De eerste week

Eén ding: ik ga niet doen alsof ik dinsdagochtend enthousiast was toen de wekker ging. Als ik verkouden ben slaap ik standaard twee nachten ruk, dit was er één van en ik rolde dus een beetje als een zombie uit bed. Gelukkig is mij een rooster toebedeeld waarbij ik maar twee keer per week om 8:50 begin en de rest van de dagen om 9:40; dat is misschien niet per se het meest efficiënt, maar ik kan het wel zeer waarderen dat ik ’s morgens gewoon nét wat rustiger aan m’n dag kan beginnen. Dat is fijn als opstaan ongeveer de zwaarste taak van de hele dag is (zelfs als je een oké aantal uur hebt geslapen). Na een ontbijtje voelde ik me al iets meer alive, waarna ik me in een zwarte broek, zwart hemdje en zwart-wit geruite blouse hulde (en me realiseerde hoe handig het is dat m’n outfit voor de eerste schooldag eigenlijk amper uitmaakt, omdat ik veel mensen gewoon in de vakantie nog heb gezien en dus geen schitterende comeback hoef te maken) en voor een snel make-upje ging. Ik fietste voor de eerste en waarschijnlijk direct ook de laatste keer dit jaar op tijd richting school… En toen begon het gewone leven weer. Sorry voor de anticlimax, maar zo gaan die dingen nou eenmaal.

IMG_7936b

Het is ondertussen vrijdagavond en ik kan aan de ene kant heel veel vertellen, maar aan de andere kant was het vooral ook een heel rustige en basic week. Ik heb vrij expres niet geblogd omdat ik soms nogal een chaoot ben wat betreft het combineren van dingen en ik wilde niet in een eerste schoolweek nog gewoon om 01:30 naar bed gaan omdat dat een slechte voorbode zou zijn, dus heb ik me gewoon alleen gefocust op school, zodoende een beetje een fatsoenlijk ritme aangehouden (mag ik even aandacht voor hoe ontzettend lastig het is om om 22:30, als de avond net begonnen is, tegen jezelf te zeggen ‘joe, ik ga richting bed’?!) en verder eigenlijk alleen blogs gelezen, op de bank gehangen en met vrienden gepraat. Dat verdient wel even wat meer aandacht, want ik heb zelfs op de eerste schooldag gelijk alweer zo hard gelachen dat ik een aantal spieren bijna in de kramp voelde schieten. Middelbareschoolhumor is ongetwijfeld één van de domste soorten, want het gaat in negen van de tien gevallen nergens over, maar ik moet eerlijk toegeven dat dat me niet heel veel uitmaakt omdat het wel gewoon een extra reden is om ’s morgens m’n bed voor uit te komen. De interactie van 30 mensen in één klaslokaal die allemaal al aan elkaar – en de docent – gewend zijn schept gewoon sowieso een lekker sfeertje en daarnaast word ik heel erg blij van lessen met vriendinnen, pauzes met vrienden en naar huis fietsen met Niels. Iedereen is een beetje vreemd (daarmee doel ik ook op mezelf dus ik denk dat ik het kan maken), maar dat lijkt gewoon bijzonder weinig uit te maken en dat is heerlijk.

Wat kan ik er nog meer over zeggen? Hoe het leven als zesdeklasser me is bevallen in die vier dagen? De mythe dat zesdeklassers altijd op het laatste moment het lokaal pas inlopen blijkt waar te zijn, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat deze week gewoon nog niet echt the real deal was. Vanwege allemaal introductiedagen voor gloednieuwe bruggers en bovenbouwleerlingen hadden wij wat extra uurtjes uitval waarin ik het weinige huiswerk dat ik had kon doen en in de overige vrije tijd die ik moest doorkomen op school zat ik opeens in de Mac met twee vrienden (net zoals de helft van de school) waar ik getrakteerd werd op een hamburger en een Chili Chicken bij wijze van lunch. De dag ervoor lunchte ik ook al met een panini kaas, tomaat en pesto uit de kantine omdat Jolie m’n brood van het aanrecht had getrokken en half had opgegeten (gevalletje ‘je haalt de kat wel van de straat maar de straat niet uit de kat’)(dat is niet waar, het gaat best oké) dus wat dat betreft weet ik de sleur nog aardig buiten te houden. Overigens had ik ook elke keer als ik mijn fiets ’s middags weer in de garage zette het idee dat ik weekend had of in elk geval dat zo’n dagje school een eenmalig iets was, maar dat gevoel nam gelukkig wel af naarmate de week vorderde.

Ondertussen worden zelfs mijn boeken langzaamaan allemaal voorzien van een kaft en een etiketje zodat ik niet meer elke les heen en weer hoef te lopen naar m’n kluis omdat ik weer eens de verkeerde boeken mee heb genomen (maar dat is eigenlijk helemaal niet erg), heb ik me alweer verveeld bij gym en me verwonderd over het nut van dat vak (gelukkig gaan we externe sporten doen dit jaar), is me er ook – want dat gebeurt elke eerste schoolweek wel een keer – door een leraar naar m’n voornaam gevraagd omdat ‘ie ‘m kwijt was en, het belangrijkste, heeft de eerste schoolkrantvergadering plaatsgevonden. Onze redactie bestaat uit drie leden maar we zitten wel zo degelijk op één lijn dat het tot nu toe vloeiend werkt en stiekem heb ik dan ook al gewoon een artikel uitgewerkt (ja, op vrijdagavond) omdat ik het veel te leuk vind om op een legale wijze comentaar te leveren op m’n school. Als je je namelijk wel inzet voor een schoolkrant weet iedereen dat je het helemaal niet rot bedoelt, zo werken die dingen. Het enige wat ik verder nog nodig heb is een PWS dat net zo vloeiend gaat, die examens kan ik namelijk nog wel even voor me uitschuiven, maar om op schema te blijven liggen moet ik eigenlijk vier uur per week PWS-en en dat is (nog) niet helemaal een gevalletje ‘doen we ff’. Maar hey, dat komt vast nog wel.

Ik ben eigenlijk helemaal niet van plan om bizar veel over school te schrijven, maar na een eerste schoolweek waarin verder eigenlijk niet veel boeiends is gebeurd vond ik het wel logisch. Mijn weekend is redelijk welverdiend al zeg ik het zelf, en nu opeens mijn dagen weer gevuld zijn met nuttige activiteiten had ik zelfs het idee dat ik in die twee vrije dagen héél veel kon doen qua hobby’s. Ik denk dat het tegenvalt, maar het voelde fijn. Vanaf volgende week ga ik een goede poging doen om school (inclusief alles netjes bijhouden, iets met goede voornemens), een gezond slaapritme, vrienden, mijn blog, het nieuwe kerkelijke seizoen (oftewel cath + om de week vereniging), een avondje zwemmen en andere leuke dingen allemaal tegelijk in mijn leven te integreren, een uitdaging die ik graag aanga omdat ik het rennen-springen-vliegen wel een beetje gemist heb aan deze week.

Maar eerst slapen. Het is vrijdagavond 23:57 en ik denk aan slapen… Dat is wel het bewijs dat de vakantie voorbij is. How about ya?

16 reacties

 1. Ik heb ook altijd zo’n moeite om op te staan in de ochtend! Ik krijg wel een beetje heimwee naar de middelbare school nu je er zo over schrijft. De sfeer was inderdaad altijd tof, maar studeren is ook erg leuk! Het heeft beide zo zijn dingen. X

  1. Haha, die heimwee kan ik wel begrijpen. Ik heb ergens ook wel zin om te studeren, want volgens mij is dat ook wel leuk, maar de middelbare school heeft ook zo z’n charme. Succes met vroeg opstaan weer morgen, haha!

 2. Ik kan me wel bij Esther aansluiten: de middelbare school was zo leuk :) Achteraf waardeer je dat nog veel meer dan op het moment dat je er middenin zit – dat geldt in ieder geval voor mij. Ik zit er nu natuurlijk weer opnieuw middenin maar dan vanaf ‘de andere kant’ en dat is best bijzonder.

 3. Oh ik ben dus niet de enige die elke keer dat ze thuiskwam dacht dat ze vakantie (of in ieder geval weekend) had? De gezelligheid van school had ik wel een beetje gemist en ik vind het zo leuk dat je eigenlijk iedereen van vwo kent en er mee omgaat. De onderbouw was echt veel minder leuk haha. Anyway, succes dit jaar! En waar doe je je PWS trouwens over?
  X Emma

 4. Mijn eerste week was ook lekker relaxed – kan het niet altijd zo gaan? Scheelt me een hoop stress! Vorige week vrijdag dacht ik zelfs: ik ben nog helemaal niet toe aan weekend. Toen ik dat tegen mijn vriendinnen zei werd ik wel raar aangekeken, haha. Helaas was dat deze week, de tweede, wel anders en ben ik blij dat ik even twee dagen iets meer tijd heb voor mezelf.

  Dat stukje over je eerste schooldag-outfit herken ik heel erg: vroeger wilde ik echt een goede comeback maken en wist ik al een paar dagen van tevoren wat ik aan zou trekken, dit jaar had ik echt zoiets van: waarom zou ik eigenlijk?

  Enne, succes met je integratie-proces ;)

 5. O man, de middelbare school. Boeken kaften, stapels huiswerk, brugklassers… haha, stiekem vond ik het nooit erg hoor, maar ik ben wel blij dat ik nu studeer en klasgenoten heb van hetzelfde niveau. Mijn eerste echte week begint maandag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *