Fijne kerst iedereen!

Vorig jaar publiceerde ik doodleuk een (niet-kerstgerelateerde) TAG op Eerste Kerstdag, maar dit jaar wil ik er toch wel wat meer aandacht aan besteden. Alleen al omdat het grootste deel van mijn bezoekers vandaag ongetwijfeld drukker is met kerstfilms kijken, cadeautjes openmaken, de laatste kerstkransjes uit de boom opeten, bijkletsen met familie (of je ergeren aan dat ene familielid dat zichzelf weer eens net iets te leuk vindt) en de perfecte kerstboomfoto Instagrammen dan met het lezen van mijn blog. Én natuurlijk omdat ik jullie hierbij even een heel fijne kerst wil wensen!

Ik vind kerst best een tikkeltje overhyped, met de cadeaus, de outfitstress, het gezellig ‘moeten’ doen en de overdadige kerstdiners. Ik geniet in de weken van tevoren gewoon van de kerstliedjes, van de sfeer en van alle lampjes en op de dagen zelf gaan we naar de kerk en naar familie, maar verder is het geen big happening voor mij. Natuurlijk is het wel altijd gezellig met de hele familie bij elkaar te zijn en ik vind het ook altijd leuk om weer even de gelegenheid te hebben een jurkje en hakken uit de kast te trekken, al moet ik eigenlijk nog even bedenken wat ik precies aan ga doen als ik dit op ‘Kerstavond’ (ook zoiets waar ik niets aan doe) schrijf. In mijn familie ben ik al snel een beetje overdressed, maar een jurkje vind ik toch wel horen bij kerst haha.

Kerst 2014

De reden dat kerst nooit ‘zo uitgebreid’ (als in: cadeaus, onwijs grote familiebijeenkomsten, feestjes, uitgebreide vijfgangendiners) wordt gevierd in onze familie/ons gezin is waarschijnlijk ook omdat kerst voor de meesten in mijn familie nog een diepere betekenis heeft. Ik ben christelijk en hoewel ik moet zeggen dat kerst voor mij soms meer een commercieel gezelligheidsfeest is dan dat het écht om de boodschap gaat, is dat laatste uiteindelijk wel waarom ik kerst vier. Dat deel ik graag met familie en vrienden, dus het is een hartstikke mooie gelegenheid om gezellig bij elkaar te komen, maar het gaat niet alleen maar om ‘de gezelligheid’ en ‘de vorm’. Ik vraag me zelfs af of we kerst nog zouden vieren, als er geen christenen meer waren. Waarschijnlijk wel omdat het ondertussen al zo ingeburgerd is, maar eigenlijk is het dan wel een heel loos begrip: ‘kerst’. Noem het dan Thanksgiving ofzo.

Dus, ik vond dat mijn blik op kerst wel even gedeeld mocht worden op mijn blog, maar uiteraard zal ik je er niet om veroordelen als jij vanmorgen wel wakker werd met cadeautjes onder de boom en er verder geen betekenis aan hecht. Ik denk sowieso dat iedereen kerst weer anders viert en ook anders ervaart. Eerlijk gezegd vind ik die twee dagen na 15 jaar niet meer echt een hoogtepunt, doe me dan maar oud en nieuw waarbij er ook daadwerkelijk iets verandert (namelijk het jaartal) en het niet zo’n verplichte familiebijeenkomst is. Niks tegen mijn familie, ik heb altijd onwijs gezellige kerstdagen en heb er nu ook zin in, maar ik vind het hele idee dat je op die dagen gewoon half verplicht wordt om het gezellig te hebben en om bij je familie te zitten een beetje krom. Sowieso omdat je op kerst altijd maar blij en dankbaar moet lijken te zijn, terwijl het ook juist de tijd is waarop je sommige mensen juist heel erg mist waardoor je het helemaal niet zo leuk vindt.

Uiteindelijk is het natuurlijk ook wel een gevalletje ‘wat je ervan maakt’. Ondanks dat ik soms een beetje dubbele gevoelens heb bij kerst heb ik er ook wel weer zin in, want het is toch kerst. Twee dagen een beetje gezellig doen en eten vind ik helemaal niet erg! Daarnaast ben ik ook juist heel blij dat ik gisteravond naar een kerstnachtdienst mocht gaan, weer zo veel goede christelijke nummers mocht horen en mijn Eerste Kerstdag in de kerk mag starten. Dat er zo naar mensen omgekeken wordt in deze tijd vind ik heel mooi – zo bracht ik afgelopen week met een vriendin een kerststukje langs bij een ouder echtpaar uit de kerk, en ik vind het toch goed om dat te merken en er ook voor anderen te kunnen zijn. Verder ben ik vandaag met mijn ouders, zus en zwager bij de familie van mijn vaders kant in Apeldoorn en Tweede Kerstdag vier ik thuis met een vriendin (mijn zus is er dan toch niet, haha) en ’s avonds met mijn opa en oma.

Uiteraard neem ik mijn camera ook mee, want een vastgelegde kerst is nog leuker dan een ‘normale’ kerst. Ik weet niet hoeveel ik ‘m uiteindelijk ga gebruiken, maar het lijkt me toch wel leuk mijn look, wat eten en de sfeer vast te leggen. Een beetje zoals vorig jaar, maar dan hopelijk foto’s van een wat hoger niveau want uhhhh something went wrong there (en daarmee doel ik dan vooral op die ruis).

Anyway… Ik wens jullie allemaal een heel fijne kerst – wat je ook gaat doen, enjoy! X

8 reacties

 1. Mijn kerst begint vroeg, om 7:30 trompet spelen voor gehandicapten en verslaafden bij Altrecht samen met een groot deel van de muziekvereniging. We huren op hun terrein een gebouw en als dank daarvoor bezorgen wij de bewoners een goede kerst door in elk gebouw muziek te spelen. Dit doe ik sinds ik ooit bij de muziek kwam en geeft imo echt de kerstgedachte weer.

  Verder helemaal eens wat betreft het overhypte gedoe, maar dat vind ik wel bij meer feestdagen.

  Hele fijne kerst Hester!

 2. Voor jou ook een hele fijne kerst! Gisteravond ben ik ook naar een kerstnachtdienst geweest (in de evangelische gemeente, is altijd heel tof) en vandaag gaan we naar de kerk en daarna de hele dag naar mijn schoonouders. Morgen komt mijn zwager eten :) Ik vind het jammer dat het niet meer echt om dé boodschap gaat, maar de gezelligheid is ook heel fijn :)

 3. Goed dat je de kerstboodschap op zo’n manier deelt! Voor mij is kerst ook geen big happening, we gaan naar de kerk en gourmetten, that’s it. Waar ik al maanden naar uit zag waren de kerstvieringen met koor en orkest. Het was zo mooi, daar kan ik echt intens van genieten. Toen ik maandag met een groep vrienden (die ook allemaal in het koor/orkest zitten) in de stad was stonden we op elke straathoek vierstemmig klassieke kerstnummers te zingen, en mensen op straat keken ons een beetje dom aan, maar sommigen stonden ook echt te luisteren, haha.
  Ik wens jou ook een vrolijk kerstfeest en een fijne vakantie!

  1. Aaah wat gaaf dat jullie dat deden, haha! Je moet het maar net durven, maar met zo’n groep vrienden is dat vaak juist wel leuk. Jij ook nog een fijne vakantie, van wat er van over is dan !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *