Zomer 2015 in Nederlandse boeken

Er was een tijd dat ik het niet zo met Nederlandse boeken had, omdat ik ervan overtuigd was dat de Nederlanders niet zulke schrijftalenten waren. Onzin. Ik vind de Nederlandse taal nog altijd geweldig en als je even goed zoekt, kun je boeken vinden die die taal perfect benut hebben (geen kromme vertaalde zinnen, yesh). In de zomer waren drie van de acht boeken die ik heb gelezen onvertaald Nederlands, van absurd tot spannend tot realistisch.

De gloriedagen van Walter Gom – Marcel Vaarmeijer

Boeken1b

Eén ding: ik ben van Walter Gom gaan houden. Echt heel erg. Misschien niet zo zeer van het personage als wel van de hele wereld om hem heen, even absurd en hilarisch. De gloriedagen van Walter Gom staan in het teken van de 26-jarige Iris Hauser, zijn bovenbuurvrouw, en hun adviesbureau BIB (Briljante Ideeën Bureau). Walter Gom is vrij onaangepast, heeft nooit een school afgemaakt en is door zijn moeder – toen zij niet meer voor hem kon zorgen – op een appartement boven Iris gestopt, waar hij eten bezorgd krijgt door zijn butler. Walter komt niet buiten, Walter maakt de wereld mee door zijn tv. Maar Walter heeft wel geniale adviezen, zo ontdekt Iris (die per toeval een keer in zijn appartement belandde omdat ze dacht dat het nog leegstond).

Vanaf de eerste pagina word je meegesleurd in de wereld die ze samen opzetten en tijdens het lezen heb ik vooral veel binnenpretjes gehad, veel hardop gelachen en veel citaten voorgelezen aan mijn zus. De humor en opmerkingen zijn scherp – niet alleen van Walter -, elk personage heeft iets eigenaardigs en het succes van BIB – hoe ze van klein adviesbureautje binnen no time uitgroeien tot multinational met eigen flat aan kantoorruimte – is ongeloofwaardig, maar amper storend. Hoewel ik de relatie tussen de 26-jarige Iris en 4o-jarige Walter nooit helemaal heb doorgrond, heb ik er wel van genoten omdat het zo lief was. Vaarmeijer brengt het verhaal op zo’n manier dat hij het heden beschrijft en vervolgens switcht naar een associatie van een personage aan een (jeugd)herinnering, waardoor de personages veel meer diepgang krijgen.

Als Walter ook bizarre adviezen geeft aan ministers en dat de hele EU – hoewel het boek zeer veel fantasie bevat, is het wel gebaseerd op de ‘echte wereld’ – beïnvloedt, start er een klopjacht op Walter Gom. Want wie is die vreemde man eigenlijk? De uitwerking van dat ‘plot’ vond ik niet heel sterk en kwam zelfs een beetje uit de lucht vallen, maar misschien kwam dat meer omdat ik al zo van de rest van het boek had genoten. De gloriedagen van Walter Gom zijn zo absurd dat je er pas een goed beeld van hebt als je ze zelf hebt meegemaakt en dat raad ik je sterk aan. Heerlijk boek om je in te verliezen.

PS: ‘Bent u de beddenprins?’ vroeg Sofie. ‘Nee,’ zei de man, ‘ik werk voor de Beddenprins.’ ‘Ga hem dan halen, sufferd. Met hofnarren doe ik geen zaken.’ #liefde

In mijn bloed – Milou van der Wal

Boeken4b

‘Oké, dit boek móet je ook echt lezen,’ zei mijn zus toen ze de laatste pagina van In Mijn Bloed gelezen had. Ik kwam net uit een rather langdradig boek en had dus wel zin in wat spannends en iets wat snel las en zodoende heb ik een hele ochtend in dezelfde stoel gespendeerd in mijn joggingbroek met dit boek omdat het inderdaad zó spannend was. En dat was dan alleen nog maar het begin. In In Mijn Bloed wordt journaliste Benthe Berg geconfronteerd met het nieuws dat haar eigen dochtertje Céline misbruikt werd door de pedofiel Rick V. waar zij nou juist over schrijft, omdat Rick V. uit haar dorp – Ringerdam – komt. Hij komt weg met een lage straf, een paar maanden gevangenis, maar Benthe vindt dit zo onrechtvaardig dat ze besluit Rick V. te vermoorden op het moment dat hij vrijkomt. Hoewel ik dit de eerste keer dat ik het las nog een beetje onlogisch en wellicht iets te heftig vond klinken, werd die twijfel bijna volledig weggenomen toen ik het boek las. Benthe Berg is niet zomaar een journalist, ze is er zo eentje die zich volledig vastbijt in een case. Ze is een terriër, ook als moeder – en als die twee dingen bij elkaar komen is dat bijna letterlijk dodelijk.

Het hele verhaal wordt vanuit Benthe zelf beschreven en gewoon in chronologische volgorde, maar het is geen enkel moment saai. Ik denk dat het het boek juist extra realistisch maakt; het is bijna alsof je het zelf meemaakt, in plaats van dat je er ‘buiten’ staat als lezer, ook omdat het leven van Benthe redelijk veelzijdig is beschreven. Ik kon me heel erg goed inleven in haar, ik had het idee dat ik haar en haar emoties ‘snapte’ en dat maakt dat het boek heel prettig leest. Sowieso is het super vlot geschreven, maar – op de twee dt-foutjes in de stukken waar het spannender werd na – nog wel professioneel. In Mijn Bloed is een ontzettend goede thriller die goed te volgen is, maar ook zeker geen moment saai en die je maar met moeite weg kan leggen omdat je je waarschijnlijk binnen no time enorm inleeft in het verhaal. Echt, doe jezelf een plezier, koop/leen deze en sluit jezelf een middag en avond op met dit boek. Bedank me (en m’n zus) later maar.

Of ik gek ben – Michiel Stroink

Boeken7b

‘Of ik gek ben’ is de vraag die Benjamin zich (onbewust, want het is niet echt een thema in het boek) afvraagt terwijl hij zijn tijd uitzit in een tbs-kliniek, waar hij terecht is gekomen na verdenking als verkrachting en mishandeling. Zelf weet hij vrij weinig meer van die avond door de nodige drank en drugs, alleen nog dat hij samen was met een paar vrienden en later wat meiden in het bos na een avond festivallen. Op het moment dat het boek begint, zit Ben er al enige tijd en maakt hij eindelijk wat voortgang: hij geeft toe dat hij fout zat en kan, na het onder ogen zien van deze werkelijkheid, beginnen met het opbouwen van een ‘nieuw leven’. Best een interessant proces om te volgen en het wordt dan ook uitgebreid beschreven in het boek, net zoals veel mede-tbs’ers.

Jammer aan Of ik gek ben vond ik de vrij schoolse benadering. Michiel Stroink heeft zelf vier jaar Nederlands en maatschappijleer aan tbs-patiënten gegeven (na een studie Literatuurwetenschappen, kun je daar dan echt niets mee?) en dus heeft hij veel ervaring met tbs-klinieken en -patiënten, maar dit heeft ertoe geleid dat er vrij weinig fantasie in zijn boek zit. Het is af en toe meer een beetje lesboekachtig, te zeer beschreven in plaats van verzonnen. De plottwist aan het einde van het boek kwam op mij dan ook een beetje ‘oh shit, er moet nog een verhaal in m’n boek’-achtig over en dat doet absoluut af aan het boek. Ook de verrassende gebeurtenis eerder in het verhaal (sorry, kan niet spoilen) kwam op mij niet erg overtuigend over omdat het niet de hoofdlijn was van het verhaal, maar wel ‘gebeurde’.

Of ik gek ben vond ik de moeite waard omdat het een realistische kijk geeft op het leven in een tbs-kliniek, bovendien stelde het boek met z’n 235 pagina’s gewoon niet heel erg veel voor in mijn vakantie – een uurtje of drie, vier en hij was uit. Geen slecht boek, maar overduidelijk een debuut en ik zou Stroink aan willen raden véél meer gebruik te maken van zijn fantasie – of zijn ervaringen op een andere manier te delen.

PS: Blijkt wel dat ‘ie een prijswinnend tweede boek heeft geschreven en dit boek verfilmd is.

Welk Nederlands boek heb jij voor het laatst gelezen?

55 reacties

 1. Ik kan serieus even niet bedenken welk echt Nederlands boek ik voor het laatst heb gelezen – dus ook van een Nederlandse schrijver. Het laatste boek lijkt me wel interessant vanwege het kijkje in de tsb-kliniek, daar weet ik eigenlijk heel weinig vanaf hoe het daar gaat. En thrillers zijn altijd goed, dat is mijn favoriete genre (hoewel ik momenteel een roman (!) lees, van Nicci Gerrard – ik hou heel erg van Nicci French en dus dacht ik ‘ik geef een soloboek van Nicci ook eens een kans’).

 2. Het laatste boek dat ik van een écht Nederlands schrijver gelezen heb is misschien van Els Florijn – Laatste nacht voor een boekverslag haha. Maar ze kan schrijven. Werkelijk prachtig.
  Het eerste boek lijkt me erg grappig om een keer te lezen, ik had er nog nooit van gehoord!
  X Emma

 3. Jammer dat Of ik gek ben toch een klein beetje tegenviel.. Ik ben echt heel erg benieuwd naar het boek, maar twijfel. Misschien maar gewoon lezen, en dan zie ik wel. :-) Het klinkt heel interessant, maar het stukje gebrek aan fantasie is wel jammer, natuurlijk.

  1. Ik denk in elk geval dat ‘ie niet per se confronterend zal zijn voor je (als je daar bang voor bent), want eigenlijk werden er alleen maar typebeschrijvingen gegeven van de mede tbs-patiënten en niet ingegaan op of gesproken over problemen of iets dergelijks. Als je er benieuwd naar bent en ‘m kan vinden in een bibliotheek of iets dergelijks zou ik ‘m gewoon lezen, je kan ‘m altijd nog wegleggen :)

 4. Wow Hester! Wat zie je er super goed uit, vroeger volgde ik je blog altijd en dit is zo leuk om te zien nu. :D Keep up the good work! Ik ga je weer volgen. Heel veel liefs,

  1. Ik herken je blog ook nog inderdaad! Leuk dat je weer ’terug’ bent, veel plezier met bloggen :) Ik heb het zelf ook wel eens dat ik blogs na een jaartje weer tegenkom en heel veel verschil zie, ik denk (hoop) dat dat bij mijn blog inderdaad ook het geval is, haha!

 5. Oh ik ben erg benieuwd geworden naar de gloriedagen van Walter Gom, klinkt erg grappig! Ik lees eigenlijk ook nauwelijks echt Nederlandse boeken, denk dat de laatste keer voor een boekverslag was, oeps!

 6. De gloriedagen van Walter Grom en In mijn bloed klinken allebei goed! Ik zet ze op mijn (hele lange) to-read list van Goodreads. Ik ben ook niet meer zo van het vertaald Nederlands sinds ik Engelse boeken in het Engels lees – zo veel mooier!

  Heb jij ‘moeite’ met je leeslijst voor Nederlands? Ik kan maar geen geschikte (als in: een beetje een hoog niveau) boeken vinden die ook nog een beetje leuk/interessant/mooi zijn. En, heb je misschien nog aanraders, aangezien je een jaar verder bent? ;)

  1. Ik weet niet hoe het precies is geregeld bij jullie op school, maar wij krijgen elke periode een thema (bijv. Nederlands-Indië) en een bijbehorende keuzelijst met een stuk of tien boeken erop waar je uit kan kiezen. Ik heb het even voor je opgezocht; vorig jaar heb ik o.a. Geen gewoon Indisch meisje, Het Diner en Hersenschimmen gelezen (en Warenar en Het Wederzyds Huwelijkbedrog, maar daar heb ik weinig plezier aan beleefd want superoud). Die laatste twee zou ik ook zo voor m’n plezier lezen, echt literatuur en sterke boeken maar ook gewoon fijn om te lezen.
   Van mijn boekenlijst van vwo 4 zou ik Nooit meer slapen aanraden (van Willem Frederik Hermans), dat is een iets pittiger boek dat minder leuk is maar ik vond ‘m uiteindelijk eigenlijk best tof. En het voelt gewoon goed om zoiets gelezen te hebben, haha. Verder Het bittere kruid (oorlog), maar die heeft niet echt veel indruk gemaakt, en Dankzij de dingen – een dichtbundel van Rutger Kopland, ook wel eens leuk om te proberen!

   Ik hoop dat je hier iets mee kan haha, maar ik vind het zelf ook wel lastig hoor! Misschien eens verder Googlen of aan je docent vragen?

   1. Thanks voor je reactie! Wij moeten alles zelf uitzoeken op school, en aangezien ik dit jaar niet de beste leraar Nederlands heb (zacht uitgedrukt), is die zoektocht naar een goed boek best lastig. Hersenschimmen heb ik al gelezen, vond dat wél een mooi boek! Het Diner, Nooit meer slapen en Danzij de dingen ga ik eens naar kijken.

 7. Its like yyou read mmy mind! You appewar tto kbow so mucdh about
  this, like youu wrrote the bok in it or something. I thyink that you coupd do wirh a ffew pics too drive the
  message hokme a bit, but other than that, this is faantastic
  blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 8. Its like yyou rad mmy mind! You aappear tto knhow
  a lot about this, likke you wrote the book iin itt or something.
  I thin thaat yyou can doo with sme pics too drie
  the messsage hhome a little bit, butt instead oof that, this is great blog.
  A ggreat read. I wipl defibitely be back.

 9. Hi there, i read your blog from time to time and i own a
  similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 10. wonderful publish, very informative. I wonder why the other specialists of this
  sector don’t realize this. You should proceed your writing.

  I’m confident, you have a great readers’ base already!

 11. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d
  like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it develop over
  time.

 12. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A handful of my blog visitors have complained about my blog not working
  correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any recommendations to help fix this problem?

 13. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?

  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 14. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you
  get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much
  appreciated.

 15. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 16. It’s perfect time to make a few plans for the future and it is
  time to be happy. I have learn this submit and if I
  may just I desire to suggest you few attention-grabbing things or advice.
  Maybe you could write subsequent articles referring to this article.
  I want to learn more issues about it!

 17. Someone essentially help to make critically articles I would state.
  That is the first time I frequented your web page
  and thus far? I surprised with the analysis you made to create this actual submit extraordinary.
  Magnificent task!

 18. Have you ever thought about including a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is important and everything.
  But just imagine if you added some great images or video
  clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but
  with pics and clips, this site could certainly be one of the greatest
  in its field. Very good blog!

 19. Your style is very unique in comparison to other folks
  I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the
  opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

 20. Magnificent goods from you, man. I have be mindful your stuff prior to and you are just extremely fantastic.

  I really like what you have got right here, really like what you’re saying and the way
  wherein you assert it. You make it entertaining and you still care
  for to stay it smart. I can’t wait to learn much more from you.
  That is actually a wonderful site.

 21. You really make it seem so easy together with your presentation but I
  find this topic to be really something that I think I
  would never understand. It sort of feels too
  complicated and extremely huge for me. I am looking ahead for your next
  post, I will try to get the hold of it!

 22. obviously like your web site but you need to check the spelling
  on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the reality on the other hand I’ll surely come back again.

 23. Great goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff prior to
  and you are just extremely great. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way
  in which by which you assert it. You make it entertaining and you still
  care for to keep it sensible. I can’t wait to learn much more from you.
  That is actually a wonderful site.

 24. VPS SERVER
  Высокоскоростной доступ в Интернет: до 1000 Мбит/с
  Скорость подключения к Интернету — еще один важный фактор для успеха вашего проекта. Наши VPS/VDS-серверы, адаптированные как под Windows, так и под Linux, обеспечивают доступ в Интернет со скоростью до 1000 Мбит/с, что гарантирует быструю загрузку веб-страниц и высокую производительность онлайн-приложений на обеих операционных системах.

 25. What i do not understood is if truth be told how you’re no longer really much more neatly-appreciated than you may be now.

  You are so intelligent. You recognize therefore considerably in the case of this matter, made
  me for my part imagine it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it’s something to accomplish with Lady gaga!
  Your individual stuffs great. Always care for it up!

 26. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a
  blog that’s both equally educative and entertaining, and without a
  doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few folks are speaking
  intelligently about. I am very happy that I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

 27. Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with
  hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of
  a good platform.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *