On tour met zuslief: Maastricht

Het verjaardagscadeautje van mijn zus voor mij was dit jaar ‘een dagje weg’. In eerste instantie dachten we daarbij aan de Efteling, aangezien zij dit voorjaar ook eindelijk heeft ingezien dat achtbanen eigenlijk best te doen zijn en de hele sfeer van het park gewoon top is, maar hoogstwaarschijnlijk ga ik eind van dit schooljaar ook met alle examenklassers naar de Efteling en dus verzonnen we wat anders. Zodoende werden er treinkaartjes gekocht waarmee je een hele dag onbeperkt kan reizen en werd er een bestemming gekozen die zo ver mogelijk was en die we eigenlijk al een tijdje wilden bezoeken – Maastricht! De actie ging pas om 11:00 in, dus we stapten netjes in de trein van 11:01 vanaf Alexander en reden via Eindhoven naar zuid Limburg, waar we om 14:00 uitstapten. Hoewel we al wel gerekend hadden op fijne temperaturen en dus voor shorts (in mijn geval een tuinbroek/dungarees) in plaats van een normale jeans waren gegaan was het alsnog verrassend warm, of eigenlijk gewoon heet. Door de stad lopen werd dus vanzelf slenteren en elke koele kerk (we zijn er uiteindelijk in twee/drie geweest, geloof ik) bleek een goed alternatief. Hoe ze heetten heb ik eigenlijk niet onthouden, ik weet alleen nog dat ik die eerste heel erg tof en mooi vond (inclusief ‘modern’ glas-in-lood) en de tweede behoorlijk donker. Wel opvallend is dat het roomse/katholieke geloof nog serieus leeft onder de mensen, waardoor je toch een ander gevoel krijgt bij die kerken dan in andere landen waar ze er eigenlijk alleen nog voor de sier staan.

Na de stad een beetje te hebben verkend waren we wel toe aan een ijsje en die haalden we bij Luna Rossa, op aanraden van een vriendin van ons die in Maastricht studeert. De twee meiden die er werkten gedroegen zich hoogst klantonvriendelijk maar DAT IJS – ik had Limoncello en NY Cheesecake -, écht heel erg lekker. Alleen de opmaak van de bakken deed me al watertanden. Toen mijn ijsje op was wilde ik eigenlijk gewoon gelijk meer, maar we vervolgden onze weg naar de supergrote boekenwinkel De Dominicanen waar het helaas ook nog heel warm was maar die wel écht genieten was. Tegen sluitingstijd werden we eruit gekickt en toen realiseerden we ons opeens dat het al 18:00 was en we best wel honger hadden, dus streken we neer op een terrasje (zonder wespen, de zegen van de dag). Louise ging voor de saté en ik voor het typische zuurvlees, dat we allebei alleen bij lange na niet opkregen omdat we gewoon écht vol zaten. Geen toetje dus, maar daar was sowieso al niet echt tijd meer voor aangezien de bediening ons een beetje was vergeten we dus redelijk veel tijd door hadden gebracht op het terras. Uiteindelijk liepen we nog even naar het park, doorkruisten we de stad voor de allerlaatste keer (ik denk dat we die brug echt wel een keer of vier à vijf over zijn gelopen die dag) en haalden we onze trein om 21:00 precies. De reis brachten we moe maar voldaan door met uitzicht op een verliefd stelletje met allebei zowel een iPhone als een MacBook (was gewoon erg typisch) en muziek van mijn telefoon omdat die van m’n zus al leeg was (en ik zo voorbereid was om een mobiele oplader mee te nemen).

(het is niet alsof ik ook maar één druppel bier op heb, maar ik ben een beetje gefascineerd door de manier waarop bier verweven is in onze maatschappij – ik bedoel kom op jongens, dit een treinstation, what has that to do with beer?)

Rond 23:00 propten we ons nog even vol met alles wat niet in een gezond voedingspatroon past op Utrecht Centraal (my fave) en een halfuur later rolden we de trein weer uit op Alexander. Na het fietstochtje van het station naar huis belandden we volledig uitgeput op de bank, waar onze ouders zowaar ook nog zaten – die vonden het te leuk dat hun dochters samen weg waren geweest om niet zo snel mogelijk de liveverhalen aan te horen. Ik vind Maastricht een heel leuke en mooie stad waar je volgens mij wel langer dan een dagje kunt zijn: we zijn nu vooral in de volle ‘hoofdstraten’ geweest, maar in de zijstraatjes was het vaak een stuk rustiger en ook die zagen er nog best aantrekkelijk uit. Waar we ons alleen ontzettend over verbaasden was het niet-Nederlandse gevoel dat we kregen (het was overigens ook mijn eerste echte keer in Limburg). De taal is een mengelmoesje van alle buurlanden en hoewel we niet heel veel van de cultuur mee hebben gekregen, proefde ook dat gewoon anders. Eerlijk gezegd hadden we meer een beetje het idee dat we in het buitenland zaten. Als ik er zou studeren zou ik me waarschijnlijk dus niet gelijk thuis voelen, maar voor een dagje weg is het des te leuker. Thanks sis!

 PS: Sorry voor iedereen die al kotsneigingen kreeg bij de term ‘zuslief’, maar ik vind ‘on tour met mijn zus’ of ‘on tour met de zus’ nóg onwenniger klinken en in ons gezin is het nou eenmaal een beetje de regel om gewoon met termen als ‘zuster’ of ‘zuslief’ te smijten. Of ‘zusje’, maar hey, dat zal ik maar niet proberen.
PPS: Dit is hoe het er behind the scenes uitzag. Vergeet ook vooral de reactie van mijn moeder niet.
PPS: En er zit zo niet normaal veel werk in dit artikel dat ik blij ben dat ik straks weer gewoon naar school ga en niet zoveel dagjes weg.

12 reacties

 1. Ah, dat klink als een hele gezellige dag! Leuk verjaardagscadeau van je zus! Maastricht lijkt mij ook echt een mooie stad, goed idee om daar je gratis reizen voor de gebruiken. Zo haal je echt alles eruit. Ik wil dit jaar met m’n studenten OV ook weer lekker veel verre steden bezoeken, Groningen, Maastricht, yes! Prachtige foto’s heb je ook weer gemaakt. Wat voor camera gebruik je? :)

  1. Jaaa studenten-ov, dat heeft mijn zus nu ook en dat lijkt me zo ideaal! Als je ‘m doordeweeks gebruikt kun je natuurlijk niet zomaar gratis reizen op zaterdag, maar alsnog, als het ov geen geld meer kost is alles wel opeens een stuk dichterbij. Thanks, ik gebruik de Canon 600D met (mainly) m’n 50mm f/1.4!

 2. Oooh, dat ziet er gezellig uit! Zijn die brownie en het koekje van zo één of andere koekjeswinkel dichtbij het park? Want dan zijn ze echt heerlijk, haha

 3. Leuk zo’n daagje Maastricht. Met hele mooie foto’s er tussen.
  Ook met de fontein aan het eind van de Jeker (ik woon op het Jekerdal)(maar ik wil niet zeggen dat dat de mooiste foto is)

 4. Ik ben serieus nog nooit in Maastricht geweest (alleen er doorheen gereden), zonde want het lijkt me een hele mooie stad! Leuk hè, die andere cultuur in Limburg. Ik was vorig jaar in Valkenburg en daar is dat ook heel erg, echt alsof je op een mini-vakantie bent :) ‘Dagjes weg’- en ‘ervaring’-cadeautjes zijn de beste!

  1. De grap was dat mijn vader er wel eens voor z’n werk was geweest maar hij zei dat het niet leuk was (en dat er weinig vlaaienwinkels waren, dat klopt wel een beetje) en toen we een keer het idee hadden om er met het gezin heen te gaan veegde hij dat dus zo’n beetje van tafel. M’n zus en ik wilden er sowieso nog wel een keertje heen omdat wij er wel veel positiefs over hoorden en het zag er ook goed uit toen we er in februari doorheen reden vanuit Duitsland, dus m’n moeder zei toen wij terugkwam ook al ‘ik zal er waarschijnlijk nooit komen’ :’) Inderdaad, dat vind ik ook met geld voor concertkaartjes (pas ook eentje cadeaugegeven); het is het zó waard! (al zijn cameralenzen en iPhones ook fijn)

 5. Leuk verjaardagscadeautje! Ik geef de laatste tijd ook best veel ‘doe-cadeautjes’. Zo heb ik gister mijn moeder mee uit lunchen genomen voor haar verjaardag, heel gezellig!
  Maastricht ben ik nog nooit geweest, geloof ik. Want als ik zo’n goekope dagkaart heb, ga ik liever naar meerdere steden op één dag die dichterbij zijn.

  1. Ah wat gezellig joh! Dat zag ik inderdaad ook van mensen met zo’n dagkaart, die gingen gewoon een paar steden af. Lijkt me ook wel leuk, is wat avontuurlijker, alleen dan kun je een stad niet helemaal verkennen (want tijd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *