In het kader spontane acties: Lille

Het is maandagavond 22:15 als er tussen de berichtjes met minder boeiende dingen opeens de vraag ‘Ga je mee naar Lille morgen?’ zit in het gesprek tussen Niels en mij. Een week geleden concludeerden we nog dat we die excursie en de stad vorig jaar eigenlijk behoorlijk saai vonden, maar nu we allebei geen herkansingen hadden op woensdag en er nog plekken vrij waren tussen alle vwo en havo 4’ers met Frans en/of kunst – voor wie de excursie eigenlijk bestemd was – was het aanbod wel heel verleidelijk. Ik had eigenlijk al plannen vaststaan met een andere vriend, maar dat kon elke willekeurige andere dag ook nog en een gratis dagje Lille niet. Bovendien zou Niels niet gaan als ‘ie geen gezelschap had en dus was het enige mogelijke antwoord ‘ja’ – ook al betekende dat dat ik de volgende dag om 7:15 op de fiets moest zitten. Ville de Lille it was.

Zodoende slenterden we dinsdag van 11:00 tot 17:00 met camera’s door de straatjes van Lille. We begonnen in een kerk (waar ze Amen-/Hallelujah-muziek draaiden, in tegenstelling tot elke andere oude kerk waar het gewoon muisstil is), waarna we al snel terecht kwamen in de hemel a.k.a een patisserie met perfecte taartjes waar je alleen al een uur zou kunnen staan voor de geur. De chocolade éclaire die we daar kochten werd na een fotosessie bij de fontein (wat wil je als er een tasje én een doosje met een strikje omheen zit?) met liefde opgegeten in de zon en het was zeg maar niet bepaald het laatste eten wat er die dag is gekocht; bij wijze van lunch rekende ik een heel stokbrood af voor €1,10 (zo lekker dat beleg overbodig is), toen we bij een koffietentje genaamd Notting Hill naar de wc wilden moest je per se iets kopen en aan het eind van de dag waagde ik mijn leven in de drukke McDonalds voor een McChicken. In de tussentijd bezochten we nog een kerk, spotte Niels drie auto’s waaronder een S-klasse Mercedes waarvoor we eerst drie straten moesten lopen ‘omdat ‘ie hier ergens in de buurt geparkeerd moest staan’ – gelukkig snap ik de sport een beetje en had ik er zelfs geen moeite mee als ik zijn tas in m’n gezicht gedrukt kreeg als er weer wat langsreed – en eindigden we de dag weer in die patisserie om nog een übervrouwelijk taartje te kopen voor onze ex-Frans docente (en mijn PWS-begeleidster) als bedankje.

De temperatuur in de bus lag op de terugweg zo hoog dat de airco uitging omdat de motor anders overhit raakte (#firstthingsfirst), maar we made it home en het was het waard. Echt veel hebben we niet gedaan, maar ondertussen waarderen we Lille wel een stuk meer en een dagje door een stad lopen afgewisseld met chillen in het park/bij de fontein en ondertussen tan lines kweken en veel te veel lachen en praten is altíjd goed. Zeker als je er een hoop fijne foto’s aan overhoudt.

Ooit in Lille geweest? Heb je zelf wel eens fijne citytrip-in-een-dag gedaan, en welke stad raad je nog meer aan?

14 reacties

  1. Zo leuk, ik ben één keer naar Lille geweest en ik herken alles op je foto’s! Dat was echt een van de leukste citytrips die ik ooit heb gemaakt (en dankzij jou wil ik nu meteen terug!). Je foto’s zijn echt ongelofelijk mooi en sfeervol! Ik heb trouwens even die foto’s van de Mercedes bekeken en klopt het dat jij daar ook op staat? Gespot! Volgens mij met je stokbroodje in je hand. :)

    1. Dankjewel Emilia! Was je er een dagje of langer? En ja klopt haha, ik sta ondertussen wel vaker op foto’s van spots van ‘m geloof ik. Dan blijft het wachten en tassen dragen tenminste niet helemaal onopgemerkt :P

  2. Vorig jaar ben ik met school op tweedaagse ‘citytrip’ geweest: de eerste dag naar Ieper (België) waar we ook sliepen, en de tweede dag naar Lille. Mijn groepje was de enige zonder begeleider met de groepsopdracht in Lille, dus we racete door de straten en verzonnen een heleboel om maar zo veel mogelijk tijd over te houden om te shoppen. Ik heb dus behalve tijdens dat stukje lopen voor de groepsopdracht, niets anders van Lille gezien dan de grote winkelstraat. Achteraf heb ik daar best spijt van, maar ik denk niet dat ik één van mijn vriendinnen over had kunnen halen om écht wat van de stad te gaan zien… Ik zou er dus best nog een keer heen willen!

    1. Ah, ik ben ook in Ieper geweest inderdaad, dat was in de derde klas. Vond ik eerlijk gezegd een behoorlijk saaie stad, maar de begraafplaats (waar we natuurlijk voor gingen) was op zich wel indrukwekkend. Jammer dat je niet meer gezien hebt, hoewel ik moet zeggen dat het wel een geschikte shopstad is – ik ben geen winkel in geweest, maar had me in de winkelstraat waar we wel doorheen zijn gelopen waarschijnlijk ook wel even kunnen vermaken. Gewoon nog een keer teruggaan inderdaad! ;)

  3. Wat leuk zo’n spontane reis! Ik heb erg genoten van je foto’s weer. Franse banketbakkerij <3 erg mooi vereeuwigd, ik krijg nu al zin in de frasier cake. Zelf zijn wij nog nooit in Lille geweest. We komen er wel vaak langs als we naar Zuid-Frankrijk rijden. Misschien moeten we toch maar eens gaan stoppen daar :)

    1. Thaaanks! Als je met een caravan bent is het niet zo handig om ‘even’ de stad in te gaan, maar wel de moeite waard. En de banketbakkerij – Meert – blijkt ook in andere Franse steden te zitten, dus als je die ooit tegenkomt… :o

  4. Ik ben twee weken geleden met school naar Lille geweest. Helaas had ik mijn camera mee voor niets want de hele dag zat vol gepland met opdrachten maken. En we hadden maar even vrije tijd… Ik wil er graag nog een keer heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *