Je creativiteit uiten

De laatste keer dat ik me op papier uitleefde met een goed stel potloden, of een canvas met verf bewerkte, moet lang geleden zijn. Ik kom in de afgelopen jaren niet verder dan een random tekeningetje in een schrift, dat ik vervolgens snel weer doorkras omdat het nergens op lijkt. In tegenstelling tot vroeger, want als écht klein meisje was ik helemaal in mijn element als ik met een schort om achter de keukentafel zat met een doosje waterverf voor mijn neus. Op de basisschool vond ik het ook totaal niet erg als we moesten tekenen en voor mijn leeftijd kon ik dat zelfs wel oké. Ergens ben ik dat echter toch kwijtgeraakt en daarom omschreef ik mezelf allang niet meer als ‘creatief’.

Mijn moeder vond dat wel eens jammer. Zij is wél heel graag ‘creatief bezig’ als in echt iets maken met je handen (uiteraard ook de reden waarom ik dat in de eerste jaren van mijn leven ook veel gedaan heb), terwijl ik liever achter mijn computer zit. Vooral een à twee jaar geleden kon ik hele dagen achter mijn laptop slijten en dat wordt door veel mensen niet als de meest creatieve bezigheid gezien. Een beetje scrollen, een beetje lezen, daar ‘maak’ je toch niet echt iets mee? Ik kwam (en kom) bij zulke standpunten standaard met felle tegenargumenten. Op een computer heb je een enorm breed scala aan mogelijkheden en onder andere fotoshoppen, schrijven en bloggen zijn toch echt bezigheden waarbij je iets creëert, alleen dan is het niet tastbaar.

Dat creativiteit alleen te maken heeft met knippen, plakken, tekenen en verven heb ik dus allang verworpen, maar ik denk dat creativiteit nog veel breder is dan ‘dingen maken’. Herinneren jullie je dit artikel, getiteld ’the art of living’ nog? In de laatste alinea maakte ik het statement dat de kunst van leven vooral zelf kunst is. En achter kunst zit bijna altijd creativiteit. Als je normaal nooit zingt of nooit lipstick draagt, dan komt dat ook niet zomaar bij je op om te gaan doen; daar zit een creatief proces achter. En juist het net wat anders doen van standaard dingen of het lef hebben om nieuwe dingen te doen zorgt ervoor dat je écht leeft. Dus, in mijn ogen: creativiteit zorgt voor kunst en ’the art of living’ is ergens ook een kunst, dus je hebt creativiteit nodig om je 100% alive te voelen.

En die creativiteit zit in iedereen. Ik denk dat het op heel veel verschillende manieren kan blijken, waardoor je je misschien niet direct als creatief zou bestempelen of er even wat langer over na moeten denken, maar uiteindelijk heeft elk persoon creativiteit in zich. Bij mij komt dat qua hobby’s het meest tot uiting in schrijven en fotografie. Je kan echter ook heel creatief zijn in ‘dagelijkse dingen’. De manier waarop je met mensen omgaat; hoe je ze benadert, hoe je gesprekken voert. Je kleding en eventueel make-up. Je humor – de manier waarop jij met je intonatie en zinsbouw speelt om je boodschap op een bepaalde manier over te laten komen, is ook een vorm van creativiteit. En misschien blijk jij opeens heel creatief te zijn zodra er last minute een oplossing moet worden gezocht, omdat je een creatieve denker bent.

Ik heb dit artikel expres Je creativiteit uiten genoemd, ervan uitgaande dat je creatief bent, in plaats van Hoe creatief ben jij?. Ik heb er de laatste tijd om de een of andere reden meer op gelet en ik vind dus echt dat iedereen op een bepaald vlak creatief is – in de zin van: goede ideeën hebben die voor originaliteit of vooruitgang zorgen. We staan er alleen niet altijd bij stil, deels ook omdat het soms gewoon helemaal niet tot uiting komt. Ik vind het ergens ook lastig om schrijven en fotografie creatieve bezigheden te noemen, want in principe leg ik alleen maar dingen die al bestaan vast… op een bestaande wijze. Vooral dat laatste is het grote euvel. Creativiteit staat voor vernieuwing, voor ‘anders dan anders’, maar ik doe dingen al snel ‘zoals ik ze de vorige keer ook deed’ (want toen ging dat toch goed?). En dan blijf je juist hangen op hetzelfde niveau en krijgt creativiteit geen ruimte meer.

De opdracht voor mezelf is dus vooral om mijn creativiteit wél een kans te geven. Bij fotografie is dit vooral een kwestie van tijd, geld, mogelijkheid en durf, maar voor schrijven geldt: spontaner en oprechter, minder volgens de regeltjes en me minder houden aan ‘vaste vormen’. Daarmee perk ik mijn talenten alleen maar in en dat is echt zonde. Lekker makkelijk, dat wel, want het is veel minder onvoorspelbaar, maar het leuke van creativiteit is juist dat je er zelf door verrast wordt. Ik denk dat het daarom ook een verrijking is voor je persoonlijkheid als je je laat leiden door je creativiteit. Misschien is dat ook wel waarom ik de laatste tijd weer wél meer met kleding en make-up bezig ben. Een tijd lang vond ik het eigenlijk maar bijzaak, en dat is het uiteraard nog steeds, maar het is ook een manier om je creativiteit te kunnen uiten (althans, voor mij).

Misschien is het wel de eeuwige zoektocht van mensen: waar ze hun ei in kwijt kunnen, waarin ze zichzelf kunnen zijn en laten zien en vooral ook waar ze het verschil kunnen maken. Misschien is creativiteit een grotere drijfveer dan we denken en onderschatten we de rol die het speelt.

Hoe uit jij je creativiteit? Onderdruk je het vaak (onbewust), of doe jij de meest awesome dingen omdat je zulke creatieve ideeën had?

13 reacties

 1. De gedachte dat creativiteit alleen zit in knippen en plakken, die heb ik inderdaad niet meer. Als kleuter maakte jij muizentekeningen en die heb ik wel bewaard. Die heerlijke manier van tekenen van een jong kind is mooi.
  Je kunt creatief zijn in van alles en je hoeft er niet persé iets mee te maken, te scheppen. Het is een hele kunst.
  Zoals je zegt: de kunst van (het) leven.

 2. Wat een goed artikel! Tegen mij wordt vaak gezegd dat ik heel creatief ben (op verschillende vlakken, maar met name oplossingen bedenken als dingen anders lopen dan gepland of vastlopen en de drijvende kracht zijn achter een project o.i.d., dat heb ik met mijn stage en afstudeerproject gemerkt) maar dat ik het niet de ruimte geef omdat ik dat eng vind. Omdat ik bang ben dat het misloopt. En ik denk dat je echt gelijk hebt: creativiteit uit zich op veel verschillende vlakken! Ik ben ook een beetje aan het worstelen met mijn blog: welke richting wil ik op? Wat voor soort artikelen wil ik schrijven? Wil ik serieus of luchtig of een mix en hoe doe ik dat dan? Maar door het gewoon te laten ‘gaan’ en soms even onderuit te gaan komt het eigenlijk altijd wel weer goed :)

  1. Dat is het inderdaad precies, je moet creativiteit gewoon de ruimte geven en dan wijst het zich vaak eigenlijk vanzelf. Ergens is het alsnog eng, want de kans dat je onderuit gaat is dan inderdaad wel een stuk groter, maar daarna wordt het vaak wel beter dan als je je creativiteit onderdrukt!

 3. Mooi omschreven weer! Ik heb creativiteit eigenlijk altijd als één van mijn beste eigenschappen genoemd, ook toen ik al lang niet meer bezig was met tekenen en zo. Dat vind ik trouwens wel jammer hoor, als ik nu bezig ben in mijn Wreck this journal of in bijvoorbeeld zo’n kleurboek voor volwassenen merk ik toch wel weer hoe leuk ik het vind! Maar goed, dat terzijde; ik uit mijn creativiteit nu ook vooral op de computer, met schrijven.
  Ik denk inderdaad dat iedereen wel creatief is op een bepaald vlak, ook als het niet iets is wat je direct als creatief zou bestempelen. Toch denk ik wel dat de één creatiever is dan de ander. Of diegenen uiten het gewoon niet, dat kan natuurlijk ook. Blijft lastig, haha! Maar het is wel mooi om erover na te denken. :)

  1. Ik denk ook wel dat de één creatiever is dan de ander, anders zou het waarschijnlijk ook geen eigenschap zijn. Maar je kan niet ‘niet’ creatief zijn denk ik, iedereen heeft het wel een beetje in zich.

 4. Goed geschreven Hester. Ik vind het nog altijd heel bijzonder hoe je die dingen kan verwoorden. Mijn creative bezigheden beperken zich tot het creatief boekhouden:)

 5. Heel mooi verwoord! Ik denk dat ieder mens inderdaad wel creatief is op een of meerdere gebieden, zelf ben ik die nog een beetje aan het ontdekken.. Wat vind ik nu echt leuk en waar ben ik goed in? Wel denk ik dat in creativiteit een stukje vernieuwing, verrassing zit.

 6. Ik herken het wel. Ik was vroeger echt van het schilderen en tekenen, maar daar is langzaam het digitale papier voor in de plaats gekomen. De enige manier waarop ik nog echt met m’n handen bezig ben is het maken van surprises en verjaardagscadeautjes.

 7. Interresant om te lezen, ik moet zeggen dat ik helemaal niet creatief ben ingesteld, maar sinds ik mijn blog ben is mijn creativiteit wel wat meer gegroeid.

 8. Mijn familie zegt dat ik creatief ben in de vorm van schrijven. Al vanaf dat ik kon schrijven schreef ik allemaal verhaaltjes en tegenwoordig blog ik natuurlijk. Daarnaast ben ik een heel stuk vooruit gegaan wat betreft fotografie. Ik bekijk de wereld om me heen nu op een andere manier dan voordat ik fotografie als deel van mijn studie had. In knutseldingetjes ben ik niet zo goed, maar gelukkig is creativiteit meer dan knippen en plakken! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *