August fifteen’s music

Augustus is een van de weinige maanden waarbij ik m’n agenda er niet even bij kan pakken om doorheen te bladeren een idee te krijgen van wat er die maand ongeveer heeft plaatsgevonden, omdat ik de hele maand zonder agenda heb geleefd. Ik had uiteraard nog gewoon zomervakantie en dus bizar weinig verplichtingen om op te schrijven en daarnaast was ik veel te druk aan het zomeren om aan het kopen van schoolspullen te denken. Uiteindelijk heb ik dus alleen een klein overzichtje gefabriceerd in Excel (ik weet dat ik dat op m’n iPhone zou moeten doen of minstens in Google, maar ik vind het gewoon veel te leuk in Excel) om te zorgen dat ik geen dubbele afspraken maakte en nog wel een klein beetje overzicht hield, maar meer dan dat was het niet. Vanaf precies 1 augustus was ik weer in Nederland om nog het beste uit mijn vakantie te halen en dat is zeker gelukt, maar precies een week geleden bracht ik weer eens een hele dag in klaslokalen door en dat is ook het vooruitzicht voor de komende maanden. Ik vind het nooit helemaal esthetisch (en ethisch, allebei eigenlijk) verantwoord als de scholen alweer in augustus beginnen, want in mijn hoofd is augustus gewoon nog zomer en vrijheid en is september pas echt weer de ‘back to school’-maand, maar zelfs ondanks dat heb ik een zeer mooie augustus gehad.

Normaal schrijf ik gelijk een soort recap van de maand in mijn playlist-artikelen qua gebeurtenissen, maar omdat ik dat hier al grotendeels deed en ook nog voornemens ben (excuus voor mijn veel te nette taalgebruik maar ik vind dat woord gewoon leuk) om een leuk lijstje te maken over mijn hele zomer en jullie niet wil overspoelen met wat ik allemaal uitgespookt heb, laat ik dat deze keer even zitten. In plaats daarvan is dit wel mijn langste monthly playlist ooit met 30 nummers – ik vond augustus stiekem dan ook wel heel langdradig, vooral doordat de vakantie alweer zo ver weg lijkt maar wel in dezelfde maand was – en hoewel ik het je vooral aanraad om ‘m gewoon eens helemaal te luisteren (op een paar nummers na) als je muzieksmaak een beetje overeenkomt met de mijne, verdienen een paar wel wat extra aandacht. Zoals altijd zit er niet echt een duidelijke lijn in, het is gewoon van alles wat en deze keer ook verrassend weinig nummers met een duidelijke herinnering van een moment; vooral gewoon fijne muziek die ik deze maand overal en nergens geluisterd heb. Leggo!

Een nieuwe maand betekent bovenal een nieuw nummer van Oh Wonder en hun nieuwste nummer, Drive, vind ik héél geslaagd. Sure, I could stay, but there’s a place I’d rather be and I can’t help but drive away from all the mess you made laat wel zien dat een liedje is met een boodschap en daarnaast vind ik het gewoon nog steeds leuk dat ik naar hun concert ga (inmiddels uitverkocht!).

Shem Thomas is Duits en heeft volgens mij letterlijk z’n opa en oma gevraagd voor een clip. Met 599 volgers op Spotify en net iets meer dan 1000 abonnees op YouTube is het dan ook bepaald geen grote artiest, maar We Just Need A Little vond ik een heel tof en eigen nummer. Heel veel kan ik niet maken van de tekst, maar “I’m breakin’ my bones, sharing my skin, bearing my soul and breathin’ you in” levert wel gewoon pluspunten op bij mij. En z’n aanstekelijke oh-oh-oh ook (al zorgt dat er wel voor dat je ‘m niet, ik herhaal niet, te vaak achter elkaar moet luisteren).

Help Our Souls – Nihils (Urban Contact Remix) is toch wel typisch voor mijn augustus, vooral voor de avonden dat het hele huis al sliep en ik ‘m nog even op m’n kamer chillde en ervan baalde dat ik ‘m niet flink hard kon zeggen. Simpelweg een fijn nummer.

Ik heb niet per se iets met de hele Anna Graceman (ze is echt héel jong, volgens mij!) maar dit nummer – de akoestische versie van Words – kwam ik tegen in een Discover Weekly-playlist en vond ik eigenlijk wel heel mooi en raak. “Words, words, words, how could I deal with them before? It’s like they’ve taken over and there’s nowhere I can hide. What good do they bring? Never fixed anything so as you can see that’s why I’m not speaking.”

Ook gebeurd deze zomer: ik ben een beetje verliefd geworden op de remixes van Filous. Er was een tijdje dat je Kygo Remix achter een nummer zag staan en dacht ‘oooh, dat zit wel goed’, tegenwoordig heb ik dat met Filous. How Hard I Try (feat. James Hersey) zou iets meer dan een jaar geleden waarschijnlijk ook qua lyrics een tijdje m’n lijflied zijn geweest – “I’m holding on to many things passed, to anything that’s gonna change my memories back (…) I’m holding on to things you said before you forgot what this love really meant to you”, nu vond ik het vooral een zomers nummers inhoud. My fave.

Om de een of andere reden kwamen er heel veel nummers met goede lyrics voorbij deze maand en zo ook The Other – Lauv. Misschien zou augustus juist de maand moeten zijn waarop je los gaat op fijne remixes, maar met teksten als “Who wrote the book on goodbyes? There’s never been a way to make this easy. When there’s nothing quite wrong but it don’t feel right, either your head or your heart, you set the other on fire” doe je bij mij ook iets goed.

Dit. Het nummer zelf, maar DIE TEKST. I’ll be good, I’ll be good and I’ll love the world, like I should. I’ll be good, I’ll be good, for all of the light that I shut out, for all of the innocent things that I’ve doubt. For all of the bruises that I’ve caused and the tears, for all of the things that I’ve done all these years. Yeah, for all of the sparks that I’ve stomped out, for all of the perfect things that I doubt, I’ll be good.” Het mag dan misschien totaal niet op mezelf van toepassing zijn, ik vond het wel zo degelijk eerlijk en rauw dat ik gewoon even verbaasd was zo mooi. Ergens deed dit nummer me denken aan Worry – Jack Garrett, en dat zegt wat. Als je alle nummers tot nog toe overgeslagen hebt moet je deze van Jaymes Young even luisteren.

Om de een of andere reden had ik het idee dat Happy Home – Hedegaard al een stuk ouder was, maar het blijkt mee te vallen (2015). Alleen de alliteratie van de drie H’s is al een reden om ‘m te luisteren en daarnaast ben ik een beetje gefascineerd door de loopjes van de Sam Feldt Remix en de tekst zelf. Toen ik net de lyrics opzocht bleek het een hele lap tekst te zijn wat vooral over z’n overleden vader en de band met z’n familie gaat en “All I know is that I’ll never really be alone cause we gotta lot of love and a happy home” maakt me gewoon een beetje gelukkig.

Ik weet dat ik De Jeugd van Tegenwoordig een tijdje terug nog een guilty pleasure noemde, maar eigenlijk zijn die jongens écht gewoon geniaal. De accentjes, de lappen teksten die nergens over gaan maar ze toch op papier hebben gekregen en de lekkere deuntjes: ze zijn goed in wat ze doen en bovendien heel uniek. Ik heb eigenlijk nog nooit de moeite genomen om een heel album van ze te luisteren, maar naast Sterrenstof is Tante Lien nu ook een van mijn favoriete Nederlandse nummers. Te. Aanstekelijk.

Je zou zeggen dat Twitter volledig uitgestorven is, maar als je om muziektips vraagt van iets zonder beat omdat je dat even niet kan handelen op de zondagavond is de kans groot dat je toch nog wat artiesten aangedragen krijgt – dat was bij mij althans het geval. Mijn maatschappijwetenschappenleraar van vorig jaar (ja, bijzondere connecties) tipte me het nieuwe album van Jason Isbell (die al wat bekendere nummer blijkt te hebben) en hoewel ik er niet enorm van onder de indruk was, bleef 24 Frames – over zijn scheiding – wel hangen bij me. Goede tekst again, goed nummer.

Ik kende Andy Grammar vooral van Honey, I’m Good en hoewel dat een van de meest aanstekelijkste liedjes ooit is die vervolgens dan ook een week lang in m’n hoofd zat toen ik in Frankrijk zat, had ik eigenlijk nog nooit meer van het bijbehorende album geluisterd omdat ik verwachtte dat alles in diezelfde stijl was. Boy, was I wrong! Ik heb het album Magazines or Novels echt een aantal dagen op repeat gehad omdat eigenlijk alle nummers gewoon lekker klinken en easy-listening zijn. Blame It On The Stars was samen met Remind You favoriet.

Wat luisterde jij in augustus?

6 reacties

 1. Ik ga je lijstje weer luisteren! Ik volg je inmiddels alweer een tijdje op spotify en uit al je lijsten tot nu toe heb ik al van alles gehaald wat ik tof vind, voor in mijn eigen lijst – ik heb één lijst die ik altijd aan heb staan, met van alles erin wat ik tof vind, en die vul ik dan steeds aan.

  De vakantie lijkt inderdaad alweer een eeuwigheid geleden haha. Ik heb er al twee weken op mijn stageschool opzitten! De hogeschool begint dinsdag pas :’)

  1. Ik kwam er vrijdagavond per toeval achter dat je me volgde op Spotify (net zoals 18 anderen, where did that come from?) en die fijne lijst van je is inderdaad super allesomvattend, haha. Wel tof dat je er vaak wat leuks tussen vind staan :) Ik heb ook een keer zo’n lijst gemaakt die redelijk mijn muzieksmaak weerspiegelt, maar die heb ik eigenlijk nooit echt ‘aangevuld’, dus hij is nu een beetje verouderd en ik luister ‘m niet meer zo vaak eigenlijk. En laat mij maar gewoon bloggen op m’n zestiende hoor, haha!

   1. Hahaha precies! Daar staat zo’n beetje alles in wat ik leuk vind – of nou ja, een selectie daarvan, uiteraard – en ook wel liedjes die ik momenteel vaak skip omdat ik ze nu niet zo leuk vind, maar dat komt meestal dan weer terug ;)
    Ha, nog geen plannen om een zangcarrière te beginnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *