De mooiste quotes over verandering

Ik ben nog altijd een heel grote fan van quotes. Je vindt ze dan ook zowel op mijn Twitter als in mijn iPhonenotities en WhatsAppstatus, en af en toe ook gewoon in een random schrift. Quotes zijn te mooi om niet te onthouden of te delen en daarom zette ik er een paar op een rijtje in dit artikel. Geen losse, maar allemaal over één thema: verandering (of eigenlijk change, want ze zijn allemaal Engels). Dat is namelijk één van de dingen waar ik oneliners het beste bij kan gebruiken, omdat ik gewoon niet zo’n heldin ben in loslaten, afsluiten en simpelweg veranderen. Dus: de (in mijn ogen) mooiste quotes over verandering. 

If nothing ever changed, there’d be no butterflies

Het is typisch hoe we allemaal op zoek zijn naar vlinders, maar daar liever niet voor veranderen en toch het liefst alles bij het oude houden. Verandering kan juist voor heel positieve dingen zorgen en nieuwe deuren naar geluk openen.

Your life does not get better by chance, it gets better by change

Een gelukkiger, leuker of mooier leven leiden hangt niet af van de kansen die je krijgt. Met zo’n passieve levenshouding zul je nooit veel verder komen. Je zult er uiteindelijk zélf voor moeten zorgen, zelf stappen ondernemen en ja, ook dingen veranderen.

Stop looking for happiness in the same place you lost it

Deze kwam ik afgelopen week tegen en was ergens ook wel de aanleiding mijn favoriete changequotes op een rijtje te zetten. Het feit dat je daar je geluk bent verloren, betekent dat je het daar niet weer moet zoeken, ook al heb je het daar ooit wél gevonden. Move on, hoe moeilijk het ook is om los te laten. Draai je om, richt je blik ergens anders op, maak die verandering in je leven. Sluit heel erg aan bij dit artikel trouwens.

Change is hard because people overestimate the value of what they have and underestimate the value of what they gain by giving up

We hechten al snel veel waarde aan wat we nu hebben. Dat is heel goed, maar niet als je dat alleen maar doet omdat het bekend en veilig is. De kans is groot dat er nog veel mooiere dingen op je pad liggen, alleen dan moet je daar wel voor openstaan en je ook realiseren dat wat je nu hebt misschien niet zo perfect is als je denkt, ook al is het wel ‘lekker makkelijk’.

Growth is painful. Change is painful. But nothing is as painful as staying stuck somewhere you don’t belong

Eén van mijn favoriete quotes ooit. Natuurlijk doet het pijn om dingen in te zien die je eigenlijk niet in wil zien en om je te beseffen dat dit het niet is, en de bijbehorende groei of verandering gaat waarschijnlijk gepaard met heel veel moeite. Maar het is het waard, want het allerergste is nog wel om ergens te blijven hangen waar je niet thuishoort.

We only regret the chances we didn’t take (and the changes we didn’t make)

Veranderingen pakken niet altijd goed uit, dat is waar. Maar zelfs als het ‘mislukt’, leer je er wel heel veel van voor de volgende keer – meer dan als je een kans aan je voorbij laat gaan. Van een verkeerde keuze zul je in theorie dus nooit écht spijt hebben, omdat je er altijd wel wat aan overhoudt. Dat is een reden om die kans wel aan te pakken, ook al brengt ‘ie veranderingen met zich mee.

If you want something in your life you’ve never had, you’ll have to do something you’ve never done

Dit is waar, toch? Je kan iets nieuws niet krijgen zonder iets nieuws te doen. En ja, daar hoort dus ook verandering bij! Als jij iets echt wilt, zorg er dan voor dat je daar ook gewoon voor gaat, ook al moet je daarvoor misschien oude dingen veranderen. Zolang jij zeker bent van je einddoel, kunnen die stappen ernaartoe ook niet verkeerd zijn.

Change is inevitable. Progress is optional.

Er is nog een keerzijde van verandering: het is niet altijd een keuze, soms overkomt het je ook. In dat geval is verandering onvermijdelijk – en veranderingen kunnen ook heus wel eens veranderingen in negatieve zin zijn, waar je eigenlijk gewoon van baalt. Maar dan blijft het daar alsnog niet bij: hoe onvermijdelijk die verandering ook is, je kan er wel voor kiezen te leren van het proces en weer vooruitgang te boeken op het gebied van levenslessen.

The only way to make sense out of change is to plunge into it, move with it, and join the dance

Verandering is soms onstuimig. Onberekenbaar. Je weet nooit precies wat de gevolgen zullen zijn voor je leven, of dat nou op korte of lange termijn is. Op zulke momenten kun je je er maar beter aan overgeven; er gewoon in meegaan en zien waar het schip strandt. Dat werkt beter dan je ertegen verzetten.

Be the change you wish to see in the world

Deze is misschien wat cliché en ergens valt ‘ie er ook een beetje buiten. Toch denk ik dat het een goede is om in je achterhoofd te houden als je twijfelt of je die ene verandering nou wel zult doorvoeren of niet. Maakt het je een mooier mens, past het beter bij je levensvisie, heb je het idee dat je op deze manier meer voor de wereld kan betekenen? Doe het dan!

Enough change for today :) Houd jij ook zo van dit soort oneliners? Heb je nog aanvullingen?

10 reacties

  1. Hier zitten een hoop bekende quotes tussen. In allemaal zit een kern van waarheid, maar soms zijn ze ook wat makkelijk, de wereld is niet zo zwart-wit als sommige quotes lijken te veronderstellen.

    1. Nee, klopt. Quotes zijn inderdaad vaak zwart-wit en dus niet echt true to life, maar juist omdat ze het leven even zo heel simpel neerzetten kan het soms wel helpen om een beslissing te maken of iets tóch te doen als je het heel graag wil maar nog over de ‘grijze dingen’ twijfelt. Maar je hebt gelijk dat het nooit écht zo makkelijk is als het opeens lijkt!

  2. Ah, Sylvia verwoordt mooi wat ik eigenlijk ook dacht: als je die quotes ziet lijkt het soms zó makkelijk terwijl het dat niet is. Aan de andere kant vind ik het wel mooi altijd, quotes, want ze geven je als het ware een duwtje in de rug; als je opziet tegen verandering (waar je zelf invloed op hebt en zelf voor moet kiezen) kan het zwart-witte van zo’n quote je nét even over het randje duwen zegmaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *