Met zo donkere foto’s dat je de aankopen nauwelijks kon zien, haha. En inderdaad dat kopiëren van Weheartit… Herkenbaar. Maar ik schaam me niet voor die oude artikelen, juist leuk om te zien hoe je blog zich heeft ontwikkeld!

 12. Gefeliciteerd met je blogverjaardag, leuk! Ik volg je blog nu wat meer dan 2 jaar, in de tijd dat er wat vaker make-up gerelateerde artikelen voorbij kwamen ;) Ik vind het heel leuk om te zien hoe je blog met jou mee verandert (op een positieve manier!) naarmate je ouder wordt, echt een verademing tussen alle beautyblogs. Hopelijk ga je nog heel wat jaartjes door met bloggen en ik ben zeker van plan om die blogjes te blijven lezen. Een eigen blog heb ik niet, maar het lijkt me wel heel leuk om te doen; alleen weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *