Un petit peu parisienne

Dat mijn gedachtes de afgelopen dagen weer flink afdwaalden is niets nieuws, dat doen ze namelijk altijd, maar het onderwerp was deze keer wel verrassend. Parijs. Naast dat dat gewoon de perfecte stad lijkt te zijn als je even wil ontsnappen aan je dagelijks leven (ik had vorige toetsweek namelijk ook erg sterk de neiging met mijn zus in de auto te stappen, dat is nu ook alweer bijna zover) waren er opeens nog heel veel meer dingen die ik associeerde met Parijs – vijf om precies te zijn!

Mais oui Paris (3)

Mais oui Paris

Mais oui Paris (2)

Mais oui Paris (1)

1. Streepjes blijken het toverwoord te zijn als we het over de mode van dit seizoen hebben (crème kant overigens ook). Daar kom ik natuurlijk niet nu pas achter, maar ik doe er wel nu eigenlijk pas echt aan mee. Het gestreepte shirtje dat ik een tijdje terug bij de Monki kocht lag eigenlijk nog voornamelijk in m’n kast – het is namelijk een soort croptop én hij is marineblauw-wit in plaats van zwart-wit, dus hij kan zeg maar niet op elke broek. Als je me een beetje kent weet je namelijk dat ik een hekel heb aan tops die niet aansluiten op mijn broek en een nog ergere hekel aan twee tinten blauw die ik niet bij elkaar vind passen. Anyway, afgelopen zaterdag had ik ‘m toch aan met een verwassen high waisted zwarte broek en dat bleek een goede keuze. Allereerst omdat het weer eens een outfit met een beetje een hipster-vibe was en ten tweede omdat het me dus instant aan Parijs deed denken, zeker toen ik ook nog eens parelmoeren knopjes door mijn oren prikte en mijn gezicht voorzag van een touch-up inclusief eyeliner en lipstick. Ik vond echt dat ik die dag door de straten van Parijs rond had moeten huppelen en een taartje had moeten gaan eten bij Ladurée, helaas hebben we niet alles voor het zeggen.

2. Op dat taartje bij Ladurée na was dat overigens wel wat ik bijna precies (ah, that paradox tho) een jaar geleden aan het doen was. Pasen en al die feestdagen vielen toen wat later, vandaar, maar goed: toen stonden we met Pinksteren een weekendje op de camping in Schoonhoven met perfect weer (nog steeds heel veel goede herinneringen) en het weekend dáárna gingen we naar Parijs met de personeelsvereniging van mijn vaders werk. We zaten voornamelijk veel in de bus, het Formule 1-hotel was uiteraard een beetje crappy en ik voelde me die zondag niet zo goed, maar ik was maar wel mooi ‘even’ in Parijs. Het gevoel dat ik aan dat tripje over heb gehouden is vooral ‘ik wil meer’, want anderhalve dag is natuurlijk veel te kort voor Parijs en ik denk dat ik me er prima een weekje zou kunnen vermaken. Beetje fotograferen, shoppen, cultuur, in een parkje liggen, eten, helemaal mooi.

3. Eén van mijn favoriete schoolvakken is toch wel Frans. Ik vond het vroeger altijd onzin als mensen vroegen naar mijn favoriete vak en dat is nog steeds wel een beetje zo, want of je een vak leuk vindt is voor 50% afhankelijk van de leraar, de methode en de manier waarop de lessen worden ingericht, maar Frans vind ik eigenlijk al een aantal jaren leuk. Alleen in de eerste klas snapte ik niets van de uitspraak en vond ik het eigenlijk niet zo, maar hé, toen had ik ook een lerares en over het algemeen blijken Fransleraren toch wel het leukste te zijn. Volgens mij was het in de derde dat ik zelfs het hele jaar een 10 stond en voor alle repetities rond de 9,5 haalde, haha. Ik heb nu weer een lerares en de lessen zijn vaak een beetje chaotisch, ook omdat we er nu nog literatuur tussendoor doen (wat ik wel iets minder vind), maar na vijf jaar ben ik de taal zelf ook gewoon gaan waarderen. Woordjes en zinnetjes leren gaat eigenlijk vrij makkelijk en grammatica lijkt na zoveel jaar eigenlijk gewoon vanzelfsprekend. Ik word nog steeds niet gelukkig van ratelende Fransen, zeker niet op een luistertoets, maar de hekel die sommige vrienden van me aan de taal hebben ga ik ook nooit begrijpen.

4. Niels (voor de oplettenden: dat is inderdaad de N. uit dit artikel die ik daar zo noemde omdat ik het gebruik van teveel voornamen een beetje te afleidend vind – ik bedoel, mijn blog is wel persoonlijk maar nog altijd geen reality show -, maar hij voelde zich net een crimineel en smeekte me om het aan te passen. Vanaf nu zal ik dus af en toe gewoon met z’n voornaam strooien op m’n blog) heeft een weekje Parijs gepland staan in de eerste week van de zomervakantie en vertelt daar graag over. Dat gaat dan ongeveer zo: ‘Trouwens, ik zit over … dagen in Parijs!’. En negen van de tien keer volgt er dan een serie AutoGespot-links met hele vette auto’s in de hoofdstad van La France. Jaloersmakend? Beetje maar.

5. Maar ik kan mezelf geruststellen met één ding en dat is dat de situaties die hierboven langskwamen over zes weken ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Geen Parijs nee, maar Parijs is wat mij betreft gewoon een beetje het boegbeeld van Frankrijk en uiteindelijk ben ik ook al gelukkig als ik een ander stukje Frankrijk verken. Het wordt waarschijnlijk Bordeaux waar het op dit moment rond de 30 graden met zon is, heel fijne vooruitzichten dus. Ik schrok wel een beetje toen mijn moeder opeens in onze gezinsgroepsapp gooide dat het al zo snel is (normaal gaan we iets later dan de tweede vakantieweek, maar nu zit mijn zus met de universiteit en de Eurekaweek enzo), maar ik vind het totaal niet erg. Vakanties zijn zo ontzettend fijn en ik heb er zelfs zin in om weer in zo’n kneuterige caravan te bivakkeren, met mijn wc-rol over de camping te lopen en in een bloedheet tentje wakker te worden naast mijn zus. Mijn vrienden ga ik misschien een beetje missen maar verder worden die tweeënhalve week waarschijnlijk zeer onderhoudend and I’m really looking forward to it.

16 reacties

 1. Vakantie-vibes…. heerlijk! Frankrijk is zo’n fijn land en Parijs is een prachtige stad! Ik hou wel van de taal maar ik kan het zelf niet zo goed spreken en verstaan; het geratel vind ik moeilijk te volgen haha. Ik zou graag Italiaans willen leren, ik vind dat zangerige zo mooi! Ik pik vast wel wat mooie woorden en zinnetjes op in Rome volgende week…!

  Trouwens; ik verwachtte nog dat je ergens aan het eind ging toelichten waarom de nummertjes door elkaar staan, maar dat gebeurde niet dus nu vraag ik het me af :)

  1. Heb je Frans gedaan op de middelbare of niet? En hm, ik vond Italiaans eigenlijk niet eens bijzonder mooi. Als voorbereiding op mijn edureis naar Rome heb ik een Italiaanse film gekeken maar ik werd eerlijk gezegd alleen maar moe van de taal, het is zo fel en temperamentvol, haha. De nummertjes stonden vooral gewoon door elkaar doordat ik in willekeurige volgorde een lijstje had gemaakt met steekwoorden die ik wilde uitwerken en daarna heb ik de volgorde pas bepaald haha, thanks voor je zeer oplettende oog – ze staan nu goed :)

   1. Ja, de eerste drie jaar en toen was ik er helemaal klaar mee haha!
    Ik ben benieuwd dan haha, ik word waarschijnlijk wel moe van het geratel dan ;)
    Graag gedaan!

 2. Ik vond Frans op gegeven moment echt vreselijk en dat kwam inderdaad vooral door de docenten (of eigenlijk: de klas was te groot en dat kon de docent niet aan, echt zonde) en niet door het vak zelf. En ik hou stiekem ook echt van dat kneuterige kamperen, heerlijk! Al hoef ik nu niet meer zo per se drie weken op een camping te zitten en met mijn ouders in een tent te slapen, maar ik ehb er wel goede herinneringen aan.

  En leuk dat je zus de Eurekaweek gaat lopen, misschien kom ik haar nog wel tegen! Wat gaat ze studeren?

  1. Wij hebben ook een stuk of 30/35 mensen, het is altijd net teveel, net zoals wiskunde A bij ons. Vorig jaar hadden we twee klassen van Frans en zat ik in een superklein en gezellig groepje met vijftien mensen, nu worden er ongeveer elke les een paar mensen buiten gezet omdat ze ‘beter wat anders kunnen gaan doen’, maar goed het is ook wel weer gezellig haha.
   Oh en wacht ja, Eurekaweek is natuurlijk alleen van de Erasmus haha. Ze gaat Gezondheidswetenschappen/BMG (Beleid en Management van de Gezondheidszorg) doen, zou inderdaad wel leuk zijn als je d’r tegenkomt haha! En je wordt ook mentor toch? Of is dat alleen van eerstejaars IBCoM?

 3. Jaaa, Frans is ook mijn lievelingsvak. Ik haal dus voor elke toets een 9, en de klas kijkt me altijd aan alsof ik een aliën ben, haha. Ik houuu van vakanties in Frankrijk, al ben ik nog maar één keer naar Parijs geweest, in 2009. Trouwens, ik vind deze foto’s van jou zo mooi! Heel pretty, je lijkt écht een Parisienne zo!

  1. Haha ja dat heb ik dus ook nog steeds wel, maar come on, het is gewoon écht geen heel moeilijke taal en vooral niet als je het vanaf klas één goed bijgehouden hebt en je grammatica en woordenschat dus gewoon redelijk op orde hebt. En thanks!

 4. Oooh Parijs is zo’n heerlijke en fijne stad. Ik krijg echt zin om er heen te gaan door jouw blogje haha. Maar Bordeaux klinkt ook als een heel fijn vooruitzicht!

  1. Vrijheid, zon, buitenland en goed eten in het algemeen haha. Al is het weer daar nu vooral onweer met 20+ graden, maar we boeken gelukkig nooit een camping van tevoren dus als het slecht weer is eind juli kunnen we gewoon nog ergens anders heen :)

 5. Kom gerust ook naar Parijs hoor als de jongens t goed vinden :) plek zat hier en neem iemand mee?!
  Of een keertje met je ouders en je zus he, we zitten hier nog een jaartje ;) xx

  1. Haha, Louise heeft me ‘een dagje weg’ voor m’n verjaardag gegeven en die riep ook al ‘nou, anders is Parijs misschien ook wel een idee?’ – dus misschien dat jullie binnenkort nog van ons horen ;) liefs!

 6. Wat tof dat je zo goed bent in Frans! Ik wou dat ik zo goed was in een vreemde taal (buiten Engels dan haha)! En ook leuk dat je weer naar frankrijk op vakantie gaat, ik ben er de afgelopen 3 jaar ook geweest voor de eerste paar keer en ik vond het echt heel leuk! Je make-up en shirtje zijn trouwens beide ook erg leuk :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *