January fifteen’s music

Wauw, wat is het raar dat het ondertussen alweer eind januari is! Januari is vaak een van mijn minst favoriete maanden die ik vooral met de woorden ‘saai, koud, rustig en grauw’ associeer. Vorig jaar heb ik ‘m gelukkig prima doorstaan en dit jaar was dat ongeveer hetzelfde. Januari is vaak een maand van kleine dingen: de basis is inderdaad saai, rustig, koud en grauw, omdat iedereen bezig is met ‘het normale leven oppakken’ en goede voornemens en wat al niet meer, maar er zitten vaak ook kleine geluksmomentjes in. Momentjes waarop dat normale, saaie leven even helemaal ‘klopt’, of je gewoon even heel blij bent met wat je allemaal hebt. Ik heb me in januari heel vaak dankbaar gevoeld voor de mensen om me heen, vooral goede vrienden.

Ergens geeft zo’n ‘basismaand’ ook wel weer de ruimte om aan de slag te gaan met dingen die je écht belangrijk en leuk vindt. Daarom heb ik deze maand (voor mijn doen) veel afgesproken met vrienden en ben ik mijn blog ook weer wat serieuzer gaan nemen. Dat voelt misschien niet zo voor jullie als er net twee dagen niets online is gekomen, maar uh dat hoort gewoon bij het proces ;) Door weer meer bezig te gaan met talenten (want o ja, we hadden ook nog een passie voor fotografie!) kwam ik mezelf ook weer een aantal keer tegen, iets wat zo’n typisch januaridingetje is. Gelukkig waren het maar momenten en was/is het over all dus best een goede opstartmaand van 2015. (Ik typte net trouwens 2014, maar verder gaat het op al mijn toetsblaadjes in één keer goed!)

En iets wat alles altijd beter maakt is uiteraard muziek. Deze maand heb ik daar extra van genoten, omdat ik nog een giftcard had liggen voor een maand Spotify Premium. Dat betekende dus muziek luisteren op de fiets, tijdens tussenuren, in bed, tijdens lessen waarin je zelfstandig mocht werken, literally O-VE-RAL. Januari vat ik behalve in bovenstaande alinea’s dan ook graag nog even samen in de playlist die ik deze gehele maand aan heb staan en ondertussen aan heb gevuld. De hele lijst vind je hier op Spotify (volg me daar gerust trouwens!), maar de ‘belangrijkste’ nummers bespreek ik hieronder ook nog even.In de eerste helft van januari luisterde ik vooral naar de Spitsuur-playlist van Spotify. Rustige-maar-krachtige muziek, perfect voor januari. Vooral Lay Your Love Down – Wolf Gang, Teach Me How To Dance With You – Causes, Cardiac Arrest – Bad Suns, Every Other Freckle – Alt-J, Ash and Ember – Augustana en Wolf – Sumera waren favoriet. Vervolgens adopteerde ik een paar nummers van de Soultronic-playlist, waarvan ik geen idee had dat het die playlist was omdat ik ‘m direct via de Bladeren-pagina had aangeklikt en je dan niet kan zien vanuit welke playlist je muziek afspeelt (iets met een late zaterdagavond en een vroege zondagmorgen…). Lost – Lido ft. Muri en Worry – Jack Garratt kon ik gelukkig nog terugvinden in mijn afspeelgeschiedenis en heb ik veel gedraaid. Worry natuurlijk omdat ik het nummer op precies het goede moment voor het eerst hoorde, Lost omdat het gewoon een tof nummer is – weer eens wat anders. De remix (HEAVYxMELLOW) ervan belandde dan ook in mijn playlist.Blijkbaar kon ik eigenlijk wel wat pit gebruiken in januari, want ook Seeya – deadmau5 heb ik veel geluisterd. Deze kreeg ik doorgestuurd van een vriend en wat een lékkere muziek is dat. Eigenlijk zijn we de rest van de maand muziek naar elkaar blijven sturen op Spotify, waaronder ook de playlist van de eerste aflevering van Mindf*ck. Let Me Go – Maverick Sabre vind ik minstens net zo goed als Seeya en is vaak geluisterd. Ergens daartussen zat ook nog een zondag waarop Someone New – Hozier op repeat stond. Hoziers muziek heeft écht een eigen sound en ik houd er af en toe wel van, vooral van dit nummer. Would things be easier if there was a right way, honey there is no right way and so I fall in love just a little ol’ little bit every day with someone new, not with every stranger the stranger the better. Uhhhh ja, ik kan moeilijk ontkennen dat ik me daar in herken (nee, ik ben niet elke dag hopeloos verliefd op een andere jongen, maar er zijn gewoon een hoop mooie, leuk mensen).


Vervolgens luisterde ik tijdens wat hopeloos eenzame tussenuurtjes in de mediatheek non-stop naar Love Me Like You Do – Ellie Goulding. Haar eigen albums zijn net niet helemaal mijn ding, maar dit is voor Fifty Shades of Grey en het is ZO goed! Op een donderdag ‘kookte’ ik met mijn zus terwijl Aquilo – Human (Marian Hill Remix) aan stond en vervolgens lag ik in het zwembad met precies dat irritante deuntje in mijn hoofd, dan weet je dat muziek goed is. (Het origineel heeft dat dan weer een stuk minder trouwens…)
In de laatste week voegde ik Jet Pack Blues – Fall Out Boy, Fireflies – Lights & Motion, Lighthouse – G.R.L., Everybody Knows – John Legend, You Should Know Where I’m Coming From – Banks, When I Find Love Again – James Blunt en First Time – Vance Joy toe. Fall Out Boy heeft gewoon een aantal fijne nummers, Lights & Motion blijkt heel betoverende instrumentale muziek te maken die ik ook al in dit artikel gebruikte en G.R.L. is één van de weinige artiesten die pop produceert die ik ook daadwerkelijk leuk vind. De nummers van John Legend en James Blunt zijn al ouder, maar mijn zus luisterde ze opeens en eigenlijk vind ik ze allebei tof, dus die mochten er ook gewoon bij. Banks kwam met een heel mooi gevoelig liedje op de proppen dat ik nu al mooi vind, maar waar ik ook heel graag een paar remixes van hoor. En Vance Joy… die heeft het gewoon écht door. Fijne muziek inclusief goede tekst (dat mocht ook wel weer na al die remixen).

Zo, dat was’m. Ik denk eigenlijk dat ik gewoon van elke maand een playlist wil maken; ik heb er niet altijd gelijk supersterke herinneringen aan als ik zulke nummers uit een bepaalde maand terug luister, maar het is ook gewoon handig – altijd je favoriete nummers bij de hand. Daarnaast lijkt het me best grappig het verschil in muzieksmaak, seizoenen en moods te zien. Januari was een maand die wel wat power kon gebruiken, en dat is goed gelukt door een aantal rustige en gevoelige nummers, maar vooral ook veel lekkere remixen of andere nummers met duidelijke beat.

Wat voor muziek luisterde jij deze maand veel? Zitten hier nog leuke nummers tussen voor je? En wat was januari eigenlijk voor maand voor je? (we moeten nog een paar dagen, maar ik kon mijn playlist nu al prima posten omdat ik toch in vier dagen geen nieuwe ’typisch januari’-liedjes meer kan ontwikkelen haha)

8 reacties

 1. Dit is echt heel erg, maar volgens mij ken ik niet een nummer hiervan. Tenminste niet als ik de artiesten en nummers zo lees, ik zal eens wat liedjes aanzetten. :’)

  1. Haha ja, het zijn wel vrij onbekende nummers, maar geen één nummer kennen is wel heel erg! Behalve als je openstaat voor nieuwe muziek natuurlijk, dan is het juist leuk :) Vond je het wat?

 2. Ik ken ook nauwelijks liedjes hiervan, toch maar eens luisteren!
  Januari was voor mij qua muziek voornamelijk wat ik al luisterde in 2014 haha, en Hozier – Take me to church stond váák op repeat, want ik vind zijn stem ongelooflijk fijn. Oh, en er is zondag iets bijgekomen: een hele hoop Frank Boeijen. Dat luisterde ik vroeger heel vaak (ik had een cassettebandje van hem en die heb ik helemaal kapot gedraaid – ik kreeg ‘m destijds omdat het liedje ‘Linda’ erop stond) en nu had Johan een dubbelcd met in totaal 40 van zijn beste liedjes voor me gekocht. Ik zie mezelf zo weer zitten met dat cassettebandje aan op mijn kamer, haha. Goeie herinneringen :)

  1. Hoziers stem vind ik ook fijn! Op Take Me To Church was ik al wel een beetje uitgekeken, maar heb ik wel een tijdje geluisterd (zeker toen ik er na wat research achter kwam dat het niet anti-kerk is) en nu staat de rest van zijn album nog wel eens aan. Frank Boeijen vind ik ook goed, vooral Zwart Wit en Zeg Me Dat Het Niet Zo Is – ook fijne herinneringen aan ‘vroeger’ inderdaad haha.

 3. Ah zitten een hoop onbekende nummers tussen, fijn! Take me to church van Hozier en House of gold van Twenty One Pilots zijn momenteel mijn favoriet! Love me like you do trouwens ook. :)
  X Emma

 4. JAAA HOZIER ZIJN STEM IS ZO MOOI WARM AHHHH. En dankjewel! Ik had al van meerdere mensen aangeraden gekregen om naar Bad Suns te gaan luisteren, nu zag ik het hier weer staan & YAy, leuk bandje. Ik luisterde heel veel naar het nieuwe album van Hozier (zo mooi) en het laatste album van Damien Rice (heel. erg. mooi. Wegdromen)
  Andere aanrader: Gavin James, ik zag hem live, het was zo mooi, klinkt een beetje als een combi van ed sheeran & passenger. Oh en ik luisterde heeeel veel Catfish and the bottlemen (+ nog een triljoen andere bandjes en artiesten, haaaa)

  1. Ik ken eigenlijk alleen Cardiac Arrest maar denk eigenlijk dat ze nog wel meer fijne nummers hebben, binnenkort maar even luisteren! En verder bedankt voor je tips :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *