Credits to Krezip

Ik ben bang dat er bij een aantal lezers geen belletje gaat rinkelen bij het begrip ‘Krezip’. Dat is best logisch, want stel dat je in 1998 bent geboren en op je elfde nog niet erg into muziek was (of alleen into foute top 40-nummers), dan is dit inderdaad volledig aan je voorbijgegaan. Gelukkig had ik een tweeënhalf jaar oudere zus die zich precies op het juiste moment voor muziek ging interesseren en onze barbiespeelsessies voorzag van fijne muziek van onder andere Krezip, de Nederlandse band die in 2009 – helaas – stopte. De leadzangeres Jacqueline Govaert is een aantal jaar later nog wel alleen verdergegaan, maar ik houd eigenlijk wat meer van bands en sowieso van de stijl van Krezip. Naast jeugdsentiment met ontzettend fijne herinneringen vind ik het nu dus ook nog gewoon écht goede muziek en het zou absoluut niet terecht zijn als hun albums compleet vergeten worden, alleen maar omdat de band uit elkaar is.

Krezip 2

Al in 1997 vormden Jacqueline Govaert (zang en piano), Anne Govaert (gitaar), Thomas Holthuis (gitaar), Thijs Romeijn (drummer), Annelies Kuijsters (toetsten) en Joost van Haaren (bas) de band Krezip. Ze brachten toen al een paar nummers uit, maar die zijn al wel zo degelijk oud dat ze niet echt op YouTube/Spotify staan en ik ze eigenlijk nooit echt geluisterd heb. In 2000 braken ze door met hun optreden op Pinkpop en even later ze kregen een platencontract. Tijdens de twaalf jaar dat ze een band vormden was hun muziek veel op de Nederlandse radio te horen en ze hebben dan ook een aantal hits gehad (eigenlijk ook mijn favoriete nummers, haha). In 2008 kondigden ze een ‘best-of compilatie’-album aan, dat uiteindelijk als afsluiting bleek te gelden; in juni 2009 gaven ze twee uitverkochte afscheidsconcerten in de HMH. Eerder dat jaar brachten ze nog een laatste single uit – Sweet Goodbyes – en vielen ze nog een keer in op Pinkpop. Jacqueline was ondertussen bevallen en ze hadden besloten dat het tijd was om ‘hun eigen weg te gaan’ (studie, kinderen, het leven van normale mensen zeg maar).

Het bijzondere aan Krezip vind ik dat hun nummers heel gevoelig en vaak best wel ‘klein’ zijn. Af en toe gooien ze er wat rock doorheen, maar over het algemeen is de zang op de voorgrond en draait het hele nummer om een gevoel. Als je de lyrics bekijkt dan is dat veel minder verhalend dan bijvoorbeeld bij The Script; het is wat abstracter en ze schrijven wat meer ‘om een gevoel heen’. Ik vind het vooral prachtige muziek voor ’s avonds en ook als ik alleen ben en het rustig om me heen is terwijl ik met oortjes in zit. Hun muziek is heel raak en daarom vind ik het ook niet erg dat het wat rustiger en intiemer is dan ik gewend ben; ze hebben gewoon niet ‘meer’ nodig.

Om snel wegwijs te worden in de muziek van Krezip: zeven van mijn favoriete nummers – die je ongetwijfeld wel een keer gehoord hebt -, met wat fragmenten lyrics.

I Would Stay (2000)

If this is true, I thought then, what will I think. Will I stay or rather I would get away? I’m scared that I won’t find a thing and afraid that I’ll turn out to be alone, but I – I have to learn, have to try, have to trust I have to cry. Have to see, have to know that I can be myself. If I could I would stay. And if they’re not, not in my way, I’ll stare here in the distance. But I’ll grow up to be just like you, yeah, I’ll grow up to be just like you. I see it all, I’m sure but do I know what’s right? I thought I knew, but it turns out the other way. I’m scared that I won’t find a thing and afraid that I’ll turn out to be alone. And I want to tell you, why would I try to… You are all I can see now, I know I’ll try to

Everything and More (2000)

When the aching is over, I hope we can talk again. Hope that you’ll understand me, I wonder if I ever will. Now searching for a better way, something that makes me feel good ‘bout myself. I hope some day you’ll laugh about it all and then everything turns out to be alright, yeah. I wish I could tell you all. I hope that we’ll both be wise, hey baby, just wish it wouldn’t give this pain and that it wasn’t my fault, no. And that I could help you out, ‘cause I still remember, baby, that I could help you out, ‘cause I still remember, everything. Just everything and more, we were for everything and more. We were, no way

The clock still ticking, your heart still beating, so there probably will be love again. I feel the aching, don’t care for what reason, but I’d rather see you smilin’.

Don’t Crush Me (2005)

He strokes her hair but it doesn’t really matter. She says she cares, doesn’t feel it at all. She taught herself to hold on tight when the dream was there. All I know, is all I feel, but I’m afraid to feel it. Don’t crush me, don’t break me, been trying to turn the end around but I can see it coming. Don’t rush me, don’t wake me, make me forget. She hears his voice but she doesn’t really listen. It’s all just noise, filling the air. She has to tell him but she’s waiting, waiting, waiting. It’s all around me, but I won’t see it, it’s all around me, make me forget. 

I Apologize (2005)

For all the times, for all the cries, for all the pain, I’ve caused. I apologize, lay down my pride. Give me one more chance before you walk away. (…) I understand the way you’re feeling (just don’t walk away), I know there are a million reasons (no need to walk away). I let you down, but please just hear me out (before you walk away).

Out of my Bed (2005)

I’ve heard it before, I won’t listen to you anymore. There’s nothing to say, no more games left to play. What am I doing this for and who’s keepin’ score? Now it’s too late, ‘cause you give and you take and it hurts so I can’t do this no more. There’s nothing left in the end, I want you out of my bed. We made love, we fought wars, but now there’s nothing to fight for (yeah)… I want you out of my bed

I try to explain ‘cause I wanna make you understand that I need to be held, but you keep letting me go. Now you’re down on your knees, you’re begging for another chance (yeah). (…) After all that I gave you, I couldn’t change you. I’m down again, I got you out of my bed ‘cause I don’t deserve this. I’ll find someone better but first again I’ll get, I’ll get you out of my bed. 

All My Life (2007)

You have to go and leave me, don’t make it so hard, just run. It’s not that big a thing you’re on the other side of town. I don’t want to, don’t like to, there has to be a better way. I don’t like it, but there’s nothing left to say. Does it ever get any better, or will I feel this way the rest of my life? I just can’t get it together, now and then I’m losing my mind. I tried to look the other way to make it through another day… Does it ever get any better? Cause I’d be with you the rest of my life, yeah all my life. You just have to believe me, take my word and go. For now you can’t be with me, we’re better off alone. I’m sure I won’t forget I need this breath, I need to get by, I hope you won’t regret the things we said. We need to get by, I need to get by.

Sweet Goodbyes (2009)

Can’t sleep ‘cause everything’s changing. You don’t want to leave things behind, can’t breath, ‘cause too many things going on, going wrong in your life. Tears in your eyes, sweet goodbyes. I know how you feel right now, losing dreams you’ve come to care about. I know what you need right now, you need to come on home so I can hold you tight, get you through the night. I’ll get you through the night. 

Wake up, the sun’s shining bright let’s go out of bed into the light. Shape up we won’t forget still there’s lots of love left to hold tight. Tears in your eyes, sweet goodbyes. Everything I love between us will get us through the night, all the things we lost will teach us see the pretty things in life. All the places that we’ve been to, the people we relate to, all the love that we give in to. Blow the tears from our eyes. Sweet goodbyes

Vooral Sweet Goodbyes is voor mij de bevestiging dat Krezip goed was in wat ze deden. Hun muziek kwam écht uit hun hart, één van de redenen waarom ik ook het live-album graag luister (Billie Jean daarvan is ook een aanrader trouwens). Krezip behoort misschien dan al bijna tot de klassiekers, maar dat betekent wat mij betreft ook dat je ze niet niet kan kennen.

Credits to Krezip.

21 reacties

 1. Oh Krezip… Goede herinneringen aan, héél vaak geluisterd, zowel alleen als samen met mijn broer, die was er ook helemaal weg van. Ik weet nog dat het afscheidsconcert op tv was, toen hadden we het opgenomen (op video, good old times haha) en gingen we het terugkijken. Al die fans heel hard huilen…
  De nummers die je hebt uitgekozen zijn eigenlijk ook wel mijn favorieten, vooral ‘sweet goodbyes’, ‘I apologize’ en ‘All my life’ – dat gedraaid werd op de begrafenis van een vriendin van mij, daarbij moet ik dus eigenlijk altijd huilen.

  1. Krezip was volgens mij ook echt precies in ‘jouw tijd’ (dat mag ik wel zo noemen toch, of voel je je dan echt oud? :P), dat concert lijkt me dan eigenlijk best emotioneel om te kijken inderdaad. Misschien dat nog wel ergens online te vinden is… Er is in elk geval ook nog een documentaire over ze gemaakt, die heb ik een tijd terug gekeken, ook tof! In zekere zin hebben ze wel echt naam gemaakt. En het zijn inderdaad ook wel de perfecte begrafenisliedjes…

 2. Niet voor te stellen dat er mensen zijn die ze niet kennen, hihi. Voelt als gisteren voor mij dat ze ermee stopten! Ik vond sweet goodbyes heel mooi :)

  1. Ik weet ook nog dat mijn zus en ik bij ‘Sweet Goodbyes’ een beetje in de war waren en wel vaag doorhadden dat ze gingen stoppen/gestopt waren (we kwamen nog niet op het idee om gewoon even te Googlen en moesten het dus doen met speculaties in de YouTubecomments en de clip zelf, haha), blijft jammer. Sweet Goodbyes is toch ook wel mijn favoriet – best raar om af te sluiten met zo’n groot succes haha, ik zou dan de neiging hebben om toch nog door te gaan denk ik…

 3. Ik ken krezip maar van een paar liedjes, maar die vind ik al heel fijn om te luisteren. Alleen jammer dat ik krezip pas ‘ontdekte’ toen ik het afscheidsliedje hoorde. Sweet Goodbyes vind ik trouwens wel het mooiste lied!

 4. 2009!?!?! Wow, zó lang geleden! Ik heb een vriendin die echt heel groot fan was/is en daarom heb ik het zelf ook veel geluisterd. Eigenlijk luister ik het nu nooit meer, best wel jammer eigenlijk. Dankjewel dat je me even aan het bestaan van Krezip herinnert dus, haha.

 5. Ik vind de muziek van Krezip ook heel mooi. Jammer dat ik ze pas ontdekte toen ze al lang en breed uit elkaar waren…

 6. Oh Sweet Goodbyes… Krijg gelijk herinneringen aan toen mijn oma was overleden. Moest erg veel denken aan dat liedje in die tijd namelijk. Ook wel mooi om zulke herinneringen bij een liedje te hebben! Muziek kan veel met je doen!

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens! Zulke herinneringen zijn niet echt leuk, maar het is zó’n mooi liedje dat het misschien ook wel een soort van goede manier is om je verdriet mee te verwerken.

 7. Heb je het tweede solo-album van Jacqueline Govaert al gehoord dan? Dat heet Songs To Soothe en staat vol met prachtige kleine liedjes. Bij mij staat het sinds vorig jaar zomer al op repeat, en het verveelt nog geen moment.

  1. Ja, ken ik wel! Vooral Simple Life, en Sweet Friend en Songs to Soothe ook wel een beetje (en Overrated en Make More Sound natuurlijk). Ik moet toegeven dat ik haar volledige album nog nooit echt een kans heb gegeven, misschien toch maar eens doen. Ik moet er een beetje voor ‘in de stemming’ zijn, maar het zijn wel fijne, rustige zomerliedjes :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *