De (on)zin van dagelijks bloggen

Vanaf het moment dat ik begon met bloggen, deed ik dat eigenlijk dagelijks. Eerst was het misschien omdat ik alleen nog maar over ‘mijn dag’ schreef en ik dan net zo goed over de donderdag als over de zondag kon schrijven, maar ook toen ik langere artikelen dan dat begon te schrijven heb ik nooit nagedacht over een rooster dat me een paar dagen in de week ‘vrij’ gaf. Het was voor mij niet meer dan logisch dagelijks te publiceren: omdat ik zoveel inspiratie had, omdat ik zag dat andere, grote blogs het deden en omdat ik het waarschijnlijk wel lekker overzichtelijk vond, elke dag ‘hetzelfde’. Maar is dagelijks bloggen nou echt ‘nodig’?

Als je voor de lol blogt hoef je jezelf natuurlijk nergens toe te verplichten. Of je nou vier artikelen per dag online gooit of twee per maand, het is jouw blog en dus moet je vooral doen wat je leuk vindt en waar je je zelf goed bij voelt. Er is echter wel een soort maatstaf in het blogwereldje en dat is om dagelijks iets te publiceren (met dagelijks bloggen bedoel ik natuurlijk niet dat je ook echt elke dag moet schrijven; vooruit plannen en elke dag iets online laten komen valt voor mij ook gewoon onder ‘dagelijks bloggen’). Ik moet zeggen dat ik geen idee heb waar het precies vandaan komt, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met het feit dat je dagelijks iets van je laat horen en er dagelijks mee bezig bent. Dat laatste is natuurlijk vooral logisch als het je werk is, hoewel je ook drie dagen aan dezelfde blogpost zou kunnen werken, maar het internet is nou eenmaal zo interactief dat mensen graag veel nieuwe content willen zien.

Het verschilt alleen nogal wat je met je blog voor ogen hebt. Wil je echt groeien, je kwaliteit verbeteren, meer bezoek(st)ers krijgen en bijna ‘voor je volgers’ bloggen – of simpel gezegd gewoon een professionele, grote blog worden a.k.a. MissLipgloss, Beautygloss of Teske? Dan is het ergens logisch dat je probeert dagelijks iets te publiceren. Natuurlijk zou je ook op je eigen manier groot kunnen worden en gewoon om de dag kunnen bloggen, maar dagelijks is nou eenmaal een beetje een onderdeel van de snel-succesformule. Ik snap ook wel waarom: hoe meer je blogt, hoe sneller je groeit. Je doet het vaker, dus leer je sneller, en omdat je een groter aandeel hebt in de nieuwe artikelen per dag (in iemands feed) blijf je ook vanzelf meer hangen in iemands geheugen.

Maar stel nou dat je echt puur voor de lol blogt, zonder grote ambities. Je hebt misschien wel een .nl-domein en een mooie lay-out en je probeert je blog van goede kwaliteit tekst en foto’s te voorzien, maar dan wel puur en alleen omdat je er zelf blij van wordt als je iets (in jouw ogen) goeds online zet. De kans is groot dat je wel een aantal volgers hebt en daar ook wel om geeft, omdat ze je blog toch een soort van ‘afmaken’, maar ze zijn niet het hoofddoel. Maak je dan de keuze om dagelijks te bloggen, of niet? Heeft het dan toegevoegde waarde voor je blog – dus niet voor het verkeer naar je blog en je statistieken, maar voor je blog zelf – als je dagelijks iets online zet?

Ik ben natuurlijk weer zo wispelturig dat ik moest beginnen met bloggen als ‘oh wacht, dit is LEUK, ik wil dat dit gelezen wordt (door veel mensen)’ en later (lees: na twee jaar) dacht ‘… maar eigenlijk doe ik het (nu) vooral voor mezelf en niet voor de aantallen’. Ik moet zeggen dat het veel uitmaakt in hoe je met je blog omgaat. Als er een dag niets online komt heb ik veel minder het gevoel dat ik ‘verantwoording’ naar mijn volgers hoef af te leggen; ze (of jullie, eigenlijk) verwachten niet echt iets van me. Die verandering heb ik dan ook doorgevoerd in het afgelopen half jaar: dat er soms gewoon een dag niets online komt. En dan weer een dag, of nog een dag. De artikelen van je blog zelf gaan er vaak niet op achteruit als je niet dagelijks blogt (behalve als je elke keer weer moet inkomen natuurlijk) en als je het niet voor je volgers doet én je bent er zelf oké mee als er een dagje radiostilte is, dan heeft dagelijks bloggen helemaal geen meerwaarde voor je blog.

Toch ben ik er, juist door niet meer dagelijks te bloggen, ook achter gekomen wat het nut er wél van is. Als ik dagelijks blog ligt er een veel minder grote druk op de artikelen die ik schrijf: ze staan geen vier dagen lang op mijn homepagina en de verwachtingen zijn wat lager (geen ‘oh, ze plaatst eindelijk weer eens wat! – oh… laat maar, dit slaat nergens op’-taferelen). Bovendien ben ik meer met mijn blog bezig en zit ik meer in de flow, waardoor artikelen typen meer een routine is en gewoon sneller en makkelijker gaat. En dan het allerbelangrijkste argument: als ik dagelijks (of in elk geval bijna-dagelijks) iets online zet, heb ik het gevoel dat jullie veel meer bij mijn leven betrokken zijn, en daarmee kan ik het doel van mijn blog beter realiseren (namelijk: persoonlijk zijn).

Ik vind het lekker dat ik de laatste tijd losser met mijn blog omga en er niet moeilijk over doe als er niets online komt of als het even niet zo goed loopt. Toch vind ik het wel de moeite waard zoveel mogelijk dagelijks te blijven publiceren. Dat is soms lastig als je ook andere prioriteiten stelt, want ja: ik moet toegeven dat bloggen voor mij dus wel een gevalletje ‘als ik iets doe, wil ik het goed doen’ is terwijl ik er niet altijd al mijn vrije tijd aan wil besteden. Daar moet ik soms nog een soort van weg in vinden, maar ergens is het ook wel weer goed dat ik ergens nog een beetje gemotiveerd word om ambitieus te zijn. Af en toe ben ik namelijk ook gewoon een luie donder die het liefst de hele dag niets doet. Dagelijks bloggen is dan een goed voornemen om toch nog iets met mijn talenten te doen.

Blog jij dagelijks? Waarom wel/niet? En als je zelf niet blogt: heeft het voor jou meerwaarde als een blogger dagelijks iets publiceert?

17 reacties

 1. Deze maand heb ik mezelf als doel besteld om iedere dag te bloggen en dat is tot nu toe gelukt. Deze week is eigenlijk voor het eerst dat ik vooruit geschreven heb voor deze maand, ik bedacht eigenlijk iedere dag iets om over te schrijven zodat ik ook echt iedere dag met mijn blog bezig was – weer eens wat anders, soms schrijf ik ook een week niet en plaats ik allerlei artikelen die ik vooruit heb geschreven.
  Maar zo nu en dan komt er ook wel eens een dag – of een paar dagen – niets online en dan vind ik dat ook wel prima. Liever een goed artikel en dan een paar dagen niets en dan weer een goed artikel, dan iedere dag prut zeg ik altijd maar :)

 2. Ik vind dit echt een interessant onderwerp! Vooruit schrijven lukt mij vaak niet, daarom kan ik niet iedere dag een stukje online zetten. Op dit moment zit ik wel aardig in de ‘blogflow’ en publiceer ik vaker stukjes dan normaal gesproken, maar het kan zomaar zijn dat ik straks een week niks van me laat horen (en dat vind ik persoonlijk helemaal niet erg).

 3. Ik vind het leuk dat jij elke dag blogt! Zou het zelf ook wel willen, maar ik denk dat ik dat simpelweg niet altijd red. Daardoor blog ik nu om de dag, alleen in sommige periodes elke dag. Over het algemeen voel ik me ook niet schuldig als ik een dagje niets online plaats, maar nu het vier dagen achter elkaar gebeurt begint dat toch wel een beetje te komen, haha.

 4. Het is heel fijn dat er bloggers zijn die dagelijks 1 of 2 artikelen posten.
  Maar er ligt erg veel druk op.
  Je blogt en post elke dag iets nieuws.
  Ik moet er niet aan denken.
  Wil ook vrije tijd hebben ;-)

  Xoxo

 5. Ik blog tegenwoordig dagelijks, maar dat komt toevallig zo uit. Er zijn ook genoeg periodes dat ik minder blog. Ik voel me ook echt niet schuldig als er een keer niks online komt, zo belangrijk zijn mijn schrijfsels niet.

  1. Haha, dat is zo waar: vaak merken ze er niet eens iets van. Niemand ligt er wakker van als een blogger een dagje overslaat (ook al voelt het soms heel ‘erg’ als blogger, dat ís het helemaal niet)

 6. Hoewel ik zelf geen blog heb vind ik dit wel interessant, haha! Enerzijds vind ik het als lezer leuk als er dagelijks een artikel verschijnt op een blog die ik volg. Het is een beetje zoals de krant lezen vind ik, ’s ochtends doorneem ik dan de nieuwe artikelen. Je kan ook een betere band krijgen met je lezers. Anderzijds snap ik dat sommigen niet elke dag willen posten, het is ook veel en je legt een zekere druk op jezelf. Zeker als bloggers zeggen dat ze het in de eerste plaats voor zichzelf doen is het dan onnodig om elke dag te posten (al vind ik dat ergens wel een contradictie want bloggen kan je in mijn ogen nooit volledig voor jezelf doen).

 7. Ik wil graag leuke dingen delen voor mijn volgers en dat zijn tevens dingen die ik zelf leuk vind. Ik merk dat mijn volgers het gewoon heel leuk vinden als ik dagelijks een artikel plaats!

 8. Ik blog zelf 2 keer per week, en eigenlijk zou ik dat aantal wel willen verhogen. Maar gezien het soort artikelen wat ik schrijf, voornamelijk recensies, red ik het gewoon echt niet om (bijna) dagelijks een nieuw artikel te plaatsen. Ik lees wel veel en snel, maar zo snel ook weer niet ;) Ik vind het wel leuk als bloggers dagelijks een nieuw artikel plaatsen, maar ik merk dat ik dat eigenlijk het meest ‘verwacht’ bij de echt grote bloggers. Bij bloggers die gewoon voor hun plezier bloggen, is een artikel per dag leuk, maar wat mij betreft niet noodzakelijk om mij als lezer vast te houden.

 9. Voor mij werkt het persoonlijk gewoon heel prettig, dat dagelijks bloggen! Ik denk dat ik daardoor juist heb ‘leren’ bloggen, je gaat toch elke dag weer op zoek naar een leuk en goed onderwerp :-) Heb een tijdje minder geblogd dan eens per dag, maar ik kon dat niet zo goed, haha. Vooral omdat ik die regelmaat zelf zo fijn vind, denk ik.

 10. Ik probeer het vanaf nu voor elkaar te krijgen om 4/5 maal per week iets te publiceren. Ik ben daarnaast ontzettend druk met mijn studie dus iedere dag weet ik niet of ik voor elkaar ga krijgen. Ik wil niet dingen beloven op mijn blog die niet gaan lukken haha. Hoewel je wel gelijk hebt, ik merk ook dat ik meer in een soort ‘flow’ zit en er routine van maak als ik vaker blog (:

 11. Ik heb zoveel respect voor je om eigenlijk elke dag weer een artikel klaar te hebben! Ik moet al m’n best doen voor 2x per week haha, oeps. Ik probeer wel zo regelmatig mogelijk te zijn en volgers liggen er echt niet wakker van denk ik dan maar… Mijn doel is ook niet om een groot blog te worden, maar om te delen wat ik leuk vind. En omdat ik niet echt een gestructureerd persoon ben (ik dacht dat vroeger wel altijd, terwijl het tegendeel waar is…) is dagelijks bloggen gewoon niet haalbaar. Vooral ook omdat het een hobby is en dan zou ik alleen maar overspannen worden van de druk die op me ligt. Nogmaals, ik heb ontzettend veel respect voor jou en alle andere bloggers die het elke keer weer klaarspelen om dagelijks te bloggen!
  X Emma

 12. Ik blog om de dag, met als uitzondering de zondag en maandag die elkaar opvolgen. Mijn blogs komen online op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. En waarom niet elke dag? Omdat ik zelf de inspiratie er niet voor heb en omdat ik het idee heb dat lezers het toch niet bijhouden. Die komen niet allemaal ook elke dag kijken.

 13. Ik blog niet dagelijks, om de doodsimpele reden dat ik daarvoor geen tijd heb of wil vrij maken. Er moet ook nog iets aan het huishouden gedaan worden, af en toe een sportieve activiteit worden ondernomen, en oh ja, ik werk ook fulltime. Het is voor mij een uitlaatklep dus ik schrijf, maar met een lagere frequentie (al ben ik langzaam iets aan het opbouwen, ik wil naar 1 keer per week). Wat ik merk is dat je minder makkelijk een groot publiek opbouwt. Als je dagelijks blogt, groeit je blog veel sneller. Aan de andere kant groeit het aantal lezers nog steeds. Ik zou me pas over mijn blogfrequentie zorgen gaan maken, als in het aantal lezers geen groei meer zit.

 14. Ik blog dagelijks, maar als het echt niet lukt vind ik het niet erg om een dagje niets te plaatsen. Soms heb ik gewoon geen tijd of vind ik het artikel niet goed genoeg. Ik vind het wel fijn als een blogger op vaste dagen iets publiceert, want dan weet je wanneer je terug moet komen, maar ik lees wel liever iets met kwaliteit. x

 15. Leuk om hier over na te denken zeg. Ik blog zelf nog niet zo lang, maar ik ben begonnen met drie artikelen per week. Hier voelde ik mij toen goed bij. Echter kreeg ik naar een tijdje kriebels om vaker te schrijven, dus nu blog ik vijf dagen per week: niet elke dag dus, maar dat maakt mij ook niet zoveel uit. Wel leuk om jouw kijk hierop te zien :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *