Dear diary @ Rome part two

The good life continues, of nouja, in mijn Rome diary dan. Woensdag konden jullie mijn verslagjes over de eerste drie dagen lezen en nu worden dinsdag, woensdag en donderdag tot in detail aan jullie beschreven. Ik denk dat dinsdag en woensdag misschien wel mijn favoriete dagen waren, zelfs met het hoge gehalte musea, so let’s go!

Dinsdag

PicMonkey Collage5

Oké. Skip the line tickets zijn echt heilig, want no way dat ik nog vrolijk de Vaticaanse musea binnen was gelopen als ik twee uur in die rij had moeten staan. Nu was dat wel het geval en liep ik met drie vriendinnen die net iets cultuurgeïnteresseerder zijn dan ik de lange route, en dat is handig want zelf was ik overal waarschijnlijk veel sneller doorheen gelopen terwijl we nu écht alles hebben gezien. De beelden zijn imponerend, maar de gouden plafonds, levensgrote landkaarten en wandtapijten en mozaïeken vloeren net zo goed. En natuurlijk de Laocoöngroep: naast dat het gewoon een fantastisch beeld is, is het ook het beeld dat ik al het langste ‘ken’ omdat ik in de tweede klas het verhaal van de Laocoönpriesters heb vertaald vanuit het (versimpeld) Latijn. Er stond toen ook een foto van dat beeld in het boek en het idee dat ik dat beeld ooit in het echt zou gaan zien vond ik erg exciting. Nou, dat was het ook, haha.

Leuk aan de schilderijen was dat ik ze bijna allemaal herkende uit de les en dus ook het verhaal er vaag achter wist (nu weet ik waarom het handig was om op te letten). Vervolgens rolden we de Sixtijnse Kapel in, waar ik helaas geen foto’s mocht maken, maar daardoor kijk je soms wel extra goed. De Schepping heb ik een beetje gemist op het plafond want euh ik was vergeten dat ‘ie daarop stond, maar vooral de altaarmuur van Het Laatste Oordeel vond ik vet.

Na twee uur Vaticaanse musea gingen we naar de Sint Pieter, waar we nog wel even in de rij stonden (in de zon ja, veel te warm). Ik besloot met een vriend omhoog te gaan, wat niet alleen heel erg zwaar maar vooral ook heel erg lachwekkend was want eh nouja, die gangetjes zijn niet zo breed zeg maar. Het uitzicht was het gelukkig echt waard. Voor de Sint Pieter zelf hadden we alleen niet meer zoveel tijd, dus dat was een kort rondje en toen weer naar buiten. We gingen namelijk naar de Thermen van Caracella (en Circo Massimo, maar daar is dus niets te zien). Echt cultureel ben ik daar niet bezig geweest, het was vooral een fijn parkje om even rond te lopen en te relaxen. Vervolgens moesten we nog een redelijk stukje lopen naar de Fontana Acqua Paolo, wat ik wel een heel leuke fontein vond omdat daar de openingsscène van La Grande Bellezza (de film die ik als voorbereiding keek) afspeelde. Sowieso was de hele omgeving, namelijk Trastevere, tof, een wijk met allemaal van die typische en gekleurde huisjes. De avond was dan ook erg gezellig en ik at een geweldige pasta carbonara. De terugweg verliep misschien niet helemaal vlekkeloos omdat we de weg een beetje kwijt waren en bijna de laatste metro gemist hadden, maar we hebben wel heel hard gelachen. En om half elf waren we gewoon weer netjes op de camping.

Woensdag

PicMonkey Collage4

Het was de laatste dag en ik merkte dat het er wel een beetje in begon te hakken. Opstaan was dan ook echt even lastig (we gingen elke dag trouwens om negen uur weg, dus dat betekende om half acht je bed uit), maar het programma was gelukkig niet zo druk meer. We begonnen de dag in de stad rond het Suikertaartmonument van Victor Emanuel met de mededeling dat daar in de straat een supermarkt zat voor je lunch en je over een uurtje bij de Capitolijnse musea moest zijn. Ik had er een cultureel uurtje van kunnen maken, maar eerlijk gezegd ben ik na het kopen van een broodje gewoon in de zon gaan zitten met vrienden haha. De Capitolijnse musea vond ik wel heel tof, met onder andere de stervende Galliër, de doornuittrekker, de kop van Seneca en Nero, Venus, Romus en Remulus en de lupa/wolf en natuurlijk de kop van Constatijn. Ik liep ook nog even door naar het schilderijengedeelte boven maar eigenlijk voelde ik me toen al een stukje minder lekker, dus ik was blij toen we bijna een uur in het ov zaten om bij Ostia te komen.

Dit is een oud havenstadje waar je heel leuk kunt rondlopen, maar we hadden niet zoveel tijd, dus liepen we eigenlijk alleen naar het theater voor een ‘musical’ die klasgenootjes hadden bedacht en uitvoerden. In de wc’s deed ik razendsnel mijn bikini onder m’n normale kleding aan en toen gingen we naar het strand, heerlijk! Over het eind lopen hebben we het maar gewoon niet, want ik was heel blij toen we aankwamen en ik in het zand kon liggen en gewoon in bikini rond kon huppelen en het een keer niet warm had. Uiteindelijk heb ik zelfs nog even gezwommen in zee. Omdat een paar mensen – waaronder ik – het veel te gezellig vonden en te lui waren om weg te gaan kwamen meiden op het idee pizza’s te halen, wat een onwijs leuk plan was, maar omdat we opeens twee in plaats van de gebruikelijke vier uur vrije tijd hadden, kwamen de pizza’s eigenlijk pas aan toen we al weg moesten. Oeps. Die hebben we dus heel snel op moeten eten, maar de twee uurtjes ‘wachten’ op het strand waren ook al heel gezellig, haha.

Het was een redelijk ritje terug naar de camping en ik voelde me tijdens het laatste stukje lopen echt niet goed, maar hey, we made it en om half elf waren we weer ’thuis’. Na een iets te sentimentele avondsluiting (grapje, er heeft niemand gehuild, maar er werden wel gewoon heel veel lieve woorden en bedankjes uitgesproken) gingen we onze bungalow in, helaas nog niet richting bed, want er moest eerst nog ingepakt worden. Tot half twee ja.

Donderdag

PicMonkey Collage6

Tja, wat kan ik zeggen over donderdag? De wekker (mijn iPhone) ging om 5:45. Ik drukte ‘m ongemerkt gelijk weer uit en werd om 5:55 wakker met de boodschap ‘oooh jongens, het is al vijf voor’. Met een slaperig hoofd trok ik kleding aan, gooide ik wat make-up op m’n gezicht en mikte ik alle spullen in mijn tas/koffer. We ontbeten de laatste keer, stapten in de bus, checkten onze koffers in, gingen nog even op zoek naar een souvenirwinkeltje omdat ik eigenlijk nog een Rometrui wilde maar kwamen niets anders tegen dan high end merken, aten M&M’s en stapten het vliegtuig in. We hadden vertraging omdat er brandstof bij moest omdat we door ‘drukte in de lucht’ lager zouden moeten vliegen, we zaten in het vliegtuig met een schoolklas die wat vage banden had met onze school en we kletsten wat, maar het enige wat ik eigenlijk kon denken was: het is over. De vlucht was wel heel chill; ik had geen last van mijn oren en heb alleen maar geslapen en muziek geluisterd.

Op het kleine Rotterdam The Hague airport waren onze koffers zo weer terecht en toen zag ik mijn ouders en zus alweer in de ontvangsthal staan. Alle leraren kregen een hand en vriendinnen een knuffel en toen liep ik met mijn rollende koffer achter me aan door de draaideuren naar buiten, op weg naar de auto.

The end of an adventure.

PS: Als je een goedkope verblijfplaats in de buurt Rome zoekt is camping Village Roma een aanrader! Je bent met een halfuurtje in de stad en alles ziet er prima uit. Wij hadden bungalows (die overigens wel gehorig zijn, daar moet je tegenkunnen), maar je kan er ook gewoon kamperen.

7 reacties

 1. Ostia ga ik zeker onthouden voor deze zomer! Ik hoop dat het dan niet te druk is op het strand (of in de stad want dat is natuurlijk ook niet fijn…). Het klinkt cliché maar wat heb je toch weer mooie foto’s gemaakt :)

 2. Ostia wil ik heel graag heen, staat op ons lijstje!
  Ik geloof dat Johan en ik die camping gaan boeken voor in Rome, er zijn 3-persoons bungalows toch? Haha, zou wel toevallig zijn als het die camping is! Die is inderdaad niet heel duur en het idee van semi-kamperen in Rome vind ik gewoon stoer.

  1. Ik denk inderdaad dat dat wel leuk is als historica omdat het echt het ‘gewone leven’ was – en inderdaad, wij zaten in 3-persoons bungalows! Super grappig dat jullie die ook op het oog hebben :D Wij hadden nummer 108, just so you know ;-)

 3. Klinkt heel gezellig allemaal! Heerlijk om nog even de zee in te duiken en die pizza’s maken het dan helemaal af haha. Door middel van Diary’s als dit geniet je nog extra na, zo fijn! Moet je trouwens nog verslagen of iets maken voor school?
  X Emma

  1. Nee, dat valt heel erg mee! Ik moet eigenlijk nog heel veel economie-opdrachten maken voor maandag maar dat stellen we nog lekker even uit en verder een boekverslag, maar volgens mij duurt dat nog even. Heerlijk! Behalve dat ik na de vakantie wel echt alles moet gaan bijhouden et cetera omdat ik na iets van zes weken een toetsweek heb van anderhalve week met allemaal toetsen die meetellen voor m’n examen, meh. Dat verhoogt de druk wel iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *