Fotografie TAG

Met stipt op nummer één in het rijtje van passies staat schrijven. Dat blijft daar ook nog wel even staan denk ik, want woorden en ik hebben gewoon een hechte band en of er nou een boek komt of een blog blijft, schrijven doe ik wel. Maar er is nog iets wat ik eigenlijk niet zou willen missen en dat is fotografie. ‘Ik bekijk de wereld het liefst door een zoeker’, roep ik weleens. Toen ik de Fotografie TAG voorbij zag komen bij bedenker Evelien, moest ik die dan ook wel invullen. Acht vragen over fotografie!

Wat was je eerste eigen camera?

Ik weet nog dat vriendinnetjes vroeger allemaal gingen sparen voor hun ‘eigen camera’ en dan zo’n heel simpele, platte Samsung compactcamera kochten (en daar super blij mee waren terwijl de kwaliteit niet bijzonder was), maar ik heb eigenlijk nooit een eigen camera gehad voor mijn spiegelreflex. We hadden gewoon één camera thuisliggen en als je die wilde gebruiken pakte je ‘m. Heel vroeger was het een Kodak, maar daar heb ik geen een scherpe foto mee gemaakt omdat dat echt nog zo’n zwaar, groot ding was en ik toen nog een heel klein meisje met heel kleine armpjes was, haha. Daarna hadden we een paar jaar een zilveren Panasonic Lumix en daarna een nieuw model, ook een Panasonic Lumix. Het waren alle twee compactcamera’s en de kwaliteit was eigenlijk helemaal niet zo goed als je het vergelijkt met mijn spiegelreflex nu, maar toen voelde het altijd al heel pro, haha. Mijn Canon 600D kocht ik in de zomer van 2013 zelf, dus eigenlijk is dat mijn eerste eigen camera.

Leiden - blog (20)

Waar maak je de meeste foto’s van?

Ik ben een redelijke omnifotograaf; dat betekent dat ik al snel ergens een foto van maak als ik mijn camera in handen heb. Ik vind het leuk om sfeer vast te leggen, dus als ik blij word van een situatie dan schiet ik graag wat random foto’s van het eten, de mensen, details, interieur of iets dergelijks. Dat is ook altijd handig voor mijn blog en ik vind het gewoon leuk om iets redelijk ‘normaals’ mooi vast te leggen en zo ook goed te kunnen herinneren. Evenementen fotograferen vind ik dus ook leuk, dat gebeurt alleen minder, omdat dat soms ook gewoon niet handig of een beetje ongemakkelijk is. Mensen fotograferen vind ik ook tof om te doen, dus af en toe plan ik eens een fotoshoot in. Als je het op de juiste manier doet kun je mensen echt versteld laten staan van zichzelf of ze gewoon heel blij maken omdat ze leuke foto’s met iemand hebben en dan heb je ook echt het idee dat je wat ‘kunt’ met je passie. Daarnaast fotografeer ik ook redelijk veel natuur, omdat dat vaak gewoon heel mooi is (en heel breed). Eigenlijk fotografeer ik het liefste vakanties, dan heb je namelijk én mensen én (bijzondere) natuur én een fijne sfeer – én tijd.

Oh, en ik ben ook een zelfportretten-fotograaf. Die deel ik alleen niet opnieuw en heel vaak want dat staat een beetje raar denk ik haha.

Met welke app bewerk je je smartphone-foto’s het liefste?

Hm, ik moet zeggen dat ik niet zoveel doe met iPhonefoto’s. Ik maak er wel redelijk wat, maar dat is meer voor random foto’s in WhatsAppgesprekken of omdat ik even iets moet onthouden of bij de hand moet hebben en er dan maar een foto van maak. En Instagram is heel erg leuk, maar bij mij gaat dat altijd nogal in fases: soms ben ik heel actief en dan is het opeens gewoon een week of drie stil. Ik pak meestal gewoon een Instagramfilter of iets van VSCO cam. Die laatste app gebruik ik ook wel eens als ik een foto die ik met mijn iPhone heb gemaakt wil gebruiken als achtergrond op mijn iPhone/op Facebook/op mijn blog, gewoon omdat het zo’n simpele smartphonefoto net iets meer opfleurt haha.

IMG_5336

Wat je favoriete zelfgemaakte foto?

Ja hoi sorry maar dat zou ik echt niet kunnen zeggen hoor, haha. Ik maakte net even een rondje door mijn fotoalbum en ik vind stiekem dat ik best wat mooie foto’s heb geschoten, vooral afgelopen zomer, maar ze zijn allemaal zo verschillend dat ik niet goed zou kunnen kiezen. En ze zijn eigenlijk zo fijn dat ik nu heel graag terug wil naar Aix-en-Provence/Marseille/Kopenhagen/Parijs/Schoonhoven, haha. Omdat ik natuurlijk toch wel een foto moest uitkiezen bij deze vraag ga ik voor bovenstaande van de maan. Er zijn uiteraard nog mooiere foto’s van de maan te maken, maar deze foto laat voor mij al heel goed zien dat fotografie echt een vorm van kunst is; je kan er dingen mee (laten) zien die je met het blote oog heel anders zou zien.

Hoeveel foto’s maak je gemiddeld op een dag?

Dat verschilt echt heel erg. In periodes van drukte raak ik mijn spiegelreflex soms doordeweeks nul keer aan en in het weekend ook amper, of alleen voor een foto voor mijn blog ofzo. Dat is ook wel logisch, want er is niet elke dag iets nieuws te fotograferen als je er niet echt op uitgaat, maar ik merk wel dat ik er heel erg blij van werd toen ik mijn camera heel vaak doordeweeks gebruikte voor ‘gewoon’ wat random kiekjes en dat moet ik eigenlijk ook wel weer meer doen. De laatste tijd was ik er wat minder mee bezig en dat is ergens wel jammer, maar ik leg er ook geen druk op ofzo, dan is de lol er al snel af. Ik herinner mezelf er soms gewoon aan dat ik wat meer foto’s moet maken, maar dan komt er bijvoorbeeld alweer een vakantie of ander evenement tussendoor of een geweldige zonsondergang en dan gaat het eigenlijk alweer vanzelf. Ik weet gewoon dat ik het leuk genoeg vind om niet zomaar opeens mee te stoppen.

Naamloos 3

Op welke plek wil je ooit nog foto’s maken?

Haha, ik heb een heel rare ‘wens’: ik wil ooit nog eens een fotoshoot doen met iemand onder de douche. En dan alleen het gezicht hoor, wees niet bang, maar ik denk dat je daar gewoon iets heel tofs mee kan. En verder, welke plek… Het noorderlicht lijkt me wel eens cool om vast te leggen, maar eigenlijk heb ik nog zoveel dromen qua plekken die mooi zijn om vast te leggen. Voor op de korte termijn: ik moet snel eens een dagje dierentuin inplannen (who’s with me?) en ik wil ook nog steeds een keer zo’n foto vanaf een brug boven de snelweg maken in het donker met een lange sluitertijd. Heel cheesy ja, maar dat is gewoon leuk. Oh of op een bruiloft, maar dan wel gewoon als extra, niet als dé fotograaf. Dat is me nog iets teveel verantwoordelijkheid, haha.

Aan welke fotografietip heb je het meeste gehad?

Het aanschaffen van een 50mm was de beste ’tip’ ooit, en verder: gewoon veel oefenen. Heel, heel vaak je camera pakken, je daar niet voor schamen, zelf je instellingen doen, fouten maken en het dan gewoon opnieuw proberen. Echt specifieke tips zijn er niet denk ik, behalve als je met een specifiek probleem zit.

Hoe deel jij je foto’s met de buitenwereld?

Wat dat betreft ben ik heel blij met mijn blog, want ik kan hier gewoon lekker onbeperkt veel foto’s delen en er ook nog verhaaltjes bij typen. Perfect. Als ik een leuke fotoserie heb gemaakt wil ik ook nog wel eens wat foto’s op Facebook zetten, wat bovendien ook handig is omdat mensen dan weten dat je fotografeert en je af en toe ergens voor kunnen vragen. Ik heb ook nog steeds Flickr-ambities, maar ik moet dus nog steeds alle foto’s van december, januari, februari en maart uploaden en dan kan ik mooie foto’s die ik maak gewoon direct uploaden, maar uh… Ja. Om de een of andere reden schiet dat nog niet echt op. Ik denk dat ik er nog maar eens mee aan de slag ga in de meivakantie, want omdat Flickr wel hét fotografienetwerk is en ik dan ook heel goed de groei in mijn fotografie kan zien, wil ik het eigenlijk wel doen.

De TAG overnemen mag natuurlijk altijd! En de vraag voor jou (als je into fotografie bent): waar maak jij de meeste foto’s van?

17 reacties

 1. Oh wat een leuk idee, onder de douche fotograferen! Kan inderdaad heel gave resultaten opleveren denk ik haha. Supermooie foto van de maan!
  Ik maak de meeste foto’s van de natuur denk ik. Dat is meestal wel fotogeniek en daarom het eerste waar je aan denkt als je wilt fotograferen. Mensen fotograferen vind ik ook heel leuk, alleen moet je dan wel een ‘model’ hebben haha. Leuke tag trouwens!
  X Emma

 2. Zo’n foto van de maan heb ik ook. Heel mooi! :) Ik vind vooral bloemen heel leuk om te fotograferen, maar ik ben de laatste tijd een beetje aan het overgaan op allerlei producten fotograferen.

  1. Haha, zo’n maanfoto is inderdaad totaal niet origineel – iedereen kan ‘m maken in principe -, maar wel een hele openbaring. Als ik zou beautybloggen zou ik productfotografie ook heel leuk vinden denk ik!

 3. Echt een tag die bij jou past :)
  Ik vind eigenlijk van alles leuk om te fotograferen, maar de laatste tijd ben ik wat meer into het mensen fotograferen – niet echt portretten maar meer het straatbeeld vastleggen. Hoewel ik de laatste weken bijna geen foto’s heb gemaakt, gewoon omdat ik er geen zin in had en soms gewoon liever kijk dan foto’s maak :)

 4. Super leuke tag dit! Sfeerfoto’s vind ik ook altijd leuk om te maken :) Maar mensen ook, en de natuur ook, en eigenlijk leg ik gewoon alles vast op de foto ;)

  1. Ah shit ik dacht nog ‘dit moet ik even checken want ik weet het niet zeker’ maar ik had een beetje haast dus toen is het er niet van gekomen. Ik heb het verbeterd en een linkje ingevoegd – wat ik eigenlijk al gelijk wilde doen -, ere wie ere toekomt ;)
   Glad you like it anyway!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *