Zijn persoonlijke blogs altijd kleine blogs?

Op dit artikel over interactie kreeg ik een paar reacties waarin stond dat persoonlijke, kleinere blogs favoriet waren bij diegene. Geen artikelen met productreviews of tips over het een of andere onderwerp, maar gewoon dingen over de persoon zelf. Ik vind het zelf nog steeds hartstikke interessant en leuk om af en toe over een make-upproduct te lezen of een outfit te bekijken, maar ook mijn voorkeur gaat uiteindelijk uit naar blogs waarbij je de persoon erachter ook leert kennen. Toch kan ik nog altijd geen super bekende blog noemen die écht persoonlijk is.

Sowieso is het natuurlijk lastig aan te geven wanneer een blog nou ‘écht persoonlijk’ is. Er zullen weinig bloggers zijn die in hun sidebar de tekst hebben staan ‘hoi, ik ben *naam* en ik blog hier over mezelf!’. Meestal blog je toch over een aantal vaste thema’s, bijvoorbeeld make-up, koken, psychologie en school, omdat die nou eenmaal steeds terugkeren in je leven. Dan blog je toch echt over jezelf, maar ik denk dat het verschilt waar de nadruk op ligt. Blog jij over make-up omdat jij er zo gepassioneerd over bent en er dus aan anderen over wil vertellen, of blog jij over ‘jouw’ make-up? Het onderscheid zal altijd een beetje vaag blijven, maar ik denk dat het kijken naar de onderwerpkeuze al veel zegt over de blog. Mascha mag bijvoorbeeld haar dagelijks leven dan wel vastleggen op camera, uiteindelijk heeft ze gewoon een beautyblog. Naast haar dagelijks leven licht ze namelijk eigenlijk alleen haar hobby make-up uit en daardoor geef je je dus niet ‘volledig’ bloot op je blog, en is ‘ie dus ook niet puur persoonlijk.

Maar goed, toen ik hier eenmaal over na ging denken vond ik het eigenlijk wel een interessant dingetje. ‘Persoonlijk’ en ‘klein’ lijken hand in hand te gaan – ik ken geen persoonlijke blogs met duizenden volgers – en ik vroeg me af waarom. Hieruit rolden drie theorieën voort:

1. Als persoonlijke blogs groter worden, worden ze vanzelf algemener, commerciëler en minder spontaan en dus minder persoonlijk.

Toen ik begon met bloggen, schreef ik elke dag – meestal ’s avonds, maar niet op een vast uur – over wat ik die dag gedaan had. Naarmate ik langer bezig was en ook wat meer bezoekers kreeg, ging ik meer over verschillende onderwerpen schrijven. Logisch, want: zoveel mensen zoveel wensen, en met zoveel mogelijk verschillende onderwerpen kun je iedereen wel een keer plezieren. Als je blog groter wordt, is het ergens dus een natuurlijk gevolg dat je wat algemener gaat schrijven, zodat er voor iedereen wat tussen zit. Daarnaast wil je het dan vaak ook wat serieuzer aanpakken: je lezers verwachten wat van je, dus zet je op vaste dagen en tijdstippen iets online en niet ‘zomaar’. Een beetje vooruit schrijven is dan ook wel zo handig, maar dan gaat het spontane er wel af. Bovendien wordt je blog naarmate je meer volgers krijgt een handig medium voor adverteerders, waardoor je blog iets commerciëler en misschien ook minder persoonlijk wordt.

Waar je natuurlijk ook rekening mee moet houden als je groter wordt, is je privacy. Bij 5 lezers kun je nog wel vertellen aan welke straat je woont, maar bij 5000 per dag is de kans veel groter dat er iemand tussen zit die kwaad in de wil heeft. Dat zou er natuurlijk ook voor kunnen zorgen dat je wat voorzichtiger wordt met het delen van heel persoonlijke dingen, of gewoon dingen zoals wanneer je op vakantie bent. Uiteindelijk staat het namelijk wel gewoon vast op het internet en dán heb je pas door hoeveel mensen het kunnen lezen.

Deze factoren zorgen ervoor dat je blog wel groot wordt, maar niet meer persoonlijk. De ‘oplossing’ bij deze theorie zou zijn: dicht bij jezelf blijven, je blog wel beter maar niet per se gestructureerder maken en je niet teveel laten beïnvloeden door je bezoekers.

2. Persoonlijke blogs zijn zo specifiek – omdat ze over een persoon gaan – dat ze maar bij een klein publiek aanslaan.

Maar dan komen we bij punt 2: als jij je niets aantrekt bij je bezoekers, heb je ze dan wel in grote getale? Bezoekers zijn er genoeg voor beautyblogs, onder andere omdat je soms echt ‘advies’ vindt op zo’n blog – soms zelfs naar aanleiding van een verzoekje van jou. Persoonlijke bloggers zijn wat dat betreft soms een beetje Einzelgängers die lekker hun eigen ding doen.

Hoewel je zou denken dat één specifiek onderwerp, bijvoorbeeld make-up, juist te ‘klein’ is om veel mensen mee te trekken, is het tegenovergestelde waar. Er zijn heel veel verschillende mensen die toch allemaal van make-up houden en ondanks dat ze zo verschillend zijn, vinden ze die ene beautyblog toch allemaal leuk, omdat het alleen maar over dat gaat. Misschien een beetje vaag, maar wat ik probeer te zeggen: een blog over een ‘mens’ is misschien wel te gecompliceerd om veel bezoekers te hebben. Van de honderden mensen in mijn omgeving ben ik ook niet met iedereen bevriend en je moet met zo’n persoonlijke blogger maar net een ‘klik’ hebben (en dus op meer punten overeenkomen dan die ene hobby). Lezen over iemand die je niet zo denkt te mogen, zul je namelijk niet zo snel doen.

Ergens is dit raar, want er zijn zóveel mensen in Nederland, dan zouden een aantal duizend volgers voor één persoonlijke blog best moeten lukken. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat er maar een klein deel blogs leest en persoonlijke blogs blijven dan toch minder populair, omdat mensen volgens mij liever over een bepaald onderwerp dan over ‘een persoon’ lezen. Daarnaast lijkt het bij een persoonlijke blog met duizenden volgers ook al snel alsof die persoon ‘aanbeden’ wordt (iedereen is geïnteresseerd in diegene), iets wat mensen misschien ook tegenhoudt. Maar hallo: Mascha wordt ook zonder problemen geadoreerd.

3. De interactie van persoonlijke blogs verdwijnt zodra een blog groter wordt, waardoor de blog minder persoonlijk wordt. 

Ik zei net nog dat persoonlijke bloggers de inhoud van hun blog meestal niet zo laten bepalen door hun bezoeksters, maar dat betekent niet dat er geen interactie is op zo’n blog. Bij een grote blog heb je als bezoekster vaak al snel het idee onderdeel van ‘de massa’ te zijn, terwijl je je bij een kleine blogger met een paar reacties per artikel veel meer ‘gezien’ voelt. Ik ben altijd een beetje slecht in het bijhouden van reacties beantwoorden, maar als ik het doe, dan heb ik soms ook wel eens echt een gesprekje met een bezoekster. Daarnaast weet ik ook wel wat van een paar meiden, gewoon omdat ze vaker reageren. Op die manier kun je toch een soort band opbouwen, wat de blog voor je gevoel nog persoonlijker maakt.

Bij bekendere bloggers is dit vaak onmogelijk omdat het dan gewoon veel te veel tijd gaat kosten, en daardoor wordt de blogger toch een stukje onbereikbaarder voor de meeste bezoeksters. Een simpele oplossing zou dus zijn: als blogger tóch heel actief in de comments blijven en enigszins betrokken bij je bezoeksters, bijvoorbeeld door mails en tweets te beantwoorden. Maar is dat ook echt mogelijk?

 

Toen ik bezig was met deze theorieën, die stuk voor stuk op zich goede verklaringen bieden, bedacht ik me ook een ander ding. Persoonlijke blogs zijn vaak een stuk minder commercieel en minder bezig met advertenties en geld verdienen en daar lopen ze ook een stuk bekendheid mee mis. Je bent niet het meisje dat van haar hobby haar baan heeft gemaakt en er bakken met geld mee verdient, en doordat je minder in de media komt, ben je dus ook kleiner en minder algemeen bekend. Jammer, maar zo werkt de wereld nou eenmaal. Op dat punt zit geen frustratie bij mij, maar toch hoop ik dat persoonlijke blogs ook eens de kans krijgen en écht groot kunnen worden – ondanks dat ze misschien niet altijd picture perfect zijn, maar dat maakt ze juist zo tof en echt. Ik ben namelijk al wel overtuigd van de awesomeness van persoonlijke blogs.

Hoe denk jij over persoonlijke blogs? Heb je zelf een reden waarom ze misschien nooit echt ‘groot’ worden, of een heel andere mening hierover? Ik ben super benieuwd!

14 reacties

 1. ik vind de blogs van Teskuh en Jenniefromtheblog (om er maar twee te noemen) nog steeds persoonlijk en dat zijn toch wel bekende in mijn ogen… Niet als je het vergelijkt met Miss Lipgloss, maar die heeft haar bereik natuurlijk eerder opgebouwd, een groter publiek gecreëerd en de tijd dat er minder blogs waren.

 2. Ik blog vooral omdat ik het leuk vind. Ja, lezers zijn fijn maar het is niet mijn doel. Ik blog omdat ik schrijven fantastisch vind en omdat ik zo mezelf kan ontplooiien. Interessant artikel!

 3. Ik denk dat Laura wel een goed punt heeft, ik vind de blog van Teske bijvoorbeeld ook wel heel persoonlijk; hoewel dat soms ook helemaal niet zo is en het vaak over beauty en dergelijke gaat.
  Leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven, omdat we het daar laatst inderdaad over hadden na je artikel over interactie. Interessante theorieën heb je eraan verbonden. Ik denk dat het belangrijkste aan een persoonlijke blog is dat je je laat leiden door jezelf en door wat er op je hart ligt, wat jij interessant vind en niet zozeer je lezers; dan heb je misschien wel een groter bereik, maar word je daar nu echt gelukkiger van? Dat denk ik niet. Ik schrijf ook voornamelijk omdat ik het leuk vind, en als ik dan andere mensen daardoor kan inspireren dan is dat ‘mooi meegenomen’ om het zo maar te zeggen.
  Ik denk dat een persoonlijke blog wel redelijk groot kan worden, maar interactie en vanuit je hart schrijven blijven dan toch het belangrijkste. Interactie is toch wel lastiger als je enorm veel reacties krijgt…
  Ik denk dat ik klein maar met veel interactie en ’toegewijde’ lezers die veel en inhoudsvol reageren belangrijker en leuker vind dan groot maar met weinig interactie (door de vele reacties) en met lezers die niet/nauwelijks reageren of alleen zeggen ‘leuk artikel!’ waar je vervolgens weinig interactie mee kan hebben.

  (oké, lange reactie, oeps)

 4. Haha, ik was een van die personen inderdaad ;) Met ‘persoonlijk’ doelde ik op stukjes over iemands leven: studie, werk, wekelijkse diary’s, afgewisseld met bijvoorbeeld tips over leuke filmpjes, quizjes e.d. zonder dat dat gelijk een (vaste) categorie wordt. Een beetje het knusse huiskamer-gevoel zeg maar. Ik geloof vooral in een combi van theorie 1 en 3: een grotere blog betekent doorgaans (helaas) meer druk om blogs op bepaalde tijden te posten en om de onderwerpen in te delen in categorieën (en eventueel vaste categorieën aan vaste dagen te koppelen) om de lezer te ‘dienen’ en steeds minder tijd om aandacht te besteden aan de lezers die reacties achterlaten. Dat laatste vind ik overigens zó jammer, alsof de grotere bloggers die reacties voor lief nemen (al is dat misschien helemaal niet het geval). En hoe hard er ook altijd wordt geroepen dat je je daar niks van aan moet trekken en gewoon moet bloggen hoe je wil, in de praktijk blijkt dat dus niet te werken. Het feit dat er zoals je zelf al zegt, geen grote échte persoonlijke blogs bestaan, bevestigt dat. Van de grotere blogs die ik ken, komt cherryfizz.nl dan nog het meeste in de buurt. Zij blogt ook wel over kleding en recepten, maar altijd met een link naar haar gezin, waar ze trouwens ook voornamelijk over schrijft.

  1. Ow, en onder ‘persoonlijk’ valt natuurlijk ook hoe iemand over dingen denkt: levensvragen, maatschappelijke kwesties, etc ;) Hè, hoe kon ik dat nou vergeten, dat vind ik stiekem het meest interessant ;)

 5. Wat een interessant artikel Hester! Ik ben het helemaal met je eens. Ik denk dat al je theorieën wel kloppen. Niet iedereen vind een bepaald persoon interessant, en daardoor kan het bereik misschien niet groot worden. Ik vind dat ook erg jammer, want ik vind persoonlijke blogs helemaal te gek. Deze blogs mogen van mij ook wel meer in het zonnetje staan. Ik vind persoonlijkheid laten zien zo belangrijk als blogger.

 6. Wat een interessant artikel! Ik wil juist de persoonlijkheid combineren met outfits en beauty producten. Ik ben gek op mode en beauty, maar wil niet mijn blog daar mee vol gooien, juist omdat ik persoonlijkheid zo leuk vind! Annesolveig & bydagmarvalerie zijn wel 2 meiden die het ver kunnen gaan schoppen. Maar inderdaad de échte grote bloggers, moeilijk! Teske komt nog redelijk in de buurt vind ik!

 7. Ik lees ook voornamelijk persoonlijke blogs! Ik ken er wel een paar die 1000 volgers hebben of zo, maar aan tienduizenden zullen ze inderdaad niet zo snel komen. Aan de ene kant vind ik dat zonde, omdat ik ze alle lezers van de wereld gun, aan de andere kant vind ik kleine bloggers juist ook wel weer leuk. Ik denk dat ik het vooral met punt 1 en 3 wel eens ben!

 8. Om eerlijk te zijn vind ik persoonlijke blogs wel leuk, maar dan wel over bepaalde onderwerpen want om enkel en alleen het leven van diegene te volgen.. Nee, daar ben ik niet de juiste persoon voor haha.
  En sowieso vind ik goede interactie met lezers heel belangrijk, zo bouw je inderdaad een soort band op.
  Liefs Emma

 9. Ik ken diverse persoonlijke blogs die meer dan duizend bezoekers hebben. Ik denk aan McDid.nl (kijk naar de pageviews per artikel), en ik vermoed dat oerbloggers als Maanisch.com, MerelRoze.com, en 10e.com ook nog steeds meer dan duizend bezoekers hebben zodra er iets online wordt gezet.

  Het klopt wel dat naarmate je een groter blog hebt, je beter nadenkt over wat je online zet. Ik ben in 2003 begonnen met bloggen en was in het begin heel persoonlijk. Omdat bloggen toen nog aardig klein was, had ik heel snel al een acht- of negenhonderd bezoekers per dag. Toen ik na een relatiebreuk opeens iemand met een bos bloemen voor de deur had staan (aardig bedoeld, maar enorm schrikken), heb ik de keuze gemaakt om het allemaal iets beter af te schermen. En dus blog ik sindsdien niet meer onder mijn eigen naam, filter beter wat ik deel en heb een paar jaar een blogbreak gehad.

  Qua aantallen reacties ben ik niet met je eens dat een persoonlijk blog minder reacties krijgt. Ik durf te wedden dat een groter percentage van de bezoekers op mijn site reageert, dan bijvoorbeeld bij Miss Lipgloss. Maar dat blog is zo groot, dat het automatisch ook heel veel reacties krijgt.

  Zo, weer een lange reactie. Dat heb ik nou bijna altijd op jouw blog ;-)

 10. In Noorwegen zijn persoonlijke blogs juist mega populair. Veel van de Noorse bloggers vertellen elke dag (of zelfs meerdere keren per dag) wat ze hebben gedaan en doen daar een aantal foto’s bij. Sommigen daarvan zijn erg groot geworden!

 11. ”dat er iemand tussen zit die kwaad in de wil heeft.” Volgens mij is het kwaad in de zin….
  Verder snap ik niet helemaal het doel denk ik… Waarom zou je bekend of veel gelezen willen worden? Haal je voldoening uit het aantal lezers? Ik denk dat persoonlijke blogs gewoon lekker bij zichzelf moeten blijven en niet te veel in de weer moeten zijn met statistieken. Vroeger was je blij met twee lezers. Meer is niet altijd beter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *