Which Blue Monday are you talking about?

In de regel is januari niet mijn favoriete maand. De kerstbomen zijn uit huis en de kerstliedjes van de radio, terwijl het in principe nog net zo donker en koud is als in december. Maar ja, het is een nieuw jaar, dus in plaats van gezellige diners en shopdates staat iedereen zich massaal uit te sloven in de sportschool om vervolgens een kopje kruidenthee te drinken en vroeg naar bed te gaan. Of dat is het plan, en terwijl iedereen op Facebook suggereert dat 2015 nú al een goed jaar is vinden we het stiekem eigenlijk helemaal niets want ugh.

Zoals ik in mijn vorige artikel al zei was dat een kleeeein beetje het geval bij mij en vandaag zou het volgens een (commerciële) formule dan officieel de meest depressieve dag van het jaar moeten zijn, oftewel Blue Monday. Daar heeft natuurlijk niemand zin in en dus een lijstje met dingen om je blauwe maandag iets minder blauw te maken!

Besteed je avond aan een bepaald onderwerp. Op school en op je werk leer je waarschijnlijk al genoeg, vrijwillig of niet, maar er zijn nog veel meer interessante, bijzondere of leuke dingen om je in te verdiepen! En als je net zo leergierig bent als ik vermaak je je waarschijnlijk prima met een avondje docu’s kijken en rondjes kijken. Of het nou psychische stoornissen, vliegrampen, vreemde talen of ’the making of’s van films zijn, je weet in elk geval weer wat meer als je ’s avonds je laptop dichtdoet én je hebt morgen weer iets te vertellen!

Schrijf een analyseverslag over je goede voornemens. I know this sounds pretty dull, maar in het kader van ‘het probleem aanpakken door naar de oorzaak te kijken’ kan het helpen om er gewoon nog eens goed voor te gaan zitten en te kijken wat er goed en niet goed ging in de eerste weken van 2015. Misschien had je helemaal niet zulke strakke voornemens, maar dan kan het alsnog zijn dat je een beetje in de put zit (want het is nou eenmaal januari) en het gevoel hebt dat je leven een zooitje is. Ik zou zeggen: installeer jezelf achter je laptop, brand een geurkaarsje en open een leeg Worddocument. Zelf vind ik het altijd heerlijk van me af te schrijven en hoewel het misschien onnuttig voelt (ik bedoel: een uitgebreid verslag over je leven), denk ik wel dat het een goede manier is om alles op een rijtje te krijgen. In welke patronen viel je terug, waarom, en wat ga je eraan doen?

Pak je matras op en wandel. Misschien kun je een nachtje op de kamer van een huisgenootje slapen, of bij je zus/broer, of plof je gewoon voor een nachtje in het logeerbed neer. Sleepovers zijn toch veel gezelliger dan alleen in slaap vallen?

Bestel een pizza, trek je pyjama aan en kijk een film in bed. Niet omdat je je echt zo zielig en depressief voelt als de term Blue Monday doet vermoeden, maar gewoon omdat het kan en omdat het hartstikke leuk is af en toe. Geef toe: in bed pizza eten uit een doos voelt toch altijd nog een beetje ‘stiekem’ (al heb ik eigenlijk geen ervaring, maar gelukkig wel een grote fantasie).

Bel of WhatsApp iemand die je al een tijdje niet hebt gesproken. Een oude vriendin, je oma, of die jongen waar het nooit wat mee is geworden maar waar je het verder wel goed mee kon vinden. Dit is het leukste als je er écht even tijd voor maakt (in de hoop dat diegene dat ook doet natuurlijk) en al duurt het maar een halfuurtje of een uurtje, de kans is groot dat jij daarna toch weer een goed gevoel hebt. Omdat er soms meer leuke mensen op de wereld rondlopen dan je denkt.

Sta een (half)uur eerder op, niet om eindelijk eens op tijd te komen zonder te hoeven haasten (als dat de reden is ben je waarschijnlijk net zo hopeloos als ik en ga je altijd op het laatste moment weg, hoeveel tijd je ook hebt) maar om eens een andere draai aan je ochtendritueel te geven. Iets meer tijd voor je make-up, een groene smoothie, je haar, de laatste aflevering van je favoriete serie, een workout of een ochtendwandelingetje door het bos (eventueel met camera) en wedden dat je je dag heel anders begint dan normaal!

Huil. Ik huil heel weinig omdat ik het gewoon niet echt kan (en ik heb er ook niet heel veel redenen voor, maar zit er natuurlijk soms ook gewoon wel even doorheen), maar ik weet dat er mensen zijn bij wie dit anders ligt. Als je jezelf normaal vermant bij de eerste traan is vandaag de ideale gelegenheid om wel eens keihard alles eruit te huilen. Eén tip: uitgelopen mascara is heel fotogeniek, en pijn en verdriet moet óók vastgelegd worden als je het mij vraagt, dus als ik jou was zou ik er nog een fotografieprojectje aan vastknopen. But that’s just me.

Doe een powernap als je thuiskomt van school of je werk. Ik vind de avond vaak leuker dan de middag en ik ben ’s middags vaak ook moeier, dus zolang je niet heel erg veel behoefte hebt aan een vast slaapritme en eigenlijk altijd kan slapen is het misschien eens leuk je nachtrust op te delen.

Maak een playlist in een bepaald thema, download de nummers en brand ze op een leeg cd’tje. Eventueel nog een zelfontworpen CD-hoesje en je hebt een waardevolle herinnering. Aan dat moment, aan de afgelopen weken of aan iemand. Ook onwijs leuk om weg te geven als je nummers uitkiest voor een bepaald persoon, bijvoorbeeld waar jullie samen herinneringen aan hebben of waarvan de tekst je gevoel voor diegene precies verwoordt. En nee, dat hoeft niet per se je lover te zijn.

Spreek met vrienden af! Dit is vooral makkelijk als je een groepsapp hebt met een vriendengroep die ook nog eens allemaal in de buurt wonen. Ergens wat drinken of gewoon bij iemand chillen kan bijna altijd wel, is altijd gezellig én lekker spontaan, op een maandagavond. Misschien moet je je planning even opschuiven, maar voor die ene Blue Monday in het jaar moet dat kunnen.

Blijf eens beneden hangen in plaats van op je kamer te zitten (voor iedereen die nog thuis woont dan hè) en heb een goed, of in elk geval gezellig, gesprek met je ouders of andere gezinsleden. Ik merk zelf ook dat het er soms gewoon teveel bij inschiet om écht contact te hebben met de mensen met wie je in één huis leeft, terwijl je die band juist moet koesteren. Toastjes erbij zodra de klok een uurtje of 22:30 aantikt en gewoon even net doen alsof het zaterdagavond is.

So… Ga jij iets doen van dit lijstje om je blue monday wat draaglijker te maken, of heb je er geen last van? Let me know, en een fijne (blue) monday uiteraard!

9 reacties

  1. Volgens mij is Blue Monday hartstikke verzonnen en aangepraat en maken we het zelf alleen maar erger, maar een lijstje zoals deze maakt het leven altijd leuker, ook op andere dagen :)

  2. Hahaha ‘pak je matras op en wandel’, sorry, maar ik moest even heel hard lachen.. ;) En ja, superleuk lijstje maar ik vind ’t eigenlijk allemaal bullshit want maandag is maandag en dat is niks bijzonders haha. Al kom ik net thuis uit cath wat ik wel het ultieme maandaggevoel vind – niet negatief ofzo. :)
    X Emma

    1. Oh ja, dat heb ik inderdaad ook door cath of andere vaste activiteiten, dat dat gewoon typisch die ene dag is. Dat is sowieso al wel snel door je rooster of gewoon de rest van de dag, maar aan de andere kant zijn ook weer lang niet al mijn maandagen/dinsdagen/etc. hetzelfde. Dat komt ook wel een beetje omdat ik altijd bezig ben de sleur te doorbreken, haha :) #rebel

  3. Ik heb mijn Blauwe Maandag vorige week al gehad (of was het die week daarvoor al). Ik kon zweren dat het toen al was, maar een blik op Google leerde mij, dat ik veel te vroeg was. :P

  4. Mijn blue monday viel deze keer eigenlijk wel mee! Enige minpunt was dat ik een onvoldoende haalde, maar ik was wel lekker vroeg vrij en ik kreeg te horen dat Epica de headliner is van CityRock dit jaar wat betekent dat ik die band dit jaar 2x zal zien; in een los concert en op CityRock! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *