Surround yourself only with those who are going to lift you higher

Het kiezen van vrienden is nooit echt een ding geweest bij mij. Op school, en ook in andere omgevingen, trek je uiteindelijk vaak vanzelf naar bepaalde mensen toe waar je het goed mee kan vinden en zo maak je onbewust toch een soort keuze. Toch vraag ik me – en zeker naarmate ik met meer (verschillende) mensen in aanraking kom – wel eens af waarom ik met sommige mensen wel goed bevriend raak, en waarom anderen nooit erg hoog zullen scoren in mijn top 10 van mensen met wie ik mijn tijd graag doorbreng. En ook wat nou eigenlijk de omschrijving van een goede vriend(in) is. Zo hebben mijn vriend(inn)en hebben uiteraard allemaal wel wat overeenkomsten, maar ik denk niet dat ze onderling snel met elkaar bevriend zouden raken; het zijn allemaal totaal verschillende personen. Toch kan ik het met ze allemaal heel goed vinden.

Na wat rake uitspraken over een soulmate van Robin Williams als psycholoog in Good Will Hunting en wat dingen die ik zelf ontdekte in de afgelopen week, kan ik in elk geval één ding zeggen over het fenomeen ‘goede vrienden’. Mijn vriend(inn)en zijn stuk voor stuk mensen who are going to lift me higher. Dat is lastig te vertalen, maar het houdt zoveel in als dat ze me het beste gunnen en me zouden helpen als dat nodig is. Er zijn genoeg mensen die in je gezicht heel aardig doen, maar als het erop aankomt alleen maar jaloers zijn op wat je hebt of doet. Ik denk dat een key van vriendschap is dat je jezelf niet belangrijker vindt dan de ander, en ook dat je niet bang bent iemand met iets te confronteren – ook al is dat soms lastig – zodat diegene daarop kan letten of eraan kan werken. Natuurlijk is het nooit leuk om te horen dat je iets ‘niet goed’ doet, maar als het erop aankomt is het nog altijd fijner om het te weten dan om maar gewoon verder te gaan op de ‘verkeerde weg’ en dus is het best fijn als iemand je belangrijk genoeg vindt om je ergens op aan te spreken.

Het fijne aan deze quote vind ik ook dat je ‘m andersom kan opvatten. Mensen kunnen je omhoog ‘liften’, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je jezelf omhoog ‘lift’. De mensen met wie ik veel omga zijn mensen die ik bewonder en van wie ik kan leren, omdat ze dingen anders doen dan ik of een andere kijk op het leven hebben. De een bewonder ik om zijn eeuwige behulpzaamheid. De ander inspireert me om mijn talenten te benutten en me ook echt actief in te zetten voor dingen; me nuttig te maken op verschillende vlakken. De volgende bewonder ik om haar ‘niet denken maar doen’-mentaliteit die me vaak dingen laat doen die ik eigenlijk wel wil, maar zelf misschien minder snel had gedaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Natuurlijk heb ik ook veel gelijk met diezelfde mensen, maar ik denk dat het voor de basis van een vriendschap (of (andere) relatie) belangrijker is dat je van de ander inziet wat hij of zij waard is – en dat dat wederzijds is. Je vrienden (en familie ook in zekere zin, maar die kun je niet uitkiezen) moeten mensen zijn waar je echt gewoon trots op kunt zijn, ook al doen ze misschien dingen die jij nooit zelf zou doen omdat het je bijvoorbeeld niet eens boeit. Key daarbij is namelijk dat je wel ziet dat de talenten van de ander daar liggen en dat je dát waardeert. Zo zijn er mensen die niet bloggen en ook écht niet snappen dat ik daar relatief veel tijd in steek, terwijl er ook genoeg zijn die het zelf misschien niets zouden vinden, maar er wel respect voor hebben dat ík het doe.

Wat mij betreft heeft Oprah (Winfrey) er helemaal gelijk in dat je alleen met die laatste groep mensen om zou moeten gaan. Niet om je op te laten hemelen, maar wel om ervoor te zorgen dat mensen het beste in je naar boven brengen. Dat gebeurt als ik weet dat iemand vertrouwen heeft in mijn talenten. Doe het jezelf dus niet aan om met mensen om te gaan die jou je een mislukking laten voelen, alleen maar omdat zij niet kunnen zien waar je talenten liggen. Er lopen genoeg mensen rond die jouw leven een stukje leuker kunnen maken doordat ze je begrijpen, stimuleren en respecteren. Surround yourself with those.

7 reacties

 1. Inderdaad.
  Ik weet er alles van toen ik vroeger heel erg gepest werd en nu ze allemaal excuses hadden aangeboden weten ze wat ik doorstaan had….. al die pijn.
  Nu durf ik veel en heb ik echte vrienden die men waarderen zoals je bent.
  Ik mezelf in de lift getild ;-)

  Xoxo

 2. Ik denk dat het een combinatie is van jezelf naar een hoger level tillen en je vriend(inn)en die je daarbij helpen. Echte vriend(inn)en moet je absoluut koesteren, zij zullen immers altijd voor je klaar staan. Ik heb ontdekt (op de middelbare school) dat vriendinnen waarvan ik dacht dat het echte vriendinnen waren, dat vervolgens niet bleken te zijn toen het niet allemaal meer leuk was – het leven is niet alleen maar leuk, maar zij waren er wel alleen maar voor de leuk.
  Nu heb ik alleen nog maar échte vriend(inn)en die altijd voor me klaar staan en die ook tof zijn als ik ze al (heel) lang niet meer heb gezien. Echt iets om te koesteren :)

 3. Ontzettend goede post! Ik denk ook dat juist die verschillende ‘soorten’ vrienden het beste in je naar boven halen, verschillende kanten worden zo benadrukt. Heel mooie quote!
  X Emma

 4. Heel mooi artikel! Ben het heel erg met je eens. Het gaat nu wat minder met mij en het is helaas zo ver gekomen dat ik ook medicatie nodig heb. Moeilijke tijden geweest en nog steeds. En soms moet je in dit soort situatie’s komen of ze beleven om te weten te komen wie er ook dan nog echt voor je zijn. Heel bizar. Maar wel een eye opener.

 5. Heel mooi geschreven! Ik ben niet zo goed in vriendschap maken, waarom weet ik eigenlijk niet, maar ik ben er niet zo goed in. Heel stom vind ik zelf, maar dat komt misschien vanzelf ‘als de goede vriend aan komt lopen’. Ofzo :P Mooi geschreven

 6. Mooi artikel en ik denk dat het ook te maken heeft met bepaalde verwachtingen in vriendschappen. Sommige vriendschappen staan veel dichter bij me dan andere. Van de ene vriendschap verwacht ik dan ook meer dan een andere. Belangrijk is wel dat de verwachtingen wederzijds zijn. Ik zie trouwens het going to lift you higher ook als het beste in jezelf naar boven halen door de ander. De beste versie van jezelf worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *