Je mooiste blogjaar

Ik hoop voor je op nog vele mooie (blog)jaren te gaan. Maak er maar je mooiste van tot nu toe‘, citeer ik Nina’s comment op mijn blogpost over mijn verjaardag. Bij dit soort ‘bijzondere’ blogposts vind ik het altijd leuk even de tijd te nemen om de reacties nog een keer te lezen, maar dan allemaal achter elkaar in plaats van op mijn telefoon in de WordPress app zodra er eentje geplaatst wordt en ik daar een melding van krijg. Er reageren namelijk altijd wel een paar lezeressen die dat normaal nooit doen, maar nu de gelegenheid aangrijpen en me toch even feliciteren of gewoon laten weten wat zíj van mij/mijn blog vonden dit jaar. Naast dat ik dat hartstikke leuk vind, realiseer ik me vaak opeens ook dat er mensen meelezen. Aan de ene kant ben ik me daar heel bewust van – bijvoorbeeld als ik drie dagen niets online heb gezet, maar eigenlijk ook gewoon bij alles wat ik schrijf en publiceer -, maar ik vergeet soms dat mijn lezers ook echt unieke personen zijn.

Van de paar lezeressen die vaker reageren weet ik dat, bij de rest heb ik niet echt een ‘idee’. Rechts in mijn sidebar zie ik dan wel het getal 362 staan, maar mijn statistieken liggen daar qua unieke bezoekers vaak onder en zeker als je je bedenkt dat mijn blog nog heel vaak bezocht wordt via Google kun je wel concluderen dat écht niet al mijn volgers mijn blog dagelijks bezoeken/alles lezen. ‘Oh,’ denkt de pessimist/realist in mij dan, ‘zo betrokken zijn ze dus niet bij mijn blog.’ Dat is geen verwijt, maar het zorgt er wel voor dat ik me nog onafhankelijker opstel en niet snel aan jullie zou vragen ‘wat jullie nog zouden willen lezen’ of ‘hoe jullie dit het liefst zouden willen lezen’. Dat is overigens sowieso iets wat ik niet snel zou doen: ik blog gewoon voor mezelf en voor de lol en ik krijg het gewoon spontaan benauwd bij het idee dat iemand zich ertegenaan zou bemoeien, of dat ik compromissen zou moeten sluiten ‘om de ander tevreden te houden’. Ik verdien geen geld met mijn blog, ik ben niet afhankelijk van mijn statistieken en dus is hesterly.nl geen gevalletje “u vraagt, wij draaien”. Geloof me, daar ben ik veel te eigenwijs voor. Het enige is dat het het wel lastiger maakt om te bepalen wat nou precies een mooi blogjaar is.

IMG_3333b

Als ik nou een ‘commerciële’ blogger was (ik weet het: die term is een beetje ongenuanceerd, maar ‘full time’ of ‘professionele’ blogger zou de lading ook niet helemaal dekken), dan zou ik heel erg blij zijn als mijn volgersaantallen (opnieuw) exponentieel waren gestegen en ik bijzondere zakelijke deals aangeboden zou hebben gekregen. Maar dat is bij mij niet het geval en dus moet ik de voorwaarden voor een ‘mooi blogjaar’ zelf scheppen. Vind ik het alsnog belangrijk om veel reacties en veel (nieuwe) volgers te krijgen, of wil ik gewoon zoveel mogelijk publiceren? Of ga ik voor kwaliteit – uitgebreide en écht zinnige blogposts? Want ik blog inderdaad voor mezelf, maar ik vind het een van de mooiste dingen om mensen te kunnen raken met iets wat ik schrijf (en daar is bloggen een middel voor). Zij kunnen niet indienen hoe ik dat dan precies zou moeten doen, want zo werkt kunst/gevoel niet, dus daarin moet ik mezelf gewoon trainen en een weg zoeken. Natuurlijk wil ik dan wel graag dat mensen het lezen, anders kan ik ze er ook niet door inspireren.

Ik heb een lichte hekel aan de term ‘zoekende’, omdat het gelijk de indruk wekt dat je twijfelt, onzeker bent, geen doel voor ogen hebt, zomaar wat aanrommelt en vooral niet daadkrachtig handelt. Zeker als ik op diezelfde verjaardagsblogpost te horen kreeg dat ik als ‘authentiek persoon’ word gezien (wat ik zo’n groot compliment vind dat ik er nog net niet naast m’n schoenen van ga lopen, maar dat ik wel graag in stand wil houden, haha) vind ik het nog minder passend. Sowieso voel ik me na een jaar of drie wel goed thuis in de blogwereld: het is niet alsof ik het helemaal gemaakt heb en on top sta, maar ik weet wel van het reilen en zeilen. WordPress kan ik bij wijze van nog blind bedienen en ik merk dat ik ook steeds makkelijker advies kan geven, gewoon omdat ik al wat langer bekend ben met dit wereldje. Toen ik daar pas bij stilstond, bedacht ik me ook dat je niet per se beter wordt in bloggen naarmate je het langer doet. Natuurlijk, na één of twee jaar wel, maar dit is het internet en dat verandert zoveel dat je vanzelf mee verandert en dus altijd bijleert. Als je eenmaal ergens goed in bent geworden heeft het vrij weinig nut dat nog tien jaar te blijven doen, omdat het dan gewoon niet meer werkt. Dat geldt zelfs voor bloggers die het níét voor hun statistieken doen.

IMG_3347b

Ik wil er inderdaad een mooi blogjaar van maken, en dat heeft zeker te maken met wat voor en hoeveel blogposts ik online zet, maar toen ik op mijn afgelopen blogjaren terugkeek bedacht ik me ook dat het eigenlijk allemaal mooie jaren waren. We zijn al snel geneigd naar het resultaat te kijken, maar het ‘proces’ is net zo belangrijk. Mijn blog was in de eerste twee jaar altijd een soort houvast voor me; iets wat helemaal van mij was en waar ik alles op kwijt kon. Zeker in de tijd dat ik nog wat introverter was en niet continu met vrienden praatte waar ik iets mee kon delen, was mijn blog echt mijn uitlaatklep. Ik vond het heerlijk om er dan een hele zaterdag aan te werken en daarin ontwikkelde ik me ook. Uiteindelijk was mijn blog ook wat me (toch) onderscheidde: ik hoor nu van vriendinnen ook wel eens dat ze mijn blog ‘vroeger’ lazen, omdat ze het zo grappig vonden dat een vrij onopvallend meisje toch zoiets deed. Door te bloggen heb ik me zodanig ontwikkeld dat ik nu 1) veel zelfkennis heb opgedaan en 2) iets extraverter ben geworden en in elk geval veel socialer.

Wat mijn blog me dit jaar gaat brengen, is nu natuurlijk de vraag – maar dat zie je altijd pas achteraf. Ik ben nu meer ‘het meisje met de blog’ en minder ‘het meisje van de blog’ en daardoor heb ik ook wat minder tijd voor mijn blog. Wel vind ik het nog steeds lekker om, als ik dan wél eens thuis ben en niets te doen heb, me weer hier in dit internetwereldje te begeven. Doordat ik nu meer dingen onderneem, heb ik ook weer meer om over te schrijven, en sowieso meer nieuwe indrukken die voor creativiteit zorgen. Dat kan best een mooi blogjaar opleveren, denk ik zelf. Alleen eentje die iets minder gestructureerd is en eentje waarbij ik bovendien wat vaker nadenk over mijn content, omdat ik mezelf geen beperkingen meer opleg en ik soms dus de ene dag over mijn week vertel (wat mensen niet echt ‘raakt’, denk ik zo) en de volgende dag iets veel diepers. Maar weet je: ik denk dat ik het maar gewoon zo houd. Uiteindelijk ben ik zelf namelijk ook net zo veelzijdig en wispelturig en ben ik zelf het enige niche dat ik hanteer.

Wat is voor jou een mooi blogjaar?

11 reacties

 1. Een mooi blogjaar is voor mij denk ik dat ik terug kan kijken naar mijn blog en ik kan zien dat de kwaliteit van mijn blog omhoog is gegaan, en dus dat ik er echt moeite in heb gestopt om dat te bereiken. Natuurlijk droom ik ook wel eens van hogere bezoekersaantallen en vooral meer reacties maar ik denk dat die vanzelf wel komen als de kwaliteit in orde is.

  Ik heb in mijn enquête trouwens wel voor suggesties gevraagd en ik kreeg nog best een aantal interessante dingen waar ik nog nooit bij had stilgestaan! Vooral dingen die mensen van mij/mijn leven wilden weten. Maar verder blog ik inderdaad wel op de manier die ik leuk vind, want anders is er ook niks aan.

  1. Maar ik vind het dus wel lastig om te zeggen wat kwaliteit is. Natuurlijk zie ik het ook wel wanneer mijn foto’s ronduit slecht of juist ‘goed’ zijn, maar als ik bijvoorbeeld regelmatig iPhonefoto’s in een artikel zou zetten vind ik dat niet per se de kwaliteit van mijn gehele blog naar beneden halen. Kwaliteit vind ik gewoon nogal een abstract begrip, omdat dat ook nogal afhankelijk is van je persoonlijke smaak en je doelgroep (en je doel)(wat ik niet heel erg heb).
   De laatste (en eerste) keer dat ik een enquête heb gedaan was in november 2013 ofzo, misschien moet ik dat toch nog maar weer een keertje doen. Lijkt me best nuttig om weer eens wat feedback te krijgen van wat lezers nou eigenlijk van mijn blog vinden en waarvoor ze terugkomen en waarvoor juist niet. En of dat een beetje gelijk verdeeld is of totaal niet, haha.

 2. Wat een eer dat jij mijn comment noemt :) (Comment is eigenlijk een heel lelijk Engels woord, maar commentaar klinkt weer zo raar…) Ik ben nog maar een maand bezig met bloggen, dus ik heb nog 11 maanden om mijn blogjaar mooi te maken. Ik hoop in ieder geval dat ik posts kan schrijven die soms grappig zijn en soms ook wat beklijvender. Dat ik op de een of andere manier het stukje internet wat ik heb geclaimd mooi of inspirerend kan maken. En misschien ook wel dat ik wat contact overhoud met andere bloggers :)

  1. Haha, gewoon reactie mag ook :) Dat zijn inderdaad mooie doelen/gedachtes. Ik vind het soms zo lastig om inspirerend te zijn tussen al die andere bloggers en andere internetgebruikers (ik bedoel: wat ik doe is niet nieuw en ikzelf ben ook niet per se heel anders/vernieuwend), maar dat moet eigenlijk geen reden zijn om me door tegen te houden.

 3. Hey Hester,
  ik ben een aantal weken geleden voor het eerst op je blog terecht gekomen en ik heb deze sindsdien elke dag bezocht. Ik lees al enkele jaren blogs, maar ik vind dat die van jou iets unieks heeft. Misschien komt het omdat het bij jou niet allemaal rond beauty draait, maar dat er gewoon heel veel hersenspinsels staan en avonturen die je bijvoorbeeld hebt beleefd in Italië. Ik ben zelf een meisje van 15 jaar en misschien voel ik me gewoon zo aangetrokken tot deze blog omdat het vrij herkenbaar is voor mij. Ook je schrijfwijze intrigeert me, je klinkt soms echt als een vrouw van 80 (dit bedoel ik positief! :D) die al een hele rugzak vol levenswijsheden heeft. Ik reageer op dit artikel omdat ik er nooit bij had stilgestaan dat je het fijn vindt om reacties te lezen. Aan de ene kant begrijp ik het wel, maar het is voor mij zo vanzelfsprekend geworden jouw artikels te lezen zonder te reageren dat ik er niet eerder over had nagedacht! Daarom dat ik je bij deze even wil meedelen dat ik al je artikels met veel plezier lees en de dagen dat je niet uploadt, weet ik me te vermaken met je picture it’s van enkele maanden terug! (Jammer dat ze weg zijn want ik vind dit echt geweldige artikels!) Ik ga mijn best doen om af en toe eens iets te laten weten, maar ik ben er zeker van dat ik niet de enige stille lezer ben, dus besef goed dat heel veel mensen speciaal naar hier komen omdat ze graag lezen wat jij schrijft en alles wat je doet wordt zeker geapprecieerd! Nog een fijne dag verder en tot snel! Eva

 4. Goed geschreven artikel!
  Je schrijft erg goed.
  Plaatst goede artikelen en laat ons ook meekijken in alles wat je zoal onderneemt.
  Ik herinner me zeer goed dat je moest zwemmen en naar de fysio ging.
  Ook over minder leuke dingen had je het.

 5. Het valt me elke keer weer op hoe je iets zo goed kan omschrijven, zodat we precies weten wat je bedoelt terwijl het echt niet makkelijk is. Gaat dat vanzelf of heb je ook wel eens dat de woorden niet zo uit je vingers willen komen? Of beter gezegd, woordenstroom haha. ;)
  Heel goed artikel en ik denk dat het vooral van jezelf afhangt of het een goed blogjaar wordt, wat ik trouwens niet betwijfel!
  X Emma

  1. Haha, ik denk (hoop ;)) dat dat wel een gedeelte schrijversbloed is, maar het hielp ook mee dat ik tijdens het tandenpoetsen om middernacht opeens bedacht dat ik dit allemaal wilde vertellen en het toen in steekwoorden in m’n iPhone heb gezet. Moet ik eigenlijk vaker doen, dan gaat schrijven veel sneller (en ik verzin mijn artikelen eigenlijk nooit terwijl ik achter mijn laptop zit) :)

 6. Ha, ik kan me weer eens aansluiten bij de al gegeven reacties, vooral die van Emma :) Ik vind dat je prachtig onder woorden weet te brengen hoe dingen in elkaar steken voor jou – en vaak herkennen anderen, tenminste ik in ieder geval, daar ook wel iets in en dat is tof. Een mooi blogjaar is een blogjaar dat voor jóu mooi was, want dat stralen jij en je blog dan ook uit op je lezers :)

 7. Ik vind de afwisseling in je blog het ‘leukste’ van alles. De ‘diepgaande’-artikelen en de kletsartikelen zijn zó anders, maar allebei heel leuk om te lezen! Wat mij betreft is het een van de sterkste punten van je blog. Als je dit niet kwijtraakt, denk ik dat het een heel mooi blogjaar wordt! (Maar wil je op ooit alleen nog maar weekverslagen schrijven, moet je dat vooral doen hoor – het is JOUW blog.)

  -xxx-

 8. Hester, ik ben een van die lezers die af en toe komt aanwaaien. Dat heeft niet zoveel te maken in de interesse die ik in je berichten heb, maar ook ik verdeel mijn tijd over allerlei leuke dingen. Het lezen van blogs is daarvan slechts eentje, en daarvoor heb ik dus helaas beperkt de tijd.

  Ik waardeer je blog omdat je ons (de lezers) echt meeneemt in een denkproces. Het bovenstaande artikel is daarvan een mooi voorbeeld. Ik denk dat het goed is om je leven te leven, en zien of je daardoor bloginspiratie krijgt. Volgens mij is in jouw laatste blogjaar je blog qua aantal lezers alsnog gegroeid, en ben jij ook gegroeid in het schrijven van mooie blogs. Dus ga gewoon door met die reis, en dan zie je vanzelf wat jouw bestemming qua bloggen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *