February fifteen’s music

Ik vergeet altijd even dat februari afgelopen is. Als ik nummer 27 zie staan, gaan er bij mij nog geen ‘de maand is bijna om’-alarmbellen rinkelen… Terwijl ‘ie dat twee dagen later dan wel is. Nu is het dus maart (ik geloof het ook niet helemaal, maar ja echt), wat betekent dat ik een nieuwe playlist aan moet maken met de naam ‘march 15′ voor de nummers die ik veel luister deze maand – maar natuurlijk niet voordat ik mijn february 15-playlist heb gedeeld met jullie. Opvallend is dat ik in februari iets minder nieuwe muziek luisterde dan in januari, maar ik vond eerlijk gezegd ook dat er minder leuke nieuwe muziek uitgebracht werd. Ik heb dus vooral oudere nummers geluisterd die ik (her)ontdekte, en misschien komt dat ook wel deels doordat ik een gedeelte van de maand geen Spotify Premium had en dus eerder een heel (bekend) album aanzette op mijn telefoon dan een playlist met nieuwe nummers waarvan ik bij de helft de neiging had om ze te skippen (wat bij een Free-account maar vijf keer per uur kan), ofzo.

Anyway. On topic. Februari begon met een toetsweek en eindigde met een vakantie, daartussen zaten twee heel drukke maar leuke weken waarin ik erg veel bezig was met school, vrienden, mijn blog en de schoolkrant. Ik zag Gooische Vrouwen 2 in de bioscoop, hield een sleepover met Hannah, fotografeerde bij een vrouwenavond van het Leger des Heils, ging nog een keer of drie zwemmen, zag zowaar mijn hele familie van mijn moeders kant weer eens op mijn opa’s verjaardag en leverde drie verslagen in. Februari was soms een beetje chaotisch en hectisch (ook in privésferen), maar eigenlijk vond ik het wel een heel leuke maand. Wat lentesprankjes af en toe, mooie zonsonder- en opgangen en zelfs sneeuw in Duitsland; ik ben tevreden. En dan nu de muziek!


Niet alleen Sia’s 1000 Forms of Fear (haar laatste album) luisterde ik weer een keer helemaal, ook een ouder nummer van haar heb ik al minstens dertig keer gehoord deze maand. Bring Night is catchy, maar het is geen ‘dertien in een dozijn’-nummer. Het ‘oh oh oh oh oh’ heeft váák in mijn hoofd gezeten en ik vond dit het perfecte nummer om op de fiets te luisteren na een schooldag. Ook Hands On The Weel – Schoolboy Q is zo’n nummer dat ik soms gewoon even nodig heb, want hoewel de tekst echt totaaaaal niet accurate is (ik leerde het nummer dan ook via iemand anders kennen) kan ik dit soort muziek soms wel waarderen.
Verder ontdekte ik Earned It – The Weeknd van de Fifty Shades soundtrack en wat een chill nummer is dat. Ook in het rijtje van chille nummers: Sittin’ On The Dock Of The Bay, en dan het origineel van Otis Redding. Perfect in stressvolle situaties, zo bleek, want ik word echt nergens rustiger van. Daarna kwam de toetsweek en luisterde ik vooral veel naar het album van Milky Chance, 1. omdat dat bekende muziek is die ik nog wel aan kan hebben staan onder het leren en 2. omdat ik het vorig jaar februari ook luisterde (toen was Stolen Dance een hit). Het gaat dan een soort van vanzelf bij mij dat ik het dit jaar in februari weer luister. Favorieten waren Sadnecessary, Fairytale en Loveland. Hetzelfde gold voor het laatste album van Daft Punk, waar ik het al eerder even over had. Daarvan stonden Fragments of Time en Give Life Back To Music op repeat.Uiteraard ontdekte ik wel íets van nieuwe muziek, namelijk My Type – Saint Motel, The Heart – NEEDTOBREATHE en I’m Good – The Mowgli’s. Gewoon fijne nummer met weer eens een nieuwe sound, en bovendien paste de boodschap van het laatste nummer goed bij mijn februari. Nummers waar je vrolijk van wordt! Hero – Family of the Year staat er tussen omdat ik een paar dagen terug een cover van dat nummer vond, en even later de film Boyhood zag met Hannah, waar het nummer ook in zit. Ook de stripped versie van Comeback – Ella Eyre rolde mijn playlist binnen; ik ken haar al van If I Go (dat nummer heb ik héél veel geluisterd in de zomer) en ben vooral fan van haar stem, die in de stripped versie veel meer tot z’n recht komt. Heerlijk nummer, en de tekst net zo goed, haha.

Halverwege de maand had ik even een momentje waarop ik opeens weer naar enigszins melancholische, Nederlandse muziek neigde, deze keer Ik Raak Je Kwijt – Jurk. De lyrics daarvan is echt even het lezen waard, een herkenbaar gevoel voor velen – denk ik – dat nog niet veel vaker zo goed beschreven is in een liedje.Toen ruilde ik Spotify héél even in voor YouTube, omdat ik de covers van Sarah Close ontdekte. FourFive Seconds (Rihanna, Kanye West, Paul McCartney) en Thinking About You (Frank Ocean) zijn favoriet, eigenlijk van haar dus, maar als ik een cover fijn vind is het meestal zo dat ik het origineel ook goed kan waarderen en dus heb ik die gewoon in mijn playlist gezet. Rond die tijd van de maand kwam ook het nieuwe album van Imagine Dragons (Smoke + Mirrors) uit en die heb ik uiteraard gelijk geluisterd. Ik vind hun muziek nog steeds geweldig, ik kan het alleen niet continu aan hebben staan, daar is het iets té voor. Desondanks zitten er weer een paar goede nummers tussen, vooral I’m So Sorry, Release, Second Chances en Friction.Omdat Labyrinth het voorprogramma van The Script is luisterde ik zijn muziek ook eens, en Earthquake beviel me eigenlijk wel. Ik vind zijn muziek trouwens heel verschillend – Jealous en Let It Be zijn bijvoorbeeld weer flink anders dan dit. De maand sloot ik af met nog een nummer van Fifty Shades, namelijk I Know You – Skylar Grey, wat een vrij zielig nummer is maar vooral ook heel mooi. Ook One Man Can Change The World – Big Sean, Kanye West, John Legend heb ik op het nippertje nog veel geluisterd, want het mag dan misschien een beetje een afgezaagd nummer zijn, John Legend werkt er wel aan mee en dan ben ik al om (ook al kwam ik daar pas later achter). En eigenlijk vind ik de boodschap eigenlijk ook wel leuk, weer eens wat anders. Tja.

Zoals eigenlijk altijd bevatte ook februari weer lekker veel verschillende nummers uit alle soorten (uit)hoeken. Dat vind ik nog altijd het leukste, want mijn muzieksmaak is nou eenmaal best breed, en in zo’n playlist kan dat gelukkig gewoon. Eigenlijk bevalt het me wel heel goed om er elke maand eentje te maken en daar blijf ik dan ook lekker mee doorgaan, zeker nadat ik pas een playlist van november luisterde en me 1) realiseerde dat dit een goede manier is om goede nummers niet te ‘vergeten’, maar wel ergens op te slaan en 2) merkte hoe leuk ik het vond te zien wat ik toen luisterde. Win-winsituatie dus, en zeker als jullie er ook nog nieuwe muziek aan overhouden!

Wat luisterde jij deze maand? Komt iets hiervan je bekend voor?

8 reacties

  1. Oh, Sia vind ik zo fijn! 1000 forms of fear heeft hier héél veel aangestaan afgelopen maand. Jurk! vind ik ook altijd wel fijn, heb twee cd’s van de mannen hier liggen en die staan ook nog wel regelmatig aan. Ik luisterde afgelopen maand – dankzij jou! – veel naar Sarah Close’s covers, erg tof!, en verder dus veel naar Sia, Frank Boeijen (in april naar concert!) en Janne Schra. :)

    1. Ik vind Zou Zo Graag ook zó mooi, alleen heel erg zonde van het ‘godverdomme’ dat er keihard in zit (al doet het wel wat voor het nummer, dat moet ik toegeven…). Heel blij trouwens dat hun album weer op Spotify staat, want daar was ‘ie een paar weken op verdwenen… Over Janne Schra heb ik meer gehoord de afgelopen tijd, misschien maar eens luisteren!

  2. Oh wat een leuke nummers zitten er tussen. Vooral Imagine Dragons en Jurk!, die groep was ik helemaal vergeten haha. Ik luistere ook al naar echte lente muziekjes (:

  3. Ik vond inderdaad dat er niet heel veel nieuwe nummers uitgebracht waren deze maand, alleen voor Fifty Shades of Grey een aantal leuke nummers, de rest is ook heel fijn, lekker weer wat nieuwe nummers ontdekt haha!
    X Emma

  4. Oh, ik ben ook helemaal verliefd op Thinking Bout You van Frank Ocean. Zo ’n lekker nummer. Jammer dat de rest van zijn plaat een beetje tegenvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *