On my mind in 2014

Als elk jaar een hoofdstuk in ‘het boek van mijn leven’ was, en ik moest elk hoofdstuk een naam geven, dan zou 2014 ‘Leerzaam’ heten. Ik heb best wat meegemaakt dit jaar; heel leuke, maar ook minder leuke dingen. De grootste overeenkomst ertussen was echter dat het nieuwe dingen waren. Dingen die me vaak aan het denken zetten, waardoor ik het gevoel heb alsof ik een hele berg aan informatie over mezelf en ‘het leven’ heb verzameld. In het afgelopen jaar heb ik een groot deel van die levenslessen gedeeld op mijn blog en vandaag leek me een mooie dag om erop terug te blikken.

Er zullen namelijk best wat mensen een beetje lui op de bank hangen vandaag na een drukke Eerste Kerstdag, en in dat geval zou ik zeggen: vermaak je met een portie mindstyle-artikelen! Voor volgers die mijn blog al langer lezen zal het grootste deel ongetwijfeld bekend voorkomen, maar dat is gelukkig ook deels de bedoeling van een recap. Gewoon even denken ‘oja, klopt’ en misschien nog wat herlezen.

Karaktereigenschap: nuchterheid
Ook dit jaar heb ik weer een aantal karaktereigenschappen van mezelf uitgelicht, waaronder nuchterheid. Ik ben nou eenmaal een heel nuchter en rationeel persoon dat haar enthousiasme niet altijd zo duidelijk uit. Dit artikel schreef ik in een periode waarin ik verliefd was, aangezien ik toen ook wel eens merkte dat mijn emoties soms overstemd worden door mijn verstand.

Een verlegd slaapritme
Typisch voor 2014 is dat ik opeens een nachtmens ben geworden. De rust, de stilte en de bezinning van de nacht vind ik echt heerlijk. Natuurlijk is het niet altijd goed en mogelijk om nachten van 02:00 tot 10:00 te maken, dus dat doe ik ook lang niet altijd, maar het zette me wel aan het denken. Hoe zit het eigenlijk met ons slaapritme, en heeft the never sleeping internet dat veranderd in de afgelopen jaren?

Wat is jouw leeftijd?
Ik heb altijd al wat meer opgetrokken met mensen die iets ouder zijn dan ik en krijg vaak te horen dat het helemaal niet merken is dat ik pas *vul willekeurige leeftijd in* ben. In dit artikel had ik het over een concrete en een mentale leeftijd.

School: meer dan alleen stof leren
In de onderbouw kwam ik vooral op school voor de lessen, tegenwoordig ben ik zelf wat socialer geworden en heb ik ook steeds meer door dat je niet alleen op school komt om dingen uit schoolboeken te leren. Het is dé periode waarin je jezelf ontwikkelt en vormt.

Met mij alles goed
Mensen hebben vaak wat tegen het standaard ‘Hoe gaat het?’ ‘Ja, goed’, maar ik ben ervan overtuigd dat het echt niet altijd zo afgezaagd hoeft te zijn als je het maar goed gebruikt.

Rust, stilte en meditatie
Het is bijna nooit meer stil. Zonde, want stilte is één van de waardevolste dingen. Dat betekent dus dat je zelf stiltemomentjes moet inrichten, en als je nog twijfelt waarom: ik vertel het in dit artikel!

Jezelf (leren) accepteren 
Misschien speelt het idee om in het nieuwe jaar ‘een paar kilootjes kwijt te raken’ ook alweer door je hoofd na het kerstdiner van gisteravond. Daar is niets mis mee, maar misschien is een beter voornemen voor 2015 nog wel om jezelf te leren accepteren. Je zult immers nooit helemaal tevreden zijn over jezelf, en toch moet je je hele leven nog met jezelf doorbrengen.

‘Ik heb geen tijd’ is geen excuus
Ik riep het afgelopen jaar om het hardst dat ik absoluut geen vriendje wilde omdat ik daar echt geen tijd voor had, maar als je per toeval wél iemand tegenkomt waar je tijd mee wil doorbrengen en aan wil spenderen, blijk je opeens wel tijd te hebben.” Ik ben er nog altijd van overtuigd dat geen tijd gelijkstaat aan geen prioriteit, want als je iets echt wil, dan maak je daar gewoon tijd voor. Hoe dan ook.

… dat het leven ook een droom is
Dit zijn het soort filosofische artikelen die je typt als je na tijden weer eens een boek leest, en dan ook nog eens een klassiek literatuurboek (Nooit meer slapen). Ik vind ‘m nog steeds fijn.

Een deadlinewerker
Met deadlines heb ik nog altijd veel meer te maken dan eerst. Niet per se omdat ik het drukker heb (ook), maar vooral omdat ik dingen nu pas op het laatste moment doe omdat ik beter presteer onder druk. Nogal een verschil met vorig jaar, dus ik schreef over die ‘deadlinewerkers’.

Houden van 
Ik leerde beter dan ooit wat ‘houden van’ precies inhoudt: iemand de macht geven je pijn te doen, maar erop vertrouwen dat diegene het niet doet.

Een imago neerzetten op social media
Het is wel algemeen bekend dat vaak alleen de positieve dingen op social media staan, maar stiekem wordt social media door veel van ons ook gebruikt om onszelf anders neer voor te doen dan we eigenlijk zijn.

Een simpele ‘hoi’
Je zegt waarschijnlijk een aantal keer per dag ‘hoi’ of je eigen variatie daarop, maar tegen wie? Alleen tegen mensen uit je directe omgeving, of ook tegen mensen die je wat minder goed kent? Het lijkt misschien onnuttig om ook die te begroeten, maar een simpele ‘hoi’ betekent soms meer dan je denkt.

Temporary | via Tumblr

Alles is tijdelijk (en niets is zeker) 
Surprise: de wereld is niet maakbaar. We denken het soms, maar je leven kan zomaar een andere wending nemen zonder dat je daar invloed op hebt. Mijn conclusie? “Just go with the flow en klamp je niet teveel aan één ding vast. Want of geluk tijdelijk of onzeker is, vind ik als uitzondering op de regel wél iets waar je invloed op hebt.”

Misschien leef ik toch een beetje in het verleden
Een dingetje van 2014, en goed om je te realiseren, denk ik. Ik kwam erachter dat het toch wel degelijk verschil maakt of je in het verleden/in het nu/in de toekomst leeft.

Karaktereigenschap: open, eerlijk en schaamteloos zijn 
Iets wat er altijd al in zat bij mij, maar ik dit jaar ook echt ’toegepast’ heb. Op mijn blog heb ik me vaak genoeg kwetsbaar opgesteld dit jaar, maar met de gedachte dat ik niet de enige ben die dit zo voelt, durf ik het toch altijd te doen/vragen/delen.

Mijn vriendschappen
Mijn vriendinnen heb ik nog 10x meer leren waarderen dan vorig jaar. Juist tussen al de mensen met wie ik socialise, zitten een paar mensen die ik 100% kan vertrouwen en zij zijn echt goud waard. Ik schreef over hoe ik vriendschappen ervaar.

Een eigenwijze perfectionist met hoge verwachtingen 
Op dit gebied ben ik mezelf ook wel een aantal keer tegengekomen in 2014. Dat dingen niet gaan zoals het ideaalbeeld in jouw hoofd, betekent niet dat ze ook per definitie niet goed zijn. Laat je verwachtingen wat meer los, want perfect is een breed begrip.

Karaktereigenschap: de schuld op anderen afschuiven
Mensen uit mijn directe omgeving herkennen dit ongetwijfeld wel een beetje van me. Sommige mensen springen gelijk in de ‘sorry’-stand als er iets gebeurt, ik ben juist iemand die dan gelijk bedenkt aan wie het allemaal ligt (vooral om duidelijk te maken dat het NIET aan mij ligt). Slechte eigenschap dus, maar goed, ook daar kun je interessante artikelen over schrijven!

 photo Wiewiljijzijn1_zps894bad10.jpg

Wie wil jij zijn? 
Eén van mijn favoriete artikelen van dit jaar, over bedenken wie je wil zijn, waar je voor staat en op die manier ook richting aan je leven geven. Ik houd dit nog altijd in mijn gedachten en het helpt me dagelijks. Bovendien vind ik het artikel nog steeds een fijn geheel!

Jezelf aan anderen verliezen
Been there, done that. Een beetje aansluitend op het vorige artikel, of eigenlijk eraan voorafgaand. Nadat ik in 2014 de fout maakte me teveel naar de wens van anderen aan te passen, moest ik namelijk weer bedenken wie ik nou echt wilde zijn. Jezelf aan anderen verliezen is dus leerzaam, maar de les ‘‘You’ve gotta stand for something or you’ll fall for anything’ hoop ik in mijn verdere leven ook echt toe te passen.

Gewoon ambitieus… Of bewijsdrang?
Je bent niet je spullen, of je prestaties. Je bent je persoonlijkheid. Soms is het goed om daarbij stil te staan als je op het punt staat ergens vol voor te gaan. Doe ik dit om mezelf te bewijzen, of gewoon omdat ik het oprecht leuk vind?

Het verrassingseffect bij introverte mensen
Ik merkte dit jaar heel goed dat ik introvert ben. En tegelijkertijd kwam ik erachter dat daar niets mis mee is – het is geen negatieve eigenschap waar je je voor hoeft te schamen, maar gewoon een kenmerk van mij.

De grenzen van nationalisme
De Zwarte Piet-discussie deed me nadenken over nationalisme. Waarom lijkt nationalisme zoiets grenzeloos te zijn? En is het eigenlijk niet heel raar als je je bedenkt dat er helemaal geen echte ‘Nederlander’ of ‘Frans’ bestaat, en dat landsgrenzen ook maar afspraken zijn?

Het is tijd om trots te zijn – en dankbaar
We zijn vaak geneigd trots te zijn op ‘standaard dingen’, maar zijn dat ook écht de dingen waar jij hard voor hebt moeten werken? In dit artikel had ik het over trots zijn op ‘de juiste dingen’, zodat je ook écht oprecht trots kan zijn, en over de dankbaarheid die ik daar tegelijkertijd bij ervaar.

Je creativiteit uiten
Dacht jij dat je niet creatief was? Totally wrong! Iedereen is creatief, alleen je moet zelf ontdekken op welk vlak – en het aandurven om je te laten leiden door je creativiteit, ook als dat nieuwe en onvoorspelbare dingen met zich meebrengt.

Volgende recaps zullen hopelijk wat korter zijn, maar ik wilde dit gewoon even delen. Stiekem ben ik namelijk best trots op deze artikelen en ik vind het heel tof om terug te lezen, omdat ik precies weet naar welke aanleiding ik een bepaald artikel schreef. Welke sprong er voor jou uit? En wat was een levensles voor jou in 2014?

13 reacties

 1. Mooi dat je zoveel artikelen hebt geschreven waar je trots op bent en kunt zijn :)
  Grappig dat het artikel over leeftijd er ook tussen staat, daar had ik het gisteren nog met Johan over toen ik hem vertelde dat je maandag komt voor een fotoshoot – ik zei dat je 15 bent en toen zei hij ‘echt? ik dacht veel ouder!’ haha, vanwege de artikelen die je schrijft :)
  Ik vind het knap dat je zulke gave artikelen weet te schrijven over je diepste gedachten én over je eigenschappen. Hier kan ik een hoop van leren denk ik en dat vind ik mooi.

 2. Heb er een paar van terug gelezen, zo wijs allemaal! Ik vind het heerlijk om zulke artikelen te lezen en te schrijven. Het is zo leerzaam voor anderen maar ook voor jezelf. Ik kijk uit naar je artikelen in 2015! :)

 3. Wat een mooie artikelen zijn het, je mag hier echt heel trots op zijn! De meeste heb ik gelezen, de andere ga ik nog even naar kijken (:
  Ga zo door volgend jaar Hester, want je hebt echt een fijne schrijfstijl en ik lees je stukken erg graag!
  Liefs, Marieke

 4. Geweldig, die artikelen<3 Heb er een paar gelezen en het is zo leerzaam en interessant allemaal haha! Ik geloof dat jij een belangrijke rol speelt in mijn vorming.. ;) Nu lijkt het net alsof ik piepjong ben, maar ik heb gewoon heel veel respect voor jouw (levens)wijsheid!
  X Emma

  1. Haha awh! 2014 was ook gewoon een heel leerzaam jaar voor me, ben benieuwd of dat ook voor 2015 geldt of dat dat gewoon een heel rustig jaar wordt. Eerlijk gezegd hoop ik meer op het eerste, ook al is dat niet altijd het leukste, haha.

 5. Ik heb het “Wie wil jij zijn?”-artikel opnieuw gelezen, en net als de vorige keer heeft het me weer aan het denken gezet. Ik vind nog steeds dat je hele goede artikelen schrijft; meestal zet het me aan het denken en kan ik er iets mee. Ga zo door!

 6. Als ik dit zo lees, zie ik zoveel dingen die ik me eigenlijk heel goed op mijn harde schijf op zou moeten slaa om op een goede manier in het leven te staan. Maar zo gauw glipt het allemaal weer uit mijn hoofd en laat ik me meeslepen door mijn gevoelens en mijn omgeving, maar: ik heb echt respect voor hoe je al deze artikelen geschreven hebt ;)
  Xxx Hannah

 7. Wat een mooi overzicht van prachtige artikelen. Ik vind ze heel inspirerend en vind het mooi om ze te lezen. Ook al moet ik vaak er echt even voor gaan zitten om ze te lezen. :) Het artikel wie wil jij zijn vind ik een van de mooiste artikelen. Heel veel blogplezier voor dit nieuwe jaar gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *