Ik denk graag

Nadenken lijkt soms een beetje een negatieve klank te hebben. Het wordt al snel geassocieerd met piekeren; te lang over iets blijven denken terwijl je er helemaal niet verder mee komt. Daarnaast lijkt ‘denken’ ook als het tegenovergestelde te worden gezien van ‘doen’, en in de regel komen we verder met dingen ondernemen en hebben we dus meer met doen dan met denken. Logische dingen die ergens een kern van waarheid hebben, maar ik aan de andere kant graag ontkracht. Ik ben namelijk een voorstander van denken.

Het is lastig om het met andere mensen te vergelijken, omdat je nooit écht een kijkje in hun hersenen kunt nemen en nooit zult weten wat nou precies ‘normaal’ is, maar ik denk dat ik iets meer denk dan anderen. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn opleidingsniveau – VWO’ers zijn vaak nou eenmaal meer denkers dan bijvoorbeeld VMBO’ers -, maar als je het mij vraagt is het ook een stukje karakter. Mij maak je niet wijs dat je met een iets lager IQ geen diepste gedachten hebt; ik denk dat het ook deels aan jou als persoon ligt. As mentioned before ben ik vrij introvert en hoewel ik het heerlijk vind om dingen te doen, erop uit te gaan en met mensen om te gaan, hecht ik ook veel waarde aan mijn eigen gedachten. Niets is fijner dan rust in de vorm van een autorit van een uurtje over de snelweg of ’s nachts wat op mijn kamer zitten met muziek op de achtergrond. Momentjes van bezinning.

In die momenten dwalen mijn gedachten vanzelf af naar dingen die me bezighouden. Ik verwerk ze door erover na te denken, ze te analyseren, ze te verbinden met eerder gebeurde dingen, mijn mening erover te vormen. Bij heel alledaagse dingen is dat amper het geval, maar nieuwe of bijzondere dingen kan ik pas echt ‘plaatsen’ als ik er even over na heb kunnen denken. Doe ik dat niet, dan is het alsof het gewoon allemaal gebeurt en ik het maar over me heen laat komen, alsof ik me er niet écht van bewust ben. Nadenken over dingen zorgt dat ik het beter beleef, beter kan herinneren, beter opsla. Voor mij geeft dat ook een extra betekenis aan dingen.

En ik ben altijd op zoek naar zo’n diepere laag. Het is niet dat ik op een spirituele zoektocht ben, want met de zin van het leven houd ik me dan weer wat minder bezig, maar ik heb niet zoveel met dingen die alleen maar oppervlakkig zijn. Het grootste gedeelte van de tijd heb ik het met vrienden bijvoorbeeld gewoon over alledaagse dingen, alleen dat moet niet alles zijn. Als het erop aankomt wil ik ook gewoon een écht goed gesprek met iemand kunnen voeren. Ik geloof er niet in dat je alleen maar lol en dagelijkse bezigheden bent; uiteindelijk heeft iedereen ook blijvende angsten, onvervulde verlangens en onuitgesproken gevoelens. Daar ben ik benieuwd naar. Mensen zien het misschien als het ‘minder leuke’ gedeelte, maar het hoeft helemaal niet negatief te zijn om het erover te hebben. Soms zijn het ook gewoon leuke dingen die je alleen normaal nooit uitspreekt, en daardoor leer je iemand pas écht kennen en begrijpen.

Mensen schatten me vaak ouder. Dat vind ik ergens altijd arrogant om te zeggen, maar het komt niet alleen door mijn uiterlijk; ook juist door mijn manier van denken. Jongeren worden vaak gezien als ‘lang leve de lol’-types, terwijl ik het naast iemands liefdesleven net zo lief over iemands angststoornissen heb. Het leven is geen gevalletje what you see is what you get en ik ben eeuwig geïnteresseerd in het gedeelte dat je niet ziet, maar dat er wel is. Soms merken mensen dat dus als ze met me in gesprek zijn, maar als je mijn blog leest kun je het ook al aanvoelen. ‘Wow, dat zijn wel diepzinnige dingen zeg!’ I know right, maar ik vind het nou eenmaal heerlijk om na te denken en meer betekenis te geven aan dingen. Door dat hier te publiceren hoop ik, naast mijn eigen gedachten netjes verwoord te krijgen en anderen aan het denken te zetten, dat de drempel voor diepzinnigheid/wijsbegeerte/filosofie wat lager wordt en dat mensen misschien inzien dat nadenken iets léúks en bruikbaars is.

Ergens zou ik namelijk willen dat denken iets meer ingeburgerd zou raken. Dat gesprekken over meer dan alleen leuke en zichtbare dingen vaker voor zouden komen en ‘normaler’ zouden zijn. Dat mensen zich wat eerder bloot zouden geven zonder dat het raar was en dat er simpelweg wat meer denkpartners zouden zijn, omdat er meer mensen zijn die langer over iets nadenken dan alleen ‘op het moment’ of gewoon zelf hele theorieën bedenken. Want denken is leuk.

Ben jij een typische ’thinker’?

PS: Natuurlijk zijn er ook ‘doeners’ nodig om alles een beetje in balans te houden, maar ik denk dat doeners ook denken, net zoals denkers ook doen. 

17 reacties

 1. Denken is inderdaad leuk! Het is zeker een karaktereigenschap als je veel denkt/meer denkt dan anderen en ik zou er lekker gebruik van blijven maken. Zodra het omslaat in piekeren is het denk ik (haha) alleen niet meer zo handig, maar dat kun je vaak zelf ook wel inschatten.
  Ik ben zeker een doener, maar ik denk van tevoren en erna ook vaak wel over dingen na. Diepere gesprekken voeren vind ik heel fijn, ik doe dat zeker niet zomaar met iedereen maar met mijn beste vriend bijvoorbeeld praat ik heel vaak over de wat diepere dingen en dat is vaak juist interessant :)

 2. Dit artikel is super herkenbaar, ik ben ook een denker en net zoals jij ben ik ook redelijk introvert. Ik denk gewoon graag na over allerlei onderwerpen en ik haal daar ook voldoening uit. Daarom lees ik je blog ook zo graag, je artikelen geven mij altijd inspiratie om over nieuwe dingen na te denken!

 3. Haha, dat is ook wel een titel die direct de aandacht trekt! :-)
  Ik ben zelf meer een denker dan een doener, al wou ik soms dat het anders was. :-)

 4. Wat een goed artikel.
  Ik ben een denker.
  Maar ik geniet wel van heel veel dingen want dat moet kunnen.
  De tijd vliegt voorbij en het leven duurt maar even….. ;-)
  Je hebt het wel erg mooi geschreven.
  Ik wordt heel vaak jonger geschat.
  Dat vindt ik een behoorlijk compliment.

 5. Yes, I am a thinker! Geen twijfel over mogelijk haha. En soms gaat dat wel eens over in piekeren ;) Een typische eigenschap van mij is dat ik altijd even de kat uit de boom kijk, en nu ik er zo over nadenk (haha), heeft dat ook te maken met dat ik een denker ben. Ik ga eerst alles observeren, denk over hoe/wat/waar/wanneer/wie/waarom etc en maak een plannetje en ga da pas over tot actie. Eigenlijk had ik nog nooit zo eerder bekeken, maar ineens valt het kwartje haha. Dankje!

 6. Stilzitten is niet een van mijn grootste hobby’s. Maar als ik ondertussen iets creatiefs kan doen wil het wel.
  De hele dag achter een computer zitten is niet mijn ding. Laat mij maar bezig zijn, met de oppaskinderen, boodschappen doen, schoonmaken en anderen helpen. Dan kom je genoeg tegen om over na te denken en zo een mening te vormen en je eigen gedachten vorm te geven. Heerlijk! Ik vind het fijn om jet anderen te praten over wat hen bezig houdt. Maar met de één gaat dat makkelijker dan met de ander.

 7. ”Nadenken over dingen zorgt dat ik het beter beleef, beter kan herinneren, beter opsla. Voor mij geeft dat ook een extra betekenis aan dingen.” Precies dit! Ik vind het zo knap dat je alles zo goed kan verwoorden. Ik denk ook erg graag! Geen idee of je het vak filosofie hebt, maar dat zou echt iets voor jou zijn. Ikzelf heb het ook en ben er gek op. Denken is gewoon fijn :)

  1. Het wordt helaas niet gegeven bij ons op school, maar ik zou het wel heel erg graag willen volgen eigenlijk… Hopelijk komt het in mijn vervolgstudie wel wat meer terug, lijkt me heel leuk! En bedankt voor je compliment trouwens.

 8. Wat ik dan wel interessant vind is de vraag wanneer je kan spreken of iemand een denker of doener is? Wat is de definitie ervan? Het ene sluit het andere niet uit volgens mij. Wat je zelf ook al aangeeft is dat denken niet gelijk afhangt van IQ. Tijdens mijn opleiding PTP (toegepaste psychologie) werden de verschillende leerstijlen van Kolb onderscheiden. Misschien interessant om te lezen? Hierin worden niet alleen een denker en doener onderscheiden, maar heb je ook een dromer/bezinner en een beslisser. Zie bijvoorbeeld deze site: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/leerstijlen of http://www.thesis.nl/kolb/vier-leerstijlen

  1. Interessant! Mijn artikel ging natuurlijk niet per se over het onderscheid tussen denkers of doeners, simpelweg omdat ‘denken’ ergens een soort hobby is die iedereen kan hebben. Maar denkers denken vaak simpelweg meer, wat ook wel weer logisch is, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *