FINALLY GOT MY LIFE BACK

Afgelopen week/twee weken heb ik mijn inner-nerd gechanneld. Twee goede vrienden van me zijn het erover eens dat ik tot en met de derde klas ‘niet interessant’ was omdat ik voornamelijk met mijn neus in de boeken zat – ondertussen vermaakte ik me ook prima op het internet en vond ik mijn eigen leven helemaal prima, maar het is waar dat ik altijd voor de 10 ging (en een stukje minder sociaal was). Ondertussen zijn tienen bij de meeste vakken onmogelijk en meestal doe ik dus gewoon mijn best, maar niet tot in het alleruiterste. Tot deze toetsweek. Iets in mij had de sterke behoefte om negens te halen en toen bleek dat dat eigenlijk wel haalbaar was – ik kreeg een 9,0 terug voor kcv waar ik eigenlijk al het hele jaar net zevens voor haal omdat het vak me niet zo ligt (of nouja, de oudheid niet, en filosofie wel) -, belandde ik geleidelijk in een vrijwillig sociaal isolement voor een week. Mijn activiteiten beperkten zich tot slapen, toetsen maken, leren en eten en hoewel dat een soort werkkamp was, waren toetsen die goed gingen en waar ik goede cijfers voor terugkreeg een perfecte motivatie om nog even door te zetten. Volgens mij vond ik het op een gegeven moment zelfs leuk, puur omdat het zo’n uitdaging was. Ik zei het toch. De inner-nerd.

Op maandag was die overigens nog niet erg aanwezig. Ik had bedacht dat ik de hele middag en avond economie zou doen om de toets van zes hoofdstukken te rocken, maar toen ik om een uurtje of half vijf op mijn bed zat met overal om me heen stencils was het enige waar ik aan kon denken slapen. Gewoon mijn ogen dicht doen en m’n hoof super oncharmant opzij in de kussens laten zakken. Een toets maatschappijleer (8,1), tevredenheidsonderzoek met 60 stellingen over vijf leraren en luistertoets Frans (8,9) bleken gewoon heel uitputtend, en vooral die laatste eigenlijk. 60 minuten geconcentreerd luisteren naar een taal die in principe totaal langs je heen gaat is heel wat anders dan nadenken en wat antwoorden op een papiertje kladden. Om vijf uur gaf ik er dan ook aan toe, nadat ik erachter was gekomen dat Ronnie Flex (van Zusje en Drank en Drugs) geboren is in mijn geboorte- en woonplaats. Weten we dat ook weer. Ik zette een wekker om half zes en gaf aan mijn moeheid toe, waarna ik direct – zittend –  in slaap viel. Ik voelde me echt gewoon ruk (niet alleen moe, ook een beetje zwak), heb ’s avonds uiteindelijk een stuk minder aan eco gedaan dan verwacht omdat het toch allemaal herhaling was en de extra stencils die we hadden gekregen niet mijn ding waren en sliep om 23:00.

IMG_4547b

Het gelukkige nieuws is dat economie best goed ging. Het waren vier examenopgaven en dat staat gelijk aan een hele hoop lullen in de 100 minuten die je krijgt, maar de opluchting toen ik mijn toetsblaadjes inleverde was HUGE. Bovendien had ik met Niels afgesproken dat ik zijn wiskunde nog iets bij zou spijkeren en dus had ik van 11:00 tot 13:30 een goede reden om niet te leren en wel heel veel te lachen omdat dat mainly is wat we doen. Toen ik een lichtelijk gevoel van stress voelde opkomen heb ik hem de deur uitgewerkt, een retestrakke samenvatting van Frans literatuur gemaakt en die geleerd, zelf wiskundeopgaven gemaakt, wat godsdienst gedaan en ’s avonds de dag afgesloten met een uurtje Ovidius (Lycische boeren). Om vervolgens de volgende ochtend (ik begon pas 10:50) mijn Fransboekje nog uit te lezen in bed.

Woensdag maakte ik mijn wiskundetoets lachend en schreef ik mijn hand kapot bij Frans literatuur, alleen een beetje jammer dat ik ’s middags drie toetsen moest leren. Godsdienst is op mijn school een soort van zelfgemaakte methode die deze keer volledig over de vrijmaking ging, maar ik heb ondertussen goed door hoe ik moet leren (de toetsen zijn net zo typisch) en dat werkt. Engels literatuur daarentegen was een mislukt project dat ongeveer 34 verschillende vormen heeft aangenomen terwijl we ermee bezig waren, ook nog eens verschillend per klas (terwijl de toets altijd hetzelfde is voor iedereen), en omdat we alle informatie via presentaties in plaats van een normaal lesboek hadden gekregen wist niemand wat ‘ie moest leren. Grote chaos, nul motivatie. Ik was het zo zat dat ik alleen mijn maatschappijwetenschappensamenvatting van 24 kantjes nog even doorlas (waar je dus al een half uur over doet) en toen om 22:00 m’n bed in stapte. Dat ‘ik leer morgenochtend wel verder’ ook een manier van uitstellen is maakte me op dat moment helemaal niets, noppes, nada uit.

Uiteindelijk verrastte ik mijn moeder donderdagochtend met mijn wekker om 6:00 (normaal staat ze ook zo vroeg op, maar deze keer wilde ze net een keer uitslapen – zei ze achteraf – en mijn kamerdeur staat altijd open, helaas) en mezelf door ook daadwerkelijk uit bed te komen. Normaal slaap ik van 00:00 tot 7:00, nu van 23:00 tot 6:00, niet echt een probleem dus – en de zon was gelukkig al op. Na een halfslachtige poging tot alledrie de vakken maakte ik godsdienst (8,9), Engels – op hoop van zegen, gokken is niet zo mijn ding – en maw. Die laatste was geen examentoets, dus niet heel erg belangrijk.

De kracht om de laatste twee toetsen te leren haalde ik uit het cijfer voor wiskunde dat ik terugkreeg, namelijk een 9,5, hetzelfde cijfer als waar ik het jaar mee begon. Dat vak is zo heerlijk logisch dat het me eigenlijk nooit teleurstelt, zelfs niet als ik het van tevoren wel heel erg moeilijk vind; met een beetje effort is het gewoon altijd te snappen (en nu veranderde mijn eindgemiddelde netjes van een 8,5 naar een 8,7 en stelde ik another 9 als eindcijfer veilig). Zodoende nam ik op m’n gemakje Latijn door – ik was zeg maar zo blij dat elk gevoel van stress kwam te vervallen – en deed ik nog wat geschiedenis, maar ik was door mijn vroege ochtend zo moe dat ik al snel ging slapen en de volgende ochtend gewoon weer om 6:00 opstond. Dat ik toen zelfs te vroeg opgestaan was en moest wachten tot ik weg kon laten we even achterwege.

Bij geschiedenis raakte ik de rode draad enorm kwijt en dus was ik eigenlijk wel blij met mijn 6,9 en Latijn ging ook prima (7,8). Vrijdagmiddag moest ik na die laatste toetsen en een barbecue van de kerk helaas ook nog wat Engels opdrachten inleveren waar ik echt totaal geen zin in had, maar om 23:50 waren ze verstuurd en toen ik de volgende dag in de zee rondhuppelde met een aantal vriendinnen en later een film keek op de bank met pizza realiseerde ik het me pas echt. De komende twee maanden hoef ik gewoon niets meer te doen, of in elk geval niets voor school, ik kan gewoon doen wat ik zelf wil. Wat een vrijheid.

Maandag ging ik even naar school om twee uurtjes aan mijn PWS te werken (het was PWS-dag, maar mijn begeleidster was niet op school en ik kon nog niet zoveel doen) en ik kreeg mijn laatste cijfers binnen. Een 8,7 voor Engels (!), 8,4 voor eco en 7,5 voor Frans. Het gemiddelde van mijn tien examentoetsen blijkt een 8,4 te zijn en ik ben dik, dik tevreden. Het voelde retegoed om nog even een eindsprint te trekken, omdat ik gewoon wist dat ik het nog kon, omdat mijn eindrapport er nog veel mooier van wordt en vooral omdat het zo fijn is voor m’n examen volgend jaar. Dat ik een hele week alleen maar aan school heb gedacht en tegen een aantal mensen bleef ragen over wat ik wilde halen om een 9 te blijven staan maakt me dan niet zoveel uit, ik had er veel te veel plezier in om mezelf uit te dagen (stiekem ben ik namelijk ook vet competitief ingesteld). Het resultaat is naar wens en nu moet ik er nog even aan wennen dat ik tijd heb voor dingen als, euh, bloggen. En dat het zomer is. En dat het vakantie is (alleen vrijdag nog boeken inleveren).

FINALLY GOT MY LIFE BACK!

13 reacties

 1. Wauw! Gefeliciteerd, wat een mooie cijfers heb je gehaald! :) Goed dat je alles er nog uitgesleept hebt, ik kon dat eigenlijk nooit meer aan het eind van het jaar haha! Geniet van je vakantie!

  1. Haha ik kon me herinneren dat ik er vorig jaar ook behoorlijk geen zin meer in had, maar dat examen is toch een goede stok achter de deur. En thaaanks! (mijn boeken zijn vanmorgen ingeleverd dus ik moet nog even een rapportje ontvangen en dan is dit hele jaar officieel voorbij, zo fijn)

 2. Holy cow Hester.. Wat een cijfers! Ik verpest mijn toetsweek dus al-tijd, de motivatie is gewoon ver te zoeken en dit weer helpt ook niet echt mee… Heerlijk om nu vakantie te hebben, geniet ervan en je hebt ‘m in ieder geval verdiend haha!
  X Emma

 3. Wauw, Hester! Je cijfers zijn echt super! Waar haal je de motivatie vandaan? Ik wil dit ook kunnen. En dat van die godsdiensttoetsen is té herkenbaar. Zit op een reformatorische school (niet dat ik zo’n heel streng persoon ben hoor, haha) maar wij hebben dat ook. Liefs!

  1. Hahaha er gewoon niet over nadenken en simpelweg blokken werkt nog altijd het beste, maar mijn grootste motivatie is dat ik het leuk vind om te leren en om goede cijfers te halen en dat geldt gewoon niet voor iedereen ben ik bang en kun je ook niet zo makkelijk ‘faken’. Ah, dan zal het inderdaad ook wel zo zijn, haha. Ons boekje was nog ouder dan ikzelf ben (!), maar ze gingen volgend jaar eindelijk een nieuwe versie maken omdat het ontstaan van de PKN er bijvoorbeeld niet eens in stond… Yeah right :P

 4. Wauw wat een ontzettend mooie cijfers en wat knap dat je nog aan het eind van het jaar zulke doelen voor jezelf stelt. Ik ben de laatste toetsweek dolgelukkig met de 6jes en voor een 9 heb ik gewoon geen puf meer.. Gefeliciteerd met je mooie cijfers!

 5. Wauw wat een super cijfers!
  Deze week ben ik ook een beetje antisociaal bezig. Geen ijsjes eten, want hier ook proefwerkweek.
  Lekker toevallig, ligt Ovidius nu ook langs mij. Ik moet ze ook kennen… Latona en de Lycische boeren. Pfff…
  Vandaag was de aftrap met ANW en Nederlands, en nu volgende week nog…

  1. Haha, dank je! Ik ben wel heel blij dat ik het al gehad heb, in dit weer leren en toetsen maken lijkt me echt he-le-maal niets… Je hebt dan ook wel heel laat vakantie! In elk geval leuk dat je ook Latijn hebt haha, een lotgenoot. Heel veel succes nog! <3

 6. Proficiat met de mooie cijfers! Ik kan mezelf precies inbeelden in wat ik zojuist gelezen heb. Aan het eind van het jaar de laatste weken doorgaan met boeken en schriften als vrienden. :) Gewoon om je rapport nog iets mooier te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *