#overalkoeien #middleofnowhere

Ik realiseer me dat ik in iets complimenteuzere bewoordingen over Drenthe zou kunnen schrijven, maar als stadsmeisje is dit vooral wat me opvalt: overal zijn koeien (en het is niet alsof ik in mijn eigen omgeving nooit koeien tegenkom, maar ze zijn in het Drentse landschap toch net wat meer ingeburgerd en daarnaast lijkt iedereen ook gewoon een weiland naast z’n huis te hebben) en je zit een soort van in the middle of nowhere. Dat valt op zich ook nog wel mee, want de meeste mensen kunnen vanuit hun eigen boerderij de buurboerderij nog wel zien liggen, maar het idee dat die dorpen bepaald niet volgestouwd zijn met rijtjeshuizen en flats – laat staan een uitgebreid winkelcentrum – noem ik graag ’the middle of nowhere’. (En ik had vaker E dan 3G, ook wel een steekhoudend argument.) Niet dat ik het erg vind; ik zou er niet (lang) willen wonen, maar ik vermaak me altijd prima als ik er ben.

In één van de laatste weekenden van de vakantie was dat weer eens het geval; mijn ouders en ik sliepen een nachtje bij vrienden die in Ruinerwold wonen op een heel grote verbouwde boerderij inclusief moestuin, kippen, paarden en heel veel mooie bloemen. Op zaterdag was er namelijk de jaarlijkse Oldtimerdag in Ruinerwold, waar mijn vader en opa vroeger altijd aan meededen met zijn oude leger Jeep. Mijn opa is alweer drie jaar overleden en de Jeep is allang verkocht, maar het leek m’n vader toch weer eens leuk om erheen te gaan, dit keer ‘gewoon’ als bezoeker. Ik twijfelde heel erg of ik mee zou gaan omdat ik eigenlijk ook wel heel veel zin had om (alleen) thuis te zijn, maar als altijd bang om iets te missen sprong ik uiteindelijk last minute toch in de auto. Vrijdagavond en zaterdagochtend kregen we een behoorlijke bak regen over ons heen, maar de rest van de zaterdag heb ik in de zon tussen de weilanden gefietst en mezelf tussen Oldtimers en bloemen door gemanoeuvreerd met m’n camera om m’n nek. Meest fabuleus was m’n slaapplek: op een matras op een zolder die nog gewoon half leeg stond omdat de ruimte over was (can you imagine). Ik wil er niet over nadenken hoeveel fijns je met zo’n leegstaande zolder kan doen, want wie weet eindig ik dan ooit ook nog tussen de koeien.

16 reacties

 1. Wauw, wauw, wauw! Wat een mooie foto’s weer! Ik vind dat blauwe autootje zo leuk! En de foto is echt goed gelukt, met dat wolkje erachter en zo. :-) Tof!

 2. Dat blauwe autootje is best wel cool, haha. En tussen de koeien… Dat is echt exact hoe ik woon. We hebben helaas geen lege zolder, maar ik woon wel in het type geen-winkels-en-één-bus-per-uur-dorp. Ik kan me voorstellen dat je het voor één weekendje leuk vindt, maar ik kijk nu al uit naar het moment dat ik midden in Amsterdam ga wonen voor m’n studie en niet meer 10 km (tussen de weilanden (met koeien)) hoef te fietsen voor een kruidvat… Voel je gezegend ;)

  1. Haha, ik voel me stiekem ook heel erg gezegend, maar om niet alle mensen die wél blij zijn met hun woonplaats tussen de koeien voor het hoofd te stoten geef ik er nooit heel erg op af. Maar vooral als je jong bent en gewoon een sociaal leven wil hebben lijkt het me inderdaad niet zo tof. Stel dat je 50 bent, je kinderen uit huis zijn en je gewoon je rijbewijs hebt, dan is het alleen maar leuk, maar jouw verlangen naar de stad is niet geheel onterecht. Woon je ook echt op een oude boerderij of is het wel een ‘gewoon’ huis? En wonen al je vrienden ook ver weg en tussen de koeien of valt dat mee? :P

   1. Nee, geen oude boerderij, maar wel een heel oud ‘gewoon’ huis, haha. En veel van m’n vrienden wonen óf in Groningen stad, of ook tussen de koeien aan de andere kant van Groningen (rond het aardbevinggebied) dus dan ben je vanuit oost-Friesland nog steeds wel twee uurtjes aan het bussen. Maar ik ben een groot liefhebber van de bus, dat scheelt ;)

 3. Ik geloof dat ik nu in Drenthe wil wonen, als ik deze mooie foto’s zo zie… :) Ik hou wel van het dorp waar ik woon, maar het is wel fijn dat de stad goed bereikbaar is :)

 4. wauw hee wat heb je een mooie foto’s gemaakt! ik kom zelf ook uit zo’n ‘koeiendorp’ en woont nu op kamers in een grote stad, maar ik vind de stad ook heerlijk! Toch altijd als ik naar huis ga is het platteland ook wel fijn hihi.

  1. Die afwisseling lijkt me echt top, dat het platteland gewoon een ‘uitvalsbasis’ is waar je ouders nog wonen en je bijvoorbeeld in het weekend of af en toe gewoon een weekendje naartoe kan. Ik zou er alleen niet graag op willen groeien/jong willen zijn, haha.

 5. Hahahahahah nice, ruinerwold is een dorp zo dichtbij Hoogeveen (waar ik woon) & inderdaad, de rust, ruimte & natuur is heerlijk, maar oh meeann er valt hier vrij weinig te beleven. Toch lijkt het me echt fantastisch om ooit ergens in Drenthe een grote oude boerderij te kopen & deze om te bouwen tot creatieve broedplaats waar je als ‘vrije geest’ lekker dingen kan gaan maken (incl festival). Al wil ik wel heel graag eerst nog een tijdje opgaan in het stadsleven (&dan is tegen de tijd dat ik settle in een oude boerderij, de internetverbinding hopelijk al wat opgeknapt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *