Joe, toetsweek 5

Er was een tijd dat je het jaar afsloot door films te kijken, ijsjes te eten en lessen te verspillen en ik vraag me nu serieus af of ik dat toen wel genoeg gewaardeerd heb. Met ‘nu’ bedoel ik zaterdagmiddag, omringd door schoolboeken (ter illustratie: er ligt een boek links van mijn laptop, papieren achter mijn laptop, hand-outs rechts van mijn laptop, een samenvatting van 19 kantjes op mijn bed, een stapel boeken voor mijn bed(?), twee boeken links van mijn bureaustoel en een stapel papieren in mijn vensterbank), en eigenlijk ook al een paar momenten eerder deze week toen ik me realiseerde dat het einde van het jaar helaas niet alleen maar feest is. Woensdag was alweer mijn allerlaatste lesdag in V5 en ’s avonds luidde ik de toetsweek geheel in stijl in met een avondje wiskunde bij Niels, om donderdag vervolgens 2000 woorden over het horecarookverbod en verschillende standpunten van verschillende partijen te schrijven en wat te leren – hoera voor studieverlof – en vrijdag mijn eerste toets te maken. The game is officially on. 

Die toets was overigens een openboektoets over Plato en geheel overzichtelijk, dus meer een soort van warming-up. Van maandag tot en met vrijdag staan er nog tien toetsen gepland en het probleem met toetsen in de laatste toetsweek is dat ze nooit ‘normaal’ zijn. Doen we het hele jaar niets anders met Engels en Frans dan simpele woordjes, zinnetjes en grammatica plus een beetje leesvaardigheid, dan krijg je nu opeens literatuur- en kijk- en luistertoetsen. Het vak economie besloot zijn status ‘prima te doen’ te vergooien door een toets van 6 hoofdstukken in te stellen (wat betekent dat je sowieso iets voor niets leert, en het zijn examenopdrachten, extra huilen), mijn maatschappijwetensamenvatting bestaat uit 23 kantjes (niets nieuws onder zon, maar wel verschrikkelijk) en wiskunde is in plaats van allemaal logische dingen drie compleet willekeurige hoofdstukken die zero verband met elkaar houden en allemaal iets totaal nieuws introduceren. Mijn allerlaatste toets is Latijn en daar laat ik me al helemaal niet over uit; ik vind de taal, de teksten en de toetsen best leuk maar het leren is elke keer weer zoiets als 40 meter onderwater zwemmen.

IMG_4503b

No worries, ik ben mijn positiviteit niet verloren, maar in mijn tiende toetsweek weet ik ondertussen precies hoe het leren verloopt en dat is bijna altijd in een negatieve sinusgrafiek (dat hoofdstuk van wiskunde begrijp ik tenminste al wel). Ik neem me altijd voor om het gewoon even door te lezen een dag of vier van tevoren, zodat ik in elk geval weet wat het precies is, en hoewel dat uiteindelijk écht helpt en doorlezen helemaal niet veel tijd kost, stel ik het toch altijd uit. Als ik mezelf uiteindelijk zo ver heb gekregen dat ik begin wordt het in eerste instantie alleen maar erger: het is moeilijker dan verwacht, ik ben dingen kwijt of het is gewoon teveel voor de tijd die ik ervoor (over)heb. Als ik over die schrik heen ben, klimmen mijn boeken en ik weer langzaam uit het dal en merk ik eindelijk dat ik het ook daadwerkelijk in me opneem en het geen hopeloze zaak is. Ik kan van tevoren van een toetsweek zeggen dat het gewoon goed gaat komen, omdat ik mezelf ken en weet dat ik er uiteindelijk altijd nét op tijd mee begin, maar dat betekent niet dat het geen moeite kost. Want dat doet het dus wel.

Ik bereid me dus alvast voor op een week met een heel wisselende muzieksmaak – dat gaat meestal van deep house naar Vanessa Carlton/Taylor Swift naar rock naar Nederlandse klassiekers, afhankelijk van mijn frustatie- en vermoeidheidslevel. Op dit moment luister ik al twee dagen naar A Great Big World, a.k.a. lekker meeblèren met Shorty Don’t Wait en Everyone is Gay en Rockstar en als ik er even geen zin in heb You’ll Be Okay of Already Home luisteren. Verder gaat mijn printer het zwaar te verduren krijgen, eet ik me tonnetje rond en heel misselijk aan mokkachocoladebonen, is mijn iPhone waarschijnlijk telkens in een halve dag leeg door het overmatige WhatsApp- en Facebookgebruik, maakt het opeens niemand (inclusief mezelf) meer uit hoe ik erbij loop en ga ik elke keer weer een poging doen om op tijd te gaan slapen omdat slaap belangrijk is terwijl het dan toch weer gewoon 00:00 wordt.

Ze zijn voorspelbaar, die toetsweken, maar als mijn cijfers ook gewoon weer voorspelbaar zijn vind ik het niet erg. Ik was eigenlijk van plan het Excel-bestand getiteld ‘TW {rocking it}’ dat ik al het hele jaar gebruik voor bad ass-planningen deze keer helemaal als leidraad te gebruiken, maar elke keer als ik vijf verschillende vakken op één dag zie staan kom ik erachter dat mijn hoofd veel overzichtelijker blijft als ik me gewoon op het vak voor de volgende dag richt. Dat is ook de reden waarom ik niet eens moeite doe om een avond vrij te maken voor vrienden, want hoe leuk ik het ook vind, het is gewoon veel makkelijker om mezelf even in een totaal sociaal isolement te stoppen en niet ‘om dingen heen’ te hoeven plannen. Voor mijn blog geldt dat ook wel een beetje, maar eh… Misschien komen mijn planskills nog naar boven en gaat het gewoon wel prima. In elk geval is het leven hierna één groot feestje en die gedachte is heel prettig.

De kans is groot dat jullie ook bezig zijn met het afronden van school/studie of gewoon hard aan het werk zijn, dus meer zal ik niet uitweiden over mijn toetsweekperikelen, maar aangezien het nu gewoon mijn leven is wilde ik er wel even over bloggen. Ik vraag me eigenlijk af of jullie dat leuk vinden om te lezen of liever over eh, gewoon andere dingen lezen. Eerlijk gezegd vind ik het zelf altijd wel leuk om af en toe eens wat te horen over de ‘standaard’ dingen die iemand overdag doet in plaats van alleen de dingen die ‘ie zelf plant, maar ik ben dan ook intens nieuwsgierig.

Anyways: voor mij geldt [1/11] en als ik aan het geluid van scheurende kaften (voor zover ik nog kaften heb) na elke toets denk, krijg ik zowaar bijna zin om te leren. Joe, toetsweek 5. Laten we er het beste van maken.

PS: in plaats van de -cos(x) die ik invoerde moest het -sin(x) zijn, maar ik ben al een extra keer naar boven gerend om de foto opnieuw te maken met deze grafiek in plaats van een leeg scherm dus eh ja ik vind het oprecht jammer maar niets aan te doen. Laten we maar gewoon zeggen dat deze grafiek begint bij het moment dat de lessen over het desbetreffende onderwerp beginnen. 

17 reacties

 1. Succes met je toetsweek Hester! Heel herkenbaar dit. Gelukkig heb ik er dit jaar geen last van. Ik hoef maar 1 toets (in plaats van 9) te maken, omdat ik naar havo 5 ga. Maar ik weet hoe vreselijk toetsweken zijn. En het feit dat ik volgend jaar heel veel tentamenweken en de eindexamens ga hebben, zorgt ervoor dat ik extra geniet van mijn vrije tijd. Maar nogmaals heel veel succes! Liefs, klaske

  1. :o Dat is wel heel chill haha, zeker ten opzichte van je zwoegende klasgenootjes. Maar als je naar havo gaat heb jij de afgelopen jaren waarschijnlijk ook heel hard gewerkt om over te kunnen gaan op vwo dus dan is het wel terecht haha. Geniet van je vrije tijd inderdaad!

 2. Succes! Ik heb ook toetsweek deze week, gelukkig heb ik de toetsen van de vakken waar ik het laagst voor sta (scheikunde en ANW) als eerste. Al ben ik daardoor nog steeds niet begonnen met leren voor de andere vijf + mondeling + presentatie… Maar gek genoeg maak ik me daar niet druk om!

  1. Als het niet je lastigste vakken zijn fiets je daar waarschijnlijk wel doorheen – en anders is de opluchting na sk en ANW waarschijnlijk te groot om je er nog echt druk om te maken haha. Succes!

 3. Ha, dat 1/… (bij mij was het meestal hoogstens 8 of 9) herken ik nog wel ja, stond altijd en eeuwig in de msn-balk onder je naam als het toetsweek was, hahaha. Succes met je toetsweek! Gelukkig heb je bijna vakantie, dan lekker genieten! :) (en we moeten dan maar weer een keertje afspreken!)
  Ik ben vrijdag terug gekomen van vakantie en deze week heeft Johan ook nog vakantie, dus het voelt voor mij (ook al werk ik dinsdag- en vrijdagochtend) ook nog als vakantie, heerlijk!

  1. Mijn ‘normale’ toetsweken bestaan meestal ook maar uit 7 tot 10 toetsen maar op het eind van het jaar wil iedereen z’n vak natuurlijk nog even afronden met een cijfer. Gelukkig heb ik er ondertussen al 4 gehad, nog niet eens op de helft maar toch. Hoe was Rome? Veel foto’s? Daar wil ik sowieso alles over horen haha!

   1. Ah, ik snap het :)
    Hartstikke gaaf! Rome is zó mooi! We hebben echt heel veel gezien in de korte tijd dat we er waren, alles eruit gehaald wat erin zat volgens mij haha :) Ik had alleen een wegwerpcamera mee, vond het wel tof om dat een keer te doen en anders leef ik door mijn lens om het zo te zeggen; maar Johan heeft wel een hoop foto’s gemaakt. Ik heb er al één blog-artikel over geschreven, de rest volgt binnenkort :)

 4. Het eerste wat ik dacht was: wat is die grafiek goed gelukt haha! Bij mij zijn windows een groot probleem.. ;) Oh en die tentamens wiskunde en economie gaan vreselijk worden omdat ik er gewoonweg geen aanleg voor heb. Tenminste, in de bovenbouw lukken deze vakken niet meer haha.
  Anyway, heel veel succes, jouw kennende sla je je prima door deze week heen en geniet van je vrijheid erna! ;)
  X Emma

  1. Haha gelukkig is het bij een simpele sinusfunctie gewoon altijd [0, 2π] voor x en [-1,1] voor y :P Succes ermee nog dan, heb je wel een beetje het goede pakket gekozen?

   1. Haha ik zag dat ik dat net het volgende hoofdstuk krijg.. Ja hoor, E&M is gewoon een goed pakket voor mij, liever dan scheikunde en al die vakken! :)

 5. Na vandaag en morgen ben ik gelukkig klaar met school. Ik heb ook geen toetsweken ofzo gehad het hele jaar, alleen maar een aantal tentamens (waarvan ik de laatste donderdag heb, maar die stelt niet zoveel voor) en héél veel (eind)opdrachten. Soms was het wel even stressen om die op tijd af te krijgen of om überhaupt iets moois te kunnen inleveren, maar het is met altijd wel goed afgegaan. Volgende week gaat m’n school (of vooral de docenten) ‘verhuizen’ naar het andere gebouw, vandaar dat ik al bijna klaar ben. Heel veel succes met alle andere toetsen. Vind het knap dat je het kan. Als ik zo lees wat je allemaal moet voorbereiden, weten, kunnen, snappen en doen, krijg ik het al benauwd. Ik denk dat ik zou omkomen van de stress. Good luck!

  1. Fijn dat je ook vakantie hebt! Het ‘risico’ met eindopdrachten is denk ik wel dat je er inderdaad niet alles uithaalt (qua creativiteit) wat erin zit, omdat je gewoon niet zoveel zin meer hebt om er moeite voor te doen, haha. Toetsen leren is in dat opzicht veel simpeler; alleen kennis reproduceren en toepassen. Het is inderdaad wel echt heel erg veel en soms verbaas ik me er ook over dat het me lukt, haha! Vijf jaar geleden had ik dat echt onmogelijk gevonden.

 6. Oh wat ben ik blij dat ik hier nooit meer over hoef te stressen. De middelbare school tenminste, want diploma heb ik al weer een jaar (wat? z lang al??) op zak. Studeren doe ik niet, dus dat scheelt. Grappig om te lezen dat je precies dezelfde ’tactiek’ hebt als ik. Overal zooi, veel eten en een verdwaalde planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *