While in V5C…

Ik weet dat het totaal niet de tijd is om over school te praten als je vijf avonden achter elkaar niet eens thuis bent geweest en je dus overduidelijk vakantie hebt, maar ik wil graag even een uitzondering maken. Vorig jaar schreef ik namelijk ook zo’n mooi recap-lijstje van mijn jaar vwo 4 en omdat het veel te leuk is om terug te lezen en mijn jaar in V5c ook minstens net zoveel aandacht verdient, besloot ik de highlights alsnog even met jullie te delen (en prepare: dat zijn er veel). Bij gebrek aan boeken om op de foto te zetten zien jullie hieronder bovendien een sneak peek van een Frans boekje over geluk dat ik van mijn ex-Frans docente en PWS-begeleidster kreeg, samen met een leeg blikje Coca Cola, dat net zoals het boekje afkomstig is uit Lille. (Kijk mam, het is dus écht wel nuttig om dat soort dingen te bewaren, hoe saai was die foto anders geweest?) Leggo!

V5C

– Als je al meer dan vier jaar op een school rondloopt worden docenten meer een soort goede bekenden. Het leeftijdsverschil wordt kleiner, de fase waarin het cool is om volledig op leraren te haten is allang voorbij en eerlijk is eerlijk, je hebt gewoon teveel van ze nodig om een extreem slechte band te hebben. Op een gegeven moment – zeker na de edureis – werd het dan ook een soort van normaal om leraren en leraressen gewoon bij hun voornaam te noemen, in elk geval onder ons als leerlingen zelf. WhatsApp en Twitter bleken ook opeens valide communicatiemiddelen en ik heb vaak genoeg een opmerking over mijn blog te horen gekregen, omdat docenten niet meer echt verhulden dat ze er van wisten en er soms wel eens op keken.

– Er zijn een aantal lessen geweest waarin mijn slaaptekort zo on point was (en de les zo verschrikkelijk saai en niet-interactief) dat ik heel veel moeite moest doen om wakker te blijven. Hoewel toegeven aan mijn moeheid op dat moment echt heerlijk zou zijn, vocht ik toch altijd tegen de slaap omdat wat er gezegd werd vaak nog wel van enige waarde was en het toch een soort van onrespectvol is om in slaap te vallen tijdens iemands verhaal. Helaas word je van die strijd om wakker te blijven alleen maar nóg moeier en ik was elke keer weer extreem opgelucht als de bel ging en ik even kon lopen, lachen, eten en praten – daarna was ik namelijk altijd gewoon weer wide awake. Zo flauw.

– Aan het begin van dit jaar werd ik samen met Fleur aangesteld als hoofdredactrice van onze schoolkrant, het Spuigat. Dat voelt nu alweer heel lang geleden omdat we na ons laatste nummer in maart er eigenlijk niet meer zoveel aan hebben gedaan, iets wat mede kwam door een uiteenvallende redactie (enige nadeel van V6’ers). Volgend jaar moeten we dus heel erg ons best gaan doen om er nog wat van te maken, maar dit jaar hebben we drie nummers uitgebracht die ook oprecht zijn gelezen voordat ze in de prullenbak belandden en dat is voor onze school een ontzettend groot achievement, al zeg ik het zelf. Bovendien vond ik het heerlijk om iets ‘extra’s’ te doen, te brainstormen, onbeschaamd leraren te bevragen (waarom typte ik begraven?) en anderen interviews af te nemen om vervolgens veel te veel stress te hebben en mee te maken hoe het langzaam een geheel werd. Fleur bleek een van de weinige mensen te zijn met wie ik wel goed kan samenwerken en zelfs het feit dat de jongen met wie ik een tijdje iets heb gehad nog vormgever bleef leverde geen problemen op, dus ik heb geen moment spijt gehad.

– Ik kwam er dit jaar achter dat het roddelcircuit ook op mijn school perfect functioneert. Gelukkig kon ik er telkens om lachen – omdat het al niet meer actueel en eigenlijk heel grappig was, of omdat mensen overduidelijk zelf maar wat verzonnen. Vooral als het geen vrienden van je zijn en je zelf wel weet hoe het zit is het behoorlijk grappig, moet ik toegeven. Dan heb je namelijk ook pas door hoe ontzettend nutteloos het is om over andere mensen te praten; er zijn zoveel betere gespreksonderwerpen. Echt.

– Het grote verschil tussen vwo 4 en vwo 5 is de hoeveelheid praktische opdrachten. Ik heb zowel bij Latijn als bij economie, maatschappijwetenschappen en geschiedenis verslagen moeten inleveren die toch echt best wel wat vaardigheden vereisten, maar eerlijk gezegd vond ik het elke keer wel een soort van leuk om te zien hoe mensen (met verstand van het vak) mijn werk beoordeelden. Uiteindelijk bestaat de uni ook uit een hoop papers en daarnaast is de kans groot dat ik later ook iets in een journalistieke richting ga doen, dus een prima cijfer voelde dan toch als een soort bevestiging dat dat wel gaat lukken.

Speaking about the future: ik bezocht de open dag van Utrecht en Leiden en ging naar voorlichtingen van onder andere communicatiewetenschappen, psychologie, taalwetenschappen en Nederlands. Communicatie en psychologie vind ik leuk, maar er is helaas niet echt veel werk in te vinden (ik zei altijd dat dat me niet echt uitmaakte omdat ik er wel zou komen als ik zou doen wat ik echt leuk zou vinden en daar geloof ik nog steeds in, maar 500 psychologiestudenten per jaar op één universiteit is echt belachelijk veel). Voor nu zit ik vooral een beetje op Nederlands, maar ik wil komend jaar ook nog een keer naar een voorlichting van taalwetenschappen en misschien van wijsbegeerte. En dan moet ik het weten. Oeps.

– Ik kwam na een jaar weer bij Niels in de klas (overigens zijn er ook een paar mensen met wie ik al vijf jaar lang in de klas zit, best knap) en dat hebben we geweten ook. Het voordeel van mensen die je al sinds groep drie kent en waarmee je in dezelfde stad woont, in dezelfde kerk zit en een paar interesses mee deelt is dat je gewoon heel veel over elkaar weet en dat schept onbewust al een soort van band, iets wat ik ook nog steeds merk bij andere vrienden die ik al heel lang ken. We werden af en toe uitgemaakt voor getrouwd stel (ook al is er geen liefde in het spel), maar het was vooral heel gezellig.

– Mijn kluis was het hele jaar door weer een enorme zooi, maar wel eentje waar ik mijn boeken bijna altijd in kon terugvinden. Vrienden die langsliepen stonden elke keer wel weer stomverbaasd omdat ze bij goede cijfers blijkbaar ook een opgeruimde kluis verwachtten, but nope, I don’t take it that serious. De samenvattingen op mijn computer waren daarentegen wel weer retestrak geordend en dat waren er ook véél, want ik maak nog steeds van heel veel vakken standaard een samenvatting. Met die van anderen kan ik vaak slecht leren omdat ik mijn eigen systeem zo gewend ben en mijn handen dan jeuken om het op mijn eigen manier te doen, haha.

– Een absoluut hoogtepunt: mijn edureis naar Rome. Van zaterdagochtend heel vroeg tot donderdagochtend iets later verbleef ik met de leukste mensen ooit in deze geweldige stad en het was zo puur genieten; ik heb zoveel gezien, zoveel meegemaakt en zoveel gelachen en iedereen was super chill. Van tevoren heeft het me wel wat stress opgeleverd (niet alleen het inpakken, maar vooral de ‘reisgids’ die ik met twee andere meiden maakte) maar toen ik er eenmaal zat, had ik niet het plan om binnen korte termijn nog weg te gaan. You guys are awesome.

– Het is waar dat niets lang blijft zoals het is. Het begin van V5 kan ik me nu eigenlijk al niet meer goed herinneren, niet alleen omdat het zo ver weg is, maar ook omdat er alweer zoveel veranderd is; zowel ik zelf als mijn ‘situatie’ (gewoon alles rondom mij, dus) en mijn vrienden. Ik denk dat dat toch wel een typisch middelbareschool-dingetje is, dat je misschien wel heel lang met dezelfde mensen in de klas zit maar de verhoudingen met en tussen die mensen heel ‘dynamisch’ zijn en continu veranderen. Omdat je jong bent en zelf nog zoveel verandert. Een reden om heel veel voorzichtiger te worden is het wat mij betreft niet, want vaak gaan veranderingen heel soepel en heb je pas achteraf door dat je opeens veel minder met bepaalde mensen omgaat, maar het is wel een reden om niet uit te stellen en juist extra te genieten. Now is now.

– Ik ging twee keer naar de Grote Avond van onze school in het Zuidpleintheater aangezien we kaarten over hadden en mijn zus voor de alllerlaatste keer meespeelde in het toneelstuk. In de vierde deed ik mee als figurant, waar je op zich niet heel veel aan hebt, maar Hannah en ik hebben wel een soort van besloten dat we straks in de zesde gewoon weer mee moeten doen (en misschien iets meer moeten oefenen van tevoren als we wel een rol willen, maar die kans acht ik helaas wel klein bij mezelf haha). Grote Avond + PWS + Spuigat + examens levert volgens mij weer een bijzonder (druk) jaar op… Maar wel het laatste. Dus dan mag het.

– Last but not least: VWO 5 was gewoon écht een heel erg fijn jaar. Ik denk niet dat ik het ooit veel drukker heb gehad (met school, en ook met school + alle dingen eromheen), maar ik kwam erachter dat de beste motivatie het feit is dat je het ook echt voor jezelf doet en het nut ervan inziet en dat was het geval. Daardoor kon ik toch altijd nog tijd vrijmaken voor een hoop leuke dingen, voor mijn blog en voor een beetje slaap en was ik eigenlijk gewoon heel gelukkig. Mijn eindrapport bevat zes negens, zes achten en een zes (voor gym) en dat is een mooie afsluiter van een mooie periode. Much love.

Kusjes als je 1619 woorden hebt gelezen en om jullie ook nog even de mond te gunnen; wat vond je het leukste jaar van de middelbare school? En hoe heb je afgelopen (studie)jaar ervaren?

19 reacties

 1. 1600 woorden, serieus? Ik kwam er eigenlijk prima doorheen haha, misschien hou ik gewoon iets teveel van dit soort verslagjes omdat het me doet denken aan mijn eigen middelbare schooltijd :) Lastig om te zeggen welk jaar ik het leukste vond, ik denk dat V5 inderdaad héél erg hoog staat omdat toen ook mijn excursieweek was en dat was – zacht uitgedrukt – awesome, en ook omdat de druk dan nog wat lager ligt in de 6e klas én omdat mijn klas toen echt fantastisch was. Achteraf vind ik wel dat ik meer had moeten genieten en van sommige dingen veel minder een probleem had moeten maken, maar dat is ook wel de charme van de middelbare school denk ik, je leert zó veel (en niet alleen qua algemene kennis van vakken e.d. maar zeker ook over jezelf) ook al zie je dat vaak pas achteraf.

  Ik ben afgelopen jaar natuurlijk niet naar school geweest, maar ik heb wel een heleboel geleerd over het vrijwilligerswerk dat ik ben gaan doen, over mensen, over mezelf (vooral!), over solliciteren en over wat mensen van je denken als je geen/nauwelijks werk hebt. Ik heb wel weer heel veel zin om komend jaar wél weer te gaan studeren :)

  1. Ik heb het een paar uur na het schrijven nog even doorgelezen en eigenlijk vond ik het ook niet te langdradig dus ik heb het gewoon lekker allemaal laten staan, haha :P Er zijn inderdaad genoeg redenen om vwo 5 het leukste jaar te vinden, ook omdat dat afscheid/einde nog wat minder dreigend is. Mooi om te horen dat je alsnog veel hebt geleerd (en dat zijn ook echt ‘levenslessen’, vaak), ik ben heel benieuwd hoe het studeren je weer gaat bevallen!

 2. Heel erg leuk om te lezen hoe je V5 ervaren hebt. Ik dacht altijd dat ik de enige was die school echt leuk vond, maar je kan duidelijk zien hoeveel plezier je er aan beleeft.
  Ook al is het al weer meer dan 10 jaar geleden dat ik bezig was met een studiekeuze, weet ik nog goed hoe moeilijk ik dat vond en hoe erg ik twijfelde. Nu kan ik zeggen dat je vooral iets moet kiezen dat je leuk vindt en baangarantie is niet het belangrijkste, want tegen de tijd dat je afgestudeerd bent, kan er al weer veel veranderd zijn.
  Verder is het belangrijk om in gedachten te houden dat de keuze die je maakt niet voor altijd is. Ik vond de druk vrij hoog, omdat ik het gevoel had dat het een keuze zou zijn die de rest van mijn leven zou gaan bepalen. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. In je studie heb je nog genoeg mogelijkheden om er je eigen draai aan te geven, zoals minor die de breedte in gaat of misschien de keuze voor een master in een aangrenzend vakgebied.
  Ga vooral op veel verschillende universiteiten en faculteiten kijken en misschien zelfs wel een tweede keer bij dezelfde. Zo krijg je een goede indruk van de sfeer en door een tweede keer te gaan kun je veel gerichter vragen stellen. Kijk ook goed naar de werkvormen die ze veel gebruiken. Als werkelijk alle projecten in groepsverband gedaan moet worden, is dat misschien minder geschikt voor jou.
  Geniet lekker van je vakantie en straks veel plezier en succes in V6!

  1. Thanks voor je advies! Dat houd ik inderdaad ook altijd in m’n achterhoofd, dat de arbeidsmarkt nog heel erg verandert en het dus ook weer niet zoveel uitmaakt. En uiteindelijk gaat het vaak ook om je niveau en niet echt om je specifieke kennis (behalve als je echt arts wil worden of iets dergelijks), dus ik denk niet dat ik echt ‘vast’ zit aan iets als ik die studie eenmaal heb gekozen, gelukkig. En anders kan ik later altijd nóg een studie doen ;)

 3. Wat schrijf je toch leuk, 1619 woorden? Dat zou ik zeggen, het leest zo lekker weg! Ik vond 5 VWO ook een heel fijn jaar. Je kent iedereen ondertussen wel, zowel leerlingen als leraren, en iedereen durft meer zichzelf te zijn. Niet meer dat stoere gedoe zoals in de onderbouw. Ik heb net mijn eerste jaar op de uni erop zitten! Op de middelbare school twijfelde ik ook tussen Communicatie en Informatiewetenschappen, Communicatiewetenschappen, Nederlands of Psychologie. Ik hou namelijk ook erg van schrijven en met teksten bezig zijn, maar uiteindelijk is het het laatste geworden: Psychologie. Wat je zegt is waar, in Rotterdam (waar ik studeer) starten zo’n 500 studenten, maar er vallen ook zoveel mensen af. Als ik nu naar de collegezaal kijk, zitten er zeker de helft minder studenten dan begin van het jaar. Het blijft lastig om straks een baan te vinden, maar Psychologie is heel breed, en ik ga gewoon enorm mijn best doen. Het eerste jaar heb ik in ieder geval gehaald, en mijn propedeuse heb ik binnen! Veel succes met kiezen volgend jaar! :)

  1. Dank je! Ik voel me altijd een beetje schuldig als ik zulke lange artikelen publiceer maar volgens mij is het wel te doen, haha. Leuk dat je voor psychologie hebt gekozen en gefeliciteerd met je P uiteraard! Weet je eigenlijk ook waarom die mensen afvallen? Te moeilijk, niet hun ding, of…?

   1. Hmm, dat weet ik niet zeker, maar ik denk beiden. Volgens mij zijn de meeste mensen afgevallen na het blok Statistiek, dat is echt hét struikelblok voor veel studenten. Maar ik weet het dus niet zeker. :P

 4. Woow, waren het zoveel woorden? Ik had dat trouwens ook altijd, zo’n rommelige kluis. Ik weet zelfs nog een keer – oke en dit is echt smerig en erg – dat ik na de zomervakantie mijn schoolkluisje opende en dat die helemaal vol zat met schimmel omdat ik voor de zomervakantie mijn broodjes er niet uit had gehaald. IEEEEEEL.

  1. Hahaha zodra iets beschimmeld is schaam ik me er ook altijd heel erg voor, maar ik ben ook wel eens zoiets tegengekomen in mijn tas (gelukkig nog wel in een plastic zakje). De evergreen die ik er na minimaal een paar maanden uitviste zat gelukkig redelijk luchtdicht verpakt, want die was naast helemaal verkruimeld nog gewoon intact.

 5. Ik ben dus niet de enige die altijd het laagst voor gym staat haha… Maar wat een leuk artikel, leest lekker weg inderdaad. Wat je zegt van die PO’s is denk ik wel waar, want dit jaar heb ik praktisch geen PO’s gehad, terwijl er volgend jaar volgens het PTA-boekje heel wat meer op de planning staan. Vooral van het einde van V4 heb ik erg genoten, omdat iedereen toch wat meer onderbouw af is. Anyway, geniet van je 6 weken níet aan school denken en ik hoop dat V6 net zo’n mooi jaar wordt als V5!
  X Emma

 6. Emma, zeker niet. Hier is er nog zo een die het laagste staat voor gym. grr…

  Veel herkenbare dingen hoor, Hester (al ben ik dan net klaar met m’n 4VWO). Ik begin me nu al te verheugen op de hoeveelheid projecten volgend jaar. Ja, serieus, projecten zijn best oke. Dan mag je schrijven.
  Het is gewoon altijd zo leuk om jou blog te lezen, omdat je een soort van in hetzelfde schuitje zit (ook al zit je dan een jaar hoger), maar toen jij met school in la Bella Roma zat, was ik in Griekenland.
  Toen jij Ovidius’ Lycische boeren moest lezen, moest ik dat ook (hé ik had trouwens een 7,2).
  Je hebt dit jaar wel super afgesloten hoor! Alvast succes volgend jaar :)

  1. Maar projecten zijn ook samenwerken. En bij ons vaak niet alleen schrijven. Maar toch, je hebt wel een beetje gelijk, soms is het beter dan droge stof in je hoofd stampen. Leuk ook dat je zoveel herkent en fijne vakantie (alvast)!

 7. Ja! Ik heb al je woorden gelezen! Ik vond 6V het leukste, inderdaad omdat je met sommige leraren steeds meer een band krijgt (Ik ging gisteren nog wat drinken met een van hen). Je werkt dan echt zo met zijn allen naar het examen toe, lekker gemoedelijk of zo. De laatste weken deden docenten er écht alles aan iedereen te helpen. Mobiele nummers werden uitgewisseld en gebruikt, in de vakantie naar school dat soort dingen. En we gingen met een man of 30, inclusief twee lievelingsdocenten, een dagje naar Parijs. Geweldig! Ik ben niet op buitenlandse schoolreis geweest om verschillende redenen, maar dat tripje was echt fantastisch! Net als de uitwisseling in de vierde, maar toen was ik echt nog een broekie. Het leeftijdsverschil wordt minder, je wordt volwassen zoiets is het denk ik.

  1. Haha, nice! Inderdaad heel leuk dat je ook nog gewoon contact had met leraren. Ik heb inderdaad ook het idee dat zij vanaf hun kant ook een soort band met je opbouwen en er dus oprecht voor willen zorgen dat je slaagt, zo fijn.

 8. Ah, dat zesje voor gym… Ik ken het. Wat leuk dat je misschien Nederlands gaat studeren! Miin vader heeft dat ook gedaan; hij is nu freelance journalist en fotograaf. Volgens mij kun je met die studie heel veel kanten op. Mijn studiekeuze staat voorlopig op astrofysica (sterren- en natuurkunde), omdat dat mij de perfecte combinatie lijkt van sterrenkunde, kosmologie, natuurkunde en een heleboel wiskunde :D. Maar ik moet nog twee jaar vwo, misschien denk ik er volgend jaar heel anders over.
  Mijn afgelopen jaar was behoorlijk bewogen (lang niet altijd positief helaas), maar ik heb wel heel veel geleerd over mezelf, anderen, ik heb een aantal hele waardevolle vriendschappen opgebouwd en ik ben ook veel meer gaan nadenken over van alles (mede door het vak filosofie, wat heb ik daar vreselijk veel geleerd! Kun je ook gaan studeren ;)).
  Anyways, een hele fijne vakantie gewenst!

  1. Wow, wat je vader doet klinkt serieus wel vet, haha! Ik heb ook een paar vriendinnen die helemaal weg zijn van sterrenkunde en dat soort studies, zelf zou ik het niet willen maar ik snap wel goed waarom ze er zo enthousiast over kunnen worden (omdat ik zelf exacte vakken ook best leuk vind, in elk geval niet verschrikkelijk). Jammer dat het niet altijd soepel liep voor jou – ook al heb je er van geleerd, dan nog is het vervelend om mee te maken, maar ik hoop dat je met die wijsheid en vrienden een nog leuker jaar mag hebben volgend jaar. Don’t get me started about filosofie trouwens, ik had dat vak echt graag gehad haha. Jij ook een fijne vakantie!

 9. Hoi!
  Ik kwam toevallig op je blog terecht haha. Ik ben zelf derdejaars studente Taalwetenschap in Groningen. Dus als je vragen hebt, laat maar weten! (Zoveel taalwetenschappers zijn er namelijk niet, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Psychologie :))

  1. Hé, wat leuk! Ik ken wel een andere blogster die ook taalwetenschappen doet (volgens mij), maar dat is eerstejaars, dus toch wat anders. Ik ga je onthouden en als ik vragen heb hoor je wat van me!

 10. Superleuk, zo’n recap. Ook erg herkenbaar, vooral wat de docenten betreft: ik heb zeven jaar op deelfde school gezeten – vmbo en havo – met grotendeels dezelfde docenten en die gingen ook gewoon als een soort familie aanvoelen op een gegeven moment. Tof dat je de schoolkrantredactie hebt gedaan! Ik heb dat ook altijd heel graag gewild, maar onze school was erg klein en de schoolkrant liep niet goed genoeg om er echt iets mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *