Leiden + a bit of my Sunday

Eén ding dat officieel bevestigd werd afgelopen weekend: ik wil, als het even kan, in een typische studentenstad studeren. Zo eentje waar overal fietsen staan geparkeerd en je gewoon naar binnen kan kijken in de smerige keukens van studentenhuizen als je in een steegje loopt. Behalve dat Rotterdam maar barweinig interessante studies heeft voor mij vind ik het ook niet echt een studentenstad – wel een heel mooie stad, daar niet van, maar volgens mij is het anders dan bijvoorbeeld Utrecht en Leiden. In die laatste stad was ik afgelopen zaterdag om een bliksembezoekje aan de uni te brengen en omdat ik nooit naar een nieuwe omgeving ga zonder camera, gooi ik jullie vandaag gewoon net zoals zondag plat met wat fijne foto’s.

(in het kader van motivatie: in een halve minuut weten wat hier in het Nederlands staat is ook een reden om op te letten bij Latijn. Komt heel geleerd over)

(als je dat vorige gedicht geskipt hebt en zo iemand bent die tekst op foto’s voorbij scrollt: lees deze wel even)

Op de universiteit heb ik een voorlichting Nederlands en Psychologie gevolgd. Psychologie was eigenlijk hetzelfde verhaal als in Utrecht (logischerwijs), maar nog steeds wel interessant. Nederlands zag ik in eerste instantie niet eens als een optie, misschien omdat ik het beeld van mijn Nederlandslerares van dit jaar in mijn hoofd heb als ik aan de studie denk en niet per se de ambitie heb daar een kopie van te worden, maar eigenlijk klonk het echt heel interessant! Het middeleeuws Nederlands leren maakt me niet per se enthousiast, maar het algemene verhaal van de Nederlandse taal perfect beheersen (ook qua retorica) past wel heel goed bij me. Ook qua toekomst- en baanperspectief sprak het me eigenlijk best aan, dus ook dié behoort tegenwoordig tot de opties (al is CIW eigenlijk alweer half afgevallen dus dan zitten we er nu op twee, Nederlands en Psychologie). Achteraf kwam ik erachter dat ik eigenlijk ook nog wel naar Wijsbegeerte had willen gaan, maar die onthoud ik dan gewoon voor een volgende keer.

Verder liepen we dus gewoon een kort rondje door de stad, maar mijn ouders hadden een tikkie haast (vandaar dat ik ook al om 8:00 in de auto en om 9:00 in de collegezaal zat) dus foto’s moest ik vooral on the go schieten. Dat is iets lastiger en soms een beetje een kwelling als je het perfecte plaatje niet goed kan uitwerken omdat dat tijd zou kosten die je niet hebt, maar hey, het is ook wel een uitdaging. Ik vind Leiden een heel leuke stad moet ik zeggen, net iets netter/duurder dan Utrecht maar nog steeds heel gezellig. En mooi. En die gedichten op gebouwen zijn liefde, net zoals grachten en oude vrouwtjes die door je beeld lopen maar eigenlijk heel gunstig voor je foto zijn en studentennaamkaartjes op gebouwen.

Het was zaterdag overigens ook nog eens heel goed weer, dus ik was blij dat ik zo vroeg m’n bed uit was. De rest van de dag bracht ik dan wel voornamelijk binnen door, er hing toch een fijn luchtig sfeertje gedurende de dag.

Zon.

En Begin Again! Ik zag ‘m eindelijk, en dan ook nog eens in een heel fijne thuisbioscoop. Goeie film :)

Zondag was het nog steeds mooi weer, nog mooier dan zaterdag eigenlijk, en hoe kun je het lenteseizoen nou beter openen dan met een motorritje? Niet dat je dan nog veel merkt van de warmte, omdat je opeens heel veel wind hebt door je snelheid, maar dat is dus gewoon niet prettig als het kouder is en nu kan het wel weer. We reden een uurtje over de dijk, super chill!

’s Avonds aten mijn opa en oma bij ons en dat was eigenlijk mijn zondag al: kerk, wat foto’s editen, motor, kerk, opa en oma. Ik had dus best een zonnig, leuk en gezellig weekend en ik kon het niet laten de foto’s te delen! (Oh en het weekend is alweer in zicht, gelukkig – ik typ deze laatste alinea terwijl ik net wakker ben en nog in bed lig en zzzz ik wil niet opstaan want mijn bed ligt zo lekker…)

Wat vind jij een leuke (studenten)stad? En wat deed je dit weekend?

27 reacties

 1. Woehoeeee Leiden! Ik herken echt ALLES van de foto’s, hihi. Ik loop serieus elke dag zo naar de uni. Leuk om te zien! Prachtige foto’s ook. Liefs!

 2. Wat een heerlijke zondag heb je gehad. Mijn zondagen worden het meest gespendeerd op de bank haha…… zucht.. ik moet er vaker uit op zondag. hele mooie foto’s!

 3. Leiden is ontzettend mooi en zo leuk goed bereikbaar met het ov..
  De gezellige markt en fijne events.
  Als je vroeg uit bent bent heb je nog iets aan je dag.
  Prachtige uitzicht vanaf de motorfiets.
  Inderdaad is het alweer bijna weekend.

  Fijne dag Xoxo

 4. Leiden vind ik echt een mooie stad :) Mooie oude gebouwen, veel water en bruggen, veel hofjes… Inderdaad wel iets ‘duurdere sfeer’ dan Utrecht, daarom trekt Utrecht mij meer. Daar heb ik 4 jaar met veel plezier gestudeerd en door de stad geslenterd, alles is zo lekker dichtbij en oud en knus en… fijn. Ik ben benieuwd hoe de Hogeschool van Rotterdam gaat bevallen komend jaar (ook al kom ik daar dan maar 2 dagen in de week – locatie Museumpark)!

  Psychologie en Nederlands lijkt me allebei tof trouwens, ik ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat kiezen. Middeleeuws Nederlands leren lijkt mij dan juist wél weer leuk haha, maar ja: middeleeuwen- en geschiedenis-gek :)

  1. Er zit inderdaad wel een verschil in, als ik moest kiezen zou ik waarschijnlijk ook voor Utrecht gaan (klinkt raar, maar ik kan mezelf meer identificeren met die stad haha – de ‘laidback’heid) maar Leiden vind ik ook heel leuk zo op het eerste gezicht! Ik ben ook wel benieuwd hoe je Rotterdam dan gaat vinden, en sowieso de hogeschool ipv universiteit. En ja, het lijkt me wel interessant om te leren waar het Nederlands vandaan komt enzo en hoe het er vroeger uitzag en hoe het gebruikt werd, alleen de literatuur zelf vind ik niet zo boeiend (Karel en de Elegast hebben we bijvoorbeeld al gelezen op school en daar word ik niet per se enthousiast van). Gelukkig vertelden ze ook dat ze eigenlijk meer op dat eerste zouden focussen, en anders ga ik het misschien ook vanzelf nog wel interessant vinden joh :)

   1. Brrr Karel ende Elegast, vind ik ook vreselijk hoor haha :) Gelukkig is er ook leuke Nederlandse middeleeuwse literatuur.
    Ja, dat is wel een goeie omschrijving van Utrecht, het is heel relaxt allemaal. Ik ben ook wel benieuwd, denk wel anders! Sowieso is de literatuur bijna allemaal in het Nederlands (!) en ben ik Engels gewend, relaxt :)

 5. Mooie foto’s! Die Latijnse tekst beteken toch “Dit is het huis van de (of een) god en de poort van de hemel”? Zo even uit m’n hoofd in ongeveer een halve minuut ;)

 6. Zelf woon ik in een superleuk studentenhuis in Nijmegen en nu ik de stad steeds beter leer kennen ontdek ik dat het écht een toffe stad is! Sla deze dan dus ook niet over bij het oriënteren, zou ik zeggen ;) Als het mooi weer is ga ik met studiegenoten naar het strand bij de Waal, als het regent zijn er leuke koffietentjes in het middeleeuwse centrum en omdat het niet zo’n grote stad is (met procentueel veel studenten) is het een typische stad waar je alles prima op de fiets kunt doen :)

 7. Mooie foto’s! Ik ben ook bij de open dag in Leiden geweest, ik ging naar International Studies, criminologie & taal – en literatuurwetenschap. De stad sprak me heel erg aan. Begin Again heb ik laatst gekeken, wat een mooie film! De muziek vind ik ook prachtig.

 8. Jaa die gebouwen met gedichten en teksten erop viel me ook op! Heel leuk haha. Toffe plaatjes heb je geschoten! Ik ben een beetje verliefd geworden op Leiden geloof ik, niet zo groot en onwijs gezellig. :)
  X Emma

 9. Wat is Leiden mooi hè. Ik heb er 7 jaar doorgebracht als student. Maar het is wel erg veranderd in de loop van jaren. Maar het Rapenburg en omgeving blijven onveranderd schitterend.

 10. Ik vind leiden ook echt een mooie stad, maar ik zou er echt niet willen studeren (persoonlijk). Heb bij vrienden gemerkt dat het echt een stad is waar je bij een vereniging moet zitten om het echt leuk te hebben. Maar als dat je ligt, kan het natuurlijk super leuk zijn!
  Oh en ik studeer CIW, maar bij ons kun je ook tegelijkertijd een docentenopleiding Nederlands volgen (Tilburg). Dan heb je ook vakken als retorica, maar is het nog net wat breder. Misschien is in de steden die jij leuk vindt zoiets ook wel mogelijk :)

  Verder echt leuke foto’s, ik vind zulke blogposts altijd wel chill om te lezen

  1. Goed om te weten, dat van Leiden! Ik wil wel naar een studentenvereniging waarschijnlijk maar een sociaal leven daarnaast is ook wel prettig ofzo haha. Als ik Nederlands ga studeren is dat eigenlijk niet met het hoofddoel docent(e) te worden, maar het is wel een aantrekkelijke optie in het algemeen! En mooi :)

 11. Wat een prachtige foto’s. Zelf ben ik nooit in Leiden geweest maar de foto’s geven een mooie impressie weer! Tja ik heb natuurlijk in Deventer gezeten. Niet persé een studentenstad maar wel een ongelooflijk mooi plaatsje om je studie te volgen :) .

 12. Jaaaa studentensteden! Das echt super leuk om in te wonen. Vooral als je zelf een student bent, als ouder persoon lijkt het me intens kut haha. Ik woon zelf in Delft, geloof dat dat nog iets meer student is dan Leiden, en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik woon dan ook echt in zo’n typisch verenigingshuis en kan het alleen maar aanraden :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *